עדכון שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

השבוע שעבר נסגר בעליות במחירי הגרעינים, שהמשיכו בעליות ביתר שאת עם פתיחת שבוע המסחר אתמול. הדיווח של טראמפ על הגעה להבנות עם סין והשהיית העלאת המכסים שהיתה מתוכננת ליום ראשון ה15 לדצמבר, נתנה רוח גבית לשווקים הפיננסיים בארה"ב ובעולם וגרמה לאופטימיות גם אצל סוחרי התבואות וגרעיני השמן לאור העובדה שכחלק נההסכם הסינים התחייבו לקנות מוצרים חקלאיים מארה"ב בשווי של כ 50 מליארד דולר, כמעט כפול מהשיא שנקבע ב 2012

בשבוע שעבר פרסם משרד החלקאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי שהשוני הבולט בו מהדו"ח הקודם של נובמבר היה ….תאריך הפרסום. הנתונים לא סיפקו דרמה מיוחדת והשוק התרכז בהחלטת טראמפ לגבי המכסים החדשים.

בזירת המאקרו מדדי המניות בארה"ב המשיכו לשבור שיאים על רקע ההתקדמות לקראת הפסקת מלחמת הסחר והאופטימיות שמלווה בדרך כלל את תקופת החגים בארה"ב שזכתה לכינוי " עליות סנטה קלאוס".האמריקאים יחגגו בשבוע הבא,יחד עם כל העולם הנוצרי, את חג המולד כשהכלכלה שלהם במצב מצויין עם שיעור אבטלה נמוך ואופטימיות ל2020 שתהיה גם שנת בחירות.

באירופה אנחת רווחה מסויימת אחרי ניצחונו המוחץ של בוריס ג'ונסון בבריטניה שמבטיח יציאה מסודרת של בריטניה מהאיחוד, דבר שגרם לחוסר וודאות מתמיד ביבשת מאז 2016. היורו זינק לשיא של חודשיים והלירה שטרלינג לשיא של חצי שנה אל מול הדולר לאור האפטימיות הזהירה, מה גם שהפד בארה"ב השאיר את הריבית על כנה ללא כוונה להעלות ריבית ב2020.

מחירי הנפט בארה"ב חצו שוב את רמת ה60$ כשהבוקר נסחר חבית WTI ב 60.20$ ומשלימה עליה  של כ32% מתחילת השנה! חבית מסוג ברנט נסחרת ב65.40$ עליה של כ 20% מתחילת השנה.

התירס נסחר הבוקר ב-388 סנט לבושל לאחר שהשלים עליה של כ 16 סנט בשלושה ימי מסחר ולמעשה נסחר בשיא של קרוב לחודשיים בחוזה הספוט. הדו"ח בשבוע שעבר כאמור לא הביא עימו בשורות מיוחדות.   יישום שלב ראשון בהפזקת האש במלחמת הסחר ועליית מחירי הנפט יצרה מומנטום שורי בתירס, מומנטום שצפוי להמשך לתוך 2020. יבוא האתנול של הסינים מארה"ב צפוי גם כן לקפוץ משמעותית בהמשך. הממשלה החדשה בארגנטינה העלתה מכסים על יצוא גרעינים מהמדינה דבר שהופך את ארה"ב אטרקטיבית יותר ליצוא. נתוני היצוא שהתפרסמו אתמול היו גבוהים מהצפוי. הספקולנטים צמצמו דווקא את ההימור על מ 55 אלף חוזים בלונג בסיכום חוזים ואופציות ל 39 אלף ערב פרסום הדו"ח.

החיטה נסחרת הבוקר ב 460 סנט לבושל, שיא של חמישה חודשים , ומשלימה עליה של 30 סנט (כ 12$ לטון) בשלושת ימי המסחר האחרונים. חיטת שיקגו נסחרת ב 549 סנט לבושל לאחר שעלתה בשיעור דומה..מחירי חיטת ים שחור ממשיכים להתחזק על רקע בעיות מזג אויר ואיכויות. חיטת ים שחור לפברואר נסחרת ב221$ רמת שיא מאז הקיץ. חיטת מאטיף מזנקת אף היא לשיא של חצי שנה  ל187 יורו לטון. שר האוצר הסיני אמר מפורשות בסופ"ש שהסינים יקנו מהאמריקאים גם חיטה, דבר שלא קרה מאז 2012 וכשקרה גרם לקפיצה חדה במחירים. הסינים אינם שחקני חיטה בשוק העולמי לא ביצוא ולא בייבוא. המכסים שהועלו בארגנטינה על יצוא חיטה במהלך הסופ"ש נתפסו אף הם כתומך בעליות החדות שחווינו עם פתיחת השבוע אתמול. הספקולנטים עדיין הססניים בחיטה ומחזיקים פוזיציה די נייטרלית בקנזס ובשיקגו. המומנטום השורי בחיטה צפוי להמשך אל תוך הרבעון הראשון וזאת חרף המלאי העולמי הגדול.

סויה נסחרת בשעה זו ב923 סנט לבושל וומשלימה עליה של למעלה מ50 סנט מתחילת החודש לאחר שסגרה את נובמבר בשפל של שלושה חודשים. הסויה הוסיפה כ 18 סנט בסיכום שבועי בשבוע שעבר.  כוספת סויה נסחרת ב 300דולר לטון לאחר שהוסיפה כ7$ לערכה מיום חמישי. שמן הסויה השלים זינוק חד של כ10% בשבועיים! ונסחר ב ב 33.64 סנט לפאונד, שיא של שנתיים. מחירי שמן הדקל אף הם בשיא של קרוב לשנתיים וחצי. נתוני היצוא היו שוב מעל הצפוי, ובהמשך כניסה מחודשת של הסינים צפויה לתת רוח גבית למחירי הסויה בארה"ב. הספקולנטים עדיין בשורט של כ 75 אלף חוזים בסויה, הימור על עליות של כ 110 אלף חוזים בשמן בכוספת סויה עם הימור קטן של כ7000 אלפים חוזים על עליות (היפוך פוזיציה משבוע שעבר).

לסיכום

שלב ההבנות הראשוני בין ארה"ב לסין משרת את האינטרסים של כולם. טראמפ רוצה להראות שהוא מגיע עם השגים משמעותיים לשנת הבחירות  והסינים שסובלים מהאטה משמעותית בצמיחה מקבלים מעין חבל הצלה, אבל למראית עין לפחות לא נכנעו לכל הדרישות ושמרו על כבודם.

שבוע לחג המולד, לפני שכולם מורידים הילוך לקראת השנה החדשה, השווקים משדרים אופטימיות. הגרעינים נסחרים שוב בחלק העליון של טווח המסחר ומתאוששים מרמות המחירים הנמוכות שמלווים אותם מאז פרוץ מלחמת הסחר.

האופטימיות בשלב זה צריכה להיות זהירה שכן ההסכם עוד לא נחתם וישנן מהמורות לא מעטות בדרך ליישום הסופי אם כי שני הצדדים מעוניינים להגיע להסכם סופי. אם הסינים אכן יעמדו במילתם וירכשו סחורות חקלאיות בסכומים המדוברים אזי צפויות עליות מחירים חדות במהלך 2020. כבר בימים האחרונים אנו עדים לכיסויים קדימה של כמויות לא מבוטלות לתוך 2020 של גופים מסחריים.

כאמור, אופטימיות זהירה של החקלאים האמריקאים שמצריכה ניהול סיכונים מצד מנהלי הרכש והגופים המסחריים.

עידכונים בהמשך,
עדי