סקירת שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

מחירי הגרעינים ממשיכים לנסוק הבוקר, כאשר דו"ח התקדמות הזריעה והתקדמות היבולים בארה"ב, שפורסם אתמול בלילה בארה"ב, הצביע על קצב זריעת התירס האיטי בהיסטוריה.

29/05/2019
גשמים והצפות באזורי הגידול לא אפשרו לחקלאים להדביק את הפער בשבוע שעבר ובחלק מהמקומות כבר לא יזרעו תירס השנה. האפשרות ש-30 עד 50 מיליון טון תירס ייגרעו מהשוק השנה, וזה עוד לפני התפתחות היבולים בקיץ, הכניסה את השוק לסחרור מסוג שלא חווינו שנים רבות, כאשר התירס, החיטה והסויה נסחרים הבוקר בבורסה ב-30 עד 40 דולר מעל מחירם לפני שבועיים בלבד, כאשר נגעו בשפל שנתי!.

בגזרת המאקרו, השווקים לא אוהבים את המבוי הסתום במגעים בין ארה"ב לסין, והתשואה על הריביות ל-10 שנים בארה"ב ירדה אתמול לשפל של 19 חודשים, דבר שהוביל להיפוך עקום הריביות, מה שנחשב בעיני כלכלנים לסימן מקדים למיתון. מדדי המניות המרכזיים ירדו לשפל של חודשיים.

מחיר הנפט הצטרף למגמה השלילית בשווקים ולאחר שירד בחדות בשבוע שעבר, לאור גידול חד במלאים ואיבד כ-4 דולרים מערכו, התמתן אתמול עם פתיחת המסחר. חבית מסוג WTI נסחרת הבוקר ברמת 58.50 דולר, וחבית מסוג ברנט נסחרת ברמת 69.60 דולר.

התירס נסחר הבוקר ב-434 סנט לבושל, שיא של שלוש שנים. את השבוע שעבר סיים התירס בעלייה של 21 סנט ושבר, לראשונה השנה, את רמת ה-400 סנט לבושל. בשבוע המסחר הקצר שהחל אתמול בארה"ב, בגלל יום הזיכרון, שחל ביום שני, פתח התירס בעליות חדות, שנמשכות, כאמור, גם הבוקר, על רקע מזג האוויר ודו"ח התקדמות הזריעה בארה"ב, שהראה שהיא עמדה על 58%, לעומת ממוצע רב-שנתי של 90% בתקופה זו. גשמים שצפויים בימים הקרובים לא אמורים לשפר את המצב בהרבה. דבר מעניין נוסף הוא שבכל השנים שבהן היה עיכוב של למעלה מ-10% בשלב זה, כמות היבול הסופי לשטח נפגעה אף היא, במילים אחרות, מכה כפולה. הספקולנטים הפכו את פוזיציית השורט שלהם בשבוע שעבר ועומדים על כ-60 אלף חוזים בלונג (הימור על עליות). על כך התרענו לא אחת, ואין ספק שהם מוסיפים לעוצמה של העליות שאנו חווים.

החיטה נסחרת הבוקר ב-477 סנט לבושל, לאחר שהוסיפה 21 סנט בשבוע שעבר ועוד 34 סנט ביומיים. חיטת שיקגו נסחרת ב-518 סנט לבושל, לאחר עליות בשיעור דומה. החיטה ממשיכה לקבל רוח גבית משמעותית מהתירס, אך לראשונה בדו"ח אתמול ראינו שהגשמים פוגעים גם באיכות החיטה הקשה, כשרק 61% מהחיטה דורגה בדירוג טוב עד מצוין, לעומת צפי של 66%. חיטת הים השחור קפצה אף היא בחדות, כאשר המחיר של היבול החדש מגרד שוב את רמת 200 דולר (היה ב-182 דולר לפני שבועיים). המלאים העולמיים אמנם בשיא על פי הדו"ח האחרון, אם כי גם ברוסיה מתחילים לדבר על קיטון במלאים.

הקציר בישראל ממשיך להתנהל ברמת המחירים הנמוכה מאז 2006, שממוצע ימי רביעי עד כה עומד על כ-409 סנט (68 סנט מתחת לרמה הנוכחית), אם כי הממוצע עשוי להשתפר היום.

הספקולנטים חתכו בחצי את רמות השורט שלהם על חיטה, אבל עדיין בהימור על ירידות של כ-19 אלף חוזים בקנזס ו-30 אלף חוזים בשיקגו, וככל הנראה יהפכו (או כבר הפכו) את הפוזיציה השבוע.

סויה נסחרת הבוקר ב-889 סנט לבושל, לאחר שעלתה בכ-6 סנט בלבד בשבוע שעבר. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב-325 דולר לטון, לאחר שעלתה ב-6 דולר בסיכום שבועי, אך הוסיפה 25 דולר מאז אתמול בבוקר. שמן הסויה נסחר הבוקר ב-27.80 סנט לפאונד ומאבד גובה בגלל ריצת הכוספה. הסויה איחרה להצטרף לחגיגת עליית המחירים בשבוע שעבר, לאור העובדה שהיא מושפעת מאוד ממלחמת הסחר והמחשבה ששטחי תירס שלא ייזרעו יוחלפו בסויה. הדו"ח אתמול הראה שגם הסויה סובלת מעיכוב משמעותי בזריעה, 31% לעומת ממוצע רב-שנתי של 66% בשלב זה. כרגע גם השלמת זריעת הסויה מוטלת בספק, אם כי, כפי שצוין, חלון ההזדמנות בסויה רחב יותר. הספקולנטים נכנסו לשבוע הזה עם שורט גדול בסויה, מה שמספק הסבר חלקי לריצה המהירה של היומיים האחרונים. הם החלו את השבוע בשורט של כ-150 אלף חוזים בפולי סויה ניטראליים בכוספה ושורט של כ-30 אלף חוזים בשמן. בהחלט לא פוזיציה טובה להיות בה עם תחילת השבוע והם צפויים להמשיך לכסות בהמשך.

לסיכום, אפשר לקרוא לזה "הסערה המושלמת", "ברבור שחור" ועוד שלל כינויים שנשמעו בימים האחרונים. התמונה הפונדמנטלית אמנם השתנתה בקיצוניות בשבועיים, אך חשוב להבין שהשוק פועל על הערכות והדברים עדיין עשויים להשתנות. הגרעינים נהנים ממלאי שיא בעולם והשוק נסחר כרגע על ההערכות שהתמונה הזו תשתנה בשנה הקרובה, לכן ניהול הסיכונים הוא מפתח הן לאפשרות שהשוק ימשיך לעלות ולשבור שיאים בקיץ, והן לאפשרות שנחווה תיקון מחירים ותנודות חדות בהמשך. כרגע ידם של השוורים, ללא ספק, על העליונה. השוק מבחינה טכנית במצב "קניית יתר" (רץ חזק מדי ומהר מדי), כך שלא מן הנמנע שנראה מימושים אחרי ריצה כה חדה, ומימושים אלה ייצרו הזדמנות עבור אלה שנתפסו ללא כיסוי.

בנוסף, כפי שציינו בשבוע שעבר, קיימים דיווחים על הקפאת המגעים בין סין לארה"ב, ומנגד, הנשיא טראמפ והנשיא שי צפויים להיפגש בשולי ועידת ה-20G בסוף יוני. האופטימיים עדיין מאמינים שיושג הסכם עד אז, דבר שצפוי לתת רוח גבית נוספת לשוק הגרעינים.