שלום לכולם,
ראשית מקווה שכולם בטוב, בעיקר קוראינו מצפון ומדרום, שמתחזקים את החקלאות הישראלית בזמנים קשים אלה. מסיר את בכובע בפניכם. שמחתי והתרגשתי לשמוע שחלק מהגד"שים בעוטף נמצאים בעיצומה של זריעת חיטה וכולי תקווה שהזריעה תושלם ונזכה ליבולים גדולים וטובים השנה.
בארה"ב החל אתמול שבוע המסחר לאחר חופשת חג ההודיה המסורתית, בה אכלו האמריקאים כ-46 מיליון הודים (כמעט מיליארד טון)!, ויום שישי השחור (הבלאק פריידי) שאצלם הוא אינו משויך לאסון, אלא לתחילת חגיגת הקניות של חודש הכריסטמס.
הכלכלה האמריקאית, נכנסת לשנת בחירות מה שייצר מוטיבציה לתמריצים על ידי הממשל, דבר מאתגר במיוחד בתקופה זו. האינפלציה לאוקטובר אומנם ירדה ל-3.2%, אך אינפלציית הליבה עדיין יציבה ברמות 4% מה שמבטיח רמות ריבית גבוהות עמוק לתוך 2024 ואף 2025. הכלכלה האמריקאית צומחת אמנם בקצב גבוה מהצפוי של 4.9%, אך הגרעון בתקציבי בשיא מאז תקופת הקורונה. המלחמה במזה"ת שעשויה להתפתח למלחמה איזורית היא בעלת השפעות מרחיקות לכת על הכלכלה האמריקאית בעיקר מכיוון מחירי הנפט וזה שיקול נוסף שמנחה את ביידן בצעדיו בימים אלו. טראמפ שזינב מאחור, כבר מוביל בסקרים לאור חוסר שביעות הרצון של האמריקאים מהתנהלות הממשל במלחמה, כאשר השמאל הקיצוני בארה"ב לא מרוצה מתמיכת ביידן בישראל
אבל מרבית איבוד התמיכה נובעת דווקא מהעובדה שהאמריקאים נתפסים כ"רכים" מידי אל מול התוקפנות כלפי בסיסיהם במזה"ת מצד החות'ים והמיל ציות העירקיות והסוריות. המצב במזה"ת יכול להכריע את הבחירות בארה"ב בעוד כ-11 חודשים. לאור התחזקות טראמפ בסקרים הסינים דווקא מתקרבים לביידן ומבצעים רכישות גדולות מארה"ב בין השאר של תבואות, דבר שעשוי לספק תמיכה מסוימת למחירים בטווח הקרוב.
הנפט WTI שבתחילת המלחמה היה נראה עושה דרכו ל-100$ הספיק להסתובב בחדות ונסחר הבוקר באיזור ה-75$ לחבית, כאשר נפט מסוג ברנט נסחר הבוקר ב-80$. הצינון במחירי הנפט בא על רקע ירידה בביקושים בסין ובארה"ב, התאוששות חדה בתפוקת הנפט בארה"ב כמו גם הערכה שבשלב זה המלחמה של ישראל בחמאס לא תתפשט למלחמה רב חזיתית.
שוק התבואות ממשיך במגמת הירידה עם השלמת קציר התירס והסויה בארה"ב ותחילת הזריעה בדרום אמריקה, כאשר התירס מגרד בשפל של שלוש שנים והחיטה בשפל של שנתיים וחצי שוברת למטה את רמת ה-600 סנט לבושל. הסויה ומוצריה עדיין שומרים על רמת מחירים גבוהה באופן יחסי.
דו"ח ההיצע והביקוש החודשי, שפורסם בתחילת החודש על ידי ה-USDA, הצביע על מלאים גבוהים מההערכות המוקדמות בתירס, סויה וחיטה בארה"ב. ברמה העולמית, מלאי התירס והחיטה היו גם כן גבוהים מההערכות, כאשר בסויה המלאים היו נמוכים מההערכות.
התירס נסחר הבוקר ב-475 סנט לבושל (מרץ) ,מה שמשקף לו ירידה של למעלה מ 30% מתחילת השנה. עם ירידת חוזי דצמבר מהמסכים והמעבר למרץ בסוף השבוע הקרוב, מחיר התירס יכוון לרמת התמיכה הקודמת של 480 סנט לבושל, כאשר ידיעות על מזג אוויר בעייתי מכיוון דרום אמריקה או ידיעות על רכש מכיוון סין עשויות לדחוף את השוק חזרה לרמות 500 שמנגד רמות ה-440-450 ברבעון הראשון הן ריאליות במידה והיבול יתקדם בדרום אמריקה ללא אירועי מזג אוויר חריגים. הספקולנטים מחזיקים בפוזיצית שורט חריגה (הימור על ירידות) לתקופה זו של כ-200 אלף חוזים, מה שעשוי לייצר טריגר קניות מהיר בכל מקרה של חדשות שוריות.
הסויה נסחרת הבוקר ב-1336 סנט לבושל והיא עדיין נמוכה בכ 12% ממחירה בתחילת השנה. כוספת הסויה נסחרת ב-437$ לשורט טון (ספוט עדיין באיזור 460), כאשר השמן נסחר ב-51.50 סנט לגלון. הבורד קראש ( מרכיב הריווחיות של יצרני השמן) בשיא של 192 סנט, מה שמייצר תמריץ ליצרני השמן להגדיל ייצור, דבר שייצר עודפי כוספה בהמשך הדרך. הסויה שומרת על יציבות על רקע ההזמנות שביצעו הסינים מארה"ב בתחילת החודש לתקופות שונות שמסתכמות בקרוב למיליון טון, מה שנחשב לאחת ההזמנות הגדולות בשנים האחרונות. הסחורים ימשיכו לעקוב מקרוב אחרי ערוץ הייצוא והתקדמות הזריעה בדרום אמריקה. הספקולנטים מחזיקים 82 אלף חוזים בלונג על פולי הסויה, 140 אלף חוזים בלונד על כוספה והם נייטרלים עם שורט קטן בשמן.
החיטה ממשיכה במגמת הירידה וכבר שברה את רמת ה-600 סנט לבושל בשבוע שעבר, לראשונה מאז קיץ 2021. חיטת קנזס נסחרת הבוקר ב-599 סנט לבושל (מרץ) כאשר חיטת שיקגו נסחרת ב-564 (מרץ) חיטת מאטיף הצרפתית נסחרה ב-222 יורו לטון. זריעת החיטה בארה"ב מתקדמת כסדרה, כאשר חיטה ממשיכה לזרום מאיזור הים השחור. רוסיה מספקת תמיכה מסויימת למחירים ברמות אלו, תמיכה שבאה לידי ביטוי בעיקר בפרמיות מארה"ב , אך מעבר לזה בהיעדר אירועי מזג אוויר מיוחדים ייתכן שנראה את החיטה בקיץ נעה לרמות נמוכות בהרבה.
לסיכום
הגרעינים שנמצאים במגמת ירידה מאז תחילת השנה ולראשונה מזה 3 שנים יסיימו שנה בירידת מחירים ברמה שנתית ימשיכו להיות מושפעים בין השאר מתמונת המאקרו, כאשר המוקד עובר ליבול החדש מדרום אמריקה, נתוני היצוא מארה"ב והייבוא הסיני. החרפת הלחימה בעזה כמו גם פגיעה של רוסיה במקביל בתשתיות אזרחיות בים השחור עשויות להוסיף לתנודתיות ולסיכונים גם בהיבט של סחורה פיזית. יחסי המלאי לשימוש נראים טובים וגבוהים בתירס ובחיטה ונמוכים בסויה. לא מן הנמנע שנראה את מחירי הגרעינים מוסיפים "פרמיית סיכון" למחיר במהלך דצמבר לקראת השנה החדשה.
בישראל הריבית נשארת יציבה בפעם הרביעית ברציפות, הנגיד מנסה לתמרן בין השפעות המלחמה וחוזק השקל שהספיק לתקן מרמת 4.07 לרמת 3.71 הבוקר.
מצ"ב לשימושכם בקובץ נפרד גרפים רלוונטיים לתקופה זו (שכן טוב מראה עיניים מקריאת סקירות).