עידכון קצר שוק התבואות וזרעי שמן

    מחבר:
  • עדי פנחס

מחירי הגרעינים ממשיכים את המומנטום הדובי מיולי וקובעים ביום שישי האחרון שפל חדש לחוזי ספטמבר. מזג אויר אידיאלי לעונת הגידול בארה"ב יוצר ציפיות ליבול גבוה מההערכות הראשוניות, כשבמקביל החרפת הטון בין ארה"ב לסין וחשש מירידה בביקושים בצל הקורונה יוצרת את ה"סערה המשולמת" ולוחצת את המחירים למטה. מחירי התירס והחיטה הם למעשה מתחת לעלות הייצור בשלב זה והפיצוי החלקי לחקלאים והסוחרים מגיע דרך הפרמיות שעלו בחדות בחודש האחרון

מחר יום רביעי ה 12 לחודש בשעה 19:00 שעון ישראל , יפרסם ה USDA את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי שצפוי כאמור להעריך כלפי מעלה את היבול והמלאים.

מדדי המניות בארה"ב ממשיכים לעלות כשמדד הנסדא"ק ממשיך לשבור שיאים. מניות הטכנולוגיה נהנות ממשבר הקורונה ומגדילות רווחים בזמן שסקטורים של התיירות , תעופה ותעשייה סובלים מנסיגה. שיעור האבטלה בארה"ב עומד על 10.2% על פי דו"ח התעסוקה ביום שישי האחרון (הצפי עמד על 10.6%) . תוכנית תימרוץ נוספת לכלכלה האמריקאית צפוייה להיות מאושרת השבוע, כאשר במירוץ לנשיאות ביידן ממשיך להוביל על טראמפ.   

מחיר אונקיית זהב נסחר בשיא כל הזמנים 2020$! לאור החשש של המשקיעים מהתפרצות אינפלציונית בשנים הקרובות בשל הזרמת הכסף המאסיבית של הבנק הפדרלי בארה"ב והיחלשות הדולר. חוסר האמונה בגל העליות בבורסה והרצון ל"מקלט בטוח" לכסף מושך משקיעים רבים לזהב בשלב זה וממשיך להוות נורת אזהרה לשווקים.  

בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם חצה הבוקר את רף ה 20 מיליון!, כאשר נכון להבוקר, הנגיף גבה חייהם של 735 אלף איש. ארה"ב בראש הרשימה עם 5 מיליון חוליםו 163 אלף מתים, ברזיל במקום השני עם כ 3 מיליון חולים ו 101 אלף מתים . במדינות מרכז ודרום אמריקה: מקסיקו, פרו, קולומביה, צ'ילה וארגנטינה מגיע מספר החולים המאומתים במצטבר גם כן ל 2 מיליון איש עם למעלה מ 100 אלף מתים.  מדינות רבות בעולם ובכללן ישראל,  חוות גל שני של התפרצות ועושות מאמץ גדול להגיע מוכנות יותר לחורף. בישראל נכון להבוקר אובחנו כ 85 אלף חולי קורונה מפרוץ הנגיף …. רק 3000 פחות מסין.

מחיר הנפט שהתאושש במהלך החודשיים האחרונים משפל היסטורי של מינוס 40$ באמצע אפריל לפלוס 40$ נע בחודש האחרון באזורים של בין 38$ ל 42$. חבית מסוג WTI נסחרת הבוקר ב42.22$ ופורצת את הרף העליון של התקופה האחרונה. חבית ברנט נסחרת ב44.84$. חידוש ביקושים מצד אחד לעומת חשש מגל שני צפויים להשאיר את השוק ברמות הנוכחיות שבין 38 ל 42 דולר בטווח הקרוב.

התירס נסחר הבוקר ב-313 סנט לבושל, לאחר שנגע ביום שישי ב 307 ,שפל חדש לחוזה ספטמבר. התירס צלח את תקופת ההאבקה (POLINATION) בצורה מצויינת על רקע מזג אויר מצויין כאשר לפי הדיווח האחרון התפתחות היבולים מהירה מהממוצע בשנים האחרונות  ו71% מהיבול במצב טוב עד מצויין, ירידה קלה מהשבוע שעבר. הסינים ממשיכים למכור תירס בשוק המקומי מהרזרבות במחיר כפול מהמחיר בארה"ב (כ 350$ לטון ). הדו"ח מחר צפוי להעריך את היבול לאייקר ב 180.4 בושל ,שיא כל הזמנים, זאת לעומת הערכה קודמת של 178.4. המלאים צפויים לעלות בהתאם.  הספקולנטים בהימור שיא על ירידות בפוזיציה גדולה של כ 200 אלף חוזים בשורט בשילוב חוזים ואופציות.    

החיטה נסחרת הבוקר ב 416 סנט לבושל שפל של שמונה חודשיםהירידה החדה במחירי התירס הוסיפה לחץ על מחירי החיטה. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 493 סנט לבושל שהצפי הוא לעליה במלאי העולמי של החיטה. חיטת מאטיף נסחרת ב 179 יורו לטון (כשהיורו בשיא של קרוב לשנתיים מול הדולר)  מחירי חיטת ים שחור ירדו  לאיזור ה  205$ , כשהמחיר לסוף השנה ורבעון ראשון 2021 עומד באיזור 213$ בממוצע. מצרים יוצאת היום עם מכרז חדש לחיטה לסוף ספטמבר , כאשר המחיר הטוב ביותר במכרז הקודם היה של חיטה רוסית 212$ FOBבארה"ב החל קציר חיטת האביב דבר שמוסיף לחץ על המחיר. איכות חיטה אביבית ברמת טוב עד מצויין ירד אתמול ב 4% בדו"ח באופן מפתיע.  הספקולנטים ממשיכים להמר על ירידות בחיטה עם 24 אלף חוזים בקזנס וכ5 אלפים חוזים בשיקגו.  

הסויה נסחרת בשעה זו ב872 סנט לבושלכוספת סויה נסחרת ב 285 דולר לטון לאחר שקפצה ב 3$ אתמול על רקע דיווחים על קניות של הסינים, במה שעשוי להסתמן כשינוי מגמה. שמן הסויה נסחר ב 30.85 , כאשר מחירי שמן הדקל באסיה  נעים באיזור  ה 2800 רינגט הבוקר עם דיווחים על מלאי נמוך ב 30% מהשנה שעברה. התפתחות יבולי הסויה והאיכות הינם מעל הממוצע לשלב זה של העונה אם כי יש לזכור שרגישות פולי הסויה לחום ויובש בהמשך הקיץ גבוהה מזו של התירס. השוק מתעלם בשלב זה מנתוני הייצוא והמכירות הטובות ומתרכז בהיצע שצפוי לגדול. הדו"ח ביום רביעי צפוי להצביע על יבול של 51.2 בושל לאייקר לעומת הערכה קודמת של 49.8.  הספקולנטים בהימור של 46 אלף חוזים על עליות בסויה, 68 אלף חוזים על עליות בשמן ו11 אלף חוזים על עליות בכוספת סויה.  

לסיכום 

מחירי הגרעינים שירדו בחדות במהלך יולי ממשיכים את המגמה השלילית גם באוגוסט. עושה רושם שהמלאים הגדולים כבר די מתומחרים בשוק, שנע ברמות הנמוכות מזה 15 שנה בתקופת הקיץ. הצרכנים הסופיים אינם מרגישים את הירידות החדות לאחרונה לאור העליה במחירי הפרמיות. המשך הירידות מהרמות הנוכחיות היא די מוגבלת, אם כי בשנת 2020 למדנו שהכל אפשרי. העובדה שהספקולנטים מהמרים על המשך ירידות יכולה דווקא לייצר היפוך מגמה מהיר במידה ונקבל טריגר שורי כלשהוא ( מזג אויר , יצוא וכו').

המאקרו ימשיך להיות מושפע מהתפתחויות בגזרת הקורנה, כאשר ההתערבות המאסיבית של הבנקים המרכזיים ובראשם ארה"ב בהזרמת נזילות לשווקים , מחזיקה כרגע את מדדי המניות , אך יכולה ליצור התפרצות אינפלציונית בהמשך שתגרום לעליית מחירי הסחורות ב 2021 והלאה. התפרצות משמעותית של גל שני או שלישי יכולה להוביל שוב לסגר בחלק ממדינות העולם , דבר שיכול שוב לטלטל את משוואת הביקוש וההיצע.