עידכון שוק התבואות וזרעי השמן

    מחבר:
  • עדי פנחס

חודש אוגוסט הסתמן בשינוי מגמה בשוק הגרעינים, במהלכו עלו המחירים בחדות. מחירי התירס עלו בלמעלה מ 10% ומחירי הסויה עלו בלמעלה מ6% בסיכום חודשי, שניהם בשיא של חצי שנה. החיטה הוסיפה אף היא כ 6.5% לערכה לשיא של שלושה חודשים. שינוי במזג האוויר שגרם לפגיעה מסויימת באיכויות ופוטנציאל ליבול קטן יותר, עליה בביקושים והיחלשות הדולר הן חלק מהסיבות לעליות החדות

מדדי המניות בארה"ב ממשיכים לשבור שיאים וסגרו את חודש אוגוסט החזק ביותר מאז 1980. תוכניות התמרוץ מזרימות כסף זול למערכת והיעדר אלטרנטיבות מושכות משקיעים לשוק המניות, אם כי רבים מהאנליסטים מזהירים שהריצה היתה מהירה מידי ומשקפת אופטימיות יתר. מניית חברת אפל חצתה את שווי ה 2 טריליון דולר ולמעשה שווה יותר מ 100 חברות הטכנולגיה הגדולות בבריטניה ביחד! חברת טסלה הפכה לחברת הרכבים הגדולה בעולם עם שווי שוק של 440 מיליארד דולר בזמן שטויוטה החברה השניה בגודלה בעולם שמוכרת פי 30 רכבים ומרוויחה פי 10 מטסלה שווה רק 180 מיליארד דולר. במילים אחרות, התמחור של חלק מהמניות בשוק האמריקאי גורם ללא מעט הרמת גבות ומייצר תחושה של בועה.  נגיד הבנק האמריקאי פאוול דיבר בשבוע שעבר על המשך המדיניות המרחיבה שמשמעותה ריבית נמוכה לאורך זמן. הנגיד הוסיף שייתכן האינפלציה תחצה בשנה הקרובה את יעד ה 2% שהפד מציב ושהכלכלה תדע להתמודד עם האתגר. הדולר ממשיך להיחלש בעולם, דבר שתומך בעליית מחירי הסחורות. . הבחירות בארה"ב  בעוד חודשיים בדיוק, והמומנטום בסקרים משתנה לטובתו של טראמפ שכבר מוביל בחלק מהסקרים.

בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ 26 מיליון! , כאשר נכון להבוקר, הנגיף גבה חייהם של 860 אלף איש! ארה"ב בראש הרשימה עם 6.1 מיליון חולים  ו 185 אלף מתים, ברזיל במקום השני עם כ 4מיליון חולים ו 123 אלף מתים. מדינות רבות בעולם ובכללן ישראל (אתמול נקבע שיא יומי של 2400 נדבקים) חוות גל שני של התפרצות וממשיכות במאמץ גדול להגיע מוכנות יותר לחורף. עננת הסגר עדיין מרחפת על איזורים שונים בעולם.

חבית מסוג WTI נסחרת הבוקר ב41.50$ לאחר תקופת דשדוש ברמות שבין 42-43.  הנפט ירד אתמול לאור החשש לירידה בביקושים. חבית ברנט נסחרת ב44.50$.  הנפט צפוי להמשיך לדשדש כאשר סגר במדינות מרכזיות עשוי לגרור תיקון מחירים חריף יותר.

התירס נסחר הבוקר ב-359 סנט לבושל, לאחר שנסחר בשפל של 307 סנט לבושל לפני חודש! נתוני היצוא ממשיכים להיות טובים, כאשר במקביל מזג אויר חם ויבש פוגע באיכות היבולים. ה USDA יפרסם את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי ביום שישי הבא ה 11 לספטמבר, בו נוכל לקבל אומדן ראשוני מצידם על מידת הנזק כשהצפי הוא ליבול נמוך מההערכה בדו"ח הקודם. בינתיים הפרמיות קופצות לרמות שלא ראינו זמן רב, אף על פי שעדיין מדובר ביבול השני בגודלו בהיסטוריה.  62% מהיבול במצב טוב עד מצויין, ירידה של 2% מהשבוע שעבר. היצוא ממשיך להיות בקצב טוב כאשר הסינים ממשיכים ביישום חלקם בהסכם הסחר (אולי כי מבינים שסיכוייו של טראמפ להיבחר שוב גבוהים.) ההערכות מדברות על מחסור של כ25-30 מיליון טון תירס בסין.  הספקולנטים ממשיכים לחתוך את ההימור שלהם על ירידות וכרגע מחזיקים כ60 אלף חוזים בשורט בשילוב חוזים ואופציות (לעומת מעל 200 אלף לפני חודש)    

החיטה נסחרת הבוקר ב 480 סנט לבושל לאחר שהגיעה בחודש שעבר לשפל של  409. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 565 סנט לבושל. חיטת מאטיף נסחרת  ברמתה הגבוהה ביותר השנה ב 192 יורו לטון (כשהיורו בשיא של קרוב לשנתיים מול הדולר) על רקע הבצורת בצרפת שפגעה בכמות והאיכות.  מחירי חיטת ים שחור עלו אף הם בחדות לאיזור ה 220$ , כשהמחיר לסוף השנה ורבעון ראשון 2021 עומד באיזור 228$ בממוצע (10$ עליה בשבועיים). החיטה מושפעת מאוד מהדולר לאור התחרות שיש לארה"ב מאיזור הים השחור, היחלשות הדולר בשילוב העובדה שלראשונה מזה שנים רבות הסינים מזמינים חיטה וככל הנראה צפויים להמשיך להזמין מקפיצה את המחיר. גם זריעת חיטת החורף עלולה להתעכב לאור הבצורת שפקדה את איזורי הגידול. הספקולנטים מהמרים על ירידות בחיטת קנזס עם 20 אלף לעומת הימור נייטרלי בשיקגו.

הסויה נסחרת הבוקר ב962 סנט לבושל רמת מחירים שלא ראינו מאז קיץ 2018. מזג האויר באיזורי הגידול חם ויבש בתקופה קריטית להתפתחות הפולים וגורם חשש כבד לאיכות היבולים וכמות השמן. הקניות מצד הסינים ממשיכות לספק תמיכה למחירים. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב 306 דולר לטון כאשר חוזי דצמבר כבר ב 311$ הבוקר רמת מחירים של טרום קורונה. שמן הסויה נסחר ב 33.70 הרמה הגבוהה ביותר מזה שמונה חודשים , כאשר מחירי שמן הדקל באסיה  נעים באיזור ה 2950 רינגט הבוקר עליה של קרוב ל 50% מאז מאי ושיא של שמונה חודשים. היצוא החזק מברזיל גרם ככל הנראה לחוסר מקומי שיגרום לברזילאים לייבא מארה"ב בהמשך, דבר שסיפק תמיכה לשוק. ההתפתחות בגזרת מזג האויר בתקופה קריטית זו ונתוני היצוא בעיקר לסין צפויים לתמוך בהמשך מגמת העליה. הספקולנטים בהימור של כ110   אלף חוזים על עליות בסויה, 68 אלף חוזים על עליות בשמן וכארבעת אלפים חוזים על עליות בכוספת סויה.  

לסיכום 

קיץ תנודתי במיוחד עבר על מחירי הגרעינים, קיץ שהחל עם צמצום שטחי מזרע ועליות חדות, המשיך עם מזג אויר מושלם בתקופת התפתחות היבול וירידות חדות ומסתיים שוב בעליות עם מומנטום שורי לאור ההתפתחויות האחרונות. החיים בצל הקורונה עם תנודות בכלכלה העולמית, שינויים בשערי המט"ח ובמחירי האנרגיה צפויים להמשיך לייצר תנודות חדות. המלאים הגדולים עדיין מונעים ריצה חזקה יותר של השוק וייתכן שבטווח הקצר נראה גם תיקון מחירים כלפי מטה, אבל אין ספק שהסנטימנט השתנה בשוק הגרעינים ובסביבה של ריבית אפס ולחצים אינפלציוניים , המחירים עשויים להיות גבוהים בהרבה ב 2021 וזאת כשיש עוד לפנינו עונת גידול מלאה בדרום אמריקה שאין לדעת כיצד תתפתח.  כפי שציינתי בסקירה הקודמת ,תקופה זו מצריכה דריכות גבוהה וניהול סיכונים מושכל.

האמריקאים יוצאים לסופ"ש ארוך לרגל חג הלייבור דיי שיחול ביום שני, בו לא יתקיים מסחר בשווקים. המסחר יתחדש ביום שלישי.

יום טוב ובריאות לכולם!

עדי