עידכון שוק התבואות וזרעי השמן

הרבעון השלישי של 2020 שהסתיים בשבוע שעבר היה הרבעון השלישי החזק ביותר של מחירי התבואות וזרעי השמן מזה 8 שנים. דו"ח המלאים הרבעוניים בארה"ב, שפורסם ביום רביעי האחרון, ונתוניו מופיעים במצגת המצורפת הפתיע רבים, כשבאופן גורף המלאים בפועל היו נמוכים מההערכות קודמות וכתוצאה מכך גם יחס המלאים לשימוש קטן. ביום שישי בשעה 19:00 שעון ישראל נקבל את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי בו נקבל תמונה רחבה יותר על המצב בעולם. נתוני הדו"ח וגרפים מעודכנים של מחירי התבואות וזרעי השמן מצורפים לסקירה לשימושכם

מדדי המניות בארה"ב סיימו את ספטמבר בירידות של קרוב ל 6% במדד הנסדא"ק וכ-4% במדד ה P&S,וזאת לאחר חמישה חודשים רצופים של עליות בסיכום חודשי. המניות בארה"ב בעיקר מניות הטכנולוגיה, שחלקן נהנה מהגדלת הפעילות בעקבות הקורונה, מתומחרות במכפילים שלא ראינו מאז 1999 לפני התפוצצות בועת הנאסד"ק.   המדדים חוו טלטלה ביום שישי, מיד לאחר הדיווח כי הנשיא טראמפ,רעייתו וחלק מיועציו הבכירים נדבקו בקורונה.  טראמפ אושפז בבית חולים להשגחה בשעות הערב של יום שישי כשהוא צועד לבדו למסוק הנשיאותי.במהלך הסופ"ש שוחררו מסרים אופטימיים, כשהכוונה היא לשחררו היום בבוקר במידה ומצבו לא יחמיר. החוזים העתידיים מצביעים על עליות בפתיחת המסחר.  

בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ 35 מיליון!, מספר הקורבנות שחצה את רף המיליון בשבוע שעבר עומד על כ1.05 מיליון איש! ארה"ב בראש הרשימה עם 7.4 מיליון חולים  ו 210 אלף מתים, הודו במקום  השני עם כ 6.6 מיליון חולים ו102 אלף מתים, ברזיל במקום השלישי עם כ  5מיליון חולים וכ 145 אלף מתים. הגל השני גורם להגבלות חדשות בספרד (סגר במדריד), דנמרק, צרפת ובריטניה. נראה שמדינות רבות צפויות ללכת בעקבות ישראל לסגר שני.  

חבית מסוג WTI נסחרת הבוקר ב37.65$ לאחר שביום שישי נסגרה בשפל של מתחת ל 37 $. החשש לירידה בביקושים במידה ומדינות נוספות יצטרפו לסגר מכביד על שוק הנפט. חבית ברנט נסחרת ב39.80$.  

התירס נסחר הבוקר ב-379 סנט לבושל רמות אותן לא ראינו מאז מרץדו"ח ה- USDA שמשקף מלאים נכון ל 1 לספטמבר הצביע על מלאים נמוכים בכ 11% מההערכות המוקדמות, דבר שגרם לעליה חדה במחיר. הביקושים הגוברים מסין וחידוש השימוש באתנול הם מהגורמים לירידה החדה במלאי. בנוסף הסתבר שרמת המלאי שדווחה בסוף יוני היתה גבוהה מהרמה בפועל (דבר חריג כשלעצמו)

רמת המחירים בארץ בשיא מתחילת השנה, לאור הפרמיות שממשיכות להיות גבוהות בשל הסירוב של החקלאים האמריקאים למכור עד התבהרות מצב היבול הסופי. בדרך כלל בשלב זה של השנה בקציר רמת המחירים היא נמוכה אבל ב 2020 שום דבר הוא לא כמו בדרך כלל. הפוקוס מבחינת מזג האויר יעבור לדרום אמריקה בתקופה הקרובה. הספקולנטים ממשיכים להגדיל הימור על עליות כאשר הם מחזיקים כ 100 אלף חוזים בלונג בשילוב חוזים ואופציות (לעומת שורט של מעל 200 אלף בתחילת אוגוסט).    

החיטה נסחרת הבוקר ב 515 סנט לבושלחיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 577 סנט לבושל.  חיטת מאטיף נסחרת  ב 196יורו לטון שיא של שנתיים.  מחירי חיטת ים שחור עולים  לאיזור ה-235$ גם כן שיא של שנתיים. החיטה מושפעת מאוד מהדולר לאור התחרות שיש לארה"ב מאיזור הים השחור, היחלשות הדולר בשילוב העובדה שלראשונה מזה שנים רבות הסינים מזמינים חיטה וככל הנראה צפויים להמשיך להזמין שומרת על רמת מחירים גבוהה. דו"ח המלאים בארה"ב הצביע על ירידה חדה יותר במלאי החיטה הקשה לעומת מלאי החיטה הרכה ,דבר שצמצם את הספרייד בין החיטה הקשה לרכה וגם נתן תמיכה למחירים מהים השחור. הספקולנטים מאמינים בעליות עם לונג של כ 18 אלף חוזים בקנזס ו 12 אלף בשיקגו.

הסויה שחצתה במהלך ספטמבר את רמת ה1000 סנט לבושל לראשונה מאז דצמבר 2017, נסחרת הבוקר ב1020 סנט לבושל. הירידה במלאי הסויה והמשך הקניות מצד הסינים ממשיכות לספק תמיכה למחירים. המלאים הרבעוניים בסויה היו נמוכים בכ10% מההערכות המוקדמות. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב 351 דולר לטון  ומשלימה עליה של 70$ (25%) בחודשיים. מחיר כוספת הסויה בשיא של שנתיים וחצי. הארגנטינאים הורידו את המכסים על ייצוא סויה בשבוע שעבר במטרה לגרום לחלאים למכור ולהוריד קצת את השוק, אבל לא צלחו לאור העובדה שהחקלאים ממשיכים להחזיק סחורה על רקע הפיחות הגובר במטבע והחשש מאינפלציה.  שמן הסויה נסחר ב 31.66 נפילה של 10% בשבועיים על רקע העליה החדה במחירי הכוספאות וירידת מחירי הנפט. מחירי שמן הדקל באסיה  נעים באיזור ה 2750 רינגט וגם הם משלימים ירידה של קרוב ל 10% מאמצע ספטמבר .הספקולנטים בהימור של כ 230אלף חוזים על עליות בסויה, 94 אלף חוזים על עליות בשמן וכ73 אלף חוזים על עליות בכוספת סויה. פוזיציית הספקולנטים ממשיכה להיות גדולה ויכולה להוות נורה אדומה לכך שבמידה ויגיע תיקון כלפי מטה הם יעצימו אותו.

לסיכום 

בכלכלת קורונה כמו בכלכלת קורונה, הדבר הוודאי היחיד הוא חוסר הודאות. האופוריה שליוותה את שוקי המניות מאז אפריל דעכה בספטמבר. השבוע הקרוב יהיה בסימן ההחלמה (או התדרדרות ) של טראמפ כשאנחנו פחות מחודש לבחירות. ההשלכות על שוקי המניות והסחורות תהיה גדולה. התנודתיות ומדד הפחד ימשיכו לעלות בהתאם לקצב ההחלמה ומצב הסקרים. ביום שישי ,כאמור, נקבל את הדו"ח החודשי שישקף את תמונת ההיצע והביקוש בעולם שהפוקוס עובר לדרום אמריקה שם עונת הזריעה מתחילה קצת בעצלתיים על רקע מחסור במשקעים. הגרעינים במצב של קניית יתר (עלו חזק ומהר בטווח קצר) ולכן לא מן הנמנע שנראה מימוש רווחים . ניהול הסיכונים הוא המפתח לתקופה הקרובה. 

מצ"ב מצגת קצרה לסיכום הרבעון:


מועדים לשמחה לכולם ורק בריאות ובשורות טובות!
עדי