27.3.2019
כיאה לשבוע הראשון של האביב והשבוע אחרון של הרבעון, ישנה תחושה שהגרעינים מתעוררים משנת החורף. התנודתיות צפויה לגבור ככל שנתקרב לדו"ח כוונות הזריעה של משרד החקלאות האמריקאי, שיתפרסם ביום שישי.
מאת: עדי פנחס, קומודקס
ביום שישי הקרוב, 29 במרץ, בשעה 19:00, יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח כוונות הזריעה בארה"ב. הדו"ח צפוי להציג גידול בשטחי הזריעה של התירס, בעיקר על חשבון הסויה. הדו"ח נחשב לאורך שנים ככזה שגורם לתנודות בשוק, אף על פי שבשנים האחרונות הצטמצמה התנודתיות, לאור העובדה שההערכות המוקדמות היו מתומחרות בשוק. בנוסף, יפרסם ה-USDA את רמת המלאים הרבעוניים בארה"ב. העובדה שהדו"ח מתפרסם בסוף החודש, סוף הרבעון, תגרום, ככל הנראה, לתנודתיות רבה במחירים.
עם תחילתו הרשמית של האביב בארה"ב בשבוע שעבר, נבלם המומנטום השלילי בשוק הגרעינים והם הגיעו לחלק העליון של טווח המסחר בחודש האחרון, כאשר גם המחירים מהים השחור מתייצבים ואף עולים. הצפות ותחזיות לאביב גשום במיוחד, היחלשות הדולר וכיסוי שורטים של ספקולנטים היו בין הסיבות לעליות המחירים. החקלאים והסוחרים האמריקאים יעקבו אחרי המשך ההתפתחויות לסיום מלחמת הסחר, במקביל למעקב קרוב אחרי מזג האוויר.
בגזרת המאקרו, המדדים בוול סטריט חוו את הירידה היומית החדה ביותר שלהם ביום שישי האחרון ואיבדו כ-2.5% מערכם, על רקע היפוך עקום התשואות (הריבית לטווח קצר מריבית טווח ארוך), דבר שבדרך כלל נחשב אינדיקטור למיתון קרב ובא (קרה ב-9 מתוך 10 המיתונים האחרונים בארה"ב). המומנטום השלילי ממשיך גם היום עם פתיחת המסחר.
בבריטניה לא מצליחים להעביר את הברקזיט ואירופה בחששות והאטה. גורמים אמריקאיים שמעורים במו"מ עם סין על מלחמת הסחר, ציינו שסין נסוגה מחלק מההסכמות הקודמות. מוקדם לקבוע אם מדובר בטקטיקת מו"מ או שהמגעים עולים על שרטון. בינתיים טראמפ נוכה מהחשדות לשת"פ עם רוסיה, כך שלפחות בגזרה הגיאופוליטית המדיניות האמריקאית לא תשתנה בקרוב. הדולר מתחזק מול השקל, על רקע ירי הרקטה מעזה לשרון לפנות בוקר.
מחיר חבית נפט WTI חצה את גבול 60 דולר בשבוע שעבר, לראשונה מאז נובמבר. הבוקר מחיר החבית יורד לרמת 58.40 דולר. חבית מסוג ברנט נסחרת בכ-66.60 דולר.
התירס נסחר ב-378 סנט לבושל, לאחר שבשבוע שעבר הוסיף 5 סנט לערכו. צמצום שטחי הזריעה הצפוי, העובדה שהביקושים מתעוררים והצפות במרכז ארה"ב, שיוצרות בעיות לוגיסטיות, מספקים תמיכה למחיר. הספקולנטים בפוזיציית שיא של 127 אלף חוזים בשורט. ממוצע המחיר ב-100 ימים האחרונים הוא 383 סנט לבושל, כך שאם המחיר יתקרב או יחצה את הרמה הזו, רבים מהספקולנטים צפויים לצאת מהפוזיציה, דבר שעשוי לתת דלק נוסף לשוק. התחושה הכללית בשוק היא שהתירס ברמות האלו הוא "זול".
החיטה, שירדה בשיעור החד ביותר מתחילת השנה, ואף הגיעה לשפל של 15 חודשים ב-11 למרץ (420 סנט לבושל), נסחרת הבוקר ב-447 סנט לבושל. חיטת שיקגו נסחרת ב-469 סנט לבושל (פרמיה לא אופיינית). חיטת ים שחור עלתה אף היא בשיעורים של 8-10 דולר מהשפל שחוותה במהלך מרץ. הדו"ח ביום שישי פחות רלוונטי לחיטה, אך היא תושפע ממחיר התירס והעובדה שמחירי חיטת מספוא ירדו בחדות, דבר שצפוי להגביר את הביקושים. הספקולנטים ממשיכים להמר על ירידות גם בחיטה, כאשר בשורט של 24 אלף חוזים בקנזס וכ-60 אלף חוזים בחיטה. מהצד השני נרשמת תנועה ערה בצד הקונה של הגופים המסחריים, בעיקר של היבול החדש, שנסחר בכ-20 דולר מתחת למחיר הנוכחי.
הסויה נסחרת הבוקר ב-906 סנט לבושל, לאחר שירדה בכ-5 סנט בשבוע שעבר. כוספת סויה בשיא של קרוב לחודשיים, לאחר שהוסיפה כ-4 דולר בשבוע שעבר ונסחרת הבוקר ב-316 דולר לטון. שמן הסויה איבד 0.8 סנט לפאונד בשבוע שעבר, על רקע עליית מחירי הכוספאות ומימושים בנפט, ונסחר הבוקר ב-28.70 סנט לפאונד. הסויה צפויה לאבד שטחי מזרע השנה בארה"ב, דבר שצפוי לתמוך במחיר. התקדמות המגעים במלחמת הסחר גם כן צפויה לתת רוח גבית לסויה, לפחות בטווח הקצר. מנגד, יש לזכור, שמלאי הסויה בעולם נמצא כרגע בשיא כל הזמנים, כך שללא בעיית מזג אוויר משמעותית, עליות מחירים צפויות להיות מוגבלות בהיקפן. הספקולנטים בשורט של כ-80 אלף חוזים בפולי סויה, לעומת לונג של 30 אלף חוזים בשמן וכ-10 אלפים חוזים בכוספה.
לסיכום, כיאה לשבוע הראשון של האביב והשבוע אחרון של הרבעון, ישנה תחושה שהגרעינים מתעוררים משנת החורף. התנודתיות צפויה לגבור ככל שנתקרב לדו"ח ביום שישי. חשוב להיערך בהתאם לדו"ח ולתנועות שיבואו אחריו, בין אם מדובר במלאי גדול או בחשיפה לעליות מחירים.