הקציר בצפון הסתיים ונותרו כמה אלפי טונות בודדים לסיום הקציר בדרום
השנה החיטה הגיעה באיכויות יוצאות דופן לטובה ונראה כי לאנשי ההדרכה יש עוד להסיק מסקנות כדי שנוכל אולי לשחזר את האיכויות האלה בשנים הבאות (ככל שהדברים תלויים בנו, המגדלים).
חיטה:
כאמור, הקציר בצפון הסתיים עם כמות של כ- 40 אלף טון (בדיוק כמו שהערכנו בתחילת הקציר). הקציר התנהל וזרם לאורך שבועות הקליטה ללא תקלות.
בדרום, עד כה, נקלטו כ 43.5 אלף טון ואני מעריך שנותרו עוד כ- 3 אלף טון לקליטה. הערכה ראשונית שלנו לכמות עמדה על 60 אלף טון והחוסר של הכמות בדרום נובעת ממגדלים בודדים שהצהירו ולא שלחו בסופו של דבר. נצטרך למצוא פתרון להבא להתמודדות עם תופעות מהסוג הזה. הקציר בדרום החל כשבועיים-שלושה מאוחר מהרגיל ולכן אני צופה כי נסיים רק בשבוע השני של יולי. החיטה הדרומית גם כן איכותית עם פרמטרים טובים בדומה לצפון.
מילוי טפסים לקבלת תמיכה – רוב המגדלים השלימו את העלאת הטפסים בקישור שנשלח אליכם. במקביל, קיבלנו אישור בעל-פה ממשרד החקלאות כי ניתן לשלוח רשימת מספרי חלקות התואם את המספרים הרשומים ב GIS של משרד החקלאות (לא קנט), ללא העלאת מפה או לחילופין, העלאת מפה שמסומנות בה החלקות ללא קשר לקנה המידה אותו דרשו בנוהל המקורי. במידה וישנן שאלות, ניתן לפנות למירי אטיאס בטל' 052-3610047 .
עם סיום מילוי הטפסים ע"י כולם ולאחר סיום הקציר, יישלח אליכם טופס אחרון בו נרשום לכם את הכמות המשווקת בפועל, כפי שמתועד אצלנו במערכת ויהיה עליכם לחתום על הטופס ולהשיבו אלינו. בזה יסתיים תהליך הבקשה לתמיכה.
הגנות חיטה – לאחר ישיבת צוות ההגנות, הוחלט לאפשר לכם לבצע הגנות בפורמט שונה מהרגיל ולקבע מחיר חיטה עתידי לקציר 2023 ברמות הגנה שונות. טופס הסבר וטופס הזמנה נשלחו אליכם בנדון. בזמן הוצאת המכתבים, מחיר החיטה לקציר 2023 היו גבוהים בטווחים של כ- 340, 375 ו- 400 $ בתשלום של 2, 5 ו- 10$ בהתאמה. לצערי, מאז הוצאת הטפסים, מחירי הבורסה ירדו באופן שלא ניתן לרכוש אף אחד מהפולים שהוצעו. מקווה שהמחירים יחזרו לעלות ונוכל לבצע את ההזמנות שכבר נשלחו לנו.
שעורה:
בשיווק המשותף נמכרו כ- 1,700 טון בסה"כ (התכנון עמד על 2,500 טון). גמר חשבון הסתיים והועברו התשלומים למגדלים. ההיענות השנה לשיווק המשותף לא הייתה מרשימה במיוחד. אני מציע לקיים דיון בנושא הזה באחד המפגשים שיהיו לנו בדרום.
בצורת בנגב:
לאחר הסיורים הרבים והוועדות שהתכנסו בנושא הבצורת בנגב, המליץ שר החקלאות לשר האוצר על בצורת חלקית בנגב בהתאם להמלצת וועדת הבצורת שערכה את הסיורים בשטח. אנו מציעים למגדלים החשים שנפגעו וששטחיהם אינם נכללים במסגרת ההכרזה, להגיש בקשה באופן פרטני לאנשי מס רכוש בעניינם.
עגבניות לתעשייה:
נערכו החודש מספר מפגשים עם מגדלי עגבניות לתעשייה בבית שאן ובעמק יזרעאל. המפגשים נערכו בעקבות עלייה מאוד משמעותית בתשומות הגידול השנה לעומת עלייה מינורית המתוכננת בתקבול. לא די בכך, קבלני הקטיף הודיעו (שבועיים לפני הקטיף), כי בכוונתם להעלות את מחיר הקטיף ב כ- 5.5%. ברצוני להזכיר כי מחיר המחירון שלנו לקטיף עגבניות הינו נמוך ב כ- 10% מהמחיר אותו גובים היום (לפני העלייה המתוכננת) וכי אנו לא רואים כל סיבה להיענות לדרישה של קבלני הקטיף.
במקביל ולאור הרצון שלנו להבין את פערי המחירים בין המחירון למחיר השוק, נקבעה פגישה עם אחד הקבלנים כדי לקבל אינפורמציה מהם על העלויות שאולי לא נלקחו בחשבון. אנו ממתינים לקבלת נתונים מהימנים (חשבוניות ומסמכים רשמיים) ורק לאחר מכן נוכל להתייחס לפער במחיר.
במהלך שבוע הבא מתוכננת פגישה בנושא מחיר העגבניות השנה עם אחד המפעלים. כמובן שנעדכן אתכם לגבי ההתקדמות בנושא.
מעבר לכך, השנה הינה השנה האחרונה להסכם העגבניות הנוכחי. במהלך החודשים הקרובים נתחיל במו"מ על הסכם תלת-שנתי חדש. אבקשכם להפנות אלי נושאים שיש לטפל בהם ולשנותם בהסכם החדש שנפעל לקיומו.
זהו לעת עתה. מאחל לכולם קצירים ואסיפי גידולי קיץ טובים ושתראו ברכה בעמלכם.
שלכם,
דורון אליהו – 050-7779897, doron@falcha.co.il