מחירי הגרעינים וזרעי השמן המשיכו את המומנטום מ2020 ושברו שיאים חדשים במהלך ינואר

    מחבר:
  • עדי פנחס

מחירי הגרעינים וזרעי השמן המשיכו את המומנטום מ2020 ושברו שיאים חדשים במהלך ינואר. בסיכום חודשי עלו מחירי התירס ב 13%, החיטה הוסיפה 5.7% לערכה ופולי סויה עלו ב 4.16%

היצוא החזק מארה"ב בעיקר לסין, היבול בדרום אמריקה שיהיה ככל הנראה קטן מההערכות ראשונות והיחלשות הדולר הן חלק מהסיבות שהגרעינים נסחרים בשיאים שלא ראינו מאז עונות 2013-2014. בשלב זה נראה כי המגמה פה כדי להמשך וכבר עם פתיחת מסחר הלילה בארה"ב ויומו הראשון של פברואר מחיר התירס קובע שיא חדש בן 7 וחצי שנים.

מדדי המניות בארה"ב ירדו בחדות בשבוע שעבר ולמעשה מחקו את העליות של תחילת השנה על רקע תחזית פחות אופטימית של הבנק המרכזי בארה"ב לגבי התאוששות הכלכלה ועל רקע "מלחמת הדורות והמעמדות בוול סטריט ". במסגרת ה"מלחמה" צעירים רבים התאגדו תחת רשתות חברתיות שונות ,בעיקר REDDIT ,איתרו מניות שונות שקרנות הגידור הימרו נגדן (פוזיציית שורט) וקנו את אותן מניות. כתוצאה מכך נרשמו עליות חדות של מאות אחוזים באותן מניות, אשר בחלקן היו חברות על סף פשיטת רגל. קרנות הגידור הגדולות נאלצו לסגור פוזיציות וספגו הפסדים כבדים. בלטה מכולן מניית חברת רשת משחקי הוידאו GAMESTOP  שעלתה משפל של 4$ ל460$ בשבוע שעבר (וכעת נסחרת ב330$). על אף הסכנה של הרצת מניות והתפתחות בועה,הפעולה של החבר'ה האלה התקבלה בסימפטיה מסוימת בציבור האמריקאי שרואה בזה מעין "מלחמת דוד בגוליית" וחלוקה צודקת של העושר. הבוקר אנחנו מקבלים דיווחים מדאיגים שאותם צעירים מתחילים להכנס גם לשוק הסחורות עם הימור ראשון על כסף (SILVER)  שקופץ היום ב 10% ומשלים עליה של 20% בשלושה ימים , לשיא מחירים של 8 שנים מעל 30$ לאונקיה. כניסה של השחקנים האלה לשוק הסחורות, בעיקר לסחורות החקלאיות, יכולה ללא ספק ליצור טלטלה לא מבוטלת ונזק כלכלי למדינות שלמות.

בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם חצה את רף ה 100 מיליון ועומד הבוקר על כ103 מיליון עם 2.23 מיליון מתים!  בארה"ב מספר המאומתים עומד על כ26 מיליון ומספר המתים על 441 אלף! על אף השינוי בגישה של ביידן וניסיון להאיץ חיסונים, ארה"ב תספור למעלה מחצי מיליון מתים מקורונה עד סוף פברואר. המוטציות החדשות גורמות להתפרצות חזקה מהגלים הקודמים ובעולם מהדקים סגרים. במירוץ החיסונים ישראל ממשיכה להוביל בפער עצום על העולם, כשנכון לאתמול מעל שלושה מיליון קיבלו את החיסון הראשון וכ1.8 מיליון אחרי חיסון שני. מדובר ב 55 חיסונים לכל 100 איש, לעומת  איחוד האמירויות שבמקום השני אחרי ישראל עם 31 לכל 100 איש ובריטניה עם 13.9 ארה"ב עדיין משתרכת מאחור עם 9.4 חיסונים לכל 100 איש.  הגברת קצב החיסונים בארה"ב ובאירופה בכלל הן המפתח ליציאה מהמיתון ב 2021 ואחד האתגרים המרכזיים של ביידן הוא להאיץ את הקצב בארה"ב.

חבית נפט מסוג WTI נסחרת הבוקר ב53$  קרוב לשיא של 10 חודשים , הנפט עלה ב 7.5% בסיכום חודש ינואר. חבית ברנט נסחרת ב57.00$ לצד הירידה בביקושים לאור הסגרים והצפי שבראש השנה הסיני התנועה תהיה דלילה, ממשיכים חברי אופ"ק בניסיונותיהם לשמור על תפוקה ברמה נמוכה ולווסת את השוק כדי למנוע נפילות חדות כמו בשנה שעברה.

עם פתיחת המסחר בארה"ב ,התירס עולה ב4 סנט ונסחר ב 551 סנט לבושל,שיא חדש של שבע וחצי שנים. הסינים ממשיכים לקנות בקצב גבוה, כאשר בשבוע שעבר דווח על קניה של כ4 מיליון טון מארה"ב.  הדולר החלש והצפי לירידה נוספת במלאים מספקת רוח גבית למחיר. מזג האויר בברזיל משתפר ואיזורי הגידול היבשים קיבלו וצפויים לקבל ממטרים נוספים במהלך השבוע הקרוב. הספקולנטים ממשיכים בהימור שיא על עליות בתירס של כ 364 אלף חוזים ואופציות דבר שמוסיף לתנודתיות הרבה.

החיטה נסחרת הבוקר ב633 סנט לבושל , כאשר דיווחים על גשמים באיזורי הגידול של החיטה הקשה (קנזס ואוקלהומה בעיקר) מספקים אופטימיות מסוימת לחקלאים. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 660 סנט לבושל.  חיטת מאטיף נסוגה משיא בן שבע וחצי שנים שנקבע במהלך ינואר ונסחרת ב 225 יורו לטון הבוקר.  מחירי חיטת ים שחור בבורסה נסוגים אף הם מעט ולאחר שכבר גירדו את רמת ה 300$ לטו נסחרים הבוקר  ב 287$ ! הטריידרים הגדולים מזהים תכונה של מכירה אקטיבית מצד החקלאים הרוסים לפני ה 15 בפברואר, יום העלאת המיסוי הרשמי על ייצוא. הספקולנטים בלונג של כ60 אלף חוזים בקנזס לעומת לונג ל כ21 אלף בשיקגו.

הסויה יורדת הבוקר ב 5 סנט ונסחרת ב1365 סנט לבושל לאחר שכבר נגעה בשיא של שש שנים 1435 באמצע ינואר. ע"פ הדו"ח ה USDA האחרון, מלאי הסויה בעולם עומד על רמה קריטית של כ3.8 מיליון טון. הדו"ח בשבוע הבא צפוי לתת לכך תיקוף נוסף. בברזיל גשמים במהלך הסופ"ש עשויים לגרום לשיפור קל ביבול, דבר שלוחץ מעט את המחירים. הקציר בברזיל שעומד על כ 2% מפגר משמעותית אחרי הממוצע הרב שנתי שעומד על 10% בשלב זה. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב429$ לטון (35$ פחות מהשיא של אמצע ינואר !) שמן הסויה נסחר ב 44.50 סנט לפאונד שיא של שבע וחצי שנים. מחירי שמן הדקל באסיה חוזרים למגמת העליה ונסחרים ב 3680 רינגט לטון עליה של 10% בשבוע. הספקולנטים ממשיכים להקטין את ההימור על עליות ועומדים על כ156 אלף חוזים בסויה ,כ107 אלף חוזים על עליות בשמן וכ74 אלף חוזים ואופציות על עליות בכוספת סויה.

 

לסיכום

2021 נפתחת כהמשך ישיר ל2020 , כאשר הדולר הנמוך והסנטימנט השורי בשוק הסחורות בכללותו מצטרף לנתוני מיקרו שוריים בשוק הגרעינים בדמות ירידה במלאים ועליה בביקושים בעיקר מצד סין. בשבוע הבא ב 9 לפברואר יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי שם נקבל עדכון הערכת מצב למלאים בדרום אמריקה ובעולם. לאחר הדו"ח הקודם ,המחירים נסקו לרמות שיא. במידה והדו"ח ייתן תיקוף נוסף לנתונים הקודמים השוק צפוי לקבוע שיאים חדשים. הגשמים בדרום אמריקה מספקים הקלה מסוימת, אם כי התמונה הכללית מאוד עגומה ורמת המחירים הגבוהה צפויה ללוות אותנו לפחות עד הקיץ. בחיטה המצב נראה טוב יותר, אם כי עלייה נוספת במחירי התירס, תמשוך ככל הנראה גם את החיטה לרמות גבוהות יותר.

השוק צפוי להמשיך להציג תנודתיות גבוהה מאוד (בשבוע שעבר התירס נסחר בטווח של 492 עד 553) ולא מן הנמנע שנראה גם תיקוני מחירים וירידות חדות בטווח הקצר בין השאר כתוצאה ממימוש רווחים של ספקולנטים, אך כאמור קשה לראות שינוי מגמה משמעותי מבלי שתמונת המלאים והביקושים תשתנה בהתאם, כך שיש לנהל סיכונים בצורה מושכלת ולנצל ירידות חדות לצורך התכסות קדימה.

רק בריאות

בברכה

 עדי