עידכון שוק התבואות והסחורות סקירה מיוחדת – דו"ח USDA, בחירתו של ביידן והחיסון שבדרך

    מחבר:
  • עדי פנחס

מאיפה להתחיל? הבחירות בארה"ב? התחלואה ששוברת שיאים חדשים? הניסוי המוצלח של חברת פייזר בחיסון לקורונה? שנת 2020 מתקרבת לישורת האחרונה ומכיוון שעשרת החודשים הראשונים שלה סיפקו לנו אירועים בסדר גודל של עשור שלם, נכונו לנו 51 ימים "מעניינים" עד סוף השנה הן בזירה הגיאופוליטית והן בשוקי ההון והסחורות. מצ"ב לסקירה זו ,מצגת קצרה עם "מורה נבוכים" לתקופה זו


היום בשעה 19:00 בערב יתפרסם הדו"ח החודשי של ה USDA עם עדכוני היצע וביקוש עולמיים. התוצאות יישלחו ללקוחותינו מיד לאחר פרסומן. מערכת בחירות רדודה וסוערת הסתיימה בארה"ב בשבוע שעבר, כאשר ההכרזה על המנצח התעכבה לאור כמות המעטפות שהגיעו בדואר. טראמפ בסגנונו המיוחד הכריז על ניצחון כבר בערב הבחירות ומסרב עדיין להכיר בתוצאות שפורסמו ביום שבת על פיהן ג'ו ביידן בן ה 78 יושבע ב20 לינואר לנשיא ה 46 של ארה"ב.

מדדי המניות בארה"ב שאיבדו גובה בשבוע שלפני הבחירות, נסקו בשבוע הבחירות וזאת חרף חוסר הוודאות. תסריטי האימה של פרעות ברחובות לאחר התוצאות לא התממשו וככל שהתקרב הסופ"ש, נראה היה שסיכוייו של ביידן עולים ושהסיפור הוכרע. מדד ה P&S שמשקף את 500 החברות הגדולות בארה"ב זינק בלמעלה מ 7% בסיכום שבועי, הזינוק החד ביותר מאז אפריל. רוח גבית נוספת למדדים הגיעה ביום שישי כאשר נתוני התעסוקה בארה"ב היו טובים מהצפוי והאבטלה ירדה ל 6.9%. על ההשלכות האפשרויות של בחירת ביידן וסירובו של טראמפ להכיר בתוצאות, תוכלו לקרא במצגת המצ"ב. המדדים זינקו אתמול לשיא כל הזמנים, לאחר שהעולם קיבל אתמול חדשות מרגשות על כך שחברת פייזר האמריקאית דיווחה על 90% הצלחה בשלב האחרון של הניסוי לחיסון.

ייתכן שהאופוריה מקדימה קצת את זמנה לאור העובדה שאת הכמות המשמעותית של חיסונים נקבל רק בקיץ הבא. כשיורדים לקרקע מגלים שמספר החולים המאומתים בעולם חצה שבוע שעבר את רף ה50 מיליון חולים עם מספר קורבנות של מעל ל 1.25 מיליון איש!  מספר החולים המאומתים היומי בעולם ממשיך לשבור שיאים, מדינות רבות חוזרות להיות "אדומות" ואירופה חוזרת לסגרים. ארה"ב חצתה את רף 10 מליון חולים! וכ240 אלף מתים ושיא בתחלואה יומית מאז תחילת המגיפה. אין ספק שנתונים אלו תרמו לסיום כהונתו של טראמפ. שגרת חיינו של ימי טרום קורונה עדיין רחוקה , אך בהחלט רואים אור בקצה המנהרה.

חבית נפט מסוג WTI סגרה את אוקטובר ב 35.79$, כאשר החשש לירידה בביקושים לאור הסגרים החדשים הורידה את המחיר בחדות. אתמול על רקע האופוריה בשווקים זינק מחיר החבית בלמעלה מ10% והגיע קרוב ל 42$, כאשר הבוקר חוזר הנפט להסחר באיזור ה 40$.  חבית ברנט נסחרת ב 42$ הבוקר. הנפט ייסחר על רקע האופטימיות לחזרה מהירה לשיגרה אל מול הסגרים וירידה פוטנציאלית בביקושים. מדיניות הנשיא החדש שתומך, בניגוד לטראמפ, בהסכם האקלים ובאנרגיה ירוקה וגם עשוי לחדש את ההסכם עם איראן עשויה להכביד על מחיר הנפט בהמשך.

מחיר הזהב שטיפס בשבוע שעבר על רקע החשש מתוצאות הבחירות והגיע אתמול בבוקר ל 1965$ קרס ב 115$ בתוך שעתיים ל 1850$(הנפילה החדה ביותר מזה 9 שנים) מיד אחרי פרסום הצלחת הניסוי של פייזר. הבוקר מתקן הזהב שוב לכיוון  1890$ ונכונו לו עוד תנודות רבות.

שוק התבואות (הגרעינים וזרעי השמן) שמר על יציבות יחסית בכל התנודות שחווינו בשבועות האחרונים ומגיע לסיום קציר התירס והסויה בארה"ב ותחילת זריעת חיטת החורף קרוב למחירי שיא. הדו"ח הערב בעיקר יתרכז בסויה והתירס וצפוי להצביע על ירידה נוספת במלאים בארה"ב וככל הנראה קיטון מסויים בדרום אמריקה ואיזור הים השחור. בחיטה צפוי גם כן עידכון קטן כלפי מטה, אך עדיין צפויה להציג מלאיי שיא.

התירס נסחר הבוקר ב408 סנט לבושל, כאשר טווח המסחר בחודש האחרון נע בין 390 ל420. לאחר שסיים את אוקטובר עם מימושים כבדים התייצב התירס בתחיחלת החודש, במקביל חל תיקון כלפי מטה במחירי הפרמיות (תוספת מחיר ליבוא לישראל) אם כי עדיין מדובר ברמות שיא של קרוב לעשור. ביידן ידוע כתומך של אנרגיות מתחדשות כך שכהונתו עשויה לתת דחיפה לתעשיית האתנול בהמשך. 91% מקציר התירס בארה"ב כבר הושלם והערב כאמור נקבל תמונת מצב בדו"ח ה USDA. דיווחים על כך שהסינים עשויים לבקש לפתוח מחדש את הסכם הסחר עשויים ללחוץ דווקא על המחיר למטה בהמשך.

הספקולנטים ממשיכים להגדיל הימור על עליות כאשר הם מחזיקים פוזיציות לונג של כ 300 אלף  בשילוב חוזים ואופציות (כ38 מיליון טון!)

החיטה נסחרת הבוקר ב 551 סנט לבושל לעומת חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 598.50 סנט לבושל. זריעת חיטת החורף בארה"ב בימיה האחרונים.  חיטת מאטיף נסחרת  ב 209יורו לטון מחירי שיא של  שנתיים. מחירי חיטת ים שחור בבורסה ממשיכה להיסחר ברמות שיא מאז השקת החוזה באיזור 255$! הדו"ח היום צפוי להציג מלאי עולמי קטן מחודש שעבר אם כי עדיין מדובר בקרוב לשיא כל הזמנים. היחלשות הדולר, מזג האוויר ברוסיה ואוקראינה צפויים להמשיך לתמוך במחיר. הספקולנטים ממשיכים להמר על עליות גם בחיטה, כאשר נכון לדו"ח ביום שישי הם בלונג של כ47 אלף חוזים בקנזס ו49 אלף בשיקגו.

הסויה נסחרת הבוקר ב1114 סנט לבושל שיא של שלוש וחצי שנים! כוספת סויה נסחרת ב 386 דולר לטון. שמן הסויה קובע שיא שלא ראינו מתחילת 2017 ונסחר ב35.50 סנט לפאונד. מחירי שמן הדקל באסיה בשיא של שבע וחצי שנים 3421 רינגט לטון ומשפיעים על מחירי השומן המוגן. קציר הסויה בארה"ב עומד על 92% ומפגר מעט אחר הממוצע הרב שנתי. יחסי ארה"ב וסין ישפיעו על מחירי הסויה בהמשך. הספקולנטים צמצמו מעט את ההימור על עליות והם בהימור של כ210 אלף חוזים על עליות בסויה, 89 אלף חוזים על עליות בשמן וכ85 אלף חוזים על עליות בכוספת סויה. הדו"ח היום צפוי להצביע על המשך ירידת מלאי הסויה בארה"ב ובעולם.

לסיכום

הבחירות בארה"ב הסתיימו עם נצחונו של ביידן. טראמפ מסרב עדיין לקבל את ההפסד ופונה לערכאות משפטיות .הבוקר מתקבלים דיווחים על פתיחת חקירה רישמית בנוגע לזיופים. השוק עסוק כבר בניתוח המדיניות העתידית של ממשל ביידן ולא נותן סיכוי גדול למהלך של טראמפ. במידה וההתבצרות של טראמפ תישא פרי כלשהו, עשויים השווקים לחוות טלטלה. במצגת המצ"ב מספר תובנות/הערכות לגבי ההשפעה של מדיניות ביידן על השווקים.

הצלחת הניסוי של פייזר היא אכן בשורה גדולה למין האנושי ותקווה שהעולם הקודם יחזור במהרה, יחד עם זאת תחושת האופוריה בשווקים אתמול היתה קצת מוגזמת שכן ייקח לפחות שלושה רבעונים שלמים עד שהעולם באמת ייהנה מכמות מספקת של החיסון ובדרך צפויות מהמורות לא פשוטות עם חורף ארוך בחצי הכדור הצפוני , עליה בתחלואה ובתמותה ודרך ארוכה לשיקום הכלכלה העולמית.

בגרעינים הפוקוס מבחינת מזג האויר עובר לדרום אמריקה , השוק עדיין במומנטום שורי ודו"ח ההיצע והביקוש היום ייתן תמונה ברורה יותר להמשך. הגרעינים כמובן יושפעו בהמשך גם מהמאקרו, הדולר והמצב הגיאופוליטי. ניהול הסיכונים ימשיך להיות מפתח בתקופה זו.

רק בריאות לכולם.
בברכה,
עדי פנחס

מנכ"ל
איי.סי.פי קומודקס בע"מ
מתחם סוהו , אזה"ת פולג
073-2725040
052-3932957