עדכון שוק התבואות 06.06.22 – היפוך מגמה? 100 ימים למלחמה ומחירי האנרגיה בשיא , מה בהמשך?

יום שישי האחרון ציין 100 ימים לפלישת רוסיה לאוקראינה, מלחמה שהעולם לא חווה מאז מלחמת העולם השניה עם כמות לא נתפסת של הרוגים ופליטים, מראות קשים וזוועות

העולם משלם בעיקר בפן הכלכלי, כאשר רוסיה ואוקראינה המהוות מקור עיקרי לאספקת חומרי גלם רבים משבשות את שרשרת האספקה העולמית, המשובשת גם ככה עוד מימי הקורונה ושולחות את מחירי חומרי הגלם בעולם ונתוני האינפלציה לשיא. חודש מאי שהסתיים בשבוע שעבר נסגר במגמה מעורבת בשווקים עם שביב של תקווה לבלימת ההתייקרויות בגזרת התבואות לפחות. למעש , החיטה היתה היחידה מבין התבואות שמחירה עלה בסיכום חודשי, אך גם היא נסוגה ב 15% בשבועיים האחרונים של החודש, אחרי שקבעה שיא של 14 שנה ב 17 למאי, עת נסחרה ב1367 סנט לבושל.

בסיכום חודשי הוסיפה החיטה לערכה כ6.5%, התירס איבד כ7.9%, פולי סויה ירדו בכ1.5% בזמן ששמן הסויה וכוספת הסויה איבדו כ12.6% ו 5.8% בהתאמהמחירי התבואות ירדו על רקע הצהרות של רוסיה שתאפשר יציאת סחורה מאוקראינה, התנאים והמגבלות של אפשור כזה לא הובהרו עד סופן וזוכות לתגובה סקפטית מצד הגופים המסחריים הגדולים. הספקולנטים מצידם ירדו מאחזקות השיא שלהם בתבואות ובדומה לשנה שעברה מכרו באגרסיביות מכל הבא ליד.

בגזרת האנרגיה, הנפט מסוג WTI עלה בכ 9.5% במאי וממשיך את המומנטום לתוך יוני, שהבוקר מחיר חבית נפט נושק לרמות ה 120$ כשחבית מסוג ברנט נסחרת ב 120.60$ וזאת חרף העובדה שחברות אופ"ק החליטו בשבוע שעבר להגדיל תפוקה בשיעור גבוה מצפוי (648 אלף חביות ביום ביולי אוגוסט). השוק מטיל ספק ביכולת של אופ"ק לעמוד ביעדים וחושב שהשפעת הגרעון מצד רוסיה גבוהה יותר. כמו כן סיום הסגר בסין ועונת הקיץ והטיולים בחצי הכדור הצפוני צפויים להגדיל תיירות וביקושים. מחירי הדלק בארה"ב בשיא כל הזמנים, דבר שיוצר תרעומת ושיח ער בציבור שחווה אינפלציה שלא נראתה מאז 1981. יחד עם זאת עדיין לא נראים סימנים של ירידה בביקושים.

בגזרת המאקרו, סין כאמור יוצאת מסגר הקורונה, אך חווה האטה כלכלית כתוצאה מהסגר. ארה"ב עם צמיחה שלילית ונתונים כלכליים לא מזהירים בלשון המעטה כשעליות ריבית נוספות בדרך על מנת להילחם באינפלציה. נתוני התעסוקה של מאי, שפורסמו ביום שישי האחרון היו דווקא מעודדים והצביעו על תוספת מעל המצופה של 390 אלף משרות כששיעור האבטלה עומד יציב על 3.6% ומוגדר כ"אבטלה חיכוכית" (טבעית).

מדדי המניות בארה"ב נעו בחדות במאי ונכנסו לטריטוריה דובית (ירידה של למעלה מ 20% מהשיא), אך סיימו את מאי בעליות חדות בשבוע האחרון, דבר שהציב את מדדי הדאו ג'ונס וה P&S כמעט ללא שינוי בסיכום חודשי, לעומת הנאסד"ק שאיבד 1.7% במאי והוא עם ירידה של כ 25% מתחילת השנה, על רקע המשבר הגובר בענף הטכנולוגיה. אילון מאסק הודיע בשבוע שעבר "שיש לו הרגשה סופר רעה לגבי הכלכלה" ושהוא יעצור גיוסים בטסלה ויקצץ כ 10% מכוח העבודה בשנה הקרובה. עם תחושות קשה להתווכח בעיקר שהן מגיעות מהאיש העשיר בעולם. אל תחזיות "הזעם" הצטרף גם ג'יימי דיימון מנכ"ל גיי.פי מורגן. מניית טסלה נפלה בחדות אחרי ההודעה של מאסק ואיבדה כ 33% מתחילת השנה (לא לדאוג הוא עדיין האיש העשיר בעולם). כלכלנים אחרים טוענים מנגד ששיעור האבטלה הנמוך, צמצום החוב של המערב והיום שאחרי המלחמה שיגיע במוקדם או במאוחר ייצרו קרקע פוריה לצמיחה חדה בשנים הבאות.  ביידן מצידו במאמר מעורר מחלוקת בוול סטריט ג'ורנל דיבר על מלחמתו באינפלציה והביע אמון בכלכלה האמריקאית שתצמח השנה יותר מסין לראשונה מאז 1976 ותצמצם את הגירעון בכ1.7 טריליון דולר.

שוק התבואות שסיפק לנו קצת תקווה לירידות מחירים בסוף מאי ותחילת החודש נפתח הבוקר בעליות חדות על רקע הפצצה ראשונה של קייב מאז אפריל במהלך הסופ"ש, ותחזית מזג אוויר פחות מעודדת בארה"ב. העולם לא יכול להרשות פגיעה ביבול האמריקאי השנה. הזריעה המקרטעת והחשש מקיץ חם, מחזירים פרמיית סיכון לשוק, כשהתירס עולה הבוקר ב 13 סנט (1.8%) והחיטה עולה בכ 45 סנט (3.8%) במהלך מסחר הלילה. פולי הסויה עדיין ברמות קרובות לשיא בזמן שהשמן והכוספה ירדו בחדות משיאם. נראה שה"בורד קראש" (המרווח בין מחירי הפולים לשמן והכוספה) שאיבד כ 60% מהשיא מאז סוף אפריל, הגיע לתחתית בשבוע שעבר. לאור העליה החדה במחירי התבואות והתשומות, נקבעה הסטוריה ערב חג השבועות, כאשר מחיר החלב באירופה גבוה יותר מהמחיר בישראל ועומד על כ2.50 ש"ח לליטר לעומת 2.14 בישראל. מחיר המטרה של החלב בישראל צפוי לעלות בחדות ב 1 ביולי (בכ 25 אג) ולהתקרב למחיר באירופה.

ביום שישי הקרוב ב 19:00 שעון ישראל יפרסם ה USDA  את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי, בו נקבל עדכונים לגבי המלאים העולמיים ועשוי לתת את הטון להמשך החודש לפני סגירת הרבעון. זריעת התירס עומדת על 87%, ייתכן והגשמים הצפויים השבוע ימנעו את השלמת הזריעה. בסוף החודש יפורסם דו"ח הזריעה הסופי, מהדו"חות החשובים של השנה שמקבל משנה תוקף לאור המחסור העולמי. הסוחרים ימשיכו לעקוב בדריכות, כאשר גם האתנול ונושאי הביודיזל מקבל דחיפה הן ממחירי האנרגיה הגבוהים והן מצד ארגוני איכות הסביבה. שימוש באתנול וביודיזל גורע כמובן ממלאי הגרעינים בעולם.

לסיכום:

מעל 100 ימים מתחילת המלחמה באוקראינה והחזית הזו עדיין מספקת כותרות ומשפיעה על השווקים. מחירי האנרגיה המאמירים ממשיכים להשפיע על כל שרשרת הערך ובשלב זה המאמצים של אופ"ק (או ההצהרות לפחות) אינם נושאים פרי. חלק מההערכות מדברות על מחירי חבית של 140 עד 150 דולר בקיץ.  הבנקים המרכזיים מרימים את הכפפה במלחמה באינפלציה ואנו צפויים לעליות ריבית רציפות מצד בנקים מרכזיים השנה בהובלת ארה"ב.

המסחר בתבואות צפוי להיות תנודתי מאוד, כאשר אם אכן תתאפשר הוצאת תבואות מרוסיה ואוקראינה, דרך בלארוס או הים השחור, השוק עשוי לחוות תיקונים חדים במחירים. תיקונים חדים עשויים להתברר בהמשך כהזדמנות קניה. שוק הגרעינים צפוי לשמור על רמת מחירים גבוהה בטווח הנראה לעין, כאשר פגיעה ביבול בארה"ב במשך הקיץ יכולה לייצר קטסטרופה עולמית.

על רקע חוסר הוודאות, הספקים הגלובאליים מסרבים לתת הצעות מחיר לטווח ארוך ואם אכן מציעים, רמות הפרמיות (המחיר מעל מחיר הבורסה) הן גבוהות וכמעט חסרות תקדים. הספוקלנטים בשווקים שנכוו מענף הטכנולוגיה נכנסים לסחורות ומוסיפים לתנודתיות.

שבועיים לתחילת הקיץ, תקופה בה בדרך כלל מתווספת פרמיית סיכון לשוק וללא כל קשר למלחמה או אירועים אחרים, שוק התבואות חווה תיקון מחירים ואופטימיות זהירה שאולי ראינו את השיא. מוקדם לקבוע אם אכן השיא מאחורינו ולא נראה כרגע שמדובר בהיפוך מגמה בעיקר על רקע אירועי הסופ"ש האחרון והפתיחה החזקה של שבוע המסחר, מה שמחזק את חשיבות ניהול הסיכונים בתקופה זו. מה שברור הוא שנמשיך לראות מסחר מבוסס אירועים, אמוציות ופסיכולוגיה לא רק בתבואות, אלא בכלל השווקים.

היבטים לוגיסטיים וזמינות החומר ממשיכים להכביד על חברות מעבר לרמות המחירים.

עדכון לגבי הדו"ח ביום שישי הקרוב יישלח לאחר פרסומו ובהמשך יישלח ניתוח של הדו"ח והשלכות להמשך הקיץ.

מצ"ב לסקירה זו מספר שקפים לסיכום חודש מאי.