בזכות השורות הצרות

    מחבר:
  • עמי קול

עמי קול סבור שמעבר לשורות צרות עשוי להניב הכנסה גבוהה יותר והוצאות נמוכות יותר ומסביר מה נדרש לשם כך

דף הפייסבוק של עמי קול >>

בין החקלאים המצטיינים בכל רחבי ארה"ב לשנת 2018 היה אחד מצפון קליפורניה שאדמתו כבדה וחרסיתית, שלטענתו, המעבר לשורות צרות (30 אינץ') היה, בין היתר, עקב עליית היבול ב-10% בכל הגידולים ובעגבניות לתעשייה בין 20% ל-30%.

מדוע בעצם שורות צרות?

כיום רובנו מגדלים במרווח אופני הטרקטור, 193 ס"מ, כאשר המרווח בין השורות על הערוגה הוא 80 ס"מ. הווה אומר, בזבוז של 17% משטח הגידול. בזבוז של: מים, דשן, ריסוסים למיניהם, עיבודים והצללה מאוחרת נגד עשבים. הֶספקים ברוחב עיבוד של 579 ס"מ נמוכים ותכונות נוספות שנציין בהמשך.

המעבר לשורות צרות בשטח של בין 5,000 ל-7,000 דונם יעלה כמיליון שקל:

    1. יותר טפטוף
    2. הרחבת הכלים הקיימים ל-8 מטר עיבוד (עלייה של 40% בהספק השעתי לדונם)
    3. ריסוס מחופה (מכוון). שינוי רוחב החיפויים.
    4. קולטיבטור שורות תוספת מקביליות והרחבה.
    5. דיסקוס שתי סוללות מקבילות. 8 דיסקים לערוגת 8 מטר רוחב. כל דיסק (24/26 אינץ') תלוי בנפרד עם רגל קשיחה ומסב אישי. משקל כללי בין 7 ל-8 טון. הרמה על ידי זרועות הטרקטור, ומאחור גלגלים משוגעים מפוקדי בוכנה ברוחב של כ-2 מטר. מאחור שתי סירות 45 ס"מ רוחב ו-66 ס"מ אורך, וביתר ארבעת התלמים סירות נוספות של רוחב 30 ס"מ. כל הסירות קובעות את עומק העיבוד, שלא יעלה על 15 ס"מ (אפשרי גם דיסקוס שיהיה ברוחב של 3 או 4 ערוגות).

מכסחת ברוחב 3 או 4 ערוגות בנסיעה הביתה נגררת לאורך. (סכינים קצרים ועבים, קוטר צינור 12 צול, תוצרת איטלקית).

משתת – מיני משתת 8 מטר מתקפל, אשר יעבוד רק על הערוגה. שתי רגלי משתת על הערוגה. סה"כ 10. אפשרות לעבוד עם סירות קצרות בהעתקה של סירות הדיסקוס (בחזית הסירות מתלם קטן המצויד באזמל לפליחה).

קורות ייעודיות המתחברות מאחור בחיבור מהיר למרב הכלים: פלנטר, משתת, דיסקוס מקביל, קולטי בטור "עוז" לקלטור שטח, קולטיבטור נגד עשבים קרוב לשורות וקולטיבטור בין השורות. הקורה ל-8 מטר תהיה 150x150x6 עד 6 מ"מ עובי דופן. הקורה תהיה מתקפלת, ל-5,000-7,000 דונם דרושות שלוש קורות (חיסכון גדול בבוכנות). בחזית הקורה יהיה מנגנון שיסיט את הקורה ימינה ושמאלה על ידי בוכנה, שתהיה מפוקדת על ידי GPS או חיישנים שינועו משני צדי הצמח (הדיוק של הכלים הנגררים יהיה רב יותר מאשר הטרקטור שפוקד על הכלי).
חזית המנגנון המלבני תתחבר לזרועות הטרקטור בחיבור מהיר.

הצללה – הזכרתי כבר בתחילת הכתבה את אחד הנימוקים המרכזיים לשורות הצרות, וזו ההצללה, המהירה יותר ב-17%. יש להצללה המהירה והאחידה השפעה משמעותית על דיכוי העשבייה.

ריסוס מחופה (מכוון רק בכותנה) – היחידות אחידות בגודלן (רוחבן). בעגבניות לתעשייה שמגודלות שורה אחת על הערוגה ללא פינוי, נוסיף עוד יחידת חיפוי במרכז.

ניקוז – הניקוז גם הוא יעיל יותר ב-17% בצרות מהמקובל.

קטיף כותנה – במרווח המקובל בקטפת הגלילית נשארים מעל 35 ק"ג לדונם כותנה, כ-5% מהיבול. גם כניסת הכותנה האימתנית לגובה תוף של 80 ס"מ ורוחב של כ-20 ס"מ, עם לחץ אדיר של פחי הלחץ שלחוצים בכוח רב כזה, שלהערכתי, הדחיסות של צמח בגובה 115 ס"מ עד 130 ס"מ וברוחב של כ-40-35 ס"מ מכל צד של העמוד המרכזי של צמח הכותנה, גם היא לא מוסיפה לטיב ולאיכות של הכותנה. בשורות הצרות הצמח קטן יותר ולכן הלחצים עליו בכניסה לתוף קטנים יותר (היבול הוא ב-10% גבוה יותר בצרות מהדיווח מארה"ב).

תירס תחמיץ – שלוש שורות על ערוגה של 160 ס"מ נותן 30% יותר שורות לדונם, ולפיכך גם היבול יעלה בהתאם.

ארבעה גלגלים אחוריים לטרקטור המפעיל את הכלים של ה-8 מטר. כאשר הגלגלים הפנימיים הם 160 ס"מ למרכז והחיצוניים 320 ס"מ ממרכז למרכז. הרווח הוא בכוח גרר גדול יותר ופחות שחיקת צמיגים וכושר גדול יותר לנשיאת כלים כבדים.

לסיכום, נראה ששיטה זו תשאיר בסוף היום הכנסה גבוהה יותר והוצאות נמוכות יותר. להערכתי, עלות השינוי הטכנולוגי תעבור את מיליון השקל, וההכנסות עקב שינוי השיטה תהיינה קצת פחות מ-2 מיליון שקל.