עדכון שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

קצב הדרמות והאירועים היומיים סביבנו יכול היה בקלות לספק חומר של שנה שלמה ואף מעבר לכך. שוקי המניות בעולם קרסו בשבוע שעבר בשיעורים חדים והכלכלה העולמית נכנסה למערבולת מהסוג שחווינו רק ב 2008. אתמול בלילה בצעד דרמטי החליט הפדרל ריזרב בארה"ב להוריד את הריבית בארה"ב באופן מיידי ל 0% ולהתחיל בתוכנית הרחבה כמותית של 700 מליארד דולר, משמע הזרמת כסף ונזילות לשווקים (מעין הדפסת כסף מודרנית). מהלך כזה של הפד היה אמור להרגיע את השווקים, אך לפי שעה לפחות יוצר פאניקה כשהשווקים באסיה יורדים בחדות, והחוזים העתידיים על מדדי המניות בארה"ב מסמנים על ירידות חדות בפתיחה של כ-5% (משמע ניתוק הזרם בפתיחה)

הבורסה בתל אביב מגיבה בצורה דומה הבוקר. גם בארץ השיק הבנק המרכזי אתמול בראשות אמיר ירון תוכנית הרחבה כמותית לאור המצב, דבר שאמור לסייע לנזילות בשווקים ובמקביל להחליש את השקל (כפי שכבר קורה). ישראל בסגר חלקי ויש המעריכים שסגר מלא הוא עניין של זמן.

ארגון הבריאות העולמי הכריז בשבוע שעבר על הקורונה כמגפה עולמית, שהמוקד שלה הוא כרגע באירופה עם דגש על איטליה שם רק אתמול מתו מקורונה 368 אנשים! ובסה"כ 1809 מאז ההתפרצות. מניין החולים באיטליה עומד על קרוב ל 25 אלף! ההדבקה בעולם היא בקצב אקספוננציאלי ועומד כרגע על כ 170 אלף חולים,שברור לכולם שהמספרים גבוהים בהרבה ולכן ממשלות רבות הכריזו על בידוד מלא או חלקי של האוכלוסייה עם צעדים מחמירים לעצירת קצב ההתפשטות, דבר המהווה מכה אנושה לכלכלה העולמית. אתמול בלילה הכריז ראש עיריית ניו יורק על סגירת מסעדות ומקומות הבילוי והמליץ לאנשים לעבוד הבית, וכך גם העיר שמסמלת יותר מהכל את קצב החיים המהיר לצד התרבות, החופש והבילויים, עומדת במרחק פסיעה מעוצר כללי.

ביום חמישי האחרון, לאחר תנודות חדות במיוחד סיימו מדדי המניות בארה"ב בירידות של כ10%! למעשה הירידה החדה ביותר מאז יום שני השחור באוקטובר 1987. ביום שישי, טראמפ כמנהגו, גייס מסיבת עיתונאים "גרנדיוזית" כשלצידו המנכ"לים של חלק מהתאגידים הגדולים במשק,בין השאר רשתות השיווק והמזון שהבטיחו לעם האמריקאי שאמריקה מוכנה למלחמה בכל ההיבטים ותנצח בה. בין הדוברים היו המדענית שעזרה לפתח את התרופות לנגיף האיידס בשנות ה 80 ועוד מומחי רפואה בעלי שם עולמי שהבטיחו שמציאת חיסון או תרופה הם עניין של זמן לא ארוך במיוחד. בנוסף הציע טראמפ חבילת תמריצים מיידית של 50 מיליארד דולר לכלכלה האמריקאית. מדדי המניות שנמצאים בתקופת "מאניה דיפרסיה" הגיבו בעליות חדות של קרוב ל 10% (העליה החדה מאז 2008) שכאמור לא מחזיקה מעמד הבוקר עם פתיחת שבוע המסחר בארה"ב.

השנה התחילה באופוריה מסוימת לאחר ש 2019 ציינה עשור ל"שוק השורי" (BULL MARKET) הארוך ביותר בהיסטוריה של ארה"ב . ("שוק שורי" הוא שוק מניות של קונים, שעולה ברצף מבלי שחווה תיקון של יותר מ 20% למטה בשום שלב) בשבוע שעבר השוק השורי הגיע לסיומו שמדדי המניות העיקריים בארה"ב השלימו ירידות של קרוב ל 30% ונכנסנו לטריטוריית ה"שוק הדובי" (BEAR MARKET) משמע שוק של מוכרים בו צפויות ירידות שערים עד אשר שוב נחווה עליה רצופה במדדים של מעל 20% ברצף (ככל הנראה לא בקרוב). התקופה הקרובה צפויה להמשיך להיות תנודתית במיוחד, כשברקע סגר עולמי , עצירה של ענף התעופה והתיירות , עסקים סגורים ובעיקר מגפה שמשתוללת ונלמדת תוך כדי תנועה. בישראל, הצעדים הדרסטיים שננקטו ברובם לפני מדינות אחרות בעולם עזרו למתן את התפשטות המחלה ובשלב זה מצבנו טוב באופן יחסי, אך הפגיעה הכלכלית היא כמובן קשה מאוד ובלתי נמנעת והצפי הוא שבכל אופן נגיע לאלפי חולים בתקופה הקרובה.

אחד מהקורבנות הגדולים של הקורונה הוא הנפט שמחירו קרס ב 50% מתחילת השנה ונסחר הבוקר ב 30.30$ לחבית WTI לעומת 31.80$ לחבית ברנט , על רקע ההאטה הדרסטית בביקושים, שהציתה עימות בין סעודיה לרוסיה על רקע ויסות המלאים העולמיים. סעודיה בראשות אופ"ק דרשה להקטין מלאים בתקופה זו, לעומת רוסיה שהתנגדה וטענה שהנהנים העיקריים הם האמריקאים. סעודיה החליטה על הגדלת מלאים גם מצידה, דבר שעשוי להוביל בקרוב מאוד למלאיי נפט שאין מספיק מקום בעולם לאכסנם ומחירי נפט שמתחילים בספרה 2.

שוק הסחורות בכללותו שמושפע ממחירי הנפט גם כן חווה ירידות מחירים בעיקר הסחורות המושפעות באופן ישיר כמו סוכר ושמנים אבל לא רק. שוק התבואות מגיב אף הוא בירידות, אם כי מתונות ביחס לשאר הסחורות מה גם שפגשו את המשבר במחירים נמוכים באופן יחסי בכל מקרה. הפרמיות גדלות לאור הירידה במחיר ועל כן הצרכן הסופי לא צפוי להרגיש ירידה בשלב זה. דו"ח ההיצע והביקוש לגרעינים שפרסם משרד החקלאות האמריקאי בשבוע שעבר היה בגדר "אירוע חולף" ולא השפיע כמעט השוק. הדו"ח הצביע על גידול במלאים העולמיים בתירס ובסויה וקיטון במלאים העולמיים בחיטה .מלאיי הסויה והחיטה בארה"ב ירדו מעט ואילו נרשמה עלייה קלה במלאיי התירס. דיווחים שהסינים מתחילים לייבא מארה"ב מספקים תקווה מסוימת גם לתעשיית החקלאות האמריקאית , אך בעיקר מספקים תקווה שהסינים חוזרים לשיגרה.    

צוות קומודקס והדסק של ADM מסביב לעולם פועלים במתכונת מלאה וזמין להתייעצויות במידת הצורך. גם בתקופה זו חשיבות ניהול הסיכונים בכל ההיבטים מקבלת משנה תוקף ואסטרטגיה נכונה תעזור לצלוח את המשבר הזה בצורה הטובה ביותר. יש להימנע מפעולות אימפולסיביות ורצון לנחש איפה ה"תחתית".

בסקירות הבאות אתן קצת ניתוח והשוואות לתקופות מקבילות כמו התפוצצות בועת ההיי טק ב2000 ,אסון התאומים והמשבר הגדול של 2008, שנים בהן חייתי בניו יורק ועבדתי בוול סטריט. אנסה לשפוך נקודות אור על המצב בהמשך.

מכיוון שמרבית "קוראיי הנאמנים" משתייכים באופן ישיר או עקיף לתעשיית המזון והחקלאות הישראלית, אני רוצה לחזק את ידכם, להביע הערכה רבה כלפיכם ולשוב ולהדגיש את חשיבות העצמאות התזונתית במדינת ישראל שבאה לידי ביטוי ביתר שאת בתקופה קשה זו. ידידי הטוב מנכ"ל מילובר, מר אורי לופט, היטיב לכתוב בנושא במאמר דיעה שפורסם אתמול ב"כלכליסט".

לינק למאמר דיעה של אורי לופט מנכ"ל מילובר : https://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3801262,00.html

מאחל לכולם בריאות לפני הכל ושנצלח את המשבר חזקים יותר,

עדי