עדכון שוק התבואות (גרעינים וזרעי שמן ) – דו"ח USDA

    מחבר:
  • עדי פנחס

ביום שישי האחרון פרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש העולמי. (התוצאות מובאות בגוף המודעה) הדו"ח היה שורי בצד ההיצע (פחות מלאים ויבול בהערכות לשנה הבאה לעומת הציפיות ), אך הUSDA הקטין קצת את תחזית הביקושים למספוא ואתנול כתוצאה מנזקי הקורונה. השוק הגיב בירידות בתירס והסויה שנמשכות גם היום במסחר הלילה , זאת לאחר שביום חמישי האחרון נסחרו התירס והסויה בשיא של שלושה חודשים. התנודתיות חוזרת ביתר שאת לשוק הגרעינים וצפוי "קיץ חם"

 בזמן שהנתונים הכלכליים בכל העולם ובארה"ב בפרט מבשרים על מיתון קשה , מדדי המניות בארה"ב ממשיכים לעלות כשמדד הנסדא"ק בשיא כל הזמנים, מדדי ה P&S וה JONES  DOW  בירידה של אחוזים בודדים מתחילת השנה וזאת בזמן שגל התחלואה השני מכה בארה"ב ביתר שאת, עם מספר שיא של חולים ומתים בפלורידה במהלך הסופ"ש. השבוע תתחיל עונת הדו"חות בארה"ב כאשר היא צפויה להתחיל לשקף את נזקי הקורונה. האם המציאות תטפח על פני המשקיעים ? קשה לקבוע. עושה רושם שהמשקיעים בוול סטריט לא נותנים לעובדות לבלבל אותם. מניית חברת המכוניות החשמליות טסלה של אילון מאסק, לדוגמה, הפכה לחברת הרכב הגדולה בעולם ביום שישי עם שווי שוק של קרוב ל 300 מיליארד דולר ! החברה השניה בגודלה בעולם טויוטה שווה כ 280 מיליארד עם מכירות של פי 33 רכבים ועם מחזור, רווחים ותזרים של בערך פי 10 מטסלה! לאלוהים הפתרונים כמו שאומרים….

מספר החולים המאומתים בעולם מגרד הבוקר את רף ה 13 מיליון, כאשר הנגיף גבה חייהם של 570 אלף איש. ארה"ב בראש הרשימה עם 3.3 מיליון חולים ו 135 אלף מתים, כאשר ברזיל במקום השני עם כ 1.9 מיליון חולים ו 72 אלף מתים ואפילו הנשיא בולסונרו שזלזל בנגיף בתחילת הדרך חלה בקורונה. בדומה לישראל, המצב הכלכלי מעורר זעם בעולם ומוציא מפגינים רבים לרחובות שדורשים הקלות בהגבלות וסיוע ממשלתי.

מחיר הנפט שהתאושש במהלך החודשיים האחרונים משפל של מינוס 40$ באמצע אפריל לפלוס 40$ מדשדש באיזורים של בין 38$ ל 40$ מתחילת החודש . מספר האסדות הפעילות בארה"ב ירד לשפל כל הזמנים בשבוע שעבר כאשר דווח על 181 אסדות פעילות ( לשם השוואה בתקופה המקבילה אשתקד עמדנו על למעלה מ700). חבית מסוג WTI נסחרת הבוקר ב 40.25$ . חבית ברנט נסחרת ב42.95$.

התירס (ספטמבר) נסחר הבוקר ב-333 סנט לבושל, כאשר בסוף יוני נסחר בשפל של 315 סנט לבושל ובחמישי האחרון הגיע ל355 סנט לבושל. דו"ח שטחי הזריעה שפורסם בסוף יוני סיפק הפתעה בדמות צמצום משמעותי של שטחי זריעת התירס בארה"ב ,גרר עליות חדות שלא חווינו מאז מאי בשנה שעברה. ביום שישי האחרון לאחר פרסום דו"ח ההיצע והביקוש הגיעו מימושים שנמשכים כאמור גם הבוקר. הדו"ח הצביע על ירידה במלאים לשנה הקרובה לצד ירידה קטנה בביקושים. הסינים הזמינו ביום חמישי 1.3 מיליון טון תירס מארה"ב (הקניה הגדולה ביותר מזה 26 שנה!) על פניו השוק היה צריך להמשיך לרוץ על רקע הידיעה הזו בלבד, אך גשמים באיזור הגידול וציוץ של טראמפ על " סיכוי קלוש  למימוש החלק השני של ההסכם עם הסינים" , "קילקלו את החגיגה."  הספקולנטים צימצמו בשליש את ההימורים שלהם על ירידות אך עדיין בפוזיציה גדולה של כ 140 אלף חוזים בשורט בשילוב חוזים ואופציות.    

החיטה נסחרת הבוקר ב 447 סנט לבושל, לאחר שעלתה ב18 סנט בשבוע שעבר בין השאר על רקע ההזמנה הראשונה של הסינים של חיטה קשה מזה שנים. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 527 סנט לבושל כשברקע דיווחים על האיכות הנמוכה ביותר של חיטה צרפתית מזה 8 שנים. הספרייד בין החיטה הרכה לקשה קפץ ב 24 סנט בשבוע שעבר בעיקר על רקע פעילות ספקולטיבית (הספקולנטים פעילים יותר בחיטה הרכה) חיטת מאטיף נסחרת ב187 יורו לטון. מחירי חיטת ים שחור עלו אף הם בחדות מתחילת החודש ונסגרו ביום שישי ב  206$ , כשהמחיר לסוף השנה ורבעון ראשון 2020 עומד באיזור 220$ ! על פי הדו"ח מיום שישי, מלאי החיטה העולמי עדיין גדול בהתאם לציפיות אם כי הירידה של 1.5 מיליון טון במלאי הרוסי היתה גדולה מהצפוי. בנוסף,  מסתמנות בעיות איכויות וגם בצורת באיזורי גידול חיטת האביב בארה"ב הספקולנטים ממשיכים להמר על ירידות ומחזיקים פוזיציית שורט של כ 33 אלף חוזים על קנזס ושיקגו.

הסויה נסחרת בשעה זו ב884 סנט לבושלכוספת סויה נסחרת ב 291 דולר לטון. שמן הסויה נסחר ב 28.24סנט , כאשר מחירי שמן הדקל באסיה  נעים באיזור ה 24900 רינגט הבוקר. דו"ח שטחי הזריעה בסוף יוני העריך שטחי זריעה קטנים מהצפוי, דבר שהקפיץ את מחירי הפולים לשיא של חמישה חודשים. הדו"ח ביום שישי האחרון היה דומה לההערכות המוקדמות. השוק תיקן וממשיך בירידות הבוקר על רקע גשמים באיזורי הגידול והחשש מהאטה בייצוא לסין.  מזג האויר בתקופה הקרובה יהיה במוקד.  הספקולנטים  מהמרים עליות בפולי סויה של כ 100 אלף חוזים , בשמן סויה הימור של כ 20 אלף חוזים על עליות ופוזיציה הפוכה של שורט 20 אלף חוזים על כוספת סויה.  

לסיכום  

"שיגרת הקורונה" החדשה ממשיכה לתעתע כאשר עושה רושם שרוב מדינות העולם נמצאות בגל שני של תחלואה. אף על פי כן, לא נראה שסגר כללי מהסוג שמדינות העולם חוו בחודשים האחרונים הוא אופציה בשלב זה. הפעילות הכלכלית עדיין רחוקה מתפקוד מלא והפגיעה בכלכלה הריאלית היא חסרת תקדים. עונת הדו"חות תעמיד למבחן את העליות החדות במדדי המניות שחווינו לאחרונה.

מזג האוויר הופך להיות במוקד בשבועות הקרובים שהם תקופה קריטית לגידול התירס בעיקר. מסתמנת בצורת באיזורי הגידול אם כי המודלים לא נחרצים בשלב זה. ההיסטוריה מראה שכל פעם ששטחי הזריעה בארה"ב היו בסוף יוני קטנים מהצפוי, אז הקיץ הסתיים ב 80% מהמקרים ברמות מחירים גבוהות יותר בגרעינים וזרעי השמן. השנה הזו כבר הוכיחה לנו שקשה להסתמך על הסברים רציונאליים או ניתוח פונדמנטלי  בסיסי ובימי הקרונה כל תרחיש אפשרי. ניהול הסיכונים  צריך להתמקד השנה גם בתרחישי קיצון.