איזו מחצית שנה זו היתה…..כמו שהקללה הסינית העתיקה אומרת. "שתהיה לכם שנה מעניינת."
רצף האירועים הגיאופוליטיים מספיק בדרך כלל לתקופה של יובל ואף מעבר.
תנודות חדות בשווקים הפיננסיים ושבירת שיאים חסרי תקדים:
מדדי המניות בארה"ב במחצית הגרועה ביותר מאז 1970 עם ירידה של 20.6% במדד ה P&S
האינפלציה בארה"ב טיפסה לשיא שלא נראה מ1981 ועומדת על 8.6%
אג"ח ארה"ב ל 10 שנים במחצית הגרועה מאז 1788 (כשארה"ב היתה בת 12)
האינפלציה בגוש היורו טיפסה שיא כל הזמנים
האינפלציה בישראל הגיעה לשיא של עשור
מחיר הנפט הסויה והחיטה המריאו לשיא של 14 שנה (השיא של 2008)
מחירי התירס והכותנה קפצו לשיא של 11 שנה
מחירי אלומיניום נחושת וברזל הגיעו לשיא כל הזמנים
מדד הסחורות בכללותו קפץ לשיא של למעלה מעשור
העלאת ריבית בארה"ב ב0.75% בפעימה האחרונה היתה החדה ביותר מאז 1994
הדולר אינדקס (מדד מול:יורו, ין, שטרלינג, פרנק שוויצרי, דולר קנדי ואוסטרלי) זינק לשיא כל הזמנים
מלחמה בין רוסיה לאוקראינה מהסוג שלא נראה מזה 80 שנה!
**מצ"ב מצגת לשימושכם עם גרפים של מחירי סחורות ונתונים מעניינים לרבעון האחרון***
אחרי שהעולם החל לגלות סימני התאוששות מה"מגה אירוע" שנקרא הקורונה (שעדיין איתנו) והשיבושים בשגרת החיים ובעיקר בשרשרת האספקה העולמית, שהציתה מחדש את המונח "אינפלציה", קיבלנו "מגה אירוע" נוסף בדמות הפלישה הרוסית לאוקראינה שהפתיעה בעיקר בעוצמתה. מאה הימים הראשונים של המלחמה הגבירו את החשש לבעיות שרשרת האספקה ותדלקו עוד יותר את מדורת האינפלציה, שכן רוסיה היא הספקית העיקרית של אנרגיה לאירופה. רוסיה ואוקראינה מהוות 30% מהיצוא העולמי בתבואות.
במהלך הרבעון השני הטון העולמי השתנה והשיח עבר מהבלטת סכנות ה"אינפלציה" לשיח על מיתון או "דיפלציה" (מיתון בסביבה אינפלציונית) שנחשב אימת הכלכלנים. באנגלית המונחים inflation-recession-stagflation מתגלגלים ומתחרזים בכותרות התקשורת העולמית. שרשרת האספקה והסגר בסין גם כן הכבידו על השווקים. בנוסף, פעולה אקטיבית לריסון האינפלציה של הבנקים המרכזיים בהובלת הפדרל ריזרב בצורה של העלאת ריבית חדה, הגבירה עוד יותר את החשש מהאטה עולמית והתקרבות לאפשרות של סטגפלציה. חודש יוני היה "מרחץ דמים בשווקים" כפי שהיטיב לתאר אחד הסוחרים הותיקים בוול סטריט איתו עבדתי לפני שנים רבות. ממניות ועד קריפטו וסחורות, האווירה היתה של ללחוץ על כפתור ה SALE אפילו ביום האחרון של החודש, רבעון, חציון ראינו מכירות חסרות פרופורציות של סחורות ומניות במה שנתפס כ"מתחת לערך הריאלי" של אותם נכסים.
הנפט איבד כ5% מערכו ביוני ואתמול ירד ב 10% ביום אחד מתחת לרמת 100$ לחבית (לראשונה מזה חודשיים) הבוקר שוב מדשדש מעל רמות ה 100$. הנפט מהווה קטליזטור לשוק הסחורות בכללותו.
בגזרת התבואות חודש יולי נפתח במומנטום שלילי מאוד כהמשך ישיר לסיום הרבעון. למעשה, השוק מחק את "פרמיית המלחמה" בין רוסיה לאוקראינה וחזר למחירי טרום המלחמה. בשני ימי המסחר הראשונים של יולי, התירס, הסויה והחיטה איבדו למעלה מ10% מערכן! וזאת בנוסף לאיבוד ל 13% במחיר התירס ביוני (יבול חדש) וכ 20% בחיטה. דו"ח הזריעה והמלאים הרבעוניים שפורסם ביום האחרון של החודש היה מאוד קרוב להערכות המוקדמות והצביע על הגדלה מינורית של שטחי זריעת התירס (עדיין 4.5 מיליון אייקרים מתחת לשנה שעברה) עם קיטון בשטחי זריעת הסויה (מתחת להערכות הפסימיות ביותר) בחיטה הדו"ח גם כן תאם להערכות. יחד עם זאת השוק הגיב בתנועה חדה ולא פרופורציונלית כלפי מטה. מחירי הגרעינים יושפעו בעיקר ממזג האוויר במהלך הקיץ במהלך התפתחות היבולים ותגובת השוק תהיה בהתאם.
לסיכום:
חשוב לזכור שנתונים פונדמנטליים אינם חשובים כלל בטווח קצר, אבל הם הכי חשובים בטווח הארוך.
תמונת המצב של שוק התבואות העולמי, למשל, לא השתנתה דרמטית בחודש האחרון בטח לא בצורה שתצדיק ירידות של 30% בשבועיים, אך האפקט הפסיכולוגי בשילוב מסחר אלגוריתמי (מחשבים שסוחרים במקום בני אדם) יוצר תגובת יתר ותנודתיות מועצמת בשווקים. נראה שמנהלי ההשקעות החלו למכור את מניות הטכנולוגיה שחלקן נסחרו בשווי מנופח מימי הקרונה. אחר כך צמצמו מניות ערך מחשש למיתון שיפגע גם בהן ומשם עברו לכל האלטרנטיבות כמו קריפטו, סחורות ומכרו מכל הבא ליד.
גם לתגובת שוק שבעיקרה היא פסיכולוגית אימפולסיבית, יש השלכות בטווח קצר ולוקח לשוק זמן להתאזן ולחזור לרמות תמחור נורמליות. התקופה הקרובה תמשיך להיות מאופיינת בתנודתיות גבוהה וחוסר וודאות. המלחמה עדיין בעיצומה ולא רואים כרגע סיום באופק, הקורונה עדיין כאן, חלק מחומרי הגלם לא יחזרו לרמות המלאי של 2020 בשנתיים הקרובות והביקושים החזקים עדיין לא מתמתנים בקצב הרצוי. התגובה של הספקים הגדולים של חומרי הגלם לירידה החדה במחירי הסחורות לא צפויה להגיע באופן מיידי, שכן מרביתם יושבים על מלאים מאוד גבוהים בשל החשש מבעיות שרשרת האספקה העולמית שליוו אותנו מאז 2020 ולא רק רמות המלאי, אלא המחירים גבוהים מאוד. במצגת המצ"ב ניתן לראות שעל אף התיקונים האחרונים מרבית הסחורות עדיין בעלייה מתחילת השנה. גם אם חודש אפריל השנה היווה את נקודת השיא בסיבוב הזה של גל עולה בשוק הסחורות בעולם, קשה מאוד להאמין שנראה את המחירים חוזרים לרמות שהתרגלנו אליהן טרום קורונה לפחות לא בשנתיים הקרובות.
איפה נקודות האור בכל זאת? את השפעת רמת המחירים הנמוכה הנוכחית ייתכן ונפגוש כצרכנים לקראת סוף רבעון 3 לתוך רבעון 4, שכן המחירים הגבוהים שאנחנו משלמים היום הם תוצר של סוף רבעון ראשון תחילת שני. חלק מהספקים יקבלו הזדמנות להתכסות ברמת מחירים נמוכה יחסית מה שיאפשר להם שוב למתן את העליות במידה והשוק יסתובב חזרה למעלה.
יש סימנים להקלה בשרשרת האספקה בעולם וקיצור משמעותי בתור בנמלים.
הריבית בארה"ב צפויה לחצות את ה 3% בסוף השנה ואולי להגיע לרמה כפולה ממה שהיא היום (ל 3.5%) והאינפלציה כתוצאה מכך צפויה להתמתן. לא בטוח שהגענו לשיא האינפלציה עדיין, אבל רוב הסימנים מראים שאנחנו די קרובים לשם.
לגבי המיתון, העובדה ששוק העבודה בארה"ב נמצא בתעסוקה מלאה עם מחסור בידיים עובדות, צפוי לסייע לפד בהמשך העלאת הריבית והמלחמה שלו באינפלציה ואולי להוציא את ארה"ב והעולם מהמיתון ,שאליו ככל הנראה ניכנס השנה, מהר יותר ממה שצופים הכלכלנים הפסימיים.
שיהיה קיץ נעים ו"פחות מעניין" ורבעון חדש ומוצלח לכולם
עדי