Close

סקירת גרעינים – 24.03.2025

מחברים:
  • עדי פנחס
מומלץ להדק חגורות – סיום רבעון , דו”ח כוונות הזריעה והמלאים ותחילת האביב מבטיחים תנודתיות גבוהה

שלום לכולם,
האביב כבר כאן באופן רישמי ושוק הגרעינים נמצא בישורת האחרונה לקראת דו”ח ה-USDA החשוב בשנה – דו”ח כוונות הזריעה ומלאים רבעוניים, שיפורסם ביום שני הבא ה 31 למרץ בשעה 19:00 שעון ישראל . מעבר לכך שמדובר באחד הדו”חות המשפיעים ביותר של השנה בשוק הגרעינים, השנה הדבר מקבל משנה תוקף. השבועות המובילים לדו”ח מתאפיינים בנדבך נוסף של חוסר ודאות שקשור במדיניות ממשל טראמפ, הן בהקשרי מלחמות הסחר והמכסים והן בהקשר של האיום המתמיד על רגולציות סביבתיות וההשפעה אשר עשויה להיות לכך על שוק הגרעינים. מחירי הגרעינים התאפיינו בתנודתיות רבה לאורך החודשים האחרונים וניתן להניח באופן סביר כי מצב זה ‘כאן כדי להישאר’ בתקופה הקרובה, גם אחרי פרסום הדו”ח.  

מבחינת נתוני המאקרו, הפדרל ריזרב השאיר את שיעור הריבית בארה”ב ללא שינוי, והצביע על כך שצפי לצמיחה לשנת 2025 ירד ל-1.7% ביחס לצפי קודם של 2.1% לאור חוסר הבהירות סביב דינמיקות הסחר והשפעתן על כלכלת ארה”ב. הפדרל ריזרב הודיע גם על האטה בקצב ההידוק הכמותי (QT) – תהליך בו הבנק המרכזי מצמצם את מאזן הנכסים שלו על ידי פדיון אג”חים קיימים – תהליך אשר נועד להוציא כסף מהמערכת הפיננסית ובכך למתן את האינפלציה. האטה של מדיניות זו משמעה הקלת עלויות ההלוואה ונזילות גבוהה יותר בשווקים הפיננסיים ובבנקים, מה שעשוי לתמוך את הכלכלה במצב של האטה – כלומר, המיקוד של הפדרל ריזרב עבר ממיקוד באינפלציה למיקוד בהאטה הכלכלית בארה”ב על רקע מלחמת הסחר. שוק המניות האמריקאי רושם ירידות מהשיאים על רקע איומי הנסחר והמכסים, כאשר ה- S&P500 רושם ירידה של כ-7% מרמות השיא ו-3.42% מתחילת השנה. הנאסדק רושם ירידות של 7.7% מתחילת השנה והדאו ג’ונס בירידות של כ-1%.  

נפט ה-WTI  נסחר ב-68.50 דולר לחבית. נראה כי רמת התמיכה הטכנית באיזור ה-66$ דולר לחבית עמדה עבור שוק הנפט לעת עתה. במקביל, פרמיית הסיכון במזרח התיכון עשויה לשוב לרלוונטיות לאור התחדשות האש בעזה ובצפון והתקיפות האמריקאיות בתימן. האיומים המרומזים על איראן הפכו לאיומים גלויים, כאשר הממשל האמריקאי מגביר את הלחץ על המשטר האיראני להגיע להסכם גרעין מחודש או להיגרר לעימות צבאי ישיר מול ארה”ב. לצדץ ההסלמה בתימן, האמריקאים מרחיבים את הסנקציות על כלי שיט המזוהים עם משמרות המהפכה האיראניים וצי הצללים האיראני אשר עוסק בהברחות נפט.

באופן פומנדמנטאלי, נראה כי שוק הנפט יכול לעמוד בגריעה של הנפט האיראני. מדינות OPEC מסוגלות להשלים את הפער, וכן עליה צפויה בהיקפי הפקת הנפט בארה”ב, גויאנה, ברזיל וארגנטינה. פרמיית הסיכון נובעת מתרחיש קיצון בו האיראנים יעמדו באיומיהם לתקוף כל מדינה שתסייע לארה”ב, ובכלל זה מדינות המחזיקות בשטחן בסיסים אמריקאיים, כגון כווית, ערב הסעודית וקטאר. כזכור, מדינות אלו הצהירו באוקטובר 2024 כי לא יאפשרו לארה”ב להשתמש בשטח האווירי שלהן לתקיפה באיראן. בהקשר זה, הפנטגון הודיע ביום שבת על קידום של נושאת מטוסים נוספת לגזרתנו, וכן, בחודשים האחרונים האמריקאים העבירו שישה מפציצים אסטרטגיים (B-52) לגזרת סנטקום.   התירס נסחר הבוקר ב-464 סנט לבושל, ומתקן מהשפל שנרשם ברביעי למרץ עם החלת המכסים האמריקאיים על מקסיקו באופן רשמי.

ב-6 למרץ, ממשל טראמפ הודיע על החרגה ל-30 יום עבור כלל הסחורות אשר כלולות בהסכם הסחר החופשי בין ארה”ב למקסיקו. לאור העובדה כי נראה שגם המקסיקנים לא מתכננים להטיל מכסים על סחורות חקלאיות אמריקאיות, נראה כי פרמיית הסיכון בהקשר זה ירדה באופן ניכר מה גם שגם הלילה התקבלו דיווחים על דחייה נוספת במכסים. מבחינה פונדמנטאלית, היקפי היצוא הגבוהים מארה”ב ממשיכים, וגבוהים בכ-25% ביחס לשנה שעברה. לאור מלאי התירס הנמוכים בברזיל,  ניתן להניח כי כל פגיעה ביבול תתורגם באופן ישיר לירידה בהיקפי היצוא, כך שפרמיית הסיכון מהמז”א באיזורי גידול התירס בברזיל תהיה משמעותית. מדינת גויאס שבמרכז ברזיל אמונה על כ-10% מתפוקת התירס ביבול השני וחווה תנאי יובש בחודשים האחרונים – מצריך המשך מעקב.

מנגד, ההערכות לדו”ח מצביעות על כך ששטחי זריעת התירס בארה”ב עשויים להיות נרחבים במיוחד, מה שעשוי להכביד על המחירים – לאחרונה פורסמה הערכה מטעם S&P Global לפיה שטחי הזריעה יעמדו על 94.3 מיליון אייקר, קרוב ל-94.6 שנזרעו ב-2023. בתנאים אידאליים, מדובר על מספרים שיכולים להביא את יחס המלאי לשימוש ל-15% ואף גבוה מכך, זאת כמובן בהנחה ואלו יהיו המספרים בפועל ותחת ההנחה שהיבול לא יסבול מפגעי מזג אוויר. לעת עתה, מודל החיזוי ארוך הטווח של NOAA (3 חודשיים קדימה) מצביע על היתכנות לתנאי חום ויובש בחלק מאיזורי הגידול בארה”ב וכן במרכז ברזיל, כך שייתכן ופרמיית מז”א תשפיע עלינו באופן ניכר במהלך השבועות והחודשים הקרובים.  כמו כן, באופן עונתי, עם הגעת האביב בארה”ב, ביקושי האתנול נוטים לעלות בשל העליה בצריכת הבנזין. בחודש אפריל הקרוב תיכנס לתוקף חקיקה בארה”ב אשר מתירה מכירת תערובת E15  לאורך כל השנה ב-8 מדינות ב-Midwest, במקביל, הקונגרס האמריקאי  דן בהצעת חוק לאישור שימוש בתערובת E15 בכל ארה”ב למשך כל השנה. קיימות מגבלות על השימוש בתערובת E15 במהלך חודשי הקיץ אשר נוגעות בעיקר לשיקולי זיהום אוויר.

אישור התיקון לחוק באופן מלא יכול להוביל לעליה משמעותית בביקושי האתנול בארה”ב ויהווה גורם משמעותי על עיצוב תמונת ההיצע והביקוש במהלך החודשים הקרובים.   הספקולנטים בתירס הקטינו את פוזיציית הלונג ב-39,270 חוזים ואופציות ועומדים על 107,270 חוזים ואופציות בלונג. ירידה חדה ביחס ללונג שהחזיקו בתחילת חודש פברואר שעמד על 364,217 חוזים ואופציות בלונג – ניכר כי מלחמת הסחר הובילה את הספקולנטים לצמצם חשיפה באופן חד לשוק התירס. 

הסויה נסחרת הבוקר ב-1007 סנט לבושל. באופן כללי, השפעות מלחמת הסחר, היבול הדרום האמריקאי וחששות מוחשיים בנוגע לביקוש הביודיזל בארה”ב הכבידו על מחירי הפולים בשבועות האחרונים. מלחמת הסחר בין ארה”ב לסין עלולה לגרור ביטולי הזמנות לסין העומדות על כ-1.5 מיליון טון, מה שמכביד בטווח הקצר על מחירי הפולים, וכן החשש כי מלחמת הסחר תסלים. לעת עתה השפעת מלחמת הסחר מוגבלת לאור העובדה כי ברבעון השני והשלישי, הסינים מייבאים בעיקר מברזיל. ניתן לראות את הפרמיות הפיזיות בברזיל מזנקות על רקע היקפי ההזמנות מסין. ברבעון האחרון של השנה הסינים נוטים לעבור להזמנות מארה”ב, לאור חוסר הוודאות בתנאי השוק הנוכחיים ניתן לצפות לכך שהסינים יגדילו את היקפי ההזמנות שלהם מדדרום אמריקה מה שצפוי להמשיך ולתמוך בפרמיות מברזיל. בנוגע לנתוני התפוקה, על אף תנאי היובש המתמשכים בחלק מאיזורי הגידול, גם לפי הערכות שמרניות מדובר על יבול של כ-225 מיליון טון כך שהצפי הינו להיצע מספק בטווח הקרוב.

התקדמות המו”מ בין ארה”ב וסין בנוגע למלחמת הסחר צפוי מטבע הדברים להשפיע על קומפלקס השמנים באופן רוחבי, מכיוון שלאור הנתונים, הסינים עשויים לבחון חלופות לסויה וייתכן ונראה עליה בהיקפי ההזמנות הסיניות לשמנים וכוספאות חליפיים במידה ומלחמת הסחר תיגרר הלאה. בהקשרי הביקוש, נתוני עיבוד הפולים החודשי בארה”ב הציג  עליה במלאי הסויה וירידה בהיקפי העיבודים – שני הנתונים היו מעל הצפי, קרי, האינדיקציה ברורה לירידה בביקושי שמן הסויה. מאז כניסתון של ממשל טראמפ, שוק הדלקים הירוקים בארה”ב סובל מחוסר בהירות רגולטורי בנוגע לתקנה 45Z, אשר היווה חלק ב-Inflation Reduction Act של ביידן מ-2022.

התקנה כוללת הטבת מס ליצרני דלקים ירוקים. התקנה היתה אמורה להיכנס לתוקף ב-1 לינואר אך נדחתה, והתעשיה נמצאת במצב של חוסר בהירות. בשבועות האחרונים צצו מספר כותרות בנוגע למפעלי עיבוד ביודיזל שהפסיקו את פעילותם, וגם ה-USDA הפחית בדו”ח ההיצע והביקוש האחרון את הערכות ביקושי שמן הסויה בארה”ב בכ-1%, על אף שהביקושים עדיין צפויים לעלות לפי הערכות להערכתם. חוסר הבהירות מגיע על רקע התרחבות מאסיבית של תעשיית הדלקים המתחדשים בארה”ב בשנים האחרונות. גורם נוסף אשר מייצר חוסר וודאות בתחום הינו חקיקה נרחבת של המשרד להגנת הסביבה (EPA) בראשות לי זלדין, אשר הצהיר על כוונתו לבטל רגולציה סביבתית, מה שעשוי להשפיע באופן עקיף גם על ביקושי הדלקים הירוקים. ב-12 למרץ המשרד להגנת הסביבה ביטל 31 תקנות סביבתיות.  

חלק מתקנות אלו נוגעות, לדוגמא, לחובת הפחתת פליטת מזהמים בציי משאיות מסחריים – תקנות אלו מסייעות בהגברת השימוש בדלקים ירוקים, כך שעל אף שהחקיקה לא תוקפת את מגזר הדלקים הירוקים באופן ישיר היא יכולה להשליך על צפי הביקושים העתידי בארה”ב. שמן הסויה נסחר הבוקר ב-42.01 סנט לפאונד, לאחר שירד בכ-10% בארבעת השבועות האחרונים, מה שמשקף את שינוי הסנטימנט בשוק. כוספת הסויה נסחרת ב-300 דולר לטון, ולא נראה לעת עתה כי היא מגיבה באופן סימטרי לירידות בשמן הסויה. עודפי הכוספה העולמיים צפויים להמשיך ולהכביד בטווח הזמן הקרוב על מחירי הכוספה, אך המגמות שתוארו לעיל בשוק הדלקים הירוקים בהחלט מהווה נקודה למעקב עבור מכוני התערובת, מכיוון שהדינמיקה הבסיסית שאפיינה את השוק בשנה האחרונה הינה הצמיחה העקבית בביקושי הדלקים הירוקים שהובילו בתורם לעודפי כוספה.

הספקולנטים בסויה עברו בשבועות האחרונים מלונג לשורט. בשבוע האחרון הספקולנטים הגדילו את השורט ב-6,462 חוזים ואופציות ועומדים על 22,0005 חוזים ואופציות בשורט – ייתכן כי הנ”ל מהווה תגובה לחששות המתהווים בנוגע לביקושי שמן הסויה, בו הספקולנטים הגדילו את השורט ב -13,756 חוזים ואופציות ועומדים על 27,609 חוזים ואופציות בשורט, זאת כאשר באמצע פברואר הם עמדו על פוזיציית לונג על 53,472 – שינוי חד בפוזיציה אשר ככל הנראה מונע משינוי סנטימנט חד, ותואם את האינדיקציות אותם אנו רואים בשוק בשבועות האחרונים. במקביל, הספקולנטים מצמצמים את ההימורים על ירידות בכוספת סויה – בשבוע שעבר הספקולנטים צימצמו את הפוזיציה ב-11,015 חוזים ואופציות ועומדים על 61,013 חוזים ואופציות בשורט – לעת עתה לא נראה שהספקולנטים חושבים ששינוי הדינמיקות בשוק השמן יוביל למחסור בכוספה, אך הם מצמצמים חשיפה.

החיטה נסחרת הבוקר ב-578 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה ב-560 סנט לבושל, וחיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב 225  יורו לטון. מחירי החיטה עלו מתחילת החודש לאור פרמיית מז”א בחלק מאיזורי גידול החיטה בעולם ,סיכונים אשר תוארו בהרחבה בסקירת הגרעינים הקודמת, חלקם עדיין מהווים סיכון ליבולים, אך תשומת לב עודפת ניתנת כרגע בשוק ליבול החיטה האמריקאי. כ-54% מאיזורי גידול חיטת החורף בארה”ב נמצאים בתנאי בצורת, כאשר מרבית משטחי גידול החיטה בקנזס נמצאים בסיכון. התחזית לשבועות הקרובים מצביעה על כך שתנאים אלו יישמרו, ונראה כי גם מודלים ארוכי טווח מצביעים על טמפרטורות חמות מהרגיל בקנזס בחודשים הקרובים.
Picture6Picture5
ברוסיה ניתנות הערכות פסימיות למדי ליבול החיטה, סביב 77-81 מיליון טון ביחס ל-81.3 בשנה שעברה, מספר גלי קור בשבועות האחרונים הובילו ככל הנראה לפגיעה ביבולים, אשר תתברר בוודאות בחודש אפריל.  גם באוקראינה ישנן אינדיקציות לפגיעה ביבולים לאור תנאי יובש בחלק מאיזורי הגידול, כאשר הערכות עומדות על כ-22 מיליון טון, בדומה ליבול של השנה הקודמת. ברומניה נראה כי היבול מתפתח באופן תקין, הערכות נעות סביב 11 מיליון טון, עליה של כמיליון טון ביחס ליבול הקודם. בצרפת ניכר שיפור מסוים במצב שדות החיטה בשבועות האחרונים לאחר הנזקים שדווחו כתוצאה מהגשמים העזים בתקופת החורף, אך הדו”ח האחרון של Agrimer  עדיין מצביע על איכויות נמוכות יחסית, 74% מהיבול מדורג במצב טוב. לכל הנ”ל התווספה הידיעה כי טורקיה תתיר יבוא חיטה למדינה ללא מכס, מה שעשוי לתמוך בביקושי החיטה העולמיים. טורקיה מתמודדת עם תנאי בצורת באיזורי גידול החיטה במרכז אנטוליה, מה שהפחית את הערכות התפוקה בכ-3 מיליון טון. ייתכן והם יידרשו להשלים את הפער באמצעות יבוא. על אף סיכוני מזג האוויר המשמעותיים, הירידה החדה ביבוא הסיני לאור היבולים הגדולים במדינה מכבידים על מחירי החיטה, כאשר דיווחים מאוסטרליה בשבועות האחרונים מצביעים על עודפי חיטה וחוסר נכונות מצד הסינים לקנות. הירידה היקפי היצוא האירופאיים לאור החודשים האחרונים גם היא מצביעה על חולשה בביקושי החיטה כך שחששות מזג האוויר הנוכחיים הם משמעותיים אבל לא נראה שהם מספיקים לעת עתה על מנת לעורר שינוי סנטימנט בקרב הספקולנטים, אשר נמצאים למעשה בפוזיציית שורט על חוזי החיטה מזה שנתיים וחצי, התקופה הארוכה ביותר שתועדה ב-20 השנים האחרונות.    

הספקולנטים בחיטה שומרים על פוזיציות השורט שלהם ללא שינוי מהותי בשבועות האחרונים. בחיטת קנזס הספקולנטים צימצמו 2,059 בפוזיציית השורט ועומדים על 46,663 בשורט ובשיקגו הספקולנטים הוסיפו 3,256 חוזים ואופציות לשורט ועמדים על 80,668. כאמור, הספקולנטים נמצאים בשורט  על החיטה מאז יולי 2022, ולא עברו ללונג באף אחד מאירועי מזג האוויר אשר פקדו את שוק החיטה מאז – האם מכלול האירועים בשנה זו יוביל אותם לשינוי סנטימנט? רק הזמן יגיד.    

לסיכום,  רבעון גדוש באירועי מאקרו יסתיים בשבוע הבא עם אקורד סיום בדמות דו”ח כוונות הזריעה, דו”ח שידוע כ”מזיז שוק” ותועדו בו בשנים האחרונות תנודות של עד 5% במחיר מיד לאחר פרסום הדו”ח. יחד עם הגדלת שטחי הזריעה בתירס, הסוחרים והאנליסטים יקוו לקבל הקלה מסוימת בצד המלאים שהלכו והצטמצמו בחודשים האחרונים. הקטנת שטחי הזריעה בסויה תנסה לאזן במידה מסוימת את רמת המלאים הגבוהה. הדו”ח ייתן כיוון ואינדיקציה להמשך השנה כשהפוקוס עובר מדרום אמריקה לארה”ב לעונת הזריעה. אינדיקציות, שכבר מתחילות להופיע על אביב וקיץ חמים ויבשים מהרגיל, עשויים להוסיף לשוק פרמיית מזג אוויר במהלך הרבעון השני ואם אכן התחזית תתממש אנחנו עשויים לפגוש רמות מחירים גבוהות יותר בקיץ.  התנודתיות צפויה לשוב לשוק ביתר שאת במהלך הרבעון השני, על רקע אירועי המאקרו ומלחמת הסחר עליה הכריז טראמפ.    מומלץ לנצל את השבוע האחרון של הרבעון לבחינת רמות הכיסוי ולהיערך לתנודות חדות במחירים. ניהול סיכונים מושכל הינו מפתח לצלוח את התקופה הקרובה וצוות קומודקס יעמוד לרשותכם בכל שאלה או בחינה של אסטרטגיה לתקופה הקרובה.   
תירס, גרף מחירים שבועי – 5 שנים:
____________...
חיטה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים: 
____________...
כוספת סויה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים: 
____________...
0
    0
    העגלה שלך
    העגלה שלך ריקהחזרה לחנות