קבלנות חקלאית עם קובוטה אוטונומי

    מחבר:
  • שלמה שמואלי

יצרני טרקטורים רבים, עסקו ועוסקים בפיתוח, או בהתאמה, של טרקטורים קיימים, לפעולה אוטונומית

חברת "קייס", בנתה אחד שמבוסס על ה"מגנום" שלה. לג'ון דיר, יש את הטרקטור החשמלי העתידי, שיש לו יותר משש מאות כוחות סוס  וגם "קובוטה", הציגה בתערוכה יצור בעל תכנון מהפכני מוזר. רבים מאלה "צעדו" בתצוגות שונות, אך רובם הגדול, לא עשו שום עבודה ממשית בשדה.

מר "קרייג רופ", גדל בכפר במדינת "איובה", שם גם החל את הקריירה שלו כמהנדס בחברת "מוטורולה". משם הוא שינה כיוון אל החקלאות, פיתח את המקלט Starfire GPS עבור ג'ון דיר ועוד מוצרים פופולריים בארה"ב. אחד מאלה, הוא ה-Fieldview Drive, אשר אוסף נתונים מכל כלי חקלאי, ומכל תוצרת שהיא. הוא שולח אותם באמצעות Bluetooth, שמציג אותם על כל טלפון או טאבלט.  הניסיון של מר "רופ" בטכנולוגיות חקלאיות, גורם לו להיות בקשר קרוב עם חוות גדולות באיזורי ה"מידווסט" של ארה"ב, ולשמוע על קשייהם למצוא מספיק עובדים.

היות והוא משוכנע שהפתרון נמצא בטרקטורים אוטונומיים, היא ייסד חברה חדשה בשם Sabanto. חברה זו מעסיקה צוות מהנדסים, שעוסקים בבניית מכונות, אשר יוכלו לעבוד ללא אדם בכיסא הנהג. במקום "להתחיל מאלף" בתכנון ובניה של טרקטור, הם התאימו את המערכת הראשונה שלהם, לטרקטור שכור "פסטרק 4220" של JCB,  בעל 220 כ"ס. הטרקטור היה רתום למזרעה מדייקת בעלת 18 שורות, מתוצרת "הרווסט אינטרניישונל", (שמתמחה במזרעות מדייקות).

באותה שנה, היחידה זרעה מאות רבות אקרים של סויה, במדינות איובה, נברסקה, מינסוטה, אינדיאנה ואילינוי, ללא אדם במושב הנהג. רוב הפעולות של הטרקטור היו אוטומטיות, אבל צוות של מפעילים היו באתר, כדי לפקח על ההתקדמות ולבצע, בשעת הצורך, מילוי זרעים וכיוונונים במזרעה.

עקרונית, אומר מר "רופ", אני מנסה לחסוך בהון ובהוצאות תפעול. הגענו לרמות גבוהות של כוחות סוס, אך עם הכנסת האוטונומיה, תוכלו לראות הרבה טרקטורים קטנים יותר, עם כלים שיפעלו 24 שעות ביממה. גם התוכנה שופרה מאז העונה הראשונה, דבר שמאפשר יותר אוטומציה ופחות פיקוח.

במקום למכור את המערכת שלו לחקלאים, החליט מר רופ להקים את העסק שלו, עם הציוד שלו, למשימות חקלאיות קבלניות.  הצי הנוכחי של Sabato, כולל קובוטה M5660s בעל 60 כ"ס, קובוטה M5091s בעל 90 כ"ס ועוד כמה טרקטורים קטנים, שמיועדים לזריעה, בעוד שהגדולים יותר, מיועדים בעיקר לעיבודים. לטענת החברה, המחיר לזריעה הוא 25 סנט לכל כ"ס/שעה, שזו הוזלה של 7 סנט, לעומת המחיר הקבלני הרגיל.

כל  קובוטה בעל 60 כ"ס, עם מזרעה בעלת 4 או 5 שורות ובמרווחים של 20 או 30 אינטש, יכול לזרוע 50 הקטאר (500 דונם) ב-24 שעות. כך אפשר יהיה לצאת בשבע בבוקר, כדי להכין את הטרקטור והמזרעה, ולשוב למחרת בשבע בבוקר, לקראת סיום השטח. עם זאת, ברור שיהיה צורך בעצירות למילוי דלק וזרעים.

כל טרקטור הוא אוטומטי לגמרי, אשר זקוק רק בהתערבות מינימלית של צוות התמיכה. התהליך, מתחיל בכך שנהג מסיע את הטרקטור מסביב לגבולות השטח, לצורך הכרה של השטח והמפגעים שבו. לטרקטור יש חיישנים, אשר פוקדים עליו להיעצר, אם הוא פוגש במשהו שאינו רגיל והסיבה נרשמת בזיכרון עבור המשך העבודה. צוות קטן, יכול לדאוג לתדלוק ולתוספת זרעים של כמה טרקטורים. כרגע הם עדין עוסקים בפיקוח ובכוונון הכלים מרחוק, אבל הם מפתחים את הדרך, שהדבר ייעשה אוטומטית.

חברת Sabanto, פועלת כבר בכמה מדינות בארה"ב, אך למר "רופ", יש תכניות להרחיב את הפעילות בצפון אמריקה ואפילו לאירופה ובריטניה.