עדכון קצר שוק התבואות – ירידות חדות אחרי פרסום דו"ח USDA . שינוי מגמה ?

    מחבר:
  • עדי פנחס

מחירי התבואות חווים תיקון מחירים חד מאז פרסום דו"ח ההיצע והביקוש של משרד החקלאות האמריקאי לפני יומיים

נתוני הדו"ח המופיעים בתחתית הצביעו על מלאי גבוה מהציפיות בתירס הן בארה"ב והן ברמה העולמית. בסויה המספרים דמו להערכות המוקדמות ואילו בחיטה המספרים היו נמוכים מעט מההערכות. התגובה שלאחרי הדו"ח הזכירה לרבים נשכחות – המחירים יכולים גם לרדת. מאז פרסום הדו"ח חווינו ירידות חדות בגרעינים ששיאן אתמול, אך גולשות גם למסחר היום.  

מדדי המניות בארה"ב ממשיכים להיסחר בשיא כל הזמנים בהובלת מניות הטכנולוגיה, כאשר סימנים ראשונים לירידה בשיעורי התחלואה בארה"ב, האצת קצב החיסונים ותכנית התמריצים של ביידן בסך 1.9 טריליון גוברים על  תחושת ה"בועה" של הסוחרים הותיקים. הניתוק בין מיין סטריט (הכלכלה הריאלית) לוול סטריט (השווקים הפיננסיים) מעולם לא היה גדול יותר. 

בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ107 מיליון עם למעלה מ 2.3 מיליון מתים!  בארה"ב מספר המאומתים עומד על כ 27 מיליון ומספר המתים על 471 אלף! החדשות הטובות מכיוון פייזר שהחיסון הוכח כיעיל גם נגד המוטציות הבריטית והדרום אפריקאית, מפיחים מעט אופטימיות. במירוץ החיסונים, על אף ההאטה שנרשמת לאחרונה, ישראל ממשיכה להוביל בפער עצום על העולם, כשנכון לאתמול 26% מאוכלוסיית ישראל כבר מחוסנת בחיסון שני.  במקום השני אחרי ישראל עם 3% מהאוכלוסיה שהתחסנה בחיסון שני ניצבת ארה"ב. בריטניה עם פחות מ 1%, אך לאור האסטרטגיה שנקטה, לחסן כמה שיותר לפחות בחיסון אחד, היא ניצבת במקום השני אחרי ישראל עם 17% מהאוכלוסייה אחרי חיסון אחד (ישראל עם קצת מעל 40%) .   

חבית נפט מסוג WTI ממשיכה לשבור שיאים ונסחרת בשיא של שנה (טרום קורונה)  ב 58.36$ לאור ההערכה שאופ"ק ימנעו מלשנות מדיניות בזמן הקרוב.  חבית ברנט חוצה לראשונה מאז פברואר 2020 את רמת ה60$ ונסחרת ב 61$. מחירי הנפט שואבים אופטימיות גם מהשווקים הפיננסיים, כך שבמקרה ונחווה תיקון בשוקי המניות גם מחירי הנפט צפויים לחוות תיקון. 

התירס יורד הבוקר ב6.5 סנט ונסחר ב 528 סנט לבושל, זאת לאחר שלפני יומיים, טרם פרסום הדו"ח הגיע לשיא חדש של שבע וחצי שנים ונסחר ברמת 574 סנט לבושל! (קרוב ל 20$ תיקון ב36 שעות). הדו"ח שפך מים צוננים על השורים שבחבורה כאשר חתך את ההערכות הייצוא בשלב זה , דבר שהגדיל למעשה את המלאי. על אף טענות שהדו"ח אופטימי מידי בהערכות ,הספקולנטים שמחזיקים הימור גדול וחסר תקדים לתקופה זו מיהרו לצאת מהפוזיציות ולממש דבר שגרם לירידות להתעצם. הספקולנטים היו ערב הדו"ח בפוזיציית שיא על עליות בתירס של כ 345 אלף חוזים ואופציות. על אף הירידות החדות, יש לזכור שהתחלנו את השנה ב484 סנט לבושל, משמע אחרי הנפילות החדות השוק עדיין גבוה בכ9% ממחירו בתחילת השנה. יחס המלאים לשימוש בתירס עומד על רמה של 10.3% רמה נמוכה שנראתה בימים בהם התירס נסחר במחירים גבוהים בהרבה. 

החיטה נסחרת הבוקר ב612 סנט לבושל , ובדומה לתירס ירדה בכ30 סנט (כ12$ לטון) מאז פרסום דו"ח ה USDA שעידכן בפעם השלישית מלאים כלפי מטה. החיטה לא התרשמה מהדו"ח השורי ולמעשה ירדה מתוך סימפטיה לתירס.  חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 633 סנט לבושל. הפער בין חיטת שיקגו לקנזס הגיע בתחילת לרמתו הנמוכה ביותר מאז יוני 2019 (14 סנט). חיטת מאטיף שרשמה שיא בן שבע וחצי שנים בתחילת פברואר ירדה לרמת  221 יורו לטון הבוקר כשחוזי יבול חדש נסחרים מתחת ל200 יורו.   מחירי חיטת ים שחור בבורסה שכבר גירדו את רמת ה 300$ לטון נסגרו אתמול  ב 275$ ! המכסים של רוסיה ייכנסו רישמית לתוקף בשבוע הבא. הספקולנטים היו ערב הדו"ח בלונג של כ56 אלף חוזים בקנזס לעומת לונג ל כ20 אלף בשיקגו. החיטה על אף הדו"ח השורי תושפע בעיקר מהתנועות במחירי התירס בשלב זה.

 

הסויה יורדת הבוקר ב8 סנט ונסחרת ב1346 סנט לבושל לאחר שכבר נגעה בשיא של שש שנים 1435 בסוף ינואר. דו"ח ה USDA היה דומה להערכות המוקדמות, אך בדומה לחיטה גם כן הושפע מהירידות החדות בתירס ובשביב האופטימיות מדרום אמריקה עם הערכת יבול מעט מעל הצפי.  יחס המלאים לשימוש בסויה יורד לרמה קריטית של 2.6% בארה"ב שפל כל הזמנים. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב420$ לטון (23$ פחות מיום שלישי !) שמן הסויה נסחר ב 45.56 סנט לפאונד שיא חדש של שבע שנים על רקע ירידת מחירי הכוספה ועליית מחירי הנפט . מחירי שמן הדקל באסיה שירדו בחדות בתחילת השנה חוזרים לרמות הגבוהות ונסחרים ב 3833 רינגט לטון תוך מסחר תנודתי. הספקולנטים הקטינו מעט הימור על עליות לפני הדו"ח ועמדו על כ156 אלף חוזים בסויה ,כ106 אלף חוזים על עליות בשמן וכ67 אלף חוזים ואופציות על עליות בכוספת סויה. ההערכה היא שבמהלך הירידות החדות אתמול רבים מהם מימשו.

 

לסיכום 

הדו"ח כאמור סיפק מקלחת קרה לשורים שבחבורה, אבל אל לנו להספיד את מחירי הגרעינים בשלב זה שכן הנתונים הפונדמנטליים שלקחו את המחירים לרמות שיא של מעל שבע שנים (דולר נמוך, יצוא חזק ויבעיית מזג אויר ) עדיין בתוקף.  בחודש הקרוב התירס והסויה "יילחמו" על שטחי מזרע לעונה הקרובה. כרגע ביחס של 2.6 לסויה מול תירס (יבול חדש) הנטיה של החקלאים תהיה ללכת על יותר סויה (מה שמעלה את הסבירות למחירי תירס מעל 600 ברבעון שני). בעוד שבועיים נקבל ההערכות שטחי זריעה ראשונות לארה"ב, כשבסוף מרץ יפרסם ה USDA את דו"ח כוונות הזריעה הרישמי. עד אז צפוי מסחר תנודתי מאוד, "ניעור" של ספקולנטים והתכסות קדימה של משתמשים סופיים שינצלו את התיקון במחיר כדי להצטייד. בטווח הקצר לאור רמת המחירים הגבוהה יש לתת דגש לניהול הסיכון מפני ירידת המחירים, כאשר לטווח הבינוני רחוק יש לתת את הדגש לסיכון מעליות. מבחינה טכנית התירס עשוי לבחון רמות תמיכה באיזור 520 כאשר שבירה שלה יכולה ללחוץ את השוק מתחת ל 500. בסויה השוק יכול לבחון את רמת ה 400$ לטון, כאשר בחיטה רמת התמיכה היא באיזור 600 סנט לבושל. במקרה של סיבוב מחדש ומעבר לעליות ,רמת ההתנגדות הטכנית עומדת על הרמות הגבוהות של ערב פרסום הדו"ח.

ביום שני האמריקאים בחופש לרגל "יום הנשיאים" ולא יתקיים מסחר.  המסחר יתחדש ביום שלישי. 

רק בריאות וסופ"ש נעים

עדי