עדכון שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

התנודתיות הגבוהה בשווקים נמשכת כאשר בעולם עסוק בשתי חזיתות מרכזיות "השטחת ההדבקות" בקורונה והשטחת הנזק הכלכלי בהשפעת הנגיף. אנו חווים תנודות יומיות במדדי המניות והסחורות שהינן שוות ערך לתנודתיות שנתיות בעשור האחרון. אחוזי האבטלה בעולם כולו קופצים בשיעור חסר תקדים. תעשיות שלמות מושבתות, כאשר המוקד שעבר מסין לאירופה בחודש שעבר , עובר כעת לארה"ב הכלכלה הגדולה בעולם שמונה כ370 אלף נדבקים הבוקר וכ 11 אלף מתים. הנשיא טראמפ ציין שהשבועיים הקרובים יהיו השיא וצפויים כ 150 עד 200 אלף מתים מהנגיף בסה"כ. מדובר באירוע בסדר גודל שהעולם לא ידע והכיר למעלה מ 100 שנה

חבית נפט WTI שצנחה בשבוע שעבר מתחת לרמת 20$ לחבית (שפל של 18 שנה) נסחרת הבוקר  ב 26.50$  כאשר חבית מסוג ברנט נסחרת ב33.70$. כפי שהוסבר בסקירות הקודמות, הנפט סובל מזעזוע כפול הן בגזרת הביקושים כשהענף התעופה והתיירות מושבת וקיים סגר במדינות רבות בעולם , לכן צריכת הנפט ירדה בצורה קיצונית והן בגזרת ההיצע שם רוסיה וסעודיה שהיו אמורות לצמצם היצע לאור הירידה בביקוש לא הגיעו להבנות וסעודיה מגדילה היצע לרמה שלעולם קשה אפילו לאחסן בשלב זה. טראמפ צייץ ביום חמישי שדיבר עם סעודיה וישנה כוונה לצמצם בתיאום עם רוסיה את ייצור הנפט ב 10 עד 15 מיליון חביות ביום. הנפט קפץ ב 35% במהלך חמישי ושישי לאור הידיעה (מ 21 ל 28 דולר) אך פתח את השבוע אתמול בירידות על רקע דחיית המפגש בין רוסיה לסעודיה ליום חמישי הקרוב והאשמות הדדיות בין השתיים. חשוב לציין שגם אם יצומצם ההיצע , הביקושים עדיין לא שם וקשה לראות את מחירי הנפט חוזרים לרמות שראינו בתחילת השנה אלא יותר לכיוון ה 40$ בשלב ראשון. אי הסכמות בין רוסיה לסעודיה ביום חמישי הקרוב עלולות לשלוח את מחיר הנפט חזרה לרמת ה 20$ ואף מתחת.

הסחורות החקלאיות שבתחילת התפשטות הנגיף שמרו על יציבות , "הצטרפו לחגיגה" במחצית השניה של מרץ, כאשר מחירי החיטה והסויה עלו בחדות ומחירי התירס ירדו לשפל של ארבע שנים. אנחנו נכנסים לרבעון השני של השנה , רבעון זריעה בארה"ב שחשוב מאוד למחירים ולמגמה והרבעון מתחיל בצל משבר כלכלי עולמי. ביום חמישי הקרוב יתפרסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי שיגלם כבר חלק מהשפעות הקורונה בתוכו.   

התירס נסחר הבוקר ב-332 סנט לבושל (חוזה מאי) לאחר שהשלים ירידה של כ 40 סנט בשלושה שבועותדו"ח כוונות הזריעה השנתי  של ה USDA  שפורסם בשבוע שעבר הצביע על צפי ל 97 מיליון אייקר תירס שיא של שש שנים. הסקר ברובו נערך טרום התפרצות הקורונה בארה"ב וברמת מחירים גבוהה יותר. ההערכה בשוק מדברת על 92-94 מיליון אייקר בסופו של דבר. התוצאות הסופיות יתפרסמו בסוף יוני. המלאים בארה"ב ירדו מעט ברבעון הראשון. התירס מושפע מאוד ממחירי הנפט ותעשיית האתנול בארה"ב תספוג מכה אנושה במידה ומחירי הנפט יישארו נמוכים לאורך זמן (בעיקר בגזרת היצוא) , מנגד עלויות הייצור של תירס בארה"ב גבוהות מהמחיר הנוכחי כך שהוא בהחלט נראה זול בשלב זה בבורסה , כאשר הפרמיות הגבוהות שומר על מחיר פיקס גבוהה יחסית לרמות הבורסה (מגמה שצפויה להמשך אם המחיר ימשיך לרדת). בצד השורי , הסינים קונים כמויות גדולות מארה"ב ונראה שעומדים בהסכמות של הפסקת מלחמת הסחר, מזג אוויר קר ורטוב בארה"ב בחגורת התירס צפוי לעכב את הזריעה. הספקולנטים יצאו משוק התירס (בחלקם הגדול לאור דרישת בטחונות והפסדים כבדים בסחורות אחרות ) וכרגע הם בשורט (הימור על ירידות) של כ 100 אלף חוזים.   

החיטה נסחרת הבוקר ב 470 סנט לבושל, לאחר מסחר תנודתי במיוחד. החיטה מצטרפת לרשימת ה"מוצרים הבסיסיים" כמו נייר טואלט וג'ל חיטוי שהביקוש והמחיר עולה על רקע חשש ממחסור בהמשך.רוסיה שאיבדה הכנסה מרכזית כתוצאה מנפילת מחירי הנפט קבעה מכסת ייצוא על תבואות ברבעון השני , דבר שגרם חשש בשוק המקומי. מה גם שקיימים דיווחים על יובש באיזור הים השחור שעשוי לפגוע באיכות החיטה בהמשך (בעיקר בחלקים הדרומיים של רוסיה)  חיטת שיקגו נסחרת ב 547 סנט לבושל. מחירי חיטת ים שחור ממשיכים להתחזק ונעים באיזור  ב220$ . חיטת מאטיף נסחרת  ב195 יורו לטון. שטחי הזריעה בארה"ב יהיו השנה בשפל חדש על פי דו"ח כוונות הזריעה. הסינים עשו הזמנת חיטה ראשונה מארה"ב לראשונה מזה שלוש שנים.הספקולנטים עדיין בהימור על עליות בחיטה של כ 3 אלפים חוזים בקנזס וכ 35 אלף בשיקגו.

הסויה נסחרת בשעה זו ב861 סנט לבושל, כאשר סין מזמינה מארה"ב ומאיימת על ברזיל להפסיק לקנות ממנה אם תמשיך להיות מואשמת על ידה בהפצת הקורונה. כוספת סויה עלתה וירדה בחדות (פלוס 12% מינוס 10%) במהלך השבועיים האחרוניםנסחרת ב 297 דולר לטון (מאי). הסויה עלתה בחדות על רקע ההזמנות הסיניות מארה"ב, עליית מחירי ה DDG כתוצאה מצפי לירידת ייצור האתנול ומזג אויר חם בברזיל שעשוי לגרום לאיבוד של כ 4 עד 5 מיליון טון מהיבול הסופי. הירידה החדה הגיעה עם העליה החדה במחירי הנפט בשבוע שעבר ויציאה של ספקולנטים מהחודש הקרוב על רקע עליה במלאים ואכזבה מקצה היבוא הסיני.שמן הסויה נסחר ב 27סנט ומתקן מרמת שפל של 5 שנים, 25 סנט לפאונד בה נסחר לפני שבועיים על רקע ירידת מחיר הנפט.  . מחירי שמן הדקל באסיה נעים בתנודתיות רבה בשפל של שלושה חודשים (מחזיקים על רקע היחלשות המטבע המלזי) . לגבי שטחי הזריעה , משרד החקלאות האמריקאי העריך 83.8 מיליון אייקרים שיוקצו לסויה, קצת מתחת להערכות. הספקולנטים בשורט של כ5000 חוזים על שמן הסויה, לונג (הימור על עליות) של כ 50אלף חוזים על כוספת סויה וכ 23 אלף חוזים על פולי סויה.

לסיכום 

תקופה בהחלט מאתגרת בלשון המעטה לכולנו. בתקופה מסוג זה יש צורך להתרכז בהיערכות ולא בניבוי.גם מחירים שלכאורה נראים נמוכים מאוד יכולים להיות סבירים בסביבת העבודה הנוכחית. יש לתת דגש על תרחישי קיצון. מעבר למחיר הנוכחי של הגרעינים בבורסה, יש לקחת בחשבון שבעיות לוגיסטיות על רקע הקורונה יגרמו לבעיות אספקה ועשויים להוביל לעליית מחירים בהמשך. הרבעון השני בדרך כלל מאופיין בעליות מחירים בגרעינים ואף עליות חדות במידה והתקדמות הזריעה בארה"ב נתקלת בבעיות מזג אויר , אך כאמור אנו לא חיים בתקופה אופיינית. רמות המחירים לשנה קדימה בהחלט נראות אטרקטיביות בהנחה שאנשים לא יפסיקו לאכול (אם כבר יאכלו יותר) ולאור העובדה שעלויות היצור גבוהות יותר מהמחיר בבורסה בחלק מהמקרים. העולם צפוי לבצע אתחול בחודשים הקרובים, כמו שקורה כרגע בסין. בטווח קצר כאמור אנחנו בעיקר "נהנה" מתנודתיות גבוהה.

ביום חמישי הקרוב ב 19:00 (מוצאי החג) יתפרסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של ה USDA  אנו נעביר את התוצאות. לאחר פרסום הדו"ח האמריקאים יוצאים לחופשת הפסחא לסופ"ש ארוך . המסחר ייפסק ב21:20 שעון ישראל ויתחדש רק ביום שני בבוקר  

בהזדמנות זאת נאחל חג שמח, בריאות איתנה וחזרה מהירה לשגרה אחרי החג !

עדכונים בהמשך,

עדי