הסויה נסחרת הבוקר בכ-1,002 סנט לבושל. דו”ח ההיצע והביקוש של ה-USDA לא שינה באופן מהותי את הערכות יבול הסויה, אך מתחת לפני השטח כמה מגמות בולטות משוקפות בנתונים – היקפי היצוא בעונת 25/26 פוחתים לאור התחרות הגוברת מברזיל והירידה בביקוש הסיני. מגמה זו מכבידה על מחירי הפולים. הערכות ראשוניות מצביעות על כך שיבול הסויה הבא בברזיל צפוי להמשיך ולגדול עד כדי 175 מיליון טון בעונה הקרובה. על כן, יחס המלאי לשימוש המוערך בסוף 25/26 עלה במקצת ביחס לדו”ח של חודש יוני והיה גבוה במקצת מהצפי. לצד זאת, בתחום שמן הסויה מתחוללת דרמה של ממש לאור מספר צעדים רגולטוריים בארה”ב, אשר צפויים להוביל לכך שצריכת שמן הסויה בארה”ב לשוק הדלקים הירוקים צפויה לעלות, לראשונה בהיסטוריה, על צריכת שמן הסויה לתעשיית המזון. ע”פ הערכות ה-USDA, כ-53% מכלל השימוש בשמן סויה יוקדש לייצור דלקים ירוקים בעונת 25/26. הטבת מס 45Z אשר נכנסה לתוקף ב-4 ליולי במסגרת ה-“Big Beautiful Bill”, שונתה כך שתכלול אך ורק חומרי גלם שמקורם בצפון אמריקה – קרי ארה”ב, קנדה ומקסיקו. המשמעות היא שחומרי גלם מיובאים כגון UCO ושומן בקר (Tallow) המיובא מברזיל אינם כלולים בהטבת המס והשימוש בהם צפוי להיות מופחת. חומרי גלם אלו מהווים כ-35% מסך חומרי הגלם שנעשה בהם שימוש בתעשיית הדלקים הירוקים בארה”ב. מוערך כי מרבית הפער ימולא ע”י עליה בשימוש בשמן הסויה, ובמידה מסוימת גם באמצעות שמן קנולה המיובא מקנדה. דו”ח ההיצע והביקוש של ה-USDA משקף צפי לעליה של 5% בעיבודי פולי הסויה בארה”ב בעונת 25/26 וזינוק חד של כ-26% בהיקפי השימוש בשמן הסויה להפקת דלקים. ככל שמגמות אלו ממשיכות היקפי תפוקת הכוספה ממשיכים לעלות. הכוספה נסחרת הבוקר ב-270$ לטון. ה-USDA מעריך שתפוקה עודפת זו תיספג על ידי עליה בביקוש המספוא המקומי וכן עליה בהיקפי היצוא. מלאי הסיום של כוספת הסויה עלו בארה”ב באופן הדרגתי מ-2022 והם משקפים את סביבת עודף ההיצע בה מצוי השוק אשר מוסיף לרדת על אף עליה ניכרת בביקוש הפיזי וכן העליה העקבית בפוזיציית הלונג של המסחריים שמגדילים היקפי כיסוי בסביבת מחירים שנראית כאטרקטיבית. הספקולנטים בפולי הסויה התהפכו בשבועות האחרונים מלונג לשורט. בעוד שבאמצע יוני הם עמדו על כ-59,165 חוזים ואופציות בלונג, כיום הם עומדים על 6,216 חוזים ואופציות בשורט. ניתן לראות עדות לכך בנתוני ה-USDA אשר מצביעים על עליה ביחס המלאי לשימוש בארה”ב והירידה בביקוש הסיני. בשמן הסויה הספקולנטים צימצמו את פוזיציית הלונג ב-1,669 חוזים ואופציות שעומדת כעת על 37,741 חוזים ואופציות בלונג. הספקולנטים מצמצמים את הלונג באופן הדרגתי בשלושת השבועות האחרונים. בכוספה הספקולנטים מצמצמים את פוזיציית השורט ב-459 חוזים ואופציות ועומדים על 131,479 חוזים ואופציות בשורט. השורט בכוספה עומד על שיא כל הזמנים וממשיך לגדול באופן עקבי במהלך השבועות האחרונים.
החיטה נסחרת הבוקר ב-524 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-545 סנט וחיטת מטיף הצרפתית ב-201 יורו לטון. ה-USDA העלה את הערכות היבול ליחידת שטח ל-52.6 בושל לאייקר ביחס ל-51.6 בדו”ח הקודם, מה שמעמיד את הערכות היבול ב-1.9 מיליארד בושל, עליה קלה ביחס לדו”ח יולי. הערכת הביקוש ליצוא הועלתה ב-3% לאור היקפי ההזמנות העולות של היבול החדש והישן במידה והערכות אלו יתממשו מדובר על צפי לשיא של 5 שנים בהיקפי יצוא החיטה מארה”ב. יחס המלאי לשימוש הופחת ב-1% ביחס להערכות של יוני אך הוא עדיין נותר גבוה ביחס ל-24/25. פרט לכך, ה-USDA מעריך ירידה במלאים העולמיים לאור הפחתה בצפי היבול בקנדה ואוקראינה. מחוץ לארה”ב, נראה כי פרמיית הסיכון סביב יבול החיטה האירופאי ממשיכה להישחק כאשר סוכנות Strategie Grains הותירה את הערכות יבול החיטה שלה לאירופה ללא שינוי על 130.4 מיליון טון, זאת על אף סיכוני מז”א ולחות קרקע נמוכה באופן חריג אשר נוצרה בחלקם – גורמים אלו צוינו ע”י מספר סוכנויות בחודשים האחרונים כפוטנציאל סיכון לפגיעה ביבולי החיטה. זריעת יבול החיטה בארגנטינה מתקרבת לסיומה כאשר 91% מהשטח המיועד כבר נזרע וע”פ דיווחים מקומיים נראה כי תנאי מזג האוויר תומכים בהתפתחות היבול החדש.
בגזרת הים השחור, ממשלת רוסיה הורתה ביום חמישי האחרון על שורת צעדים שמטרתם לתמוך בתכנית יצוא הגרעינים, זאת לאחר שהיקפי יצוא החיטה צנחו ברמתם הנמוכה ביותר מאז 2008. ע”פ דיווחים מהשטח, היקפי המשלוחים לנמלי הים השחור איטיים מאוד. בין היתר, חברת הרכבות הרוסית RUSAGOTRANS העריכה כי היקפי היצוא החודשיים ליולי יעמדו על 2-2.5 מיליון טון, זאת לאור עיכובים בקציר ומלאים נמוכים בנמלי הים השחור. סוכנות IKAR הרוסית מעריכה כי היקפי היצוא יתייצבו במהלך השבועות הקרובים. על פי דיווחים שונים, חקלאים רוסיים מאטים את היקפי המכירות של היבול החדש לאור סביבת המחירים הנמוכה והתחזקות הרובל. כחלק מהצעדים אותם השיקה ממשלת רוסיה, מס היצוא הופחת ל-0, כך שלכל הפחות נראה כי יש ציפיה כי ההתערבות של ממשלת רוסיה בנושא תסייע בהגדלת היקפי היצוא. מחירי החיטה הרוסית FOB בנמלי הים השחור נותרו יציבים סביב 226$ לטון מתחילת החודש, כאשר נראה לכל הפחות כי ההאטה בהיקפי היצוא איננה גוררת פאניקה בשווקים, לעת עתה.הספקולנטים בחיטת קנזס מגדילים את השורט ב-971 חוזים ואופציות ועומדים על 43,319 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו הרכה הספקולנטים מצמצמים את השורט ב-7,477 חוזים ואופציות ועומדים על 55,594 חוזים ואופציות בשורט. בחודשים האחרונים הספקולנטים צימצמו את השורט בחיטת שיקגו בכ-50%, זאת עקב ביקושים חזקים לחיטה הרכה האמריקאית בשוק הבינלאומי אשר תמכה במידה מסוימת את מחירה ביחס לחיטת קנזס הקשה בחודשים האחרונים.
לסיכום, השוק מתחיל להתכנס לקראת הקציר. לעת עתה נראה כי הצפי ליבולי שיא הוא זה שמכתיב את הטון, בייחוד בתירס. ניתן למתוח קווי דמיון מובהקים לעונה הקודמת בה הערכות טרום הקציר ליבול שיא הובילו להתרסקות במחירי התירס עד רמות ה-360 סנט לבושל, כאשר תחזיות אלו לא התממשו השוק תיקן כלפי מעלה במהרה ורבים ‘פיספסו את הרכבת’ להתכסות במחירים אטרקטיביים – חוסר הודאות מובנה בשוק הסחורות ויש להיערך לכך באופן אקטיבי אמצעות ניהול סיכונים מושכל. |