שוק התבואות 6.10 – הדולר בשיא, האינפלציה בשיא , הריבית נוסקת – משבר בפתח?

    מחבר:
  • עדי פנחס

עם חלוף הקיץ, כניסת השנה החדשה וחגי תשרי, התמונה הגיאופוליטית נותרה סבוכה וממשיכה לייצר חוסר וודאות, כאשר רבים מהגורמים שהוזכרו בסקירות הקודמות נותרו רלוונטיים וממשיכים להעסיק את שוק התבואות העולמי

***לסקירה זו מצ"ב מצגת קצרה עם גרפים לסיכום רבעון 3 ***

ביום שישי, ה-USDA פרסם את דו"ח המלאים הרבעוני – הדו"ח הצביע על מלאי קטן יותר מההערכות, כאשר מתבססת ההבנה בשווקים שיבולי התירס לשנה זו צפוים להיות נמוכים, מה שעלול להוביל את מלאי התירס בארצות הברית לשפל של עשור.

במקביל, בגזרת המאקרו, חודש ספטמבר היה החודש הקשה ביותר לשוקי המניות ממרץ 2020, כאשר מדד הS&P איבד מעל ל-9%, הדאו ג'ונס איבד למעלה מ-8% והנאסד"ק למעלה מ10%, על רקע התבטאויות נגיד הבנק המרכזי האמריקאי אשר הדגיש את נחישותו להילחם באינפלציה ע"י העלאת ריביות אגרסיבית, וכי משטר הריביות הגבוהות לא צפוי לחלוף בזמן הקרוב. המדדים פתחו את הרבעון השלישי בעליות חדות, כמה שנראה על פניו כתיקון טכני בשלב זה.

מחירי הנפט צנחו במהלך הרבעון השלישי בכ25% כאשר במהלך חודש ספטמבר איבדו 10% מערכם על רקע אווירת הנכאים בשווקים, החשש הגובר ממיתון והתחזקות הדולר. עם פתיחת חודש אוקטובר, זינקו המחירים בימים האחרונים בכ-8$ (כ10%), לאחר הצהרת חברי OPEC+ על הקטנת תפוקת הנפט ב-2 מיליון חביות נפט ביום. מדובר בצעד דרמטי, היות והנפט הינו אחד ממנועי האינפלציה העיקריים, והופעלו לחצים אדירים מצד הממשל האמריקאי והעולם, על מנת לדכא את מחירי הנפט.

מחיר חבית מסוג WTI עומד הבוקר על 87.60$ ומחירה של חבית מסוג ברנט עומד על 93.20$ – ולצד הצעדים הדרמטיים אשר ננקטים על ידי מדינות OPEC+, סין מתחילה להראות סימנים של התאוששות, והאמריקאים צפויים לסיים את משיכת מלאי החירום בקרוב – בשורה רעה לצרכנים ולחברות היות וקיימים סיכונים משמעותיים לעלייה של מחירי הנפט. היום התבשרנו שארה"ב שוקלת להוריד סנקציות מוונצואלה, כנראה בניסיון להתגבר על הקיצוץ של אופ"ק.

שוק התבואות ממשיך לחוות את התקופה הסוערת ביותר מאז 2008. רמת המחירים אמנם נמוכה מהרמות אותן חווינו באביב,לאחר תיקון מחירים ברבעון השלישי, אך עדיין מדובר ברמות מחירים גבוהות ביחס לעשור האחרון. לקראת סיום הרבעון השלישי ועם פתיחת הרבעון האחרון של השנה, מחירי התבואות מתאוששים ונמצאים ברמות שיא של מספר חודשים.

העימות בין רוסיה לאוקראינה ממשיך לייצר חוסר ודאות, כאשר ארבעה מחוזות אשר נכבשו על ידי רוסיה במהלך הפלישה, סופחו במשאל עם מזורז. אוקראינה פותחת במתקפות נגד מוצלחות כנגד הצבא הרוסי, ונותר החשש כי פוטין יפעיל אמצעים לא קונבנציונליים, אך לכל הפחות יבטל את מתווה יצוא הסחורות מהים השחור כעוד מנוף לחץ על העולם.

ברמה המיידית, הסוחרים ממתינים לפרסום דו"ח ההיצע והביקוש החודשי שיפורסם בשבוע הבא  ב-12 באוקטובר– כאשר הדו"ח צפוי להמשיך ולשפוך אור על תמונת היבולים בארה"ב.

התירס נסחר הבוקר ברמות 682 סנט לבושל, כאשר לא הצליח לפרוץ מספר פעמים את רמת ההתנגדות שב-700 סנט לבושל. הדו"ח צפוי כאמור להצביע על ירידה ביבול ובמלאים ובמידה והירידה תהיה חדה מהערכות, התירס ינסה לבקר שוב את רמות ה-700 סנט לבושל. על הפתעה לטובה יכולה להחזיר את התירס לרמות ה-640-650 סנט לבושל. תקופת הקציר בדרך כלל מאופיינת בירידת מחירים אך השנה, מסתמן כי לאור היבול החלש הסיכון הינו כלפי מעלה. הדו"ח צפוי לספק תנודות בעיקר לאור העובדה שהספקולנטים נותרו בפוזיציית לונג משמעותית ומחזיקים 238 אלף חוזים בלונג (הימור על עליות). הפרמיות חוזרות להתחזק לאור חוסר הוודאות בשווקים. במידה והנפט ימשיך לעלות, קיים סיכון לזינוק בביקושי אתנול, אשר עלולים להמשיך לדחוף את מחירי התירס למעלה.

החיטה נסחרת הבוקר ב 984 סנט לבושל שיא של 3 חודשים, על רקע ההצהרות של פוטין והספק לגבי כמות ואיכות הייצוא מאוקראינה – כאשר קצב זריעת החיטה איטי משמעותית משנה שעברה. גם מזג האוויר בארה"ב בשלבים הראשונים של זריעת חיטת החורף באיזורים מסויימים יבש וחם. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב 895 סנט לבושל, כאשר חיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב 349 יורו לטון. החיטה תהיה מושפעת מהחדשות מאזור הים השחור, ממחירי התירס (חיטת מספוא זהה למחירי התירס בשלב הנוכחי) ומשער הדולר שככל שיתחזק צפוי ללחוץ על מחיר החיטה. הספקולנטים בהימור קטן מאוד על ירידות בחיטה.

הסויה נסחרת הבוקר ב-1363 סנט לבושל, בניגוד לתירס והחיטה נמצאת במגמת ירידהכאשר הדו"חות מצביעים עד כה על עליה במלאים, ביקושי סין ,על אף התאוששות לאחרונה, נותרו חלשים מאוד על אף שבמקביל, מחירי כוספת הסויה בסין נמצאים בעליה עקב חוסרים, וזאת כאשר ארגנטינה חוותה את חודש ספטמבר היבש ביותר מזה 16 שנים- אשר מטיל ספק לגבי תחזיות קודמות לגבי יבולי ארגנטינה. על כן, ללא הפתעות בדו"ח הקרוב, המחירים עשויים להמשיך להתמתן. המשך עליה של התירס והחיטה יתמכו במחירי הסויה. כוספת הסויה נסחרת ב398$ לטון, ושמן הסויה נסחר ב 65 סנט לגלון. מחיר שמן הדקל מתאושש במעט לאחר העליות במחירי הנפט, לאחר שהגיע לשפל של מעל לשנה ועומד הבוקר על 3648 רינגט . הקציר מוסיף למלאים והביקושים מסין נותרו נמוכים עקב הסגר במחוז שנזן.  הספקולנטים עם הימור על עליות של כ 95 אלף חוזים בפולים וכ 95 אלף על כוספת סויה, ו-60 אלף על שמן הסויה.

לסיכום

רבעון חדש לפנינו, אך הוא סוחב עימו את אותם גורמי סיכון שמלווים אותנו מתחילת השנה: המלחמה באוקראינה, התפרצות אינפלציונית, החשש ממיתון והיציאה מעידן ריבית האפס. הנ"ל ימשיכו להשפיע עלינו גם ברבעון הקרוב ולתוך 2023, כשמזג האוויר גם אינו משתף פעולה בשלב זה בהקלה על המחירים.

סוחרי התבואות יעקבו מקרוב אחרי הדו"חות  הקרובים, מזג האוויר והביקושים מסין. גזרת הים השחור תמשיך לעמוד במוקד אם כי עושה רושם שהשוק מתמחר את החוסר מכיוון זה לפחות שנה קדימה.

השווקים והמט"ח צפויים לנוע בעצבנות על רקע העלאות הריבית, תחזיות האינפלציה והצמיחה, כאשר עושה רושם שניצני האור בטיפול באינפלציה יחלו לתת אותותיהם רק בקיץ 2023 ושאלת המחיר והפגיעה בשווקים נותרה פתוחה.

נמשיך לעקוב מקרוב ולעדכן ונזכיר שניהול סיכונים מושכל הוא המפתח להצלחה בתקופות מסוג זה.

רבעון מוצלח וחג שמח לכולם

עדי