חודש מרץ נחשב באופן מסורתי לאחד החודשים התנודתיים בשוק הגרעינים וכבר בפתיחת החודש אנו עדים לתנועות חדות
בשבוע הזה לפני שנה בדיוק, שבועיים מתחילת המלחמה באוקראינה, מחיר התירס זינק לשיא של 800 סנט לבושל והחיטה נגעה במחיר 1200. מאז איבדו כ20% ו33% בהתאמה, לא לפני שקבעו שיאים חדשים ונעו בתנודתיות גבוהה. למעשה "פרמיית המלחמה" במחירי סחורות רבות נמחקה לחלוטין, אך התחזקות משמעותית של שער הדולר, בשילוב גורמים מקומיים כמו עיכובים בנמלים ועליית מחירי תשומות ושכר גרמו לכך שהצרכן הישראלי עדיין לא נהנה מאותן ירידות.
מחר בשעה 19:00 שעון ישראל צפוי ה USDA לפרסם את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי, כאשר המיקוד הינו ביבול הדרום אמריקאי. האנליסטים הורידו את הערכותיהם ליבול הארגנטינאי ביחס לדו"ח פברואר, כשיבול התירס צפוי לקטון בכ-5 מיליון טון ויבול הסויה צפוי לקטון בכ-3 מיליון טון. בסוף החודש צפוי ה USDA לפרסם את דו"ח כוונות הזריעה שנחשב בעיני רבים כ"דו"ח החשוב בשנה" ובו ניתנת הערכה של היקפי זריעת הגרעינים לעונה הקרובה בארה"ב כשהדגש הוא על התירס והסויה. הדו"ח נותן את יריית הפתיחה לעונת הגידול הנוכחית והסוחרים ייכנסו לרבעון השני עם פרמיית סיכון בהתאם.
שינוי הסנטימנט בשוק ההון אותו תיארנו בסקירתנו הקודמת ממשיך ביתר שאת, כאשר השוק שומר על מגמה חיובית על אף ידיעות מאקרו לא מעודדות במיוחד. דו"ח האינפלציה החודשי בארה"ב מציג תמונה מורכבת יחסית, כאשר אינפלציית השירותים נותרה דביקה והאינפלציה מאטה בקצב איטי מהצפוי. על אף נאומו של נגיד הבנק המרכזי פאוול בו דיבר על דיס-אינפלציה מהירה, הנתונים טרם תומכים בכך. מדד הנאסד"ק זינק בכ-12.41% מתחילת השנה, ה-S&P500 עלה ב–5.86% והדאו ג'ונס בכמעט אחוז.
שוקי האנרגיה משמרים את טווח המסחר של החודשים האחרונים, כאשר מחירי הנפט נעים בין 70$ ל-80$ כבר מחודש נובמבר. מחיר חבית נפט WTI עומד הבוקר על 80$, כאשר מחיר חבית מסוג ברנט עומד על 85.50$ הצהרת רוסיה כי תקצץ בתפוקת הנפט שלה בכ-500,000 חביות ביום איננה מייצרת אפקט משמעותי בשלב הנוכחי והממשל האמריקאי הודיע לאחרונה כי ישחרר כ-26 מיליון חביות נפט נוספות ממלאי החירום שלו. השבתות של מספר בתי זיקוק בארה"ב עקב סבבי תחזוקה גורמת להצטברות במלאי הנפט, בהתאם למגמות עונתיות סטנדרטיות, אך המלאים נותרו מתחת לממוצע הרב שנתי, והעונתיות צפויה להתחיל להשפיע לצד השני עם חזרתם של בתי הזיקוק לפעילות והשינוי בדפוסי הנהיגה בארה"ב באביב ובקיץ. ארגון OPEC דבק במדיניותו- להערכת הקרטל, שוק הנפט צפוי להתהדק במעט השנה עקב פערי תפוקה במקביל לפתיחת סין. משמעות הדבר, שימור רמת מחירים גבוהה ואף עליות בהמשך השנה. מחירי ההובלה מתחילים שוב להרים ראש ביתר שאת וההערכות הן שהשפל במחירי ההובלה מאחורינו.
שוק התבואות פתח את השנה ביציבות, כאשר לאחר דו"ח ה-USDA שפורסם בתחילת פברואר והצביע על מלאי תירס וחיטה גבוהים במעט מהערכות השוק החל מגמת ירידה. בסויה כושר הייצוא של ברזיל, על אף יבולי תירס וסויה שוברי שיאים, עומד בסימן שאלה על רקע קושי לוגיסטי בשינוע היבול העצום. שיא תקופת הייצוא של ברזיל הינה בין חודשים מרץ למאי, והמחירים, בעיקר בסויה, משקפים חוסר ודאות לגבי היכולת להוציא את הפולים מהמדינה בקצב הרצוי. המצב באוקראינה מוסיף להיות סבוך כאשר סך יצוא הגרעינים שלה נמוך בכ-26% ביחס לשנה שעברה. רוסיה ציינה לאחרונה את חוסר שביעות רצונה מהסכם התבואות, אשר צפוי לפוג ב-18 במרץ, אך רוב השחקנים בשוק אופטימיים לגבי חידושו.
התירס נסחר הבוקר ברמות 635 סנט לבושל, כאשר דו"ח ה-USDA שיפורסם מחר צפוי להצביע על יבול שיא בארה"ב, המוערך בכ-15 מיליארד בושל (כ380 מיליון טון). במידה והתחזיות הללו יתממשו, מלאי התירס בארה"ב תחזיר את המלאים לרמות 2016, מה שהכביד בשבועות האחרונים על מחירי התירס. בברזיל, עונת הזריעה של היבול השני (Safrinha) מתקדמת לאט מהצפוי בשלב הנוכחי. מצב היבול בארגנטינה מוסיף להיות עגום כאשר כ-56% מיבול התירס מוערך כבעל איכות ירודה. בהמתנה ליבול האמריקאי שיגיע רק בסוף רבעון שלישי, שוק התירס מוסיף להיתמך במחירים גבוהים עקב מלאים נמוכים ויבולים חלשים יחסית. במקביל, מקסיקו חזרה בה מתוכניתה לעצור את יבוא התירס המהונדס גנטית מארה"ב, וכעת מתכננת לאפשר יבוא תירס מהונדס גנטית למאכל בע"ח בלבד. מרבית היבוא המקסיקני הינו למאכל בעלי חיים, ועל כן ההשפעה על תמונת היבוא והיצוא צפויה להיות מוגבלת יחסית.
ה CFTC נמצא בפער של למעלה מחודש בדו"ח "מצב הסוחרים" כך שאין לנו תמונה ברורה על השתתפות הספקולנטים בשוק אם כי ההערכות מדברות על השתתפות נמוכה יחסית והצפי שהם ייכנסו ברבעון השני שם פרמיות הסיכון והתנודתיות עולים. מחירי התירס בבורסה השלימו ירידה של 6% מתחילת השנה. מחירי התירס בשוק הפיזי נותרו יציבים שכן הירידה לוותה בעלייה במחירי הפרמיות.
החיטה נסחרת הבוקר ב 799 סנט לבושל ולראשונה מאז פברואר 2022, טרום המלחמה, שוברת את רמת ה 800 כלפי מטה. פולין ואוקראינה הגיעו להסכם תבואות נוסף בנוגע ליצוא סחורה אוקראינית דרך נמלי פולין, זאת בנוסף להסכם הים השחור אשר צפוי לפוג ב-18 במרץ. מזג האוויר בארה"ב בשלבים הראשונים של זריעת חיטת החורף באזורים מסוימים יבש וחם. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב 697 סנט לבושל , שפל של שנה וחצי, כאשר חיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב 271יורו לטון. גודל היבול הרוסי מאפשר היקפי יצוא חריגים, אשר עומדים על כ-6.1 מיליון טון מתחילת השנה, כמעט פי 2 מהנתון המקביל בשנה שעברה. היבול הרוסי מכביד על מחירי החיטה. אוסטרליה קצרה יבול שיא, בקנדה היבול משתפר וארה"ב הגדילה את שטחי הזריעה. כל הגורמים הללו מכבידים על השוק וללא טריגר חיצוני משמעותי של מזג אוויר או ביטול מפתיע של הסכם מסדרון התבואות הפנים הם להמשך ירידות. הספקולנטים צפויים לחפש ערך בשלב מסוים ולהיכנס לשוק. בדומה לשאר הסחורות אין לנו נתונים עדכניים על מצבם, ההערכה שהם דווקא בהימור על ירידות לאור חששות ממיתון. החיטה ירדה בכ 10% מתחילת השנה.
הסויה נסחרת הבוקר ב-1524 סנט לבושל ללא שינוי מהותי מתחילת השנה. ביקושי סין נותנים רוח גבית למחיר, כאשר היבול הברזילאי טרם הגיע לשווקים. נפח היצוא בפברואר נמוך במקצת מפברואר 2022 עקב העובדה כי הקציר היה איטי יותר השנה. שיא עונת היצוא עומדת על חודשים מרץ ואפריל והצפי הוא כי הגעת היבול הברזילאי תמתן במקצת את העליות במחירי הסויה ואולי תייצר שינוי מגמה. מזג האוויר בארגנטינה מוסיף לתת את אותותיו כאשר כ-67% מיבול הסויה מוערך כבעל איכות נמוכה, וכאמור, ההערכות לקראת דו"ח ה-USDA הינן שסך היבול הארגנטינאי צפוי להמשיך ולקטון ביחס להערכות הקודמות. כוספת הסויה יורדת מעט הבוקר ונסחרת ב- 494$ לטון וזינקה מרמות מחירים של 410$ בדצמבר לרמת המחירים הנוכחית עקב חזרתה של סין לשוק ותמונת המלאים הנמוכה בארגנטינה יצואנית הכוספה הגדולה בעולם. מתחילת השנה חוותה כוספת הסויה ירידות שבועיות של כ 30$ שלוו כל פעם בקניה אגרסיבית של משתמשים סופיים שהחזירו את השוק לרמות גבוהות. הקלה מסוימת במחירים צפויה עם סיום הקציר בדרום אמריקה. שמן הסויה נסחר ב 59.90 סנט לגלון, כאשר החודש צפויה ברזיל להעלות את מדרגת הביודיזל המקומית מ-10% ל-15%. ביודיזל בברזיל מופק ברובו משמן סויה ועשוי להשפיע על נפחי היצוא של ברזיל. שמן הסויה ירד בכ 6.5% מתחילת השנה. מחיר שמן הדקל נמצא במגמת עליה מתחילת פברואר ועומד על 4,229 רינגט, על רקע שיטפונות במלזיה. העלאת מדרגת הביודיזל אשר נכנסה לתוקפה לאחרונה צפויה להמשיך ולתמוך את המחירים.
לסיכום:
ישורת אחרונה של הרבעון הראשון של השנה ממש מעבר לפינה, עם שני דו"ח חשובים בשוק התבואות ותמונת מצב מורכבת מכמה חזיתות. התקופה הקרובה היא הזדמנות טובה לבחון התכסות קדימה לפני התנודתיות החדה שצפויה ברבעון השני. התירס והחיטה נראים ברמת מחירים נוחה להתכסות קדימה (כמובן בהתאם לצרכים של כל חברה ובמסגרת אסטרטגיית הרכש וניהול סיכונים מושכל). השבוע אישר הממשל בארה"ב מחיר מובטח של לא פחות מ 591 סנט לבושל בתירס ו 1376 בסויה, הרמות הגבוהות ביותר מאז 2013. מכיוון שאין מחיר רצפה מובטח בישראל, חקלאי חיטה שעוד לא מכרו יבול קדימה, לאור הירידות מרמות השיא של שנה שעברה, יכולים עדיין להנות מרמת מחירים גבוהה באופן משמעותי מימי טרום קורנה. בסויה לאור היבול העצום מברזיל עושה רושם שתינתן הזדמנות למחירים אטרקטיביים יותר בהמשך, אם כי שוב נדגיש את הצורך להיצמד לתוכנית האסטרטגית של הרכש.
מחר יישלח עדכון מיד לאחר פרסום הדו"ח.
המשיכו לעקוב אחרי העדכונים השוטפים שלנו במדיות השונות
חג שמח
בברכה
עדי