תקלה במשאבת כנפיות הידראולית

    מחבר:
  • שלמה שמואלי

במשאבה הידראולית מדגם כנפיות, שמונעת עם מנוע חשמלי, נשמעות נקישות שמתגברות עם המהירות. מיסבי המנוע החשמלי נמצאו תקינים. מה הסיבה לנקישות?

מבוסס על מאמר בהידראוליק סופרמרקט

תלונה של לקוח: במשאבה הידראולית מדגם כנפיות, שמונעת עם מנוע חשמלי, נשמעות נקישות שמתגברות עם המהירות. מיסבי המנוע החשמלי נמצאו תקינים. בקו ההזנה מותקן מסנן יניקה של 40 מיקרון. לשאלת החוקר, נאמר שהמסנן לא נבדק, כי זה דורש ריקון של כל השמן במיכל.

החשוד הראשון הוא המסנן. מסנן סתום חלקית יגרום לתת-לחץ חלקי בקו היניקה. בבדיקה נמצא שהמסנן, שגם היה עדין מדי, היה סתום למדי ולאחר שהוחלף בחדש ומתאים, הבעיה נעלמה. להלן ההסבר המפורט.

כפי שהוזכר קודם, מסנן סתום לא יאפשר למלוא כמות השמן להגיע למשאבה. כתוצאה מכך יתפתח בקו ההזנה תת-לחץ מופרז, אשר גורם, כידוע, לתופעת המיעור (קויטציה) במשאבה. תופעה זו קורה כאשר תת-הלחץ הגבוה גורם להופעת בועיות של אדי מים, או אדי שמן, בתוך השמן. כאשר הבועיות מגיעות לאזור הלחץ במוצא המשאבה, הן קורסות לתוך עצמן (implosion). זה גורם נזק לשמן עצמו ולגוף המתכת שקרוב אליהן.

במשאבת כנפיות, הכנפיות חייבות להיות צמודות לטבעת הזיזים החיצונית. את זאת מבטיח לחץ שמן מול הקצה הפנימי של הכנפיות, אשר דוחק אותן החוצה. ואקום חלקי, או חוסר לחץ באזור זה, ימנע מן הכנפיות להילחץ החוצה. אך בהמשך הסיבוב, כאשר השמן בלחץ פורץ לשם, הכנפיות נזרקות במהירות החוצה ומוטחות בכוח אל הטבעת. זהו מקור הנקישות וגם הגורם שפצע את טבעת הזיזים, כמוסבר בתמונה (לפי סדר המספרים מאחד עד חמש).

איור: תקלה במשאבת כנפיות הידראולית

המחבר מציע כמה דברים חשובים למניעת תקלות מסוג זה:

  • מומלץ להתקין ברז בין תחתית המיכל לבית המסנן, שיאפשר בדיקה והחלפת מסנן, עם אבדן שמן מועט.
  • יש להעדיף מסנן שאינו עדין מדי, ל-150 או 250 מיקרון.
  • מסנן גדול יכול לעצור כמות גדולה של מזהמים, מבלי לגרום למחסור שמן בקו היניקה.