עידכון שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

18.09.2019

מחירי הגרעינים שינו מגמה בשבוע שעבר ולראשונה מזה מספר שבועות סיימו את השבוע בעליות שבועיות.

מחירי הגרעינים שינו מגמה בשבוע שעבר ולראשונה מזה מספר שבועות סיימו את השבוע בעליות שבועיות, על רקע שיפור בציפיות היצוא ודו"ח ה-USDA שעידכן כלפי מטה את המלאים. כפי שניתן לראות, העידכון כלפי מטה היה קטן מכפי שהעריכו האנליסטים וה-USDA דבק בהערכותיו לגבי שטחי המזרע, אך התחושה הכללית בשוק היתה שהיבולים הגדולים כבר תומחרו וזה היה הדו"ח הראשון מזה זמן רב בו ה-USDA קרוב להערכות האנליסטים ואופטימי רק במעט יותר מהן.

הסיפור הגדול בזירת המאקרו היה אמור להיות הורדת הריבית באירופה בשבוע שעבר, לשיעור של מינוס 0.5% (משמע שאזרחים אירופאים מפקידים כסף הם משלמים על זה לבנק) וההבטחה לרכישת אג"חים, דבר שאמור להחליש את היורו ולגרור את העולם כולו (כולל ישראל) לסבב הורדת ריביות. כותרות הסיפור הזה, כמו הסיפור על התעקשותו של בוריס ג'ונסון להוציא לדרך את הברקזיט ב-31 לאוקטובר, כמתוכנן, וכמו ההפגנות בהונג קונג שנמשכות ביתר שאת, אירועים שלכל אחד מהן יכולת השפעה על כלכלת העולם, נדחקו בסופ"ש לשוליים לאור מתקפת הטילים והרחפנים על שדות הנפט בסעודיה והשבתת כ-50% מהתפוקה שלהם. החשוד העיקרי היא איראן, על אף שהמורדים החות'ים (שבדומה לחיזבאללה נתמכים על ידי איראן) לקחו אחריות. ארה"ב הטילה את האשמה על איראן והאירוע בהחלט יכול להחמיר ולהתפתח עד כדי מלחמה במפרץ הפרסי. 

מחירי הנפט זינקו עם פתיחת המסחר בלילה בקרוב ל-10$ (19%). למעשה הזינוק החד ביותר בפתיחת המסחר מאז ה-17 לינואר 1991, הלילה בו כוחות הברית פלשו לעיראק במלחמת המפרץ הראשונה. מחירי הנפט נסוגו מעט במהלך הלילה, לאחר שסעודיה הבטיחה לשחרר רזרבות מהמלאים וטענה שהיצוא לא יפגע, דבר שכמובן מוטל בספק גדול מאוד. חבית WTI נסחרת כרגע ב-60.50$, עליה של 5.50$ וחבית מסוג ברנט נסחרת באיזור 66.60$, עליה של קרוב ל-6.60$ (10%).

מדדי המניות יורדים בזמן שהזהב והדולר מתחזקים כיאה לאירועים מסוג זה, אם כי לא בשיעורים חדים. אם תמשך מגמת העליה בנפט בתקופה הקרובה, עשויה להיות לזה השלכה על הכלכלה העולמית ומחירי הסחורות צפויים להגרר אחרי הנפט.  

התירס נסחר הבוקר ב-369 סנט לבושל, לאחר שהוסיף 13.25 סנט בשבוע שעבר. היבול לאייקר והיבול הסופי עודכנו כאמור כלפי מטה בדו"ח שפרסם ה USDA ביום חמישי האחרון. השוק ימשיך לעקוב מקרוב אחרי התפתחויות בגזרת מלחמת הסחר, מזג האויר ונתוני היצוא, כאשר התחושה היא שהירידות מוצו בשלב זה (אם כי אין סיבה ממשית לעליות). נראה שה-USDA לא ידע להעריך את היבול הסופי עד סוף אוקטובר או אפילו תחילת נובמבר ועד אז ימשיך להיות מעט יותר אופטימי מהחברות הפרטיות. הספקולנטים ממשיכים לצמצם פוזיציות לונג (הימור על עליות ) ובשילוב חוזים ואופציות מחזיקים כ-40אלף חוזים, לעומת 400 אלף באמצע יולי. התירס ינסה לפרוץ את רמת ה-370 בשבוע הקרוב כאשר התמיכה היא באיזור 360 והיעד במקרה של המשך המגמה היא איזור 380.

 החיטה נסחרת הבוקר ב-401 סנט לבושל לאחר שעלתה ב-7 סנט בשבוע שעבר . חיטת שיקגו נסחרת ב-484 סנט לבושל לאחר שעלתה ב-20 סנט בשבוע שעבר. הדו"ח לא הביא בשורה לחיטה, אך היא קיבלה רוח גבית מהתירס. חיטת ים שחור נסחרת ביציבות באיזור 185$ לאוקטובר. חיטת מאטיף הוסיפה כ4 יורו בשבוע שעבר  ועומדת על כ-170 יורו לטון. קנדה עידכנה את יבול חיטת האביב כלפי מטה וקציר חיטת האביב בארה"ב בפיגור, אך אין דרמות מיוחדות בחיטה בשלב זה והיא תמשיך לעקוב אחרי התירס בעיקר. הספקולנטים בהימור על ירידות בחיטה כאשר  בחיטת שיקגו שורט של כ11 אלף חוזים, לעומת שורט בקנזס של כ12 אלף חוזים בקנזס לאחר שציצמצו את ההימור על ירידות בכשליש. 

סויה נסחרת הבוקר ב-896 סנט לבושל לאחר שעלתה בכ 41 סנט בשבוע שעבר. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב-297 דולר לטון לאחר שהוסיפה כ-8.5$ בשבוע שעבר. שמן הסויה נסחר הבוקר ב-29.60 סנט לפאונד שהוסיף בשבוע כ-0.8 סנט. דו"ח הUSDA  בשבוע שעבר היה שורי באופן יחסי לסויה, לאחר שההערכת שטחי הגידול והיבול עודכנו כלפי מטה בשיעור מעט גבוה מהצפוי. איכויות הסויה עדיין נמוכות מהממוצע הרב שנתי, אך מה שבאמת נתן את הטון לעליות החדות לקראת סוף השבוע היתה הידעה מסין שהם לא כוללים את הסויה והחזירים בסבב העלאת המיסים הנוכחית ובמקרה (או שלא) גם טראמפ דחה עליית מיסים על מוצרים סינים מ 5% ל 30% לדצמבר. הספקולנטים בשורט בסויה של 67 אלף חוזים, בכוספת סויה שורט של 7,000 חוזים לעומת לונג של כ-23 אלף חוזים בשמן .

  לסיכום  

דו"ח ה- USDA, על אף שלא סיפק דרמות מיוחדות, סימן תחתית מסויימת לשוק בשלב זה. התוצאות הרישמיות לא יהיו לפני סוף אוקטובר ועד אז יש לנהל את הסיכונים בהתאם לחשיפה.

ביום שישי הקרוב פקיעת אופציות אוקטובר וההתחלה הרישמית של הסתיו, תתכן תנודתיות לקראת הפקיעה.

כאמור השוק ימשיך לעקוב אחרי התפתחות המגעים עם סין וההשפעתם על נתוני היצוא.

בימים הקרובים מחירי הנפט יהיו במוקד וההשלכות על כלל השווקים יכולות להיות מרחיקות לכת. נעקוב מקרוב.

בברכה,

עדי