חקלאים יקרים,
ביום שישי האחרון עלו התירס והחיטה לשיא מחירים של חצי שנה הסויה וכוספת הסויה הגיעה לשיא של שלושה חודשים. לאחר מספר חודשים רצופים של ירידות, מחירי החיטה זינקו בחדות במהלך אפריל והשלימו עליה של כ-70 סנט במהלך 7 ימי מסחר. בתירס נבלמה מגמת הירידה במהלך אפריל ובסויה נרשם היפוך מגמה ברור בין הכוספה לשמן.
עונת הזריעה בחצי הכדור הצפוני מתחילה ועימה התנודתיות הגבוהה ו"מסחר מזג האוויר". המלחמה ברוסיה ואוקראינה ממשיכה ביתר שאת, על אף שאיבדה את המיקוד התקשורתי לאירועי המזה"ת, כאשר מתחילים להתקבל דיווחים והשערות כי הרוסים נערכים לתמרון קרקעי נרחב. לקראת סוף השבוע התבשרנו על הצפות כתוצאה מגשמים במדינת ריו גרנדה דו סול בדרום ברזיל, אשר הובילו לזינוק במחירי התירס והסויה לאור החששות מפגיעה ביבולים. יש לציין כי המדינה אמונה על 5% מתפוקת התירס הברזילאית ו-14% מתפוקת הסויה. ביום שישי בשעה 19:00 שעון ישראל יתפרסם דו"ח ההיצע והביקוש של ה USDA שיהיה על רקע תחילת הזריעה בארה"ב וסיום הקציר בדרום אמריקה.
בבחינת נתוני המאקרו, הפדרל ריזרב בחר שלא להעלות את הריבית בפגישתו האחרונה, על אף נתונים המצביעים על כך שהאינפלציה בארה"ב חוזרת להרים את הראש. ניכר כי לצד החששות האינפלציוניים, מתחילים להופיע סימנים ברורים למדי להאטה כלכלית. לאחרונה פורסמו דו"חות רבעוניים של החברות מקדונלד'ס וסטארבקס. לצד העובדה שהחברות דיווחו על רווחים נמוכים מהצפי, הן גם הזהירו מירידה צפויה בפעילות במהלך הרבעון הקרוב עקב חולשה במגזר הצרכני, העדפה גוברת לאכול בבית ולצמצם הוצאות. לצד זאת, מדדי המניות מראים סימני האטה במהלך השבועות האחרונים, כאשר לראשונה מאז חודש אוקטובר, מדד ה-S&P-500 סגר את החודש האחרון בירידות. החודש נסגר בירידות של 3.97%, בנאסדק נרשמו ירידות של 4.51% במהלך חודש אפריל והדאו ג'ונס סגר את החודש בירידה של 4.43%. דו"ח התעסוקה שפורסם בארה"ב ביום שישי היה צונן למדי והצביע על מספר משרות נמוך בהרבה מהתחזיות.
הנפט WTI נסחר הבוקר ב- 78.70$ לחבית. לצד פרמיית הסיכון הגיאופוליטית אשר דעכה מעט לאור מה שמסתמן כסיומו של הסבב בין ישראל לאיראן, ניתן לראות סימנים הולכים וגוברים לחולשה בביקושים. בסקירתנו הקודמת תיארנו את הירידה במרווחי הזיקוק, כעת ניתן לדווח על עליה במלאי הנפט בארה"ב בשבועות האחרונים וירידה ניכרת בביקוש המסתמן לבנזין וסולר בארה"ב בשבועות האחרונים. הנתון הנ"ל תואם את המגמות שתוארו לעיל בתחום המאקרו בהן ניכר כי הצרכן מצמצם הוצאות וכי סביבת הריבית הגבוהה והאינפלציה נותנות את אותותיהן. כניסה של צה"ל לרפיח ופיצוץ של עסקת חטופים עשויה לתרום פרמיית סיכון מחודשת למחירי הנפט, כאשר כל רגיעה עשויה לייצר אפקט הפוך.
התירס נסחר הבוקר ב-456 סנט לבושל ופותח את השבוע בירידות. הממשל האמריקאי הפיץ ביום חמישי מסמך המפרט את התנאים שבהם אתנול מבוסס תירס יוכל לזכות לסובסידיות לטובת הפקת דלק למטוסים. המסמך מספק תמיכה לתירס ומייצר תמריץ כלכלי להגברת תפוקת האתנול, זאת לצד מדיניות E-15 אשר נמצאת בתהליכי יישום ברחבי המדינה – החל מאפריל 25' תאושר מכירה של אתנול E-15 בשמונה מדינות בארה"ב באיזור ה-Midwest גם בחודשי הקיץ. החקלאים בארה"ב זרעו כ-27% משטחי התירס, בהתאם לצפי אך קצב מהיר יחסית כאשר הממוצע הרב שנתי עומד על 22% לתאריך זה. אתגרי הלוגיסטיקה בנמלי אוקראינה לצד הפגיעה ביבולי התירס הארגנטינאיים משנים את דינמיקת ההיצע בשוק התירס, לאור שטחי הזריעה בארה"ב שדווחו בדו"ח כוונות הזריעה. עם זאת, לאור העליה במחירי התירס ניתן להניח כי שטחי הזריעה בפועל עשויים לגדול במקצת. הדו"ח ביום שישי צפוי להצביע על עליה בביקושי האתנול, ששאר הביקושים יישארו יציבים.
הספקולנטים בתירס צימצמו את פוזיציית השורט שלהם ב-20,506 חוזים ואופציות והביאו את פוזיציית השורט ל-218,040 חוזים ואופציות סה"כ, עדיין חריג לתקופה זו בה פרמיית הסיכון גבוהה.
החיטה נסחרת הבוקר ב-631 סנט לבושל, ירידה חדה מרמת ה-662 בה נסחר ביום שישי. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-611 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-235 יורו לטון. תנאי מזג האוויר החלו לתפוס את תשומת ליבם של הספקולנטים במהלך השבועות האחרונים, כאשר תנאי היובש בדרום רוסיה החלו לעורר חשש. עם זאת, הרוסים העלו במקביל את מכסת יצוא התבואות שלהם לעונה הקרובה ב-5 מיליון טון, כאשר מרבית המכסה מיועדת לחיטה. מוערך כי בחודש אפריל הרוסים ייצאו כ-4.6 מיליון טון חיטה, עליה של 200,000 טון ביחס לנתון המקביל בשנה שעברה. חודש מאי צפוי לתת לנו אינדיקציות נוספות בנוגע לפגיעה ביבול הרוסי לאור תנאי היובש. לעת עתה סוכנות Sovecon הורידה את תחזית היבול שלה מ-94 ל-93 מיליון טון על רקע תנאי היובש. עקב הפגיעה ביבול הצרפתי, מוערך כי גודלו של יבול החיטה האירופי יופחת ל-120.2 מיליון טון. יבול החיטה הצרפתי מוערך ב-32.2 מיליון טון, הנתון הנמוך ביותר מאז 2020. בגרמניה צפוי יבול חיטה נמוך במיוחד של 18.8 מיליון טון, שפל של 27 שנים. על אף הנתונים הפסימיים, נרשם שיפור במצב יבולי החיטה והשעורה הצרפתיים במהלך השבועות האחרונים, כאשר 63% מיבול השעורה מדורג במצב טוב ביחס להערכה קודמת שעמדה על 60%. יבולי השעורה בגרמניה מתקדמים באופן תקין כאשר הצפי הינו ליבול של 1.8 מיליון טון. יצרניות הבירה קרלסברג והייניקן דיווחו לאחרונה על עליה בנפחי המכירות שלהן ברבעון האחרון, מה שעשוי להעיד על כך שהצמיחה בביקושים מתחילה לחזור גם לשוק השעורה לאחר מספר חודשים איטיים למדי.
הספקולנטים צימצמו באופן חד את פוזיציית השורט שלהם בשבוע האחרון וקנו 27,574 חוזים ואופציות, מה שמביא את פוזיציית השורט ל-29,610. למעשה פוזיציית השורט נחתכה בחצי במהלך שבוע מסחר יחיד. בחיטת שיקגו אנו רואים מגמה דומה בה הספקולנטים קנו 29,875 חוזים ואופציות וחתכו את פוזיציית השורט ל-47,318 חוזים ואופציות בלבד.
הסויה גם כן יורדת הבוקר ונסחרת ב-1208 סנט לבושל. הטריגר לעליות האחרונות מקורו בהצפות בדרום ברזיל, כאשר אנליסטים מעריכים כי הן הובילו לאובדן של כ-3 מיליון טון פולי סויה. ההצפות הגיעו לקראת סיום הקציר ועל כן השפיעו באופן די ניכר. כרבע משדות הסויה במדינה טרם נקצרו על אף שעונת יצוא הסויה הברזילאית מתקרבת לסיומה. השטפונות הכבדים הובילו למותם של 31 אנשים, עשרות נעדרים והשביתו תשתיות רבות באיזור. בארה"ב, 18% מהיבול כבר נזרע. כ-21% מאיזורי גידול הסויה בארה"ב מצויים בתנאי בצורת על פי ה-USDA, נתון סטנדרטי לשלב זה של הזריעה. על אף העובדה כי החודש האחרון לא היה תנודתי במיוחד עבור מחירי פולי הסויה, הוא בהחלט היה תנודתי מאוד מבחינת הכוספה ושמן הסויה. כוספת הסויה נסחרת הבוקר ב-366$ לטון ושמן הסויה נסחר ב-43.5 לגלון. במהלך החודשים האחרונים, העליה במחירי שמן הסויה לחצו כלפי מטה את מחירי הכוספה ובמהלך השבועות האחרונים, מגמה זו התהפכה באופן חד למדי. תכנית הסובסידיות שפורסמה על ידי הממשל האמריקאי איכזבה את הסוחרים בשמן הסויה, אשר הגיב בירידות חדות במהלך הימים האחרונים ועורר מנגד עליה במחירי הכוספה, במקביל לירידה במחירי הנפט אשר גם היא לוחצת כלפי מטה את מחיר שמן הסויה. דו"ח עיבודי הסויה של ה-USDA שפורסם לאחרונה הצביע על עליה של 10 מיליון בושל בעיבודי הסויה ביחס לפברואר, אך מתחת לצפי. מלאי שמן וכוספת הסויה בארה"ב נותרו גבוהים מאשר בשנה שעברה באופן התואם את היקפי היצוא הנמוכים באופן יחסי מארה"ב.חוסר הבהירות בנוגע למצב בנמלי רוסריו תומכת במחירי הכוספה לאור העובדה כי ארגנטינה הינה יצואנית הכוספה המובילה בעולם. לעת עתה נראה כי השביתה הסתיימה והצדדים נמצאים במשא ומתן. המצב מתגלגל גם למחירי הפרמיות בשלב זה.
הספקולנטים בסויה הגדילו את פוזיציית השורט שלהם באופן מינורי במהלך השבוע שעבר ב-222 חוזים ואופציות ועומדים על 149,236 חוזים ואופציות בשורט. בכוספה הספקולנטים המשיכו לקנות חוזים ואופציות והוסיפו 23,915 לפוזיציית הלונג שלהם. כזכור, הספקולנטים החזיקו פוזיציית שורט משמעותית בכוספת הסויה וסגרו אותה באופן חד למדי מתחילת אפריל, בשבוע שעבר הפוזיציה התהפכה ללונג והיא עומדדת כעת על 43,596 חוזים ואופציות בלונג. בשמן הסויה אנו רואים מגמה הופכית, בה הספקולנטים אשר החזיקו פוזיציית לונג בתחילת אפריל הפכו אותה בחדות במהלך החודש כולו ועומדים כעת על 66,882 חוזים ואופציות בלונג לאחר שהוסיפו 17,358 חוזים ואופציות בשורט במהלך השבוע האחרון.
לסיכום
הרבעון השני של השנה, כהרגלו בקודש, מוסיף פרמיית סיכון לשוק שמתודלקת בין השאר על ידי ספקולנטים שהימרו על ירידות וסוגרים פוזיציות על רקע המצב בים השחור, ההצפות בברזיל או הביקושים הגוברים לאתנול בארה"ב. התנועה במהותה הינה טכנית ואינה מצביעה בהכרח על שינוי מגמה מובהק. ניסיון העבר מלמד שגם תנועות טכניות מסוג זה יש בכוחן לקחת את השוק לרמות גבוהות בהרבה בהמשך הרבעון. על פניו מצב המלאים העולמיים אמור להיות טוב ומספק ונוכל לקבל לכך תיקוף בדו"ח הקרוב ביום שישי. השאלה שתעסיק את סוחרי סויה הינה האם הגרעון הצפוי של 3 מיליון טון הוא מ 146 מיליון שמעריכים הברזילאים או מה 155 שמעריך ה-USDA (ביום שישי אולי נקבל עדכון), עד כמה נפגעה החיטה באיזור הים השחור ואיך תתפתח עונת הזריעה בארה"ב. התנודתיות החדה עשויה להימשך ביתר שאת ומומלץ לנהל סיכונים בהתאם.
תירס – גרף מחירים יומי (חוזה יולי)
כוספת סויה – גרף מחירים יומי (חוזה יולי)
חיטת קנזס – גרף מחירים יומי (חוזה יולי)