סקר שימוש בטכנולוגיות מתקדמות בחקלאות

    מחבר:
  • עמוס לילינפלד

נתונים מתוך PROFI.
בסקר שנערך בקרב חוות חקלאיות בחמש מדינות ובארבע יבשות מגלה ,שלמרות שיותר מ-40% כבר משתמשים באפליקציות או במכונות חקלאיות הנשלטות על ידי GPS, אחד מכל חמש אינו משתמש בשום צורה של טכנולוגיה דיגיטלית.

במסגרת מחקר 'חקלאות במעבר לקידמה', שנערך על ידי חברת הצמיגים Continental עם מכון חקר השוק Innofact, הסקר כלל 503 חקלאים בברזיל, צרפת, גרמניה, יפן וצפון אמריקה.

79% מהנשאלים כבר משתמשים בפתרונות דיגיטליים, ויותר משני שלישים מעריכים שלדיגיטציה יש תפקיד רלוונטי בעבודה היומיומית שלהם.
עם זאת, ישנם הבדלים גדולים בין אזורים וגדלים של חוות.

בגרמניה, צרפת וצפון אמריקה, כ-13% מהחוות עדיין אינן משתמשות בשום צורה של טכנולוגיה דיגיטלית. זה יורד ל-5.0% (אחד מכל 10) בברזיל ועולה לכ-60% ביפן.

הסקר מגלה שבאופן כללי, ככל שהחווה קטנה יותר, כך היא פחות דיגיטלית. כחמישית מהחוות עם יותר מ-50 דונם אינן משתמשות בטכנולוגיות דיגיטליות כלשהן. זה עולה ל-12% בחוות של 100-200 דונם (10% מעל 200 דונם).

המשוב מראה גם שבעוד 45% מהמשיבים כבר משתמשים באפליקציות ו-41% בטרקטורים ומכונות בשליטת GPS, טכנולוגיות אחרות פחות נפוצות. רק אחת מכל שלוש חוות משתמשת בתמונות לוויין, בעוד של-13% יש רובוט חקלאי ול-10% צורה כלשהי של בינה מלאכותית (AI). עם זאת, השימוש ברחפנים הולך וגדל, ואחת מכל ארבע חוות משתמשת באחד, בעיקר כדי לנתח קרקעות.

הסקר גם מדגיש שלאחת מכל ארבע חוות עדיין אין מושג קונקרטי באילו טכנולוגיות הם ישתמשו בעתיד. עם זאת, חמישית מהחוות שאינן משתמשות כעת ברובוט מצפות לעשות זאת בחמש עד 10 השנים הקרובות. מגמה דומה נראית עם AI. בעוד ש-10% מהמשקים משתמשים בממוצע כיום, מספר זה צפוי לשלש את עצמו בחמש עד 10 השנים הקרובות.

מריו ברנקו, ראש תחום אוטוסטרדה בקונטיננטל, אומר כי חוות רבות יגדילו משמעותית את השימוש שלהן בבינה מלאכותית וברובוטיקה בשנים הקרובות כדי לייעל את פעילותן, כולל שימוש בחומרי הדברה וקוטלי עשבים. "זה ישנה מהותית את האופן שבו מתבצעת החקלאות", הוא מוסיף, "מניתוח קרקע מדויק לקציר אוטומטי לחיזוי יבולים מושכל".

לבסוף, כשנשאלו אילו שירותים נוספים יעזרו להם, 43% מהמשיבים מעוניינים בטכנולוגיות ידידותיות יותר למשתמש. 37% מעוניינים בקורסי הכשרה כיצד להשתמש בטכנולוגיה חדשה, ו-31% היו רוצים לראות נתונים מוצגים בצורה מובנת.

בישראל טרם נעשה סקר דומה, אך הערכה היא שמרבית החקלאים משתמשים כבר בטכנולוגיות שונות ומתקדמות לקידום וייעול בחקלאות.