שוק הגרעינים – עדכון לאחר דו"ח הזריעה והמלאים

    מחבר:
  • עדי פנחס

דו"ח הזריעה והמלאים, שפורסם ביום שישי האחרון, סיפק את הדרמה הראויה, כשלפי נתוני הדו"ח זריעת התירס הושלמה כמעט לחלוטין. כך הרבעון השלישי מתחיל עם אופטימיות מצד אחד, וסקפטיות לגבי הנתונים, שתימשך, ככל הנראה, עד העדכון של אוגוסט

נתוני הדו"ח מופיעים למטה, כאשר זריעת התירס על פי ה-USDA עברה את הרף הגבוה של ההערכות המוקדמות, ולכאורה, מפתיע ככל שזה נשמע, זריעת התירס שתוכננה בתחילת השנה הושלמה כמעט לחלוטין, על אף הגשמים וההצפות.

זריעת הסויה, שעדיין בעיצומה, תהיה נמוכה בכ-6% מההערכות המוקדמות. כאן האנליסטים העריכו שתושלם, בעיקר לאור העיכוב בתירס. בחיטה, נתוני הדו"ח תאמו להערכות המוקדמות, ושטחי הזריעה של החיטה בשפל חדש של למעלה מ-110 שנים.

מבחינת המלאים הרבעוניים בארה"ב, הם היו מעט קטנים מההערכות המוקדמות, אבל לא באופן דרמטי, כפי שניתן לראות בטבלה למטה.

השוק הגיב בירידות חדות, שהמשיכו ביתר שאת עם פתיחת שבוע המסחר אתמול, ונבלמו מעט הבוקר, לאחר פרסום דו"ח התקדמות הזריעה והאיכויות אתמול בלילה.

על אף הדו"ח הדובי לכאורה והירידות החדות ביום שישי, התירס סיים את הרבעון השני בעלייה של 17.88%, החיטה הרכה (שקרובה יותר למספוא) הוסיפה כ-15.35% בסיכום רבעוני, חיטת קנזס עלתה ב-5%, הסויה וכוספת סויה סיימו את הרבעון בעליות של 1.75% ו-2.15 בהתאמה.

ביום שבת נפגשו הנשיא טראמפ ונשיא סין שי לדון במלחמת הסחר. כצפוי, לא נחתם הסכם חדש, אך טראמפ סיפק הצהרות אופטימיות והוחלט שבשלב זה לא יוטלו מכסים נוספים והצדדים שבים לשולחן המו"מ. מדדי המניות בארה"ב נגעו אתמול בשיא כל הזמנים על רקע אותן הצהרות. סוחרי הגרעינים עדיין סקפטיים בשלב הזה ולא סיפקו את התמיכה המתבקשת לשוק כתוצאה ממהלך מסוג זה.

מחירי הנפט המשיכו בעליות בשבוע שעבר, על רקע המתיחות במפרץ הפרסי והחלטת רוסיה ואופ"ק בסוף השבוע האחרון להמשיך במתכונת הקיצוץ הנוכחית עד 2021. חבית WTI נסחרה אתמול באזור 60 דולר, אך מימושים כבדים לוקחים אותה כעת לרמת 57 דולר. חבית מסוג ברנט נסחרת באזור 63 דולר.

התירס עולה מעט עם פתיחת המסחר בארה"ב ונסחר ב-418 סנט לבושל, לאחר שירד ב-20 סנט לאחר פרסום הדו"ח ביום שישי, ועוד קרוב ל-10 סנט אתמול. רק כדי להמחיש את רמת התנודתיות, בדקות שלאחר פרסום הדו"ח ביום שישי, נסחר התירס ב-460 סנט לבושל וסיים את המסחר שעתיים לאחר מכן ב-425 סנט לבושל (תנודה של 14 דולר במחיר לטון בשעתיים!). התגובות לדו"ח, שהצביע על זריעה של 91.7 מיליון אייקרים של תירס בארה"ב, נעו בין תדהמה לזלזול לבין האשמות חמורות בתרמית. השוק ציפה לפחות מ-87 מיליון אייקרים בממוצע. כדי להבין מה באמת קרה ומבלי להיכנס לתאוריית קונספרציה, הסוקרים של ה-USDA ביצעו את הסקר בין סוף מאי ועד 16 ביוני. רוב הנשאלים, בייחוד בהתחלת הסקר, האמינו באמת ובתמים שיספיקו לזרוע תירס. רבים מהם לא באמת הספיקו. לכן, לאור התגובות, לראשונה בהיסטוריה, ה-USDA יערוך סקר נוסף ויפרסם את התוצאות בדו"ח החודשי של 12 באוגוסט. יהיה מעניין.

דו"ח האיכויות, שפורסם אתמול הצביע, בדומה לשבוע שעבר, על 56% מיבול התירס בדירוג טוב עד מצוין, לעומת ממוצע רב-שנתי של כ-75% בשלב זה. מזג האוויר משתפר וייתכן שנראה שיפור באיכויות בשבועות הבאים. הספקולנטים היו בצד הלא נכון של הכביש, כאשר ערב הדו"ח היו בלונג (הימור על עליות), בשילוב חוזים ואופציות של כ-380 אלף חוזים! (שיא רב-שנתי), וזו הייתה סיבה מספקת בפני עצמה למימושים הכבדים אחרי הדו"ח.

החיטה יורדת הבוקר לשפל של שישה שבועות ונסחרת ב-433 סנט לבושל, לאחר שאיבדה 27 סנט בשבוע שעבר ועוד 25 סנט ביומיים האחרונים (כ-20 דולר לטון). חיטת שיקגו נסחרת ב-503 סנט לבושל, לאחר שאיבדה כ-24 סנט בשבוע שעבר ועוד 25 סנט ביומיים האחרונים. גל חום באירופה ורוסיה יצר חשש לאיכויות החיטה והקפיץ את השוק בשבוע שעבר. הדו"ח ביום שישי תאם את ההערכות המוקדמות בחיטה ולא חידש דבר. החיטה ירדה בחדות, לאור הירידות, בעיקר בתירס. דו"ח האיכויות אתמול הצביע על שיפור באיכות חיטת החורף לרמת 63% בדירוג טוב עד מצוין. גם בחיטת האביב 75% מהיבול ברמת טוב עד מצוין. קציר החיטה התקדם לרמת 30%, לעומת ממוצע רב-שנתי של 48% בשלב זה. ברמות המחירים הנוכחיות, מכוני התערובת ימשיכו להצריח תירס בחיטה. חיטת ים שחור נסחרת באזור 194 דולר. חיטת מאטיף עומדת על 177.50 יורו לטון, ירידה של 7 יורו מהשבוע שעבר.

מתחילת העליות של האביב, החיטה פיגרה מעט מאחור, לאור המלאים הגדולים באזור הים השחור. החיטה רצה בעקבות התירס וקיבלה רוח גבית ממזג אוויר בעייתי ברוסיה, קנדה וגל חום באירופה. החיטה חוזרת להיסחר על בסיס ההנחה של יבול גדול, כאשר הדולר המתחזק והספקולנטים ממשיכים להכביד על המחיר. החיטה תקבל תמיכה במידה שהתירס יחזור למגמת העלייה.

הספקולנטים בהימור על עליות בחיטת שיקגו של כ-26 אלף חוזים וניטרליים בקנזס.

סויה נסחרת הבוקר ב-882 סנט לבושל, לאחר שעלתה בכ-8 סנט בשבוע שעבר. הסויה איבדה 30 סנט מאז אתמול, על רקע מימושים טכניים בעיקרם. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב-305.5 דולר לטון, לאחר שאיבדה כ-12 דולר מאז אתמול וכ-20 דולר מאז השבוע שעבר. שמן הסויה נסחר הבוקר ב-28 סנט לפאונד ומגלה יציבות יחסית . דו"ח הזריעה הפתיע לא פחות מאשר בתירס, כאשר ה-USDA חתך באופן תמוה 4 מיליון אייקרים מיבול הסויה השנה. הנתון הזה כשלעצמו היה אמור לקחת את מחירי הסויה לרמה גבוהה בהרבה. גם הפסקת האש הזמנית בין סין לארה"ב במלחמת הסחר הייתה אמורה לספק תמיכה ותנועת השוק בהחלט גורמת לגירודי ראשים לא מעטים. חלק מהאנליסטים תולים תקווה בשיפור במזג האוויר, שעתיד להימשך בשבועות הקרובים ולהטיב עם היבול.

דו"ח התקדמות הזריעה הצביע על 92% השלמה של זריעת הסויה שתוכננה לשנה, לעומת 100% בשלב זה בהסתכלות רב-שנתית. איכות הסויה ברמת טוב עד מצוין עומדת רק על 54%, לעומת 75% בשלב זה בממוצע רב-שנתי. הספקולנטים צמצמו את רמות השורט בסויה לרמת 20 אלף חוזים, לעומת לונג בכוספה של כ-37 אלף חוזים וניטרליים בשמן.

לסיכום, התחלנו את הרבעון השני עם מלאי שיא, מלחמת סחר מתגברת ורמות מחירים נמוכות. רבעון שלווה בעליות מחירים שהתמתנו ביום האחרון של הרבעון, עם פרסום דו"ח הזריעה. הרבעון השלישי מתחיל עם אופטימיות מצד אחד, כשמזג האוויר משתפר וה-USDA טוען באופן תמוה שרוב יבול התירס המתוכנן נזרע, וסקפטיות לגבי הנתונים, שתימשך, ככל הנראה, עד העדכון של אוגוסט. התקדמות המגעים בין ארה"ב לסין בהמשך לפגישת טראמפ, עשויה לתמוך במחירים בהמשך. בשבוע הבא, ב-11 ביולי, יפורסם דו"ח ההיצע והביקוש העולמי, שגם יש בכוחו לשפוך קצת אור על השוק. הספקולנטים היו פעמיים בצד הלא נכון של השוק וגרמו לתנודתיות רבה, שאת חלקה אנו חווים בימים אלה.

אם נכונים הנתונים של ה-USDA, התירס אמור לרדת לרמות של דו"ח כוונות הזריעה, באזור 360 סנט לבושל. אם נסתמך על החברות הפרטיות וההערכות בדו"ח ההיצע והביקוש העולמי, התירס צריך לנוע לכיוון 500 בקיץ. התירס מצליח לגרור את הסויה והחיטה איתו, כך שחשוב לעקוב אחר הכיוון של התירס והמגמה ולהיערך בהתאם.

השבוע יהיה שבוע מסחר מקוצר, כאשר מחר (רביעי) השווקים ייסגרו כשעה לפני המועד הרגיל וביום חמישי לא יתקיים מסחר, לרגל 4 ביולי, חג העצמאות האמריקאי.

דו"ח הזריעה ומלאים רבעוניים – יולי 2019