טלטלה בשווקים – עדכון שוק התבואות וזרעי השמן יומיים לבחירות בארה"ב

    מחבר:
  • עדי פנחס

חודש אוקטובר שהסתיים אתמול, קבע שיאים חדשים במחירי הגרעינים ל2020, אף על פי שבשבוע שעבר חווינו תיקונים חדים כלפי מטה על רקע התפשטות הגל השני בעולם ומימוש פוזיציות של ספקולנטים לפני הבחירות בארה"ב. מצ"ב לסקירה סיכום חודשי קצר של אוקטובר עם מספר גרפים לשימושכם

מדדי המניות בארה"ב איבדו גובה ומדד הפחד נסק על רקע הבחירות המתקרבות. מדד ה P&S שמשקף את 500 החברות הגדולות בארה"ב איבד 5.6% מערכו בשבוע שהיה הגרוע ביותר מאז מרץ. ביידן עדיין מוביל בסקרים, אך בהינתן ההפתעה ב 2016, רוב הפרשנים טוענים שהכל עוד פתוח. טקסס, פלורידה ופנסילבניה צפויות להכריע את הכף ועיני העולם יהיו נשואות לתוצאות ביום רביעי בבוקר. במקרה של מירוץ צמוד, הקרב יוכרע בבית המשפט העליון וצפויים חודשים של חוסר ודאות.  כרגע שוק מניות מתמחר חוסר הכרעה או ניצחון לביידן.

בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ-46 מיליון!, מספר הקורבנות כבר מעל ל-1.2 מיליון איש! מספר החולים המאומתים היומי בעולם שובר את השיאים של תחילת המגיפה. ארה"ב בראש הרשימה עם 9.1 מיליון חולים ו-230 אלף מתים ושיא בתחלואה יומית מאז תחילת המגיפה. לא כך ייחל טראמפ להגיע לקו הסיום. הודו במקום השני עם כ-8.2 מיליון חולים ו-120 אלף מתים, ברזיל במקום השלישי עם כ-5.5 מיליון חולים וכ-160 אלף מתים. באירופה החלו בסגר שני בצרפת ובריטניה ומגבלות חמורות בגרמניה, ספרד ואיטליה. אפילו יוון הירוקה מטילה מגבלות חדשות.

חבית נפט מסוג WTI סגרה את אוקטובר ב 35.79$ ,כאשר החשש לירידה בביקושים לאור הסגרים החדשים הורידה את המחיר בכ10% בשבוע שעבר! חבית ברנט נסגרה ב 37.94$. הנפט עשוי לבקר גם את רמת ה 30$ בקרוב, אך לא צפויה ירידה חדה בביקושים מהסוג שראינו במרץ מכיוון שמדובר ב"סגרים נושמים" ומדורגים במקומות שונים בעולם.

התירס סגר את אוקטובר ב 398.5 סנט לבושל, לאחר שאיבד 21 סנט בשבוע שעבר (הירידה השבועית החדה ביותר מאז מרץ). יחד עם זאת בסיכום חודשי הוסיף התירס למעלה מ 5% לערכו רק בבורסה. בנוסף מחירי הפרמיות (תוספת מחיר ליבוא לישראל) זינקו לשיא של 9 שנים. בדרום אמריקה שיפור מסוים במזג האוויר מעלה את ההערכות היבול בברזיל. נתוני היצוא בעיקר לסין ממשיכים לשבור שיאים, בין השאר על רקע העובדה שמחיר התירס בסין נמצא בשיא כל הזמנים והוא יקר יותר מאשר היבוא. ה USDA מעריך שהסינים צוברים בשלב זה ויאטו את קצב הקניות בהמשך. הקציר בארה"ב עומד על 80%, כאשר מזג אויר סוער עיכב מעט את הקציר בשבוע שעבר. הירידות בנפט ובשווקים לפני סוף החודש והסופ"ש האחרון שלפני הבחירות גרמו למימושים חדים, כאשר רמת התמיכה למחירי התירס במקרה של המשך ירידות נמצאת באיזור 380 סנט לבושל. הספקולנטים ממשיכים להגדיל הימור על עליות כאשר הם מחזיקים פוזיציות לונג של כ-276 אלף (כ-36 מיליון טון!) שילוב חוזים ואופציות.

החיטה ירדה בחדות בשבוע שעבר ואיבדה 28.5 סנט מערכה (כ11$ לטון) אף על פי כן סגרה את אוקטובר ב 541 סנט לבושל עליה של 6.2% בסיכום חודשי. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 598.50 סנט לבושל, לאחר שנסחרה במהלך החודש ברמה הגבוהה מאז אוגוסט 2014! זריעת חיטת החורף בארה"ב עומדת על 90%.  חיטת מאטיף נסחרת  ב 205יורו לטון שיא של למעלה משנתיים. מחירי חיטת ים שחור בבורסה סגרו בשיא של מחיר חודשי מאז השקת החוזה לפני שנתיים ה 250$ ! מלאי החיטה העולמי בשיא כל הזמנים, אך היחלשות הדולר, מזג האויר ברוסיה ואוקראינה שמעלים את החשש למכסי יצוא והעובדה שלראשונה מזה שנים רבות הסינים מזמינים חיטה וככל הנראה צפויים להמשיך הובילה את החיטה לרמות שיא באוקטובר. בשבוע שעבר החיטה הושפעה מהתירס ומהשווקים החיצוניים וירדה כאמור בחדות. החקלאים הישראלים שמחיר יבולם מוצמד לחיטת קנזס, ניצלו את העליות החדות והספיקו לרכוש הגנות מחיר על כ 33 אלף טון! (כשליש מהיבול הממוצע בשנים האחרונות) שיא של תשע שנים לתקופה זו. הספקולנטים ממשיכים להמר על עליות גם בחיטה, כאשר נכון לדו"ח ביום שישי הם בלונג של כ41 אלף חוזים בקנזס ו 49 אלף בשיקגו.

הסויה שחצתה במהלך ספטמבר את רמת ה1000 סנט לבושל לראשונה מאז דצמבר 2017, סגרה את אוקטובר ב1056 סנט לבושל.  כוספת סויה סגרה את החודש ב 378.60 דולר לטון ,שיא של שנתיים וחצי ומשכה איתה גם את מחירי הכוספאות האחרות. כוספת ליפתית נסחרת באיזור 340$ לטון ויקרה היום בקרוב ל 100$ לטון ממחירה ביולי. שמן הסויה ממשיך להיסחר בתנודתיות וסגר ב33.6 סנט לפאונד ומשלים עליה של 35% מאז אפריל. מחירי שמן הדקל באסיה שהגיעו כבר לשיא של קרוב לארבע שנים במהלך אוקטובר, סגרו את החודש ב 3177 רינגט לטון.קציר הסויה בארה"ב עומד על 85% ומפגר קצת אחר הממוצע הרב שנתי. הנחה שהברזילאים כבר ללא מלאים למכירה שומרת על גחלת המחירים. הבחירות בארה"ב יהיו במוקד ושאלת יחסי ארה"ב וסין תשפיע על מחירי הסויה בהמשך. הספקולנטים בהימור של כ232 אלף חוזים על עליות בסויה, 94 אלף חוזים על עליות בשמן וכ84 אלף חוזים על עליות בכוספת סויה. פוזיציית הספקולנטים ממשיכה להיות גדולה ויכולה להוות נורה אדומה לכך שבמידה ויגיע תיקון כלפי מטה הם יעצימו אותו.

לסיכום

יומיים לבחירות הגורליות ביותר שידענו מזה שנים, בחירות בצל הקורונה, על פי הסקרים דונלד טראמפ יהיה הנשיא הראשון מזה 28 שנים שלא נבחר לכהונה שניה (מאז ג'ורג בוש האב) למרות שמוקדם מאוד להספידו. התכונה בשווקים כבר הורגשה מאז אמצע השבוע שעבר עם מימושים כבדים של ספקולנטים ממניות ועד סחורות ומט"ח. השווקים ימשיכו לנוע בעצבנות גם השבוע על רקע הבחירות והתעצמות הגל השני של הקורונה בעולם. מומלץ לנקוט בניהול סיכונים מושכל ולא לקחת פוזיציות גדולות מידי עד התבהרות התמונה.

מבחינה טכנית הגרעינים היו במצב "קניית יתר" (עליות חדות בפרק זמן קצר) כך שירידות המחיר והמימושים בשבוע שעבר היו מתבקשים. ייתכן ומגמת הירידה והמימושים יימשכו גם השבוע ביתר שאת.

לאחר הבחירות ובתקווה שתהיה הכרעה, יתפזר הערפל והמיקוד יעבור למזג האוויר ותמונת ההיצע והביקוש.

*בארה"ב עברו הלילה לשעון חורף, כך שהפרש השעות חזר להיות 7 שעות מהחוף המזרחי.

נא להדק חגורות!

רק בריאות לכולם

בברכה,
עדי פנחס
מנכ"ל
איי.סי.פי קומודקס בע"מ
מתחם סוהו , אזה"ת פולג
073-2725040
052-3932957