היום בשעה 21:00 בערב שעון ישראל, מספר ימים לפני סיום חודש ינואר מהסוערים שידעו השווקים, תפורסם החלטת הריבית בארה"ב
הריבית צפויה להישאר על כנה, אך המשקיעים יחפשו את ה"צליל" שמאחורי ההחלטה ורמזים על דרכי הפעולה של הפדרל ריזרב בהמשך. האינפלציה ממשיכה להרים ראש בארה"ב ובעולם והבנקים המרכזיים נמצאים במלכודת מסוימת על רקע הנפילות החדות בשווקים. המתיחות בגבול רוסיה אוקראינה מוסיפה פרמיית סיכון לשוק הסחורות, לאור העובדה ששתיהן יצואניות משמעותיות מאוד של תבואות. רוסיה גם ספקית מרכזית של גז לאירופה וחברה באופ"ק פלוס, כך שסנקציות נגדה יכולות להיענות בעצירה זמנית של גז לאירופה וקפיצה משמעותית במחיר. גם מזג האוויר בדרום אמריקה ,שאחראית ליבול החדש של הסויה והתירס בעולם, בעייתי מאוד וגורם לעדכון כלפי מטה של היבול הצפוי.
מדדי המניות המובילים בארה"ב פתחו ,כאמור, את השנה בירידות חדות, כאשר הנאסד"ק נכון לאתמול
מאבד קרוב ל 14% מערכו מאז תחילת השנה! עמוק בתוך טריטוריית "תיקון". מדדי ה P&S והדאו ג'ונס אף הם בירידות חדות מתחילת השנה של כ9% ו 6% בהתאמה. לא מעט צויין בסקירות הקודמות נושא שיערוך היתר של חברות הטכנולוגיה, כך שהירידות אינן מפתיעות אלא המהירות והעוצמה. שוק המניות שאינו אוהב חוסר וודאות מגלה בימים האחרונים ניסיון בלימה של הירידות החדות לקראת החלטת הפד הערב שיצטרך לתת סוג של ודאות או אופק למשקיעים על מנת לגרום להתייצבות ותיקון מסויים בימים האחרונים של החודש. שוק הקריפטו מחק קרוב לטריליון דולר מאז נובמבר האחרון כאשר הביטקויין נופל עד רמת 33 אלף דולר ביום שני האחרון לעומת 69 אלף דולר בשיא בנובמבר. השחקנים החדשים בשוק המניות והקריפטו שהופיעו עם עליית הקורונה בהחלט מוסיפים לתנודתיות שאנו חווים בימים אלה.
שוק הסחורות לעומת זאת נהנה מזרימת כספים להשקעה מאנרגיה ומתכות ועד סחורות חקלאיות, כחלק מהרצון של המשקיעים להחזיק "נכס אמיתי" שייגן עליהם מפני הסביבה האינפלציונית הגואה. הנפט נסחר הבוקר מעל 86$ עליה של כ- 14% מתחילת החודש, על רקע חוסר היכולת של חברי אופ"ק פלוס לעמוד ביעדי התפוקה, החורף הקר בחצי הכדור הצפוני וחששות מהמתיחות בגבול רוסיה -אוקראינה. חבית מסוג ברנט עומד הבוקר על 89.30$ שיא של למעלה מ7 שנים.
האומיקרון מכה בעוצמה בעולם עם שיאי תחלואה, כאשר קיימות הערכות שמדובר בתחילת הסוף אם כי מדובר בסוף הרבעון הראשון לכל הפחות, כאשר קיים חשש לשיבושים לא מבוטלים בשרשרת האספקה בעיקר לאור המדיניות הנוקשה של הסינים בנוגע לאפס הדבקה. הסינים ברובם כבר יצאו לחופשת ראש השנה הסיני שיחול ב 1 לפברואר וצפויים לחזור לפעילות ב10 לפברואר, כאשר התקווה היא שלא יתגלו מקרי קורונה שיעכבו את החזרה לשיגרה בסין וישבשו את הפעילות הכלכלית בעולם עוד יותר.
הגרעינים וזרעי השמן גם כן "נהנים" מזרימה של כסף ספקולטיבי והחששות מבעיות אספקה מאזור הים השחור שבנוסף למתיחות אותה ציינו בתחילת הסקירה מתווסף גם עוצר בנמלי אוקראינה לאור מזג אוויר סוער.
התירס נסחר הבוקר ב 618 סנט לבושל, רמות מחירים של ראינו מאז תחילת קיץ 21. יובש בדרום אמריקה גורם לאנליסטים לעדכן כלפי מטה את תחזית היבול ומספק תמיכה למחירים, שכן ההערכה היא שהביקושים מארה"ב יגדלו. חברת אינפורמה תספק היום הערכה ראשונית לשטחי הגידול בארה"ב הצפי הוא באיזור 91.5 מיליון אייקרים לעומת 93.5 בשנה שעברה. אינפורמה נחשבת פעמים רבות מקור מידע אמין יותר אפילו מה USDA. העליות במחירי הנפט והעניין הרב שמגלים משקיעים ספקולטיביים בשוק הסחורות מזרים כסף רב לקרנות האינדקס,שעומדות כרגע על שיא כל הזמנים באחזקות בגרעינים, צפויים להמשיך לספק תמיכה למחירים. לתירס יש פוטנציאל לגרד שוב את רמות ה 700 סנט לבושל עוד לפני סיום הרבעון. הספקולנטים מחזיקים כ 330 אלף חוזים בלונג בתירס.
החיטה שבילתה מחצית מינואר בירידות והגיעה לשפל של 740 סנט עלתה בחדות על רקע קולות המלחמה של פוטין ונסחרת הבוקר ב 820 סנט לבושל אחרי שאתמול הגיעה קרוב ל 850. החשש הוא שתסריט חורף 2014 יחזור, בו החיטה זינקה ב 30% בחודשיים שלאחר פלישת רוסיה לאי קרים. מעבר לזה,חיטת החורף בארה"ב במצב פחות טוב מהשנה שעברה, בעיקר בעיות איכות. חיטת שיקגו נסחרת ב800 סנט לבושל כאשר המקבילה חיטת מאטיף הצרפתית נסחרת ב 283 יורו. מחירי חיטת ים שחור נסחרים ב 335$ לטון כשהמחירים לקיץ הם באיזור 310$. אינפורמה צפויה להעריך שטח גידול של 49 מיליון אייקרים לעומת השפל של 46.7 בשנה שעברה. זאת על רקע הירידה החדה ביחס המלאי לשימוש בארה"ב. מזג האוויר הקשה בים השחור שמעכב את פעילות העמסת האוניות, התפתחות העימות בין רוסיה לאוקראינה והערכות היצוא יתנו את הטון בתקופה הקרובה. הספקולנטים בפוזיציית בלונג ועומדים על קרוב ל 36 אלף חוזים לעומת שורט של כ 25 אלף חוזים בשיקגו.
מזג האוויר בדרום אמריקה מזניק את פולי הסויה לשיא של חמישה חודשים כשהבוקר היא נסחרת ב1406 סנט לבושל . תחזיות היבול בברזיל וארגנטינה עודכנו כלפי כלפי מטה והתחושה היא שהיד עוד נטויה. כוספת הסויה נסחרת ב 391$ לטון ומאבדת כ 5% מערכה על רקע העליה החדה במחירי השמן. השמן נסחר ב 62.70 סנט לגלון עליה של כ12% מתחילת השנה על רקע העלייה החדה במחירי הנפט והביקושים לביודיזל. מזג האוויר בדרום אמריקה וכוונות היבוא מסין יעמדו במוקד עם חזרת הסינים מהחופשה. אינפורמה צפויה להעריך את שטחי הסויה בדו"ח היום ברמת 88.8 לעומת 87.2 שנה שעברה. הנתונים עשויים כמובן להשתנות עד מרץ בהתאם לתנועת המחירים בשוק. הספקולנטים חוזרים להתעניין בסויה ומוצריה והם בלונג של כ 100 אלף חוזים בפולים, לונג 65 אלף חוזים בכוספה ולונג 58 אלף חוזים בשמן.
לסיכום
רמתן הגבוהה של מחירי הסחורות והתנודתיות שמלווה אותנו מתחילת השנה, צפויים להמשיך ללוות אותנו בטווח הקרוב על רקע חששות גיאופוליטיים, אינפלציה, התפרצות האומריקון ובעיות בשרשרת האספקה העולמית. ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב שפוזל עם עין אחת לנפילות בשווקים ומנגד כבר הכריז מלחמה באינפלציה, יצטרך להיות שקול מאוד במילותיו הערב ובעיקר לספק מידה מסוימת של וודאות לשווקים, כדי לצמצם את הנזק הרב שנגרם ולמתן את אותן חששות שעשויות לגרור את השווקים למפולת ואף לפגוע בצמיחה.
הספקולנטים שמחפשים אלטרנטיבה בתקופה זו, ימשיכו לפזול לשוק הסחורות ולתדלק עליות, אך בעיקר לגרום לתנודתיות רבה. במסגרת ניהול הסיכונים, יש להביא בחשבון תרחישי קיצון. אנחנו נמשיך לעדכן במתרחש באופן שוטף ולסייע לנווט את התקופה הזו ככל שניתן.