אתמול מלאו חמישה חודשים לפלישה הרוסית לאוקראינה, העולם מקבל תזכורת כמעט יום יומית למלחמה, הזוועות והפן האנושי
מעבר לכך, העולם מחפש סימני הקלה בפן הכלכלי וכל איתות של פוטנציאל חזרה לשגרה, בהיבטי שרשרת אספקה, מפיח תקווה מסויימת שלעיתים מסתברת כתקוות שווא.
ביום שישי האחרון נחתם בתורכיה הסכם פתיחת מסדרון ייצוא של תבואות מאוקראינה. במסגרת ההסכם ייפתחו 3 נמלים אוקראינים בים השחור לטובת ייצוא תבואות. בשבת הרוסים הפציצו את נמל אודסה ועולה השאלה האם אפשר לסמוך באמת על ההסכם והאם זה יהיה עוד אחד כזה שמפיח תקוות שווא. לפי תנועת המחירים הבוקר עם פתיחת המסחר בארה"ב עושה רושם שהסוחרים פחות מאמינים בהסכם כאשר מחירי התירס החיטה והסויה עולים. מצד שני המחירים עוד לפני חתימת ההסכם הרישמי נגעו במחירי שפל שלא נראו מאז נובמבר בתירס, דצמבר בסויה ומאז פברואר בחיטה.
החששות ממיתון או סטגפלציה, בשילוב סנטימנט שלילי בשוקי ההון גררו את שוק הסחורות בכללותו לירידות חדות מאז סוף מאי.
מדדי המניות שחוו את חצי השנה הגרועה ביותר מאז 1970 מתאוששים מעט ביולי בהובלת מניות הטכנולוגיה. יחד עם זאת השבוע הקרוב כולל דיווחים של חברות טכנולוגיה רבות, שמעניין יהיה לראות בכמה נפגעו הביצועים שלהן וביום רביעי הקרוב הריבית בארה"ב צפויה לעלות בשיעור חד של 0.75% כדי להילחם באינפלציה שכבר חצתה את רף ה 9% בארה"ב.
בגזרת האנרגיה, הנפט מסוג WTI שעדיין נסחר בתחילת יוני ב 120$ נסחר הבוקר באיזור ה 96$ כשחבית מסוג ברנט נסחרת ב 104$. מחירי הדלק בארה"ב עם הקלה מסוימת שתגיע גם אלינו ככל הנראה בתחילת אוגוסט. הרוסים חידשו אספקת גז דרך נורדסטרים אחרי עבודות תשתית, אמנם לא באופן מלא אבל באופן כזה שיפיח קצת את החששות ממחסור בשוק. במקביל הלובים הגבירו ייצור באתרי הקידוח שלהם כמו גם מלאים גבוהים יותר בארה"ב. כל אילו בנוסף לחששות מהאטה והעלאת ריבית באירופה לחצו את מחירי הנפט אל מתחת לרמת ה100$. חוסר האמון ברוסיה והגברת התוקפנות מצידה עלולים להחזיר את המחירים של ה WTI שוב מעבר לרמות ה100$
שוק התבואות כאמור הגיע לשפל רב חודשי בשבוע שעבר ומחק את "פרמיית המלחמה" יחד עם זאת מוקדם עדיין "לפתוח את השמפניות". עושה רושם שהגופים המסחריים דווקא רואים ברמות המחירים הנוכחיות הזדמנות קניה, בעיקר לאור העובדה שאחזקות הספקולנטים בשוק ירדו לשפל של קרוב לשנה. גל חום כבד באירופה פוגע ביבולים שם ובארה"ב העונה בעיצומה כשחלק מהאיזורים נהנים ממזג אוויר טוב ואיכויות טובות ובחלק אחר פחות עם תחזית קצת פחות אופטימית לאוגוסט.
לגבי ההסכם שהתגבש בתורכיה לפתיחת מסדרון התבואות, על אף הכיוון החיובי, ישנן מספר בעיות בהסכם שיש לתת עליהן את הדעת:
- רק שלושה נמלים נפתחו לייצוא, כאשר נמל ניקולייב החשוב לא אחד מהם
- הייצוא משלושת הנמלים יאפשר ייצוא של 5 מיליון טון בחודש, חצי מהכמות טרום המלחמה
- עדיין יש היבטי שינוע, לוגיסטיקה לנמלים עצמם שחלק מהשינוע באזורי קרבות
- האם אפשר לסמוך על פוטין שיעמוד בהסכם? ראה ערך אודסה בסופ"ש
התירס עולה ב 14 סנט עם פתיחת שבוע המסחר ונסחר ב 578 סנט לבושל. היום אחה"צ יתפרסם דו"ח איכויות שצפוי לעדכן אותן כלפי מטה לעומת השבוע שעבר. (כ 61% טוב עד מצויין לעומת 64%) לאור החום והיובש. אמנם חוזה ספטמבר משקף ירידה של כ8% מתחילת החודש, אך במונחי מחירי ספוט התירס איבד כ 22% מערכו בחודש האחרון עם המעבר מחוזי יולי לספטמבר. הספקולנטים חתכו יותר ממחצית ההימורים שלהם על עליות ועומדים כיום על כ 120 אלף חוזים בלונג הרמה הנמוכה ביותר מזה שנה ומה שייתכן ומסמן סוג של תחתית.
החיטה עולה הבוקר בכ 25 סנט לרמת 845 סנט לבושל לאחר ירידות חדות בשבוע שעבר שהובילו את המחיר לשפל של טרום המלחמה. התקווה שההסכם ישחרר כ 20 מיליון טון חיטה לשווקים בזמן הקרוב יצרה אנחת רווחה מסויימת בשוק אם כי הדבר יעמוד למבחן בשבועות הקרובים והשוק יגיב בהתאם. ההפצצה של נמל אודסה בסופ"ש יצרה חששות שמרימות הבוקר את המחיר. חיטת מאטיף עולה בכ 8 יורו לרמת 333 יורו לטון. הספקולנטים כמעט נייטרלים בחיטת קנזס גם כן עם האחזקה הקטנה ביותר מזה שנה, כאשר בשיקגו הם שורט כ 12 אלף חוזים.
פולי הסויה גם מתאוששים מהירידות החדות ועולים הבוקר ב18 סנט לרמת 1452 . מזג אוויר חם ויבש פגע ככל הנראה באיכויות אם כי הקיץ עוד ארוך. בברזיל צפוי השנה יבול גדול מאוד והסינים אט אט חוזרים לשוק. שמן הסויה שאיבד כשליש מערכו מאז סוף אפריל נסחר הבוקר ב60 סנט לגלון. שמן דקל נחתך ביותר מ 50% מהשיא ונסחר באיזור 3650 רינגט, שפל של למעלה משנה. כוספת סויה עולה בכ 7$ ונסחרת באזור 438$ לטון.
לסיכום:
עושה רושם שהמאקרו בשלב הזה משפיע יותר מהמיקרו והחששות ממיתון עולמי הגיעו גם לשוק הסחורות ביתר שאת. המלחמה לקחה את מחירי הגרעינים לשיאים חדשים שבחודשיים האחרונים חווים תיקון חד שבעיקרו מאקרו, כשבנוסף מזג האוויר הנוח יחסית בזריעה והתקוות לקראת מסדרון ייצוא תבואות מחקו למעשה את פרמיית המלחמה. קצב הירידות עדיין לא הודבק בשוק הפיזי באותו קצב של הבורסה. ברמות מחירים הנוכחיות אנחנו רואים עניין רב מצד משתמשים סופיים לסגור קדימה לתוך 2023 והם החלו לפעול בכיוון. עושה רושם שהירידות מוצו בשלב הזה. יחד עם זאת, ייתכנו עוד תנודות לא מעטות ובדרך כלל תחתית היא תהליך ולא נקודה מסויימת.
השבוע שהוא האחרון של אוגוסט יכלול את דיווחי ענקיות הטכנולוגיה והחלטת ריבית בארה"ב, בהחלט צפוי שבוע "מעניין". הריבית בארה"ב צפויה לעלות ב0.75% ואולי אף ב 1% שלם.
ניהול הסיכונים ממשיך להיות מפתח בתקופה זו. יש לקחת בחשבון התכסות ארוכת טווח, היבטים לוגיסטיים, זמינות החומר ותנודות חדות במחירים. אנחנו פה כמו תמיד לסייע בהתלבטויות ובניהול הסיכונים.