עידכון שוק התבואות וזרעי השמן – המחירים ממשיכים לשבור שיאים ל-2020

    מחבר:
  • עדי פנחס

מחירי התבואות ממשיכים לשבור שיאים לשנה זו, לאחר עליות בשבוע שעבר על רקע דו"ח ההיצע והביקוש החודשי ונתוני יצוא טובים. המגמה השורית נמשכת גם השבוע כשהבוקר מחירי התירס בשיא של 14 חודשים. מחירי החיטה (הקשה) והסויה בשיא של למעלה משנתיים ומחיר החיטה הרכה נוסק לשיא של 6 שנים! מחירי השמן שקבעו שיא של קרוב לשלוש שנים לפני כחודש נסוגו מעט, אך עדיין נסחרים בחלק העליון של טווח המסחר בשנים האחרונות

מדדי המניות בארה"ב נסוגו בשבוע שעבר ועם פתיחת המסחר אתמול ,על רקע העיכוב בתוכנית הסיוע של הממשל. השוק ימשיך לחפש דיווחים בדבר התקדמות תרופה\חיסון לקורונה, נתונים כלכליים ואישור תוכנית הסיוע. שבועיים לבחירות בארה"ב ביידן שומר על הפער מטראמפ בסקרים וככל שנתקרב לבחירות ועם היוודע התוצאות (שככל הנראה יוכרעו בבית המשפט), השווקים עשויים לחוות טלטלה. מניות הטכנולוגיה נסחרות במכפילים שלא נראו מתקופת בועת הדוט קום. חברת פייזר דיווחה שתהיה הראשונה ככל הנראה לצאת עם חיסון לקורונה כבר בסוף נובמבר, המומחים סקפטיים.

בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ-40.5 מיליון!, מספר הקורבנות כבר מעל ל 1.1 מיליון איש!  מספר החולים המאומתים בעולם שבר אתמול את השיא מאז תחילת המגיפה. ארה"ב בראש הרשימה עם 8.2 מיליון חולים ו-220 אלף מתים, הודו במקום השני עם כ-7.6 מיליון חולים ו-115 אלף מתים, ברזיל במקום השלישי עם כ-5.2 מיליון חולים וכ-154 אלף מתים. באירופה החלו במגבלות על המסחר, מסעדות ולימודים והחשש הוא שילכו לסגר שני בחלק מהמדינות.

חבית נפט מסוג WTI נסחרת הבוקר 40.77$ כאשר החשש לירידה בביקושים במידה ומדינות נוספות יצטרפו לסגר עומד אל מול הרצון של אופ"ק בראשות סעודיה לשמור על יציבות מחירים. חבית ברנט נסחרת ב 42.51$. ארגון האנרגיה העולמי מעריך שמחירי הנפט ל 2021 ינועו בטווח שבין 40$ ל 50$ דבר שיקשה מאוד על כלכלת סעודיה שנקודת האיזון של כלכלתה עומדת באיזור ה-80$.

התירס נסחר הבוקר ב 407 סנט לבושל שיא של שנה וחודשיים. רמת המחירים בארץ ממשיכה לשבור שיאים ל 2020. המלאי העולמי עדיין טוב, אם כי מזג האויר בדרום אמריקה אליה עובר הפוקוס עכשיו, מעכב מעט את הזריעה וכל בעיית מזג אויר בחודשים הקרובים עשויה לדחוף את המחירים לרמות גבוהות בהרבה. נתוני היצוא בעיקר לסין ממשיכים להיות גבוהים, בין השאר על רקע העובדה שמחיר התירס בסין נמצא בשיא כל הזמנים והוא יקר יותר מאשר היבוא. הקציר בארה"ב עומד על 60% מסך היבול המתוכנן. הזריעה בברזיל עומדת על 44%, קצב נמוך מהקצב הממוצע הרב שנתי. הספקולנטים ממשיכים להגדיל הימור על עליות כאשר הם מחזיקים כ-170 אלף חוזים בלונג בשילוב חוזים ואופציות .

החיטה נסחרת הבוקר ב 570 סנט לבושל. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 633 סנט לבושל, הרמה הגבוהה מאז אוגוסט 2014! חיטת מאטיף נסחרת  ב 212יורו לטון שיא של למעלה משנתיים.  מחירי חיטת ים שחור עולים  לאיזור ה 258$ ! הרמה הגבוהה ביותר מאז השקתם של חוזים אלו בבורסה ב2018. מלאי החיטה העולמי בשיא כל הזמנים, אך היחלשות הדולר, מזג האויר ברוסיה ואוקראינה שמעלה את החשש למכסי יצוא והעובדה שלראשונה מזה שנים רבות הסינים מזמינים חיטה וככל הנראה צפויים להמשיך להזמין, שומרת על רמת מחירים גבוהה. המשך המומנטום החזק בתירס מספק אף הוא תמיכה לחיטה. החקלאים הישראלים שמחיר יבולם מוצמד לחיטת קנזס, ניצלו את העליות החדות לרכישת הגנות מחיר. רמת ההגנות שרכשו לקציר החדש עומדת על שיא של תשע שנים לתקופה זו! הספקולנטים ממשיכים להגדיל הימור על עליות גם בחיטה כאשר נכון לדו"ח ביום שישי הם בלונג של כ32 אלף חוזים בקנזס ו 38 אלף בשיקגו.

הסויה שחצתה במהלך ספטמבר את רמת ה1000 סנט לבושל לראשונה מאז דצמבר 2017, נסחרת הבוקר ב1063 סנט לבושל דו"ח ה USDA האחרון הצביע על ירידה במלאים בארה"ב ובעולם והוסיף למומנטום השורי.  כוספת סויה נסחרת הבוקר ב 377 דולר לטון ,שיא של שנתיים וחצי ומושכת איתה גם את מחירי הכוספאות האחרות. כוספת ליפתית נסחרת באיזור 340$ לטון ויקרה היום בקרוב ל 100$ לטון ממחירה ביולי האחרון. שמן הסויה ממשיך להסחר בתנודתיות והבוקר שוב מתקרב לרמת   ה 33 סנט לפאונד. מחירי שמן הדקל באסיה נסחרים הבוקר קרוב לרמת 3000 רינגט לטון.קציר הסויה בארה"ב עומד על 75% ומפגר קצת אחר הממוצע הרב שנתי. יובש בברזיל וארגנטינה ואיומי שביתה בנמלים בארגנטינה מוסיפים מעט שמן למדורת הסויה.

הספקולנטים בהימור של כ 226 אלף חוזים על עליות בסויה, 82 אלף חוזים על עליות בשמן וכ77 אלף חוזים על עליות בכוספת סויה. פוזיציית הספקולנטים ממשיכה להיות גדולה ויכולה להוות נורה אדומה לכך שבמידה ויגיע תיקון כלפי מטה הם יעצימו אותו.

לסיכום

הקציר בארה"ב מתקדם ותמונת היבולים והמלאים מתבהרת. לצד היבולים הגבוהים (אם כי פחות מהצפוי), הביקושים ממשיכים לעלות ודוחפים את השוק לשיאים חדשים. מזג האוויר בדרום אמריקה יעמוד במוקד בחודשים הקרובים וכל בעיה מהכיוון הזה עשויה לדחוף את השוק לרמות שיא חדשות. הבחירות בארה"ב בעוד שבועיים עשויות לייצר תנודות בכלל השווקים ממדדי המניות ועד מט"ח וסחורות, לכן רצוי להיערך בהתאם מבחינת ניהול הסיכונים בחלק האחרון של השנה.

הטלת סגרים במקומות שונים בעולם עשויה להשפיע על צריכת הנפט ולגרור תיקון מחירים גם בגרעינים. הקורונה תמשיך ככל הנראה ללוות אותנו לתוך 2021 ומן הסתם השוק יושפע מהנעשה בגזרה זו.

מבחינה טכנית הגרעינים נמצאים במצב "קניית יתר"  (עליות חדות בפרק זמן קצר) לכן לא מן הנמנע שנחווה ירידות מחיר ומימושים בטווח הקצר , דבר שיאפשר למשתמשים הסופיים כיסוי קדימה במחירים נוחים יותר.

רק בריאות לכולם.

בברכה,
עדי