ביום חמישי הקרוב בשעה 18:00 שעון ישראל יפורסם דו"ח כוונות הזריעה ומלאים רבעוניים של ה-USDA אשר נחשב בעיני רבים לאחד מהדו"חות המשפיעים ביותר על שוק התבואות העולמי, אם לא המשפיע שבהם.
בשנים רבות אנו עדים לתנועות של כ 5% במחיר אחרי פרסום הדו"ח והוא כמובן משפיע על המגמה במהלך הרבעון השני. במהלך השבועות האחרונים נרשמת מגמת התאוששות בשוק התבואות העולמי, כאשר בחודש מרץ עד כה התירס עלה בכ-5% ופולי הסויה עלו בכ-6%. בחיטה נרשמה מגמה מעורבת למדי כאשר חיטת קנזס ושיקגו רשמו ירידה של 3% ו-1% בהתאמה. חיטת מטיף האירופאית עלתה החודש ב-5.8% על רקע הפגיעה במסתמנת ביבול החיטה הצרפתי, ומחירים תחרותיים ביחס לחיטה הרוסית. מגמה דומה נרשמה בשוק חיטת המספוא המקומי אשר רשם עליה של כ-3.6% מתחילת החודש ובאופן כללי הסימנים בשוק הפיזי המקומי מעידים על היפוך מגמה בשבועות האחרונים או לפחות בלימת מגמת הירידה שאפיינה את השוק מאז הקיץ האחרון. בנוסף לכך,תקיפות באודסה במהלך יום שישי האחרון תרמו לזינוק החד במחירי חיטת המטיף האירופאית. ניתן להניח כי חלק מהתיקון במחירים אותו אנו חווים מהווה תנועת Risk Off מצד קרנות ספקולנטיות אשר מצמצמות חשיפה לקראת הדו"ח.
בבחינת נתוני המאקרו, מדדי המניות ממשיכים במגמת העליה שלהם מ-2023. ה-S&P500 והנאסדק רושמים עליה של למעלה מ % 10 ומדד הדאו-ג'ונס עולה בכ 5% בלבד. על אף ההאטה הברורה בנתונים הכלכליים בארה"ב והצפי לכך שהורדות הריבית יתבצעו באופן איטי יותר מהמתוכנן, שוק המניות בארה"ב שומר על חוזקו היחסי לעת עתה, כאשר מרבית העליה עדיין מיוחסת למגזר הטכנולוגיה בהשפעת ה-AI.
הנפט WTI נסחר הבוקר ב-81.80 דולר לחבית, ולמעשה חצה במהלך השבוע שעבר את רמת ההתנגדות הפסיכולוגית ב-80$ לחבית לראשונה מאז נובמבר. העליה העקבית במחירי הבנזין בארה"ב והמשך ירידות המלאים ממשיכות לייצר תמיכה פונדמנטאלית חזקה למדי עבור מחירי הנפט לקראת עונת הנסיעות של הקיץ, לצד פרמיית הסיכון הגיאופוליטית מהמזרח התיכון וחוסר הודאות בנוגע למדיניות OPEC בחציון השני. מבחינה טכנית, רמת ה-80$ לחבית היוותה רמת התנגדות במשך זמן רב וכעת ניתן להניח שהיא תיבחן כרמת תמיכה.
התירס נסחר הבוקר ב-436 סנט לבושל ומסתמן כי מגמת הירידה נבלמה לעת עתה לאחר מספר חודשים של ירידות רצופות. ארגנטינה תיקפה כלפי מטה את הערכות תפוקת התירס שלה ב-2.5 מיליון טון ותנאי יובש בברזיל גם נותנים את אותותיהם על מצב היבול. ע"פ התחזיות צפויים גשמים במהלך הימים האחרוניםן ישפרו את מצב היבולים, ובמקביל לתנאי החום והיובש ששוררים ב-Corn Belt בארה"ב, תופעת ה"מסחר במזג אוויר" צפויה לשוב לשוק הגרעינים סביב החודשים הקרובים ולהוביל לתנודתיות גבוהה ממה שהורגלנו בחודשים האחרונים. נכון לדיווחים העדכניים, כ-24% משטחי גידול התירס בארה"ב מצויים כעת בתנאי יובש ובמידה ומגמה זו תמשיך, אנו צפויים לחודשים תנודתיים במיוחד. לאור מחירי התירס הנמוכים, ניתן להעריך ירידה בשטחי הזריעה ביחס לרמות הגבוהות למדי שראינו שנה שעברה. כזכור, שנה שעברה נזרעו 94.6 מיליון אייקר, ההערכה הממוצעת עומדת על 91.8 מיליון אייקר בשנה זו, בעיקר על רקע הקצאת שטחים לזריעת סויה. לאור העליה החדה במחירי הכותנה ניתן לצפות להגדלה בשטחי זריעת הכותנה על חשבון תירס, אך תופעה זו מוגבלת בעיקר למדינות הדרומיות בארה"ב בה גידולי התירס מלכתחילה אינם גבוהים במיוחד. צפי האנליסטים לדו"ח ה-USDA מדבר על מלאי תירס של כ-8.427 מיליארד בושל, שיא של חמש שנים ועליה של 13.9% ביחס לשנה שעברה.
הספקולנטים בתירס ממשיכים לצמצם את פוזיציית השורט שלהם מאמצע חודש פברואר. בשבועיים האחרונים הספקולנטים ציצמו את הפוזיציה ב-53,807 חוזים ואופציות בשורט ועומדים על 242,988 חוזים ואופציות בשורט.
החיטה נסחרת הבוקר ב-584 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-554 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-205 יורו לטון. ניכרת בלימה במחירי החיטה הרוסית בשוק הפיזי, מחירי החיטה עלו לראשונה מאז חודש ינואר ועומדים על כ-203$ לטון לדליברי באפריל. על רקע העליה במחירים, התחילו להתעורר חששות בנוגע למזג האוויר היבש ברוסיה והשפעתו על היבולים. לעת עתה מוקדם מדי להוריד את הערכות היבול אשר עומד על כ-94 מיליון טון לפי סוכנות Sovecon המתמחה בשוק החיטה בים השחור. ביום שישי האחרון מחירי חיטת המטיף האירופאית זינקו באופן חד לאחר דיווח על תקיפה רוסית באודסה. גל התקיפות הנרחב שמבצעת אוקראינה כנגד תשתיות הנפט של רוסיה, בשילוב עם הסיכון לכך שרוסיה תשוב לתקוף את תשתית היצוא החקלאי של אוקראינה מייצרים יחדיו פוטנציאל סיכון מחודש ו'פרמיית סיכון' סביב מחירי החיטה באירופה ובים השחור. בנוסף לכך, מסתמן כי הקרמלין מייחס את מתקפת הטרור הברוטאלית של דעאש במוסקבה לממשלת אוקראינה, ומאשים כי הפיגוע בוצע בהכוונה וסיוע אוקראינים. על אף שטרם בוצעו צעדים קונקרטיים המצדיקים עליה במחיר החיטה, השוק מגיב לפוטנציאל הסיכון שהתגבר. גורם נוסף אשר תמך את מחירי החיטה האירופאית בשבועות האחרונים היה מזג אוויר קר ולח בצרפת, אשר הוריד את צפי היבול ב-4%. בגרמניה, גשמים הורידו את צפי תפוקת החיטה בעונה זו ב-6.5%. מזג האוויר באירופה משפיע גם על צפי יבולי השעורה, ניתן להעריך פגיעה ביבול הצרפתי לאור העובדה שמזג האוויר סגר את חלון הזמן האופטימלי לזריעה, כאשר לעת קצב הזריעה מתעכב לאור תנאי מזג האוויר ועומדת על 39% ביחס לצפי של 50%. מזג האוויר מייצר בעיות ועיכובים גם בתהליך הזריעה בבריטניה, עם זאת, הצפי ליבול השעורה העולמי עומד על 147.6 מיליון טון, עליה של 5 מיליון טון ביחס ליבול 2023. מעבר לאוקיינוס, אנו רואים שפל ביצוא החיטה האמריקאית, אשר מוביל לעליה במלאים וירידה במחירים המקומיים. ה-USDA אישר לאחרונה כל נוסף של ביטולי הזמנות מסין, של כ-264,000 טון. סין ביצעה הזמנות של מספר מיליוני טונות של חיטה אמריקאית בסוף 2023 וכעת מנסה לצאת מהתחייבויותיה לאור הירידה החדה במחירי החיטה, בדגש על חיטה מהים השחור, אשר נסחרה סביב חודש דצמבר סביב 240$ לטון וכיום נסחרת סביב 200$. צפי האנליסטים לדו"ח ה-USDA מדבר על מלאים של כ-1.044 מיליארד בושל, שיא של שלוש שנים ועליה של 10.9% ביחס לשנה שעברה.
הספקולנטים בחיטת קנזס צימצמו את פוזיציית השורט במהלך השבועיים האחרונים ומכרו 3,029 חוזים ואופציות והביאו את פוזיציית השורט שלהם -40,886 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט שלהם ב-15,031 חוזים ואופציות, הפוזיציה עומדת על 80,570 חוזים ואופציות בשורט.
הסויה נסחרת הבוקר ב-1,200 סנט לבושל. התנודתיות הגבוהה קשורה בין השאר לקציר הברזילאי אשר עומד כל כ-63%. בשלב זה הפרמיות בשוק הפיזי בברזיל חזרו לעלות בימים האחרונים. מדיווחים בברזיל, ניתן לראות התחלה של ירידה בקצב היצוא הברזילאי, מה שעשוי להעיד על כך שתמונת האמת מתכנסת קרוב יותר להערכות CONAB אל מול הערכות ה-USDA בנוגע לגודל היבול הברזילאי. מנגד, ביום חמישי הקרוב נקבל הצצה לכוונות הזריעה בארה"ב אשר צפויות להעיד על הגדלה של שטחי זריעת סויה בארה"ב על חשבון תירס. בשנה שעברה נזרעו 83.6 מיליון אייקר של פולי סויה והשנה ההערכות מתקרבות ל-86.7 מיליון אייקר. יבול הסויה האמריקאי גם הוא צפוי להיות מושפע מתנאי מזג האוויר אשר לעת עתה מסתמנים כמאתגרים עבור עונת הגידול הקרובה. בנוסף לכוונות הזריעה, צפי האנליסטים לדו"ח ה-USDA מדבר על מלאים של כ-1.828 מיליארד בושל, שיא של שנתיים ועליה של 8.4% ביחס לשנה שעברה.הערכות תפוקת פולי הסויה בארגנטינה הופחתו לאחרונה על ידי ה-USDA במיליון טון לאור תנאי יובש אשר שררו במדינה לאחרונה, ובשבוע האחרון הצפות הובילו לחששות מפגיעה ביבולים. כוספת הסויה נסחרת הבוקר סביב 339 דולר לטון ושמן הסויה נסחר 48.72 סנט לגלון. יצוא של פולי סויה מפרגוואי לארגנטינה מאפשר לארגנטינה לייצא כוספה ושמן סויה בהיקפים גדולים למדי לפני תקופת הקציר שלה ולוחץ כלפי מטה את מחירי השמן והכוספה. מלאי שמן הסויה בארה"ב מתחיל להתכנס לממוצע הרב שנתי לאחר החודשים האחרונים בהם ראינו היקפי עיבוד חריגים למדי, אשר הכבידו באופן ניכר על שוק הכוספה. מלאי שמן הסויה בארה"ב נמוכים בכ-6% ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה וניתן להניח כי קצב העיבודים החריג יתמתן במהלך התקופה הקרובה. שמן הדקל פרץ לאחרונה מטווח המסחר שאפיין אותו מתחילת 2023 על רקע מלאים נמוכים, ונסחר ב-4,188 רינגיט.
הספקולנטים בסויה צימצמו את פוזיציית השורט שלהם בשבועיים האחרונים. בתחילת מרץ נרשמה פוזיציית שיא של 171,999 חוזים ואופציות בשורט על פולי הסויה, אשר צומצמה ב-23,660 חוזים ואופציות בשבועיים האחרונים ועומדת כעת על 148,339 חוזים ואופציות בשורט. בכוספה פוזיציית הספקולנטים צומצה בשבועיים האחרונים אך בהיקפים קטנים יותר. הספקולנטים צימצמו בשבועים האחרונים ב-2,652 חוזים ואופציות עומדים על 46,874 חוזים ואופציות בשורט. בשמן הסויה נרשם היפוך מגמה חד מתחילת מרץ כאשר הספקולנטים צימצמו את פוזיציית השורט שלהם ב-47,725 חוזים ואופציות ועומדים על 14,748 חוזים ואופציות בלבד.
לסיכום,
יומיים לסיום הרבעון הראשון של 2024, מרץ עד עתה בסימן בלימה של מגמת הירידה. הדו"ח ביום חמישי ייתן לנו קריאת כיוון חשובה למגמות הצפויות בחודשים הקרובים, כאשר העליה האחרונה במחירי התירס והסויה תיבחן לאור שטחי הזריעה הצפויים בארה"ב. הדו"ח עשוי לספק תמיכה נוספת לשוק או להחזיר אותו למגמת הירידה במידה ויהיו הפתעות בדמות מלאים גבוהים מהצפוי או הקצאת שטחים גדולה מהצפוי.
הרבעון השני כאמור מאופיין בתנודתיות גדולה יותר ופרמיית סיכון מזג אוויר שמתווספת לשוק. אחרי כניסת היבול מדרום אמריקה לשוק (שמהווה אתגר לוגיסטי בפני עצמו), הסוחרים יתרכזו בהתקדמות הזריעה בארה"ב ומזג האוויר בקיץ. היחלשות הדולר בעולם, לאור הצפי להורדת ריבית בארה"ב, עשויה אף היא לתת רוח גבית למחירי הסחורות בארה"ב בהמשך השנה.
המסחר ביום חמישי צפוי להיות תנודתי מאוד בשעות הערב לקראת סגירת המסחר. לרגל חג הפסחא ו"יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בארה"ב ביום שישי והמסחר יתחדש ביום שני לפנות בוקר. אנחנו נשלח את תוצאות הדו"ח ללקוחות מיד אחרי פירסומן ובשבוע הבא נשלח סיכום רבעוני ומבט קדימה לאור כוונות הזריעה.
מומלץ לנצל את היומיים הקרובים עד פרסום הדו"ח לצמצום החשיפה וניהול סיכונים הן מעליות או ירידות קיצוניות בטווח קצר. תחילת אפריל יהיה זמן טוב להיערך להמשך השנה הן מבחינה תקציבית או חשיפת ערך מלאי, אנא אל תהססו ליצור קשר עם צוות קומודקס לטובת העיניין.
מייחלים לשלומם של חיילי צה"ל באשר הם, החלמה לפצועים ולשובם של החטופים בהקדם