עדכון שוק התבואות – הירידות החדות מזה חמש שנים – האם השיא מאחורינו?

    מחבר:
  • עדי פנחס

את הסקירות האחרונות סיימתי עם האמירה ש"שוק שיודע לעלות ב 100 סנט בשבוע יודע גם לרדת ב 100 סנט בשבוע"

ואכן בשבוע שעבר חווה שוק התירס את התיקון החד ביותר מאז יוני 2016, כאשר איבד 90 סנט (כ 36$ לטון) בסיכום שבועי  (כ12% ירידה) על רקע מימושים כבדים של ספקולנטים, כשהטריגר היה דו"ח "מאכזב" של ה USDA שלא סיפק מספיק דלק להמשך העליות. נתוני הדו"ח שמופיעים בתחתית היו דומות להערכות קודמות, כאשר המלאי העולמי בתירס נשאר דומה לחודש שעבר בניגוד להערכות על ירידה של כ4 מיליון טון. אתמול נפתח השוק בירידות חדות שהתמתנו לקראת סגירת המסחר.

 מדדי המניות בארה"ב נעים בעצבנות בשבוע האחרון וחווים מימושים לאור החששות מאינפלציה ומהאטה ברווחים של חברות הטכנולוגיה שנהנו מפריחה חסרת תקדים בשנת הקורונה. מחיר הזהב, המשמש הגנה מסורתית לאינפלציה ונסחר בשפל של 1670$ לטון במהלך מרץ, נסחר הבוקר ב 1870$ לאונקיה, שיא של ארבעה חודשים.

 חבית נפט מסוג WTI נסחרת הבוקר ב66.75$, כאשר חבית נפט ברנט נסחרת הבוקר ב70$. הנפט חווה תיקון מחירים של כ% במהלך השבוע שעבר, אך המתיחות במזה"ת מחזירה אותו למחירי תחילת החודש ואף קצת מעבר.

 בגזרת הקורונה (כמעט ושכחנו) 163 מיליון מדווחים מטז פרוץ המגיפה עם 3.4 מיליון מתים. בהודו וברזיל המצב ממשיך להיות קשה, כאשר בארה"ב ובבריטניה התקדמות משמעותית של החיסונים כבר מתחילה להשפיע על התחלואה. בארה"ב הוסרה החובה על עטיית מסכה למחוסנים ברוב המדינות, כאשר במקביל ה FDA אישר סופית את חיסון פייזר לילדים בני 12 עד 15 ומתחיל שלבים אחרונים של הניסוי לילדים מאפס עד 11.

 התירס נסחר הבוקר ב 665 סנט לבושל (כאשר בנקודה הנמוכה אתמול הגיע ל 633), התנודתיות חוזרת לאחר הירידות החדות של השבוע שעבר. הנתונים הפונדמנטליים לא השתנו באופן מהותי לאחר הדו"ח בשבוע שעבר, אך אחרי ריצה של 130% במחיר מאז הקיץ שעבר, תיקון המחירים היה בלתי נמנע. קצב הזריעה בארה"ב עומד על 80% לעומת ממוצע רב שנתי של 68%. קבוצת אנליזה פרטית בארה"ב מעריכה כי שטחי הזריעה הסופיים בארה"ב יהיו 96.8 מיליון אייקר (5 מיליון מעל ההערכה של ה USDA) אם אכן יתממש הדבר עשוי להוביל לשינוי מגמה. אתמול דווח על מכירה של עוד כ1.7 מיליון טון תירס לסינים ליבול החדש. מזג האוויר נוח בשבועיים הקרובים להמשך התקדמות הזריעה. הספקולנטים צמצמו למעלה מ25% מהפוזיציה שלהם בשיא ומחזיקים כעת בכ300 אלף חוזים הימור על עליות בתירס.

 החיטה נסחרת הבוקר ב661 סנט לבושל לאחר שאיבדה קרוב ל 80 סנט בשבוע שעבר! חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 707 סנט לבושל. חיטת מאטיף נסחרת  ב 216 יורו לטון הבוקר ליבול החדש בין השאר לאור התחזקות היורו לישא של שלושה חודשים. מחירי חיטת ים שחור בבורסה נותרו יציבים ועומדים עדיין  באיזור  $265 לטון. בדומה לדרך למעלה, החיטה עקבה אחרי התירס גם בדרך למטה.49% מחיטת החורף במצב טוב עד מצויין כאשר מזג האוויר בשבועות הקרובים של תחילת הקציר אמור להיות נוח וגם לאפשר השלמת זריעה של חיטה אביבית. הדו"ח היה ניטטךי בחיטה ותאם את הציפיות המוקדמות. הספקולנטים מחזיקים ב 32 אלף חוזים בלונג בקנזס ו 13 אלף בשיקגו.

 הסויה נסחרת הבוקר ב 1602 סנט לבושל כשהדו"ח גם כאן לא הביא עימו בשורה ותאם את ההערכות המוקדמות, דבר שמציב את הסויה בבעיה בהמשך. קצב הזריעה הוא טוב מאוד ועומד על 61% לעומת ממוצע רב שנתי של 37% בשלב זה. חברת אנליזה פרטית העריכה שטחי מזרע ב88.5 כמיליון טון מעל ה USDA כוספת סויה, נסחרת הבוקר 416$ לטון אחרי שאיבדה 23$ בשבוע שעבר.  שמן הסויה נסחר ב 70.20 סנט לפאונד, וגם בשבוע של מימושים כבדים השכיל לעלות ב 3 סנט בסיכום שבועי מחירי שמן הדקל באסיה בשיא כל הזמנים עומדים על 4810 רינגט לטון (עליה של 140% בשנה האחרונה)  הספקולנטים לא צמצמו פוזיציות ערב הדו"ח כאשר הם החזיקו 177 אלף חוזים בלונג בסויה,85 אלף בשמן ו 69 אלף בכוספה.

 לסיכום

 האם שיא המחירים כבר מאחורינו? מוקדם לקבוע. האם הירידות החדות של השבוע שעבר מיצו את עצמן ?גם כן מוקדם לקבוע בשלב זה.על פניו הדו"ח לא שינה מהותית את התמונה הפונדמנטלית והנתונים עדיין שוריים. לא מן הנמנע שנראה גל עליות נוסף שייקח את התירס לשיאים חדשים בהמשך הקיץ. הביקוש הגבוה מסין, יחס המלאי לשימוש הנמוך, הדולר הנחלש ומחירי האנרגיה שעולים יש בכוחם להחזיר את השוק לרמות הגבוהות ואף מעבר. יש הטוענים שהUSDA  היה מאוד אופטימי בהערכות יבול התירס מברזיל שיהיה נמוך בכ7 מיליון טון מההערכה בדו"ח לטענתם. יחד עם זאת, אם שטחי הזריעה בארה"ב יגדלו משמעותית בדו"ח שנקבל בסוף יוני, הדבר עשוי להתאזן. הסויה על אף הדו"ח הנייטרלי נמצאת ביחס מלאי שימוש מהנמוכים בהיסטוריה וזאת לצד ביקושים גבוהים לשמן, כך שגם כאן המחירים יכולים להמשיך להאמיר. החיטה תמשיך בעיקר לעקוב אחרי התירס.   

 חשיבות ניהול הסיכונים קיבלה משנה תוקף בשבוע שעבר. בזמן שהספקולנטים ברחו מהשוק, שחקנים רבים בשוק הפיזי ניצלו את הירידות החדות להצטיידות להמשך ושיפור עמדות.  

 מאחל לכולנו ובעיקר לתושבי הדרום שיחזור השקט במהרה והמשך קציר מוצלח לחקלאים.

  עדי