סקירת שוק התבואות מ-7/3 – האם מגמת הירידה נבלמה? דוח היצע וביקוש מחר ודוח כוונות הזריעה החשוב בסוף החודש

    מחבר:
  • עדי פנחס

שלום לכולם,

מגמת הירידה שאיפיינה את שוק התבואות במהלך 2023, ממשיכה ביתר שאת גם בתחילת 2024, כאשר אחרי חודש של ירידות מחירים בינואר גם פברואר נצבע באדום. התירס איבד במהלך פברואר כ-7.3% מערכו, הסויה ירדה ב-7.7%, כאשר כוספת סויה ירדה ב 9.5%, שמן הסויה ירד בכ-3%, והחיטה איבדה כ-3% מערכה בסיכום חודשי.

יבולי שיא ברחבי העולם מהעונה הקודמת הובילו למלאים גבוהים ומסתמן כי אנו לקראת גל נוסף של יבולים גדולים. חודש מרץ הוא מהחודשים החשובים בשנה לשוק הגרעינים וזרעי השמן שכן קציר היבול מדרום אמריקה נמצא בישורת האחרונה ובסוף החודש יפורסם דו"ח כוונות הזריעה בארה"ב, שהוא מהחשובים בדו"חות שמוציא ה-USDA, וצפוי לשפוך אור לגבי הצפוי לנו בהמשך השנה. מהערכות ראשוניות, מסתמנת הקטנה בשטחי הזריעה שיוקצו לתירס עקב הירידה האחרונה במחירים, אשר ירדו מתחת לעלויות הייצור.

בבחינת נתוני המאקרו, מדדי המניות ממשיכים במגמת העליה שלהם מ-2023. ה-S&P500  רושם עליה של 8.18% מתחילת השנה, הנאסדק רושם עליה של % 9.76 ומדד הדאו-ג'ונס עולה בכ 3.38% בלבד. העליה החדה מושפעת בעיקרה מהזינוק החד במניית Nvidia, אשר דיווחה על עלייה מטאורית בנתוני המכירות שלה, המיוחסת בעיקרה למכירות מעבדים לענקיות הטכנולוגיה אשר מצויות ב"מירוץ חימוש" בחזית הבינה המלאכותית. הטכנולוגיה החדשה גם הובילה לסקנדלים לאחרונה כאשר חברת גוגל הודיעה כי תשבית את מודל ה-AI שלה אופן זמני לאחר שהתגלו בו מספר תוצאות 'בלתי צפויות' שהובילו לביקורת ציבורית משמעותית, בעיקר סביב הטיה אידאולוגית מובהקת של מנוע הבינה המלאכותית, אשר מתעדפת תפיסות עולם פרוגרסיביות.

הנפט WTI נסחר הבוקר ב-79 דולר לחבית ומשלים עליה של כ 10% מתחילת השנה.  בשבועות האחרונים נרשמה עליית מלאים בארה"ב וירידה בהיקפי הזיקוק, אשר מתיישרים עם הנורמה העונתית. דו"ח ה-EIA האחרון הצביע על עליה של כ-3 מיליון חביות נפט במלאים המסחריים של ארה"ב. ברמה הגלובלית אנו עדיין מצויים במצב של גריעת מלאים שאינה אופיינית לעונה ותומכת את מחירי הנפט. על רקע זה, ארגון OPEC הודיע לאחרונה על הארכת הפחתות תפוקת הנפט ברבעון נוסף, ההפחתות צפויות לפוג בחודש יולי, תחילת עונת הקיץ בה ביקושי הנפט עולים באופן משמעותי. בהתאם להיקפי הנפט שיוחזרו על ידי OPEC, יש להחזרת התפוקה פוטנציאל למתן עליית מחירים משמעותית בשל העובדה כי מלאי הנפט העולמיים צפויים להמשיך לרדת ביתר שאת במהלך החציון השני. הסינים מצידם הגבירו את מכסות יבוא הנפט שלהם לאחר חגיגות השנה החדשה אשר אופיינו בהיקפי טיסות ותנועת רכבים גבוהה למדי, מה שאילץ את חלק מבתי הזיקוק במדינה להשלים אספקה ב-spot. פרט לצורך המיידי באיזון המלאים, המגמה מייצרת מידה של אופטימיות בנוגע להתאוששות בכלכלת סין ומוכיחה כי הצרכן הסיני עדיין 'על הרגליים', וייתכן כי צעדי ההתערבות של הבנק המרכזי בסין מצליחים לחלחל. בגזרתנו במזרח התיכון, פרמיית הסיכון נותרה בעינה כאשר בשבועות האחרונים לא נרשמה הסלמה נוספת בחזית תשתיות האנרגיה. לאחר התקיפה המיוחסת לישראל על צנרת הגז באיראן, לא נרשמה תגובה איראנית משמעותית או המשך של ביצוע מתווים דומים המיוחסים לישראל. לפני מספר חודשים המילציות הפרו-איראניות בעיראק הודיעו באופן פומבי כי בכוונתם לייצר 'סגר ימי' בפועל על ישראל באמצעות כטב"מים אשר יופעלו כנגד נמליה של ישראל או אוניות העושות את דרכן אליה, ללא הצלחה עד כה. בשלב זה מורגשת ירידה בכמות הכניסות לנמלי ישראל בים התיכון, בהיקפים של כ-20% מתחת לכניסות של של ינואר אשתקד. המגמה מהווה סיכון להמשך ועשויה להתרחב ככל שהזירה הצפונית בישראל תסלים.

התירס נסחר הבוקר ב-430 סנט לבושל ומסתמן כי מגמת הירידה נבלמה לעת עתה לאחר מספר חודשים של ירידות רצופות. היצע מספק ברחבי העולם והתבהרות מצב היבול הברזילאי הראשון מכבידות על המחירים באופן ניכר והורידו את מחיר התירס מתחת לעלויות הייצור המוערכות על ידי ה-USDA. הערכות שפורסמו על ידי ה-USDA בחודש אוקטובר מצביעות על כך שעלות גידול התירס בארה"ב ב-2024 צפויה לעמוד על כ-480 סנט לבושל. בעת כתיבת שורות אלו, חוזה דצמבר 24 אשר מייצג את היבול החדש עומד על 461 סנט לבושל (כ 8$ לטון מתחת לעלות ייצור).  פער המחירים המשמעותי עשוי להשפיע על כוונות הזריעה ולהוביל לכך שחקלאי ארה"ב יחפשו יבולים רווחיים יותר ויצמצמו את שטחי זריעת התירס, דבר שעשוי לספק למחירי התירס תמיכה בהמשך השנה. נתוני הביקוש הסתמנו לאורך החודשים האחרונים כחלשים למדי, אך בדו"ח היצוא השבועי נרשם היפוך מגמה. יבול התירס הארגנטינאי צפוי לקטון בכ-2 מיליון טון תירס, אך איננו משפיע באופן ניכר על המאזן העולמי ולא ניכר כי הידיעה השפיעה על השווקים באופן נראה לעין. בשבוע שעבר הסתמן שינוי מגמה בתירס כאשר זינק ב-8 סנט ביום מסחר אחד, הקפיצה היומית הגבוהה ביותר מזה 6 חודשים בשילוב נפח מסחר גבוה למדי. רמת ה-400 סנט לבושל מהווה תמיכה פסיכולוגית ולמעשה היתה רמת התנגדות במשך שנים, בתקופת טרום הקורונה. רמה זו אמורה להוות תמיכה למחירי התירס עד הקיץ. על רקע תמונת המצב בתירס, יש לציין את פוזיציית הספקולנטים החריגה למדי אשר שברה לאחרונה את שיא כל הזמנים. פוזיציית השורט של הספקולנטים בתירס עמדה בשבוע שעבר על 340,732 חוזים ואופציות ועקפה את השיא הקודם, שעמד על 322,000 חוזים ואופציות מאפריל 2019. השבוע פורסם דו"ח הפוזיציות העדכני אשר הראה כי במהלך השבוע שעבר הספקולנטים צימצמו את פוזיציית השורט שלהם ב-45,474 חוזים ואופציות, וכעת היא עומדת על 295,258 חוזים ואופציות בשורט. הנחת העבודה בשלב זה היא שבמידה ושוק התירס יתקן כלפי מעלה עקב שינוי מהותי בצפי המלאים לשנה הקרובה, התיקון צפוי להיות חד ומשמעותי לאור סגירה מהירה של פוזיציות השורט.

החיטה נסחרת הבוקר ב-559 סנט לבושל,שפל של שלוש שנים. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-532 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-189 יורו לטון. מחירי היצוא של החיטה הרוסית ממשיכים לרדת ולמעשה הגיעו לשפל משנת 2020. מחירי ה-FOB לחיטה רוסית  לחודש מרץ עומדים על 212$ לטון, ירידה של 4$ משבוע שעבר, כזכור בינואר ראינו מחירים של כ-260$. מחירי החיטה הרוסית למעשה 'מיישרים קו' עם החיטה האירופאית וניכר כי המדיניות שניסתה לכפות רצפת מחירים איננה מתכתבת עם המציאות בשוק אשר רווי באספקה ממקורות חלופיים. סך יצוא החיטה הרוסי בחודש פברואר עומד על כ-4.1 מיליון טון בהשוואה ל-3 מיליון טון בשנה שעברה ומהווה רמת שיא חדשה עבור חודש פברואר. מחירי החיטה הושפעו גם מדו"חות היצוא השבועיים של ארה"ב אשר העידו על ביקושים אנמיים למדי עבור חיטה אמריקאית, בשבוע שבין ה-9 ל-15 בפברואר נמכרו כ-234 אלף טון חיטה אמריקאית, מתחת לטווח ההערכות שעמד בין 300 ל-550. בשבוע האחרון ראינו תיקון מגמה והיקפי יצוא החיטה חזרו לטווח הנורמה. גורם נוסף אשר מכביד על מחירי החיטה הינו הצפי לשנה נוספת של יבולים גדולים ברחבי העולם. גודלו של היבול הרוסי מוערך ב-93.60 מיליון טון והיבול האירופי מוערך ב-134 מיליון טון. על פי דו"ח הביקוש וההיצע האחרון של ה-USDA אנו צפויים לסיים את השנה בירידת מלאים של כחצי מיליון טון. ברמה הטכנית, נראה כי החיטה מחפשת תמיכה ברמות הנוכחיות. שינוי מגה בתירס אם יקרה צפוי לספק תמיכה גם למחירי החיטה. אשר נתמך סביב. מצד שני,  ידיעות המגיעות לאחרונה מהודו מייצרות חשש מפני שנה שלישית ברציפות של יבולים חלשים במדינה, הועלתה האפשרות שהודו תיאלץ לייבא חיטה השנה. מלאי סיום השנה הצפויים עומדים על 9 מיליון טון בלבד, ירידה של 67% ממלאי השיא שנרשמו ב-2021. נמליץ להוסיף ולעקוב אחר התפתחויות בגזרה זו מכיוון שהן עלולות להשפיע על מחירי החיטה במורד הדרך.

הספקולנטים בחיטת קנזס הגדילו את פוזיציית השורט במהלך החודש האחרון ומכרו 8,725 חוזים ואופציות במהלך החודש האחרון והביאו את פוזיציית השורט שלהם -42,122 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו הספקולנטים צימצמו את פוזיציית השורט שלהם ב-10,412 חוזים ואופציות, הפוזיציה עומדת על 56,326 חוזים ואופציות בשורט.

הסויה נסחרת ב-1,132 סנט לבושל. התנודתיות הגבוהה קשורה בין השאר לקציר הברזילאי אשר עומד כל כ 40% בשלב זה. הפער בין הערכות ה-USDA לבין הסוכנויות הברזילאיות הולך ומתרחב, כאשר גם סוכנות AgRural דיווחה כי היא מורידה את צפי התפוקה ל-147.7 מיליון טון פולי סויה וייחסה זאת לתנאי מזג האוויר שפגעו ביבולים במדינת מאטו גרוסו. הסוכנות מצטרפת למספר סוכנויות ואיגודים חקלאיים בברזיל, אשר הזהירו מפני פגיעה משמעותית ביבולים, כאשר חלקם מדברים על יבול של 135 מיליון טון בלבד. התמונה בשוק הפיזי הינה שונה במקצת, כאשר קצב היצוא מהיר באופן משמעותי ביחס לשנה שעברה, ופרט לנמל פרנגואה לא נרשמים עומסים בנמלי ברזיל. עד כה הברזילאים יצאו כ-5 מיליון טון פולי סויה, כ-332 אלף טון לכל יום עבודה. ניכר כי קצב הקציר המהיר משפיע על קצב השילוחים מנמלי ברזיל והממוצע של נפחי היצוא ליום הינו גבוה בשלב הנוכחי בכ-20% ביחס לשנה שעברה. במידה וההערכות הפנימיות בברזיל נכונות בנוגע לפגיעה ביבול, אנו צפויים לראות את קצב היצוא מתמתן באופן ניכר בשבועות הקרובים ואת הפרמיות עולות בחזרה בשוק הפיזי בברזיל. בארגנטינה, גלי החום לא פסחו גם על יבול הסויה אשר צפוי לקטון בכ-2.5 מיליון טון ולעמוד על 49.5 מיליון טון. היבולים הארגנטינאים התאוששו במידה ניכרת השנה ומפצים במידה רבה על הפגיעה המשמעותית ביבול הברזילאי אשר, כזכור, עמד על 163 מיליון טון בהערכות המוקדמות. כוספת הסויה נסחרת הבוקר סביב 332 דולר לטון ושמן הסויה נסחר ב-45.40 סנט לגלון. במהלך החודשים האחרונים ראינו היקפים חריגים למדי של עיבוד פולי סויה בארה"ב, אשר הובילו לעליה במלאי שמן הסויה והחזירו אותם קרוב לרמת הממוצע הרב שנתי, אך הם עדיין נמוכים ב-17% מרמתם בתחילת 2023, מה שמוסיף לתמיכה מסוימת למחירי שמן הסויה, על אף הירידה החדה במחירי הפולים.  בניגוד לתנודתיות הגבוהה בשמן הסויה, שמן הדקל נסחר פחות או יותר באותה רמת מחירים מאז חודש יולי ונסחר כעת ב-3,936 רינגיט. מחיר שמן זה נתמך באופן ניכר על ידי מדיניות B35 של אינדונזיה, אך נתקל בקשיי יצוא עקב חסמים רגולטוריים של האיחוד האירופי.

הספקולנטים בסויה המשיכו להמר על ירידות באופן אגרסיבי למדי במהלך החודש האחרון, כאשר הגדילו את פוזיציית השורט שלהם בפולי הסויה ב-30,353 חוזים במהלך החודש האחרון ובכך הביאו את פוזיציית השורט ל-160,635 חוזים ואופציות. גם בכוספת הסויה, הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט ב-33,060 חוזים ואופציות, מה שהביא את הפוזיציה ל-47,650 חוזים ואופציות בשורט. בשמן הסויה הספקולנטים הגדילו ב-8,104 חוזים ואופציות את פוזיציית השורט אשר עומדת על  52,329 חוזים ואופציות. בניגוד לתירס אשר עלה בשבוע האחרון ביחד עם צמצום פוזיציית השורט, בסויה אנו רואים מגמה שונה של עליה קלה במחירים על אף שהספקולנטים ממשיכים להגדיל את פוזיציית השורט.

לסיכום,

מחר בשעה 19:00 שעון ישראל  נקבל עדכון נוסף מכיוון ה USDA בדו"ח ההיצע והביקוש החודשי, שיהיה על רקע הקציר המתקדם בדרום אמריקה ולקראת נקודת ההחלטה של חקלאי ארה"ב בנוגע ליבול הקרוב. יש המחשיבים את דו"ח כוונות הזריעה בסוף מרץ כדו"ח החשוב בשנה  ובד"כ הוא בעל השפעה  דרמטית על מחירי הגרעינים בהמשך השנה. הרבעון השני באופן היסטורי, הוא רבעון בו מתווספת פרמיית סיכון מסוימת לשוק על רקע סיום הקציר בדרום אמריקה ותחילת זריעת היבול החדש בארה"ב. מזג האוויר מהווה פקטור מרכזי בתקופה זו. אנו צפויים לקבל תמונה ברורה במהלך השבועות הקרובים לגבי היקף הפגיעה בפועל ביבול הברזילאי, דבר שעשוי ככל הנראה להשליך גם על כוונות הזריעה של חקלאי ארה"ב בהמשך גם אם לא יצויין בדו"ח הקרוב. כל זאת, כאשר מחירי הגרעינים עומדים בשפל של כ-3 שנים ופוזיציות ספקולנטים בשורט חסר תקדים. לאור האמור, לאחר תקופה ארוכה של ירידות משמעותיות במחירי הגרעינים, שהובילו את חלקם מתחת למחירי עלות הייצור, עושה רושם שלפחות בשלב זה מגמת הירידה נבלמה ומחירי הגרעינים מאפשרים התכסות מושכלת קדימה, כמובן תוך כדי ניהול סיכונים בהתאם.