עידכון שוק קצר – מאקרו ושוק התבואות (גרעינים)

    מחבר:
  • עדי פנחס

על אף התחושה הכללית שהקורונה כבר מאחורינו, מספר הנדבקים בעולם אתמול עבר את ה 100 אלף והיה הגבוה ביותר ליום אחד מאז פרוץ הנגיף. מספר הנדבקים המדווחים מנגיף הקורונה חצה אתמול את רף ה5 מיליון, כ 30% מהחולים מגיעים מארה"ב, כאשר רוסיה וברזיל עוקפות את בריטניה וספרד מבחינת חולים מאומתים ומתמקמות במקומות שני ושלישי בעולם מבחינת מספר החולים המאומתים. מספר המתים עומד על כ 325 אלף כשקרוב לשליש מגיעים מארה"ב

על אף שיא החולים המאומתים אתמול ( קשור גם בכמות הבדיקות ), קצב התמותה והחולים הקשים ירד משמעותית והתחושה שלמעט רוסיה וברזיל, הגל הראשון כבר מאחורינו. כלכלות העולם נפתחות בהדרגה וצריכות להתמודד עתה עם הנזקים הכלכליים חסרי התקדים שהנגיף משאיר אחריו.  

בגזרת המאקרו ,כשמביטים בנתונים היבשים , לא קיים כמעט שיא שלילי שלא נשבר בחודשיים האחרונים. כמות המובטלים בעולם (אף על פי שחלקם בחל"ת) קפצה בשיעור החד בהיסטוריה. בארה"ב , מספר דורשי העבודה קפץ מ3 מיליון בסוף מרץ ל36 מיליון !! בשבוע שעבר והיד עוד נטויה. מדד הייצור התעשייתי שמשקף את הביקושים בארה"ב ירד ב 11.25% בחודש האחרון . המדד הומצא ב 1919 כלומר עבר את ה"שפל הגדול", מלחמת העולם ה 2 ומשבר 2008 ועדיין שבר שיא.  מדד המכירות הקמעוניות ששבר שיא במרץ עם ירידה של 8.3% , ירד ב 16.5%! מדד זה אינו ותיק כמו הייצור התעשייתי והוא הושק לראשונה ב 1992 , אך לשם ההשוואה השיאים השליליים הקודמים היו אחרי אסון התאומים ירידה של 2.5% ובמשבר הגדול של 2008 ירידה של 3.8%. לא פחות ממדהים.

כפי שציינתי בסקירה הקודמת, שוקי המניות בעולם והמערכת הפיננסית לא מתנהגים בהלימה לכלכלה הריאלית. על אף הנתונים חסרי התקדים, בורסות העולם בעיקר בארה"ב התאוששו מהנפילות החדות במרץ בזכות מניות הטכנולוגיה והזרמת כספים אגרסיבית של הבנקים המרכזיים למערכת הפיננסית.  טראמפ יעשה כל שביכולותו להחזיק את הבורסה למעלה בשנת בחירות, אך אנליסטים רבים מעריכים שגם אם ה"גל השני" של הקורונה לא יגיע , הגל השני של הירידות בשווקים יגיע עם עונת הדוחות של רבעון 2 ו 3 בו צפויות החברות לשקף את המצב הכלכלי הרעוע. בשלב זה נסיון החזרה לשיגרה מפיח תקווה ואופטימיות אצל המשקיעים השאלה אם יש בכך בכדי להמשיך את המומנטום החיובי.   

בחודש שעבר חווינו אירוע היסטורי כשחבית נפט WTI צנחה יום לפני הפקיעה לרמה שלילית לאור הירידה החדה בביקושים והעדר מקומות איחסון כתוצאה מכך. היה חשש גדול שנקבל שידור חוזר גם החודש ,אך שלשום פקעו חוזי חודש יוני ברמה של מעל ל 32$ כשהבוקר נסחרת חבית WTI קרוב ל 34$חבית מסוג ברנט נסחרת ב36.25$. הנפט בהחלט מגלה סימני התייצבות והוא במצב קשה, אך לא בטיפול נמרץ יותר…..הסיבות להתייצבות הנפט היא חזרת הרכבים לכבישים בעולם (שמהווים קרוב ל 50% מהביקוש ) כמו גם הפעילות התעשייתית, ירידת כמות האסדות הפעילות בארה"ב לשפל כל הזמנים  292 (לעומת 800 בתחילת 2019 וכ650 ערב המשבר) . בנוסף, כבר בשבוע שעבר התבקשו הברוקרים הגדולים בתעשיית החוזים לבקש מהלקוחות לצאת מחוזי יוני וספקולנטים רבים חתכו פוזיציות שורט (הימור על ירידות) עוד בשבוע שעבר, כך שהלחץ לצאת מהחוזים וליצור עיוות שוק כמו בחודש שעבר ירד. התייצבות עקום במחירים בנפט בהחלט יכול להפיח תקווה, אך הדרך להתאוששות עוד ארוכה בעיקר לאור העובדה שלמעט סעודיה , רוב השחקנים בעולם מפסידים ברמות המחירים הנוכחיות.

שוק התבואות וזרעי השמן שבד"כ מספק דרמות באביב, לאור עונת הזריעה בארה"ב מתנהל באופן שקט יחסי לתקופה וברצועה הנמוכה של רמות המחירים של העשור פלוס האחרונים. עונת הזריעה בארה"ב מתקדמת בקצב גבוה מהממוצע הרב שנתי ונשאלת השאלה האם זה בגלל שזורעים פחות ? בסוף יוני נקבל תשובה מושכלת יותר כשדו"ח שטחי הזריעה הרישמי יפורסם. 

התירס נסחר הבוקר ב-320 סנט לבושל כאשר לפני חודש גירד את רמות ה300.  מדובר ברמת המחירים הנמוכה ביותר לעונת הזריעה מזה 14 שנים. כפי שרשמתי בסקירה קודמת עושה רושם שהחדשות הרעות כבר די מתומחרות בתירס. בשלב זה כשהסיכונים הם חידוש מלחמת הסחר או התפרצות שניה של הקורונה. ייצור האתנול שירד לשפל כל הזמנים מתאושש זה השבוע השלישי ברציפות לאחר חודשיים רצופים של ירידה ומספק תקווה מסויימת לחקלאי התירס. המשך התאוששות מחירי הנפט בהחלט יכול לתת רוח גבית לתירס בהמשך, אך ללא אירוע מזג אוויר או קניות גדולות מכיוון סין ההתאוששות תהיה מוגבלת באופיה. הספקולנטים עדיין בהימור שורט גדול (הימור על ירידות) של כ 215 אלף חוזים.  

החיטה נסחרת הבוקר ב 455 סנט לבושל, לאחר שעלתה אתמול בכ3% וסיפקה קצת נחת לחקלאים הישראלים שקוצרים בימים אלו (המחירי לחקלאי הישראלי נקבע על פי ממוצע ימי רביעי בחודש מאי).

החיטה שצנחה בלמעלה מ 10% מתחילת מאי על רקע דיווחים על מלאים גדולים בעולם , קפצה אתמול בשיעור החד מזה חודש על רקע דיווחים שונים על מזג אוויר יבש וחם בדרום רוסיה ואזורי גידול באירופה שפוגע ביבול ובעיקר על ירידת יבול ברוסיה. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 516 סנט לבושל ופתחה פער מחודש על חיטת קנזס על רקע יובש גם בצרפת שמוריד שם ת תחזית היבול. מחירי חיטת ים שחור  ב200$ בבורסה אף על פי שלא משקפים עדכון עדיין. חיטת מאטיף נסחרת ב188 יורו לטון. ההערכה היא שהמחירים יתייצבו ואף יעלו בטווח הקרוב כאשר סיום הקציר בארה"ב לקראת סוף יוני בדרך כלל לוחץ את המחיר למטה. הספקולנטים בפוזיציה כמעט נייטרלית בחיטת קנזס ושיקגו.

הסויה נסחרת בשעה זו ב844 סנט לבושלכוספת סויה נסחרת ב 285 דולר לטון . שמן הסויה נסחר ב 27.5 סנט, עליה של 10% בחודש האחרון על רקע התאוששות מחירי הנפט .מחירי שמן הדקל באסיה שאיבדו כ 33% מתחילת השנה ממשיכים להתאושש ונעים באיזור  ה 2200 רינגט לאורך העקום. הסויה התאוששה אתמול על רקע דיווחים שהסינים יפנו את הקניות הבאות לארה"ב , כשרוב המלאי הברזילאי כבר נמכר והריאל מתאושש מהשפל שלו. ההערכות בשוק שהסינים יתחילו לקנות סויה מארה"ב במחצית השניה של 2020 ולתוך 2021. הספקולנטים  בהימור על עליות בפולי הסויה של כ 30 אלף חוזים לעומת הימור של כ 10 אלפים חוזים על ירידות בשמן והכוספא. רמות המחירים גם במקרה זה הן מהנמוכות מאז 2006 לתקופת הזריעה.

לסיכום  

אנחנו נכנסים למחצית השניה של רבעון שמספק בד"כ הרבה דרמות בשוק הגרעינים. השנה היא שונה כאשר הפוקוס הוא במאקרו ,השפעות הקורונה, מחירי הנפט והיציאה מהמשבר. מזג אויר יבש באירופה, התאוששות מחירי הנפט, כמו גם הזמנות של הסינים מארה"ב צפויים לתת רוח גבית למחירים בהמשך. הפוקוס בתקופה הקרובה יהיה על התקדמות הזריעה בארה"ב ואיכות היבולים . בסוף יוני נקבל את הדו"ח החשוב של השנה "דו"ח שטחי הזריעה" שייתן תמונה מדויקת יותר וכיוון להמשך. ההערכות הן שהתנודתיות תחזור לשוק הגרעינים כבר בתקופה הקרובה.

האמריקאים יוצאים מחר לסופ"ש ארוך לרגל יום הזיכרון (MEMORIAL DAY ) שיתקיים ביום שני הקרוב ה 25 למאי ובו לא יתקיים מסחר בבורסה.

יום טוב
עדי