ביום שישי האחרון פירסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי. כצפוי,הדו"ח הצביע על ירידה בהיצע על רקע מזג האויר הבעייתי שפקד את אזורי הגידול לאחרונה. מחירי התירס וכוספת סויה עלו לשיא של חצי שנה. מחיר החיטה בשיא של ארבעה חודשים. נתוני הדו"ח כמו גם גרפים של מחירי התבואות וזרעי השמן מצורפים לסקירה לשימושכם
מדדי המניות בארה"ב סגרו בשבוע שעבר שבוע שני של ירידות חדות בהובלת מניות הטכנולוגיה שירדו בשיעור החד ביותר מאז מרץ. אתמול עם פתיחת שבוע המסחר, נרשמה התאוששות בשוק המניות, על רקע עסקאות חדשות של מיזוגים ורכישות ואופטימיות מחודשת לגבי ההתקדמות לעבר חיסון לפני סוף השנה כשחברת אסטרהזניקה, מהמובילות במירוץ לפיתוח חיסון לקורונה, הודיעה על חזרה לניסויים בשלב שלוש בבני אדם לאחר הפסקה בשבוע שעבר שאחד המשתתפים בניסוי חלה בקורונה.
בגזרת הקורונה הגל השני בעיצומו, כאשר במדינות רבות נרשמים שיאים יומיים בתחלואה ומגבלות שונות חוזרות לתוקף. ישראל נכנסת לסגר שני למשך שלושה שבועות החל מיום שישי הקרוב. מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ 29.3 מיליון! , מספר הקורבנות עומד על כ930 אלף איש! ארה"ב בראש הרשימה עם 6.55 מיליון חולים ו 195 אלף מתים, הודון במקום השני עםכ 5 מיליון חולים ו81 אלף מתים, ברזיל במקום השלישי עם כ 4.3 מיליון חולים וכ 132 אלף מתים.
חבית מסוג WTI נסחרת הבוקר ב37.80$ לאחר שירד כבר ל36$ בשבוע שעבר כשאיבד הנפט 18% מערכו בשלושה ימי מסחר לאור החשש לירידה בביקושים. במידה ומדינות נוספות יצטרפו לישראל בהטלת סגר שני ההשלכות עשויות להיות חמורות על מחירי הנפט ותעשיית הנפט בכללותה. חבית ברנט גם מתאוששת מהירידות החדות ונסחרת ב40.18$.
התירס נסחר הבוקר ב-368 סנט לבושל, שיא של חצי שנה. נתוני היצוא ממשיכים להיות טובים, כאשר במקביל מזג אויר חם ויבש פוגע באיכות היבולים כפי שבא לידי ביטוי בדו"ח ה USDA. רמת המחירים בארץ בשיא מתחילת השנה לאור הפרמיות שממשיכות להיות גבוהות בשל הסירוב של החקלאים האמריקאים למכור עד התבהרות מצב היבול. 60% מהיבול במצב טוב עד מצויין, ירידה של 1% מהשבוע שעבר. היבול מתקרב להבשלה מלאה כשהשבועיים הקרובים צפויים להיות חמים ויבשים מהרגיל , דבר שנחשב טוב ליבולים בתקופה זו של טרום קציר. הפוקוס מבחינת מזג האויר יעבור לדרום אמריקה בתקופה הקרובה. הספקולנטים מגדילים הימור על עליות כאשר הם מחזיקים כ 33 אלף חוזים בלונג בשילוב חוזים ואופציות (לעומת שורט של מעל 200 אלף בתחילת אוגוסט)
החיטה נסחרת הבוקר ב 474 סנט לבושל. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 543 סנט לבושל. חיטת מאטיף נסחרת ב 189יורו לטון עליה של 2 יורו מהשבוע שעבר. מחירי חיטת ים שחור עולים לאיזור ה 222$ , כשהמחיר לסוף השנה ורבעון ראשון 2021 עומד באיזור 230$ בממוצע. החיטה מושפעת מאוד מהדולר לאור התחרות שיש לארה"ב מאיזור הים השחור, היחלשות הדולר בשילוב העובדה שלראשונה מזה שנים רבות הסינים מזמינים חיטה וככל הנראה צפויים להמשיך להזמין שומרת על רמת מחירים גבוהה. דו"ח ה USDA הצביע על כך שהחיטה נהנית ממלאיי שיא בעולם , אך ההערכות מדברות על מגבלות ייצוא ואגירת מחסני חירום על רקע התפרצות גל שני ואף שלישי בהמשך. זריעת חיטת החורף החלה בארה"ב על רקע הבצורת שפקדה את איזורי הגידול. הספקולנטים מאמינים בעליות עם לונג של כ 9000 חוזים בקנזס ו 23 אלף בשיקגו.
הסויה חצתה לראשונה מאז דצמבר 2017 את רמת ה 1000 סנט לבושל ונסחרת הבוקר ב1005 סנט לבושל. החשש לאיכות היבולים וכמות השמן בא לידי ביטוי בדו"ח ה USDA בנוסף, הקניות מצד הסינים ממשיכות לספק תמיכה למחירים. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב 319 דולר לטון ומשלימה עליה של 33$ (18%) בחודש . שמן הסויה נסחר ב 34.31 הרמה הגבוהה ביותר מזה שמונה חודשים, כאשר מחירי שמן הדקל באסיה נעים באיזור ה 2970 רינגט הבוקר עם חשש שהאינדונזים יעצרו אספקה סדירה. איכות הסויה ממשיכה בנסיגה כשרק 63% מהיבול במצב טוב עד מצויין ,נמוך מהערכות מוקדמות. הייצוא לסין ממשיך להיות בקצב מרשים .הספקולנטים בהימור של כ173אלף חוזים על עליות בסויה, 85 אלף חוזים על עליות בשמן וכ32 אלף חוזים על עליות בכוספת סויה. פוזיציית הספקולנטים מתחילה להיות גדולה ויכולה להוות נורה אדומה לכך שבמידה ויגיע תיקון כלפי מטה הם יעצימו אותו.
לסיכום
בכלכלת קורונה כמו בכלכלת קורונה, הדבר הוודאי היחיד הוא חוסר הודאות. האופוריה שליוותה את שוקי המניות, התפוצצה לחלק מהמשקיעים בפנים בשבועיים האחרונים והשבוע התחלנו עם תקווה מחודשת. התנודתיות ומדד הפחד עולים בהתאם. אנחנו גם חווים בריחה מחודשת אל הדולר שאופיינית במצבים כאלה, כאשר ביום שישי נגע השקל דולר ברמות 3.47 עליה של 12 אג בשלושה ימי מסחר. סביר שנראה תנועות לשני הכיוונים גם במדדי המניות וגם במט"ח בזמן הקרוב. מחירי הגרעינים פסחו על דו"ח ספטמבר שהיה דומה להערכות מוקדמות בשיא מחירים של בין ארבעה חודשים לקרוב לשלוש שנים (במקרה של פולי סויה). השוק במצב "קניית יתר ",ז"א עלה מהר מידי וחזק מידי בטווח קצר , כך שירידת מחירים בטווח הקצר אינה צריכה להפתיע אף אחד.יחד עם זאת בראיה אל תוך 2021 הסיכוי הוא לכיוון עליית מחירים דווקא והתפתחות אינפלציה.
שנה טובה ומתוקה לכולם ורק בריאות ובשורות טובות !
עדי