עדכון שוק התבואות 30.3.23 – דו"ח חשוב ביותר בפתח, התנודתיות חוזרת לשווקים ביתר שאת, מחירי האנרגיה שוב עולים – מה צפוי בהמשך

    מחבר:
  • עדי פנחס

cעוד יומיים יסתיים הרבעון הראשון של 2023. רבעון שסיפק לנו תנודות והתרחשויות, הן בזירה המקומית והן הגלובלית, מספיקות בד"כ לשנה שלמה

ממש לפני סיום הרבעון ביום שישי הקרוב בשעה 19:00 שעון ישראל יתפרסם דו"ח כוונות הזריעה ומלאים רבעוניים בארה"ב שנחשב בעיני רבים כ"דו"ח החשוב בשנה" ובו ניתנת הערכה של היקפי זריעת הגרעינים לעונה הקרובה בארה"ב כשהדגש הוא על התירס והסויה. הדו"ח נותן את יריית הפתיחה לעונת הגידול הנוכחית והסוחרים ייכנסו לרבעון השני עם פרמיית סיכון בהתאם

דו"ח השפעה ישירה על חברות המזון ויוקר המחיה. בשבוע הבא נוציא סיכום רבעוני קצר ללקוחותינו שיכלול ניתוח של הדו"ח.

במהלך מרץ, הפדרל ריזרב העלה את הריבית בארה"ב ב-25 נקודות בסיס נוספות בצל משבר הבנקאות אשר פוקד את ארה"ב במהלך השבועות האחרונים. החשש הינו שהמשבר יוסיף להתעצם ויחלחל ליתר מגזרי הכלכלה העולמית. הריבית בארה"ב כבר ב 5%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2007 והאינפלציה מתקשה לשבור כלפי מטה את רמת ה 6%.  התחזיות לסוף שנה זו אופטימיות למדי בגזרת האינפלציה (בצדק או לא כבר בעיני המתבונן), מה שאומר שגל עליות הריבית צפוי להסתיים בקרוב, אם כי הורדת ריבית (PIVOT) לא נראית כרגע בטווח הנראה לעין וכמובן תלויה בהתפתחות הכלכלה בעולם ואי התדרדרות למשבר פיננסי, לאור קריסת חלק מהבנקים. במקרה זה החששות יעברו דווקא לכיוון מיתון, שלהערכת כלכלנים רבים יהיה בלתי נמנע ויהווה אות הסיום למשבר הנוכחי, מתישהו בסוף 2023 או תחילת 2024. מדדי המניות בארה"ב במגמה מעורבת כאשר מניות הטכנולוגיה שקרסו בשנה שעברה עשו ריבאונד חלקי במהלך הרבעון הראשון כשמניות התעשייה והבלו צ'יפ דווקא במגמת ירידה.

מיד לאחר פרוץ המשבר של הבנקים תחילה SVB  ו SIGNATURE ולאחריהם CREDIT SWISS, שוקי האנרגיה ירדו בחדות  ושברו את טווח המסחר של החודשים האחרונים שנע בין 70$ ל-80$. מחיר חבית נפט WTI התאושש משפל של 65 דולר לחבית באמצע החודש ועומד הבוקר על 73.84$, כאשר מחיר חבית מסוג ברנט עומד על 78.56$. הצהרת רוסיה כי תקצץ בתפוקת הנפט שלה בכ-500,000 חביות ביום וירדה חדה במלאי הנפט והתזקיקים בארה"ב לצד חילוץ הבנקים, דחפו את מחירי השוק חזרה למעלה. עדכון כלפי מעלה להערכת ביקושי הנפט בעולם לשיא כל הזמנים עקב פתיחתה המחודשת של סין גם כן מספקים רוח גבית. על אף הירידות האחרונות, הנפט ירד בכ 8% מתחילת השנה. הרחבה בנושאי האנרגיה בסקירת המאקרו שנפרסם בתחילת אפריל.

שוק התבואות  פתח את השנה ביציבות, כאשר לאחר דו"ח ה-USDA שפורסם מוקדם יותר החודש הצביע על מלאי תירס גדולים מהצפוי בארה"ב, ועל ירידה בהערכות היבול של ארגנטינה עקב הבצורת אשר פקדה את המדינה. במקביל, ניתן להבחין במגמה לפיה יצוא התירס של ברזיל גדל 'על חשבון' יצוא התירס של ארה"ב. הדו"ח ביום שישי צפוי להצביע על שטחי זריעה קטנים מההערכה ראשונית בתירס וגדולים מההערכה הראשונית בסויה. שמועות על עצירת יצוא רוסי בתחילת היבול בעיקר חיטה ושמן חמניות והטלת מכסים פוטנציאליים נוספים מרוסיה נתנו רוח גבית חזקה לשוק בשבוע האחרון.

התירס נסחר הבוקר ברמות 650 סנט לבושל, שיא של חודש, כאשר בברזיל עונת הזריעה של היבול השני מתקרבת לסיומה לאחר עיכוב. אוקראינה דיווחה כי היא מתכוונת להוריד את הצפי ליבול התירס הקרוב. התחזית הרשמית עומדת על כ-21.7 מיליון טון. היצוא הברזילאי ממשיך לגדול בעת שהיצוא האמריקאי קטן, כאשר ברזיל יצוא התירס של ברזיל נכון לינואר 2023 עומד על כ-6 מיליון טון, לעומת כ-4.7 מיליון טון בינואר אשתקד. עם זאת, השוק נתמך ברמות מחירים גבוהות יחסית עקב ביקושים חזקים בעיקר מכיוון סין שחוזרת לשיגרה והעובדה כי היבול האמריקאי האחרון היה קטן יחסית, מה שהוביל למלאים נמוכים. התירס איבד כ 4.5% מתחילת השנה.  דו"ח הזריעה הקרוב יספק מידע נוסף בנוגע להערכות שניתנו מוקדם יותר השנה לגבי היבול האמריקאי הקרוב. הצפי בדו"ח הוא לשטחי זריעה של 87.677 מיליון אייקרים ירידה של 1% מהשנה שעברה. המלאים הרבעוניים ישפיעו אף הם אם יזוזו מההערכות של כ 7.4 מיליארד בושל (כ187   מיליון טון). נתון מדהים לשים אליו לב הוא שהספקולנטים, נכון לשבוע שעבר, בשורט על התירס של כ 51 אלף חוזים ככה שכל הפתעה לרעה בדו"ח עשויה לדחוף את השוק חזק למעלה כתוצאה מכיסוי שורטים, אם כי ייתכן שחלק מהעליות בשבוע האחרון כבר מגלמות כיסוי שורטים.

החיטה נסחרת הבוקר ב 884 סנט לבושל שיא של חמישה שבועות, כאשר ידיעות בנוגע לצפי למזג אוויר יבש יחסית באוסטרליה תומכות את המחירים ומזג האוויר בארה"ב בעייתי בארה"ב מוסיף שמן למדורה. הדו"ח ביום שישי צפוי לשקף את המלאי הנמוך ביותר בחיטה מאז 2006. שטחי הזריעה צפויים להישאר זהים לשנה שעברה.  יחד עם זאת תמונת המלאים בעולם במצב מצוין השאלה היא מה תעשה רוסיה מיד אחרי הקציר. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב 710 סנט לבושל. מדובר בפער הגדול ביותר בין חיטת קנזס לשיקגו מאז 2006 גם כן. באופו תיאורטי, גודל היבול הרוסי מאפשר היקפי יצוא חריגים, כאשר היקף היצוא במרץ עומד על כ-4.2 מיליון, כמעט פי 2 מהנתון המקביל בשנה שעברה זאת בנוסף לנתוני היצוא של ינואר ופברואר אותם פרסמנו בסקירותינו הקודמות. סימן השאלה הוא ההמשך. לאור מלאי חיטה נמוכים בארה"ב, גלי החום באוסטרליה והעובדה שמזג האוויר באיזור חיטת החורף בארה"ב הינו יבש וחם, אנו מקבלים את הרוח הגבית בחיטת קנזס. הספקולנטים נכון לשבוע שעבר עם 11 אלף חוזים בשורט בקנזס וכ 67 אלף חוזים בשורט בשיקגו.

הסויה נסחרת הבוקר ב-1467 לבושל לאחר תיקון מחירים חד למעלה בימים האחרונים. ביקושי סין נותנים רוח גבית למחיר, אך יבולי ברזיל מאזנים את התמונה כאשר מרץ ואפריל הינם חודשי השיא של יצוא הסויה מברזיל. מזג האוויר בארגנטינה מוסיף לתת את אותותיו, כאשר כ-67% מיבול הסויה מוערך כבעל איכות נמוכה, וכאמור, ההערכות הינן שסך היבול הארגנטינאי צפוי להמשיך ולקטון ביחס להערכות הקודמות. כוספת הסויה עולה מעט הבוקר ונסחרת ב- 458$ לטון לאחר תיקון של למעלה מ23$ מהשפל בתחילת השבוע . שמן הסויה נסחר ב 55.07 סנט לגלון, כאשר ברזיל מעלה את מדרגת הביודיזל במדינה ל-12% בלבד במקום התכנון המקורי שעמד על 15%. מחיר שמן הדקל שהתחיל את מרץ בירידות חדות  גם כן מקבל רוח גבית ממחירי הנפט ועומד על כ 4000 רינגט.  שטחי הזריעה של הסויה צפויים לגדול ב 2.5% לעומת השנה שעברה. המלאים צפויים להיות יציבים. עם כניסת היבול הברזילאי שהינו בשיא כל הזמנים, הסוחרים מצפים לקבל הקלה מסוימת במחיר. הספקולנטים נכון לשבוע שעבר היו בלונג גדול על הכוספה של כ145 אלף חוזים (ככל הנראה חתכו בחצי) לונג של כ 100 אלף חוזים על הפולים ונייטרלים בשמן.

לסיכום:

שוק הסחורות בכללותו, נמצא במגמת ירידה מתחילת השנה בהובלת האנרגיה, הגז והמתכות. המלחמה בין רוסיה ואוקראינה תומחרה באופן מלא בשוק, אם כי התפתחויות מגזרה זו מהוות סיכון לא מבוטל. החזרה של סין לשיגרה כבר נותנת אותותיה בשוק ועשויה להפוך את המגמה כבר ברבעון הקרוב, על אף שנפילת הבנקים, המשך עליות הריבית וחשש ממיתון עולמי נותנים משקל נגד לאפשרות של התפרצות אינפלציונית מחודשת בגזרת הסחורות.

בצד המיקרו של שוק התבואות, הרבעון השני באופן מסורתי מוסיף פרמיית סיכון למחירים , כאשר ארה"ב נכנסת לעונת הזריעה עם יריית פתיחה של הדו"ח שיפורסם בעוד יומיים. העובדה שהדו"ח סוגר גם רבעון עשוי להגביר את התנודתיות לקראת יום שישי.

מומלץ לבחון את החשיפות לפני הדו"ח ולפני רבעון שידוע לשמצה בתנודתיו החדות ולצמצמן ככל הניתן. אנחנו תמיד לרשותכם במידת הצורך להתייעצות. בשבוע הבא יש להיערך להמשך השנה לאור תוצאות הדו"ח. החשיפה לדולר גם כן ממשיכה להיות גבוהה על רקע המשבר הפוליטי בישראל שעדיין רחוק מסיום.

ביום שישי נשלח את תוצאות הדו"ח לאחר פרסומן.

לפני החג נוציא סקירת מאקרו אנרגיה מורחבת

מאחל לכולם חג שמח, חג חירות ואושר ושגשוג ושנדע ימים טובים מאלו שחווינו מתחילת השנה.