הפעם מותר לנו לעוף על עצמנו

מבוסס על כתבה שפורסמה באתר ivc-online
31.10.19
הם יוצרו במקור בארצות הברית למטרות צבאיות בשנת 1916, במהלך מלחמת העולם הראשונה, ומאז טכנולוגיית המזל"טים והיישומים הקשורים לה מתפשטים במהירות לאינספור מגזרים חדשים. בשנת 2013, מנכ"ל ומייסד אמזון, ג'ף בזוס, הודיע על חזון החברה – העברת חבילות דרך מזל"טים, והחל בפיתוח עידן המזל"טים (כלי טיס בלתי מאוישים) החדש של החברה. שש שנים לאחר מכן, ביוני 2019, החזון התממש: אמזון הבטיחה ששירותי משלוחי הסחורות שלה באמצעות מזל"ט (מתחת למשקל של 5 ק"ג ו ברדיוס של 10 מיילים מהמחסן) יושקו בתוך חודשים

כעת מזל"טים פרוסים לשימושים רבים כגון סקר יבולים, מיפוי, כרייה, סקרים ארכיאולוגיים, נדל"ן ובנייה, ביטוח, שיטור, תחבורה, סיוע הומניטרי, שירותי בריאות, מזג אוויר, ניהול פסולת, ספורט, וסקטורים רבים נוספים או בקיצור – היום, מה שהיה נחשב למדע בדיוני הפך למציאות.

על פי מכון מחקר IVC (מקור נתונים מקוון לקבלת גישה לכל סוג של מידע הנוגע לתעשיית הטכנולוגיה בישראל), מערכת ההיי-טק הישראלית נוטלת חלק פעיל במהפכת המזל"ט. כיום, ישנן 108 חברות הקשורות למזל"טים פעילים בישראל. גיוס ההון של חברות המזל"טים גדל בצורה חדה: משלוש חברות בלבד שגייסו 9.5 מיליון דולר בשנת 2013, המספר צמח תוך 6 שנים ל-12 חברות שגייסו את סכום כולל של 250.3 מיליון דולר.

מאז שנת 2016, נרכשו תשע חברות מזל"טים ישראליות בסך כולל של 535.4 מיליון דולר. כמחצית (53%) מחברות המזל"טים הישראליות נמצאות בשלב המוקדם שלהן (מחקר ופיתוח או זריעה), ואילו 48% מהחברות הנוספות, נמצאות בשלב של הכנסות וצמיחה.

הרוחב הסקטוריאלי של החברות הישראליות בענף משקף את אינספור השימושים שלהן. יותר ממחצית מחברות המזל"טים הישראליות מסווגות כמציעות טכנולוגיות שונות ומגוונות, וכ- 17% מהן נמצאות בתחום ה- IT והתוכנה. שאר החברות פעילות במוליך למחצה, תקשורת ואינטרנט. ההיי-טק הישראלי ממוקם כמועמד להיות ספק מוביל של טכנולוגיות ויישומים חדשניים של מל"טים, בשל הקשר ההדוק עם הטכנולוגיות הצבאיות.

לסיכום, המזל"טים כבר אינם רק חלק מהמערך הצבאי – כבר כיום נעשה שימוש בכלים הלא מאוישים במגוון תחומים – מתעשיית הצילום ועד לפרויקטים הומניטריים. חברות ההיי טק הישראליות עובדות במרץ על ייצור מזל"טים חדשים, ובהכשרתם לשימוש עבור מגוון ענפים. התקווה הרווחת היא שבעתיד הלא רחוק, נוכל לראות את השימוש במזל"טים כמעט בכל תחום אפשרי.

capital-raising-by-israeli-drone