משרד החקלאות האמריקאי פרסם אתמול את דו"ח ההיצע והביקוש לחודש מאי. הנתונים מצ"ב למטה. הדו"ח לא סיפק דרמות מיוחדות והיה לא רחוק מההערכות המוקדמות, כאשר ההערכה היא לעליה במלאי התירס והחיטה לעומת ירידה במלאי הסויה
מספר הנדבקים המדווחים מנגיף הקורונה מתקרב הבוקר ל 4.5 מיליון, כאשר קרוב לשליש מהחולים מגיעים מארה"ב. מספר המתים עומד על כ 300 אלף כשרבע מגיעים מארה"ב. התחושה הכללית בעולם היא שהגל הראשון (ובתקווה האחרון) של הקורונה מאחורינו כאשר ברוב העולם העקומה משתטחת וקצב ההדבקה והמתים יורד באופן עקבי (למעט ברזיל ורוסיה שם נדמה שהשיא עוד לפנינו).
מכיוון שהמצב הזה לא מוכר לנו מהעבר, קיים בלבול גדול בקרב האזרחים ברוב מדינות העולם. החזרה לשגרה שכוללת התנעת הכלכלה, מוסדות החינוך ותרבות הפנאי היא תהליך לא פשוט ומי שחושב שזה "רק בישראל" מוזמן לקרוא את כותרות העיתונים בבריטניה (עם 33 אלף מתים ומערכת בריאות על סף קריסה) ואפילו בגרמניה שלצערנו ידועה ביכולת להשתית סדר מופתי שצריך, עלו טענות רבות על חוסר סדר בחזרה ללימודים. התחושה לעת עתה ששרדנו את המערכה הראשונה ועכשיו צריך לנצח במלחמה שהחזית הכלכלית מחליפה את החזית הבריאותית.
לאחר הירידות החדות בבורסות בעולם במרץ, חודש אפריל החזיר חלק ניכר מאותן ירידות בעיקר בזכות מניות הטכנולוגיה והזרמת כספים של הבנקים המרכזיים למערכת הפיננסית. התחושה הכללית היא ששוקי המניות בעולם והמערכת הפיננסית לא מתנהגים בהלימה לכלכלה הריאלית שסובלת ממשבר חמור עם נתוני תעסוקה, צריכה וייצור בשפל שלא נראה מאז ה"שפל הגדול" של שנות ה 30 של המאה שעברה. מתיחות בין ארה"ב לסין לאור האשמות בנוגע לטיפול בקורונה עשויה לחדש את מלחמת הסחר וללחוץ על השווקים בהמשך.
בחודש שעבר חווינו אירוע היסטורי כשחבית נפט WTI צנחה יום לפני הפקיעה לרמה שלילית לאור הירידה החדה בביקושים והיעדר מקומות אחסון כתוצאה מכך. הבוקר נסחרת חבית לחודש יוני ב 25.70$ לאחר שעשתה כברת דרך ארוכה בחודש האחרון. חבית מסוג ברנט נסחרת ב 29.60$. ביום שלישי הבא ה 19 לחודש יפקעו חוזה WTI לחודש יוני ויום קודם יהיה המבחן הגדול של מחירי הנפט, האם נראה שידור חוזר של ירידה לרמה אפסית או שלילית, או שאולי הלקח נלמד ומחזיקי החוזים יצאו מהחוזים כבר בימים הקרובים. זוהי נקודת מבחן חשובה לתעשיית הנפט כחלק מהחזרה לשגרה ועליית הביקושים לאור פתיחת הסגרים.
התירס נסחר הבוקר ב-321 סנט לבושל כאשר לפני חודש גירד את רמות ה300. מדובר ברמת המחירים הנמוכה ביותר לעונת הזריעה מזה 14 שנים. הירידה החדה בביקושים לאתנול כפי שהסתמנה גם בדו"ח אתמול והעליה במלאים כתוצאה מכך, לוחצת על התירס. עושה רושם שהחדשות הרעות כבר די מתומחרות בתירס בשלב זה כשהסיכונים הם חידוש מלחמת הסחר או התפרצות שנייה של הקורונה. מהצד השני, חידוש הפעילות הכלכלית בעולם, עליה בצריכת הנפט ובעיות מזג אויר שאופייניות לתקופת הקיץ עשויות להחזיר את המחירים לרמות גבוהות בהרבה בהמשך. ירידת המלאים שהUSDA הציג לא בהכרח משקפת את התמונה המלאה וייתכן שהחקלאים יזרעו עוד פחות בשורה התחתונה. הספקולנטים ברמת שיא של הימור על ירידות של 190 אלף חוזים.
החיטה נסחרת הבוקר ב 466 סנט לבושל, הטלת מגבלות ייצוא מאזור הים השחור ו"אגירת חיטה" גרמה למחירים לעלות באפריל בעיקר לחיטה הקשה (קנזס) על חשבון החיטה הרכה (שיקגו). בשבוע האחרון שיפור במזג האוויר הופך מעט את המגמה מחדש. חיטת שיקגו נסחרת ב 510 סנט לבושל. מחירי חיטת ים שחור נחלשו אף הם כאשר נסחרים ב 222$ כאשר מחירי היבול החדש נסחרים ב200$ ואף מתחת. חיטת מאטיף נסחרת ב187 יורו לטון. השיפור במזג האוויר, עצירת הביקושים החדים והקציר המתקרב ילחצו על מחירי החיטה בטווח הקצר. הסינים עשויים לנצל את רמת המחירים הנמוכה יחסית ביבול החדש ולבצע רכישות. הספקולנטים בהימור קטן יחסית של כ 8000 חוזים על עליות בחיטת קנזס ושיקגו.
הסויה נסחרת בשעה זו ב 850 סנט לבושל. כוספת סויה נסחרת ב 292 דולר לטון . שמן הסויה נסחר ב 26.20 סנט. מחירי שמן הדקל באסיה שאיבדו כ 33% מתחילת השנה התאוששו מעט ונעים באזור ה 2050 רינגט לאורך העקום. הסינים הזמינו כמויות גדולות של סויה כצפוי, אך בעיקר מברזיל, כתוצאה המחירים בבורסה היו תחת לחץ בשילוב עם הירידה החדה של הנפט והשפל של הריאל הברזילאי מול הדולר. הדו"ח אתמול תואם להערכות בשוק שהסינים יתחילו לקנות סויה מארה"ב במחצית השנייה של 2020 ולתוך 2021. הספקולנטים די חלוקים בנושא הסויה ועם פוזיציה קטנה יחסית של הימור על עליות בפולי הסויה לעומת ירידות בשמן והכוספא. רמות המחירים גם במקרה זה הן מהנמוכות מאז 2006 לתקופת הזריעה.
לסיכום
שוק הגרעינים ממשיך להתנהל ברצועה הנמוכה של רמות המחירים כתוצאה משילוב של השפעות הקורונה, שיפור מזג אוויר ואכזבה מקצב הרכישות של הסינים. מזג האוויר בתקופה זו והחזרה האיטית לשגרה עשויים לדחוף את רמות המחירים למעלה במחצית השנייה של 2020. הפוקוס בתקופה הקרובה יהיה על התקדמות הזריעה בארה"ב ואיכות היבולים. בסוף יוני נקבל את הדו"ח החשוב של השנה "דו"ח שטחי הזריעה" שייתן תמונה מדויקת יותר וכיוון להמשך. נמשיך לעקוב מקרוב.
יום טוב,
עדי