עדכון שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

השבוע שעבר נסגר במגמה מעורבת בשוק הגרעינים, תוך תנודתיות לא מבוטלת על רקע החתימה על החלק הראשון של הסכם הסחר בין סין לארה"ב. רוב הפרשנים והאנליסטים נעו בין סקפטיות לאופטימיות. מדדי המניות בארה"ב שברו את שיא כל הזמנים, בזמן שסוחרי התבואות היו קצת יותר מהוססים. שלושה שבועות מתחילת השנה, הגרעינים נסחרים פחות או יותר איפה שהתחילו את השנה

בכנס האנליסטים והברוקרים השנתי של ADM INVESTORS SERVICES שנערך בסופ"ש האחרון ובו השתתף הח"מ, היו הדיעות חלוקות גם כן. חלק מהאנליסטים העריכו שהמחירים ימשיכו לדשדש כמו בשנים קודמות וחלק מעריכים שיש בכוחו של ההסכם לדחוף את מחירי הגרעינים והסחורות בכלל לשיאים חדשים השנה.  

בארה"ב החל המסחר אתמול לאחר סופ"ש ארוך עם ירידות במדדי המניות המובילים, על רקע הירידות באסיה שבאו עקב החשש מהתפרצות נגיף קטלני בסין שכבר הדביק מאות אנשים וקטל כעשרה כאשר צוותים רפואיים דווחו כנפגעים גם כן. בארה"ב דווח אתמול מקרה ראשון של הדבקות בנגיף המדובר ועורר חששות רבים.

ארגון המטבע הוריד את תחזית הצמיחה שלו ל 2020 על אף שציין לחיוב את ההתפתחויות האחרונות להפסקת מלחמת הסחר. גם התירס והסויה ירדו מעט אתמול על רקע ההתפתחויות. באירופה נערכים לברקזיט שהפך לעובדה מוגמרת אחרי נצחונו של בוריס ג'ונסון. ההאטה ביבשת נמשכת בהובלת גרמניה שרשמה בשנה שעברה את הצמיחה הנמוכה ביותר מאז 2013  רק 0.6%. 

מחיר הנפט בארה"ב איבד כ 4% מתחילת השנה כשהבוקר נסחרת חבית WTI ב 58.20$  לאחר עליות של כ30% במהלך 2019. חבית מסוג ברנט נסחרת ב64.40$ ירידה של כ 2% מתחילת השנה על רקע החשש להאטה והתגובה המוגבלת של איראן לחיסול סולימאני.

התירס נסחר הבוקר ב-389 סנט לבושל לאחר  שסיים את השבוע שעבר בעליה של כשלושה וחצי סנט. הסינים הודיעו שישהו את תוכנית ה10E שהיתה אמורה לחייב 10% אתנול בדלק ברחבי סין. מצד אחד המלאים הסינים הגדולים ככל הנראה לא קיימים (אחת הסיבות לביטול לכאורה) מצד שני הדבר מבטיח ייבוא אתנול גדול יותר מארה"ב בעיקר שהשלב הראשון ביישום הסכמי הסחר מגיע לכדי ביצוע. ביום רביעי שעבר נחתם בבית הלבן הסכם הסחר במסגרתו הסינים יקנו 200 מליארד דולר של מוצרים מארה"ב ביניהם כ 40 עד 50 מליארד במוצרים חקלאיים. טארמפ הדגיש במסיבת העיתונאים את חשיבות ההסכם לחקלאים האמריקאים. סגן הנשיא הסיני, ליהו, ציין שהסינים אכן יקנו "בהתאם לתנאי השוק" וגרם לסקפטיות לגבי כוונות סין ליישום ההסכם. ביום חמישי שעבר, צנח התירס לרמות שפל של חודש 375 סנט לבושל , אך דיווח שהגיע בשישי בבוקר שהסינים אכן קנו והזמינו תירס הקפיץ את השוק חזרה לרמות קרובות ל 390. ההנחה היא שקניות נוספות מהסוג הזה יכולות לקרות לעיתים תכופות ולקחת את מחירי התירס לגבהים חדשים בהמשך השנה. הספקולנטים בהימור על עליות בתירס של כ 75 אלף חוזים ( קטן יחסית בשלב זה).   

החיטה נסחרת הבוקר ב 500 סנט לבושל, לראשונה מזה 11 חודשים נסחרת ברמה הזו. חיטת שיקגו נסחרת ב 583 סנט. מחירי חיטת ים שחור ממשיכים להתחזק ונעים באיזור  ב231$  שיא של קרוב ל 10 חודשים. חיטת מאטיף מזנקת אף היא ל198 יורו לטון שיא של שנה וחודש . השלב הראשון במלחמת הסחר ממשיך להפיח אופטימיות כמו גם התחזית של ה USDA  לצמצום שטחי הגידול בארה"ב.  הספקולנטים עברו להימור על עליות בחיטה של כ 16 אלף חוזים בקנזס וכ 18 אלף בשיקגו. . החיטה נמצאת במצב "קניית יתר" ( רצה מהר מידי בטווח קצר ) והמחירים עשויים לתקן בקרוב. חלק מהאנליסטים מעריכים תמחור יתר בחיטה בשלב זה בעיקר על רקע ספקולטיבי, אך הטרנד הוא עדיין כלפי מעלה והשוק יפעל בהתאם להתפתחויות בגזרת הסינים ומחירי התירס.  

הסויה נסחרת בשעה זו ב-920 סנט לבושל. הסויה פתחה את השבוע בירידות שערים על רקע הפחד בשווקים מהתפרצות המחלה בסין וירידה בביקושים כתוצאה מכך.  כוספת סויה נסחרת ב-299 דולר לטון לאחר מסחר תנודתי בשבוע שעבר. שמן הסויה משלים ירידה של כ כ6% בשבועיים לאחר שקבע שיא של שנתיים ונסחר ב33 סנט לפאונד ,על רקע ירידת מחירי שמן הדקל באסיה. הסויה תושפע מההזמנות של הסינים בתקופה הקרובה ולא מן הנמנע שנראה תנועות חדות מהסוג שראינו בתירס בשבוע שעבר.  הספקולנטים עברו מהימורים על ירידות לפני חודש להימורים על עליות על רקע הסכם הסחר. הספקולנטים בלונג של כ21 אלף חוזים על הסויה כחמשת אלפים חוזים על כוספת סויה וכ 144 אלף חוזים על השמן. מזג אויר בדרום אמריקה מצביע על יותר מידי גשם בצפון ברזיל ומעט מידי גשם בארגנטינה.  

לסיכום
לאחר הציפייה הארוכה, סיום מלחמת הסחר נראה קרוב, כאשר החלק הראשון של ההסכם נחתם באופן רישמי. סיבות לסקפטיות מצד סוחרי הגרעינים היו לא מעט. בין השאר העובדה שהנשיא הסיני לא הגיע בעצמו אלא שלח את סגנו , שהמכסים האמריקאים עדיין לא הורדו (לטענת טראמפ רצה לשמור את זה כבטוחה למימוש ההסכם על ידי הסינים) , האימרה של סגן הנשיא הסיני שהם יקנו " בהתאם לתנאי השוק" והתפיסה הכללית של שהסינים לא אמינים ולא קיימו הבטחות בעבר.

 מצד שני טראמפ נושא ונותן ממולח שהשאיר מספר מנופים על הסינים ומגיע ל 2020 שהכלכלה האמריקאית פורחת , בזמן שהסינית מדשדשת בלשון המעטה, נוטעת תקווה שהשלב השני של ההסכם יגיע גם הוא השנה.

כל ירידה במחירים אמורה למשוך את הסינים לקנות והצפי הוא שנראה לא מעט תנודות חדות השנה. במקרה של מזג אויר בעייתי , מחירי הגרעינים צפויים לשבור את הרמות הגבוהות של השנה שעברה. התחושה היא ש"השקט היחסי" במחירים הוא בבחינת השקט שלפני הסערה שתתחיל מתישהוא ברבעון השני כשהאמריקאים יתחילו לזרוע. מומלץ להערך בהתאם.

מי שעדיין לא קרא את הסקירה השנתית שלנו ומבט ל 2020 יכול למצוא אותה באתר שלנו.        

יום טוב,
עדכונים בהמשך,
עדי