עדכון שוק התבואות מהיום- 17.11.21 -חיטה שוברת שיאים, הסויה מזנקת והסינים והאמריקאים חוזרים לשולחן…המשך עליות ?

    מחבר:
  • עדי פנחס

בסקירה הקודמת בתחילת החודש, תהינו האם מגמת העלייה חזרה לשוק הגרעינים וציינו שייתכנו ירידות בטווח קצר  על בסיס "טכני", אחרי ריצה חזקה של התירס והסויה בסוף אוקטובר

הגרעינים אכן התחילו את החודש בירידות חדות עד פרסום דו"ח ההיצע והביקוש של ה USDA ב 9 לחודש, שהיה בבסיסו די ניטרלי בתירס והחיטה, אך שורי בסויה, שם התברר כי היבולים והמלאים נמוכים מעט מההערכות. מחירי כוספת הסויה (חלק החלבון בתערובת להזנת בע"ח) זינקה בחדות לאחר פרסום הדו"ח ומחירה גבוה ב 18% ממחירה לפני חודש בדיוק.   

בגזרת המאקרו מדדי המניות בארה"ב מגרדים את שיא כל הזמנים, כאשר נתוני תעסוקה וצמיחה טובים נותנים רוח גבית. מנגד, האינפלציה בארה"ב מזנקת לשיא של 30 שנה ועומדת על 6.2%. בעיות שרשרת אספקה, כוח אדם ועליית מחירי חומרי הגלם הפכו למנטרה קבועה כחלק מדיווחי החברות הגדולות בעולם וצפויות ללוות אותנו עמוק לתוך 2022 ולהכביד על הרווחיות. האם הפד יפתיע ויעלה את הריבית מוקדם מהצפוי לאור נתוני האינפלציה?  ארה"ב וסין קיימו אתמול מפגש פסגה וירטואלי בין ביידן לשי בניסיון לפתור מחלוקות הנוגעות לסחר וטאיוואן. המפגש היה ארוך מהצפוי והצדדים יצאו בשלב זה עם הצהרות חיוביות. חידוש השיחות נותן רוח גבית למחירי הגרעינים והסויה בפרט.   

הנפט נסחר הבוקר ב 81.30$ לחבית כאשר הוא נע בטווחים שבין 80 ל 85 דולר בחודש האחרון, רמת מחירים שלא חווינו מאז אוקטובר 2014. מחיר חבית מסוג ברנט עומד הבוקר על 82.60$. הביקושים לאנרגיה צפויים לגדול בחודשים הקרובים על רקע החורף בחצי הכדור הצפוני, כאשר הפחם חוזר להיות פופולרי והביקושים אליו גבוהים מתמיד. מנגד חברי אופ"ק מסרבים להגדיל תפוקה בטענה שכבר בדצמבר נראה עודף היצע בשוק הנפט, כשמקביל הם צופים דווקא קיטון בביקושים ב22. רבים מהאנליסטים חולקים כמובן על הטענה ומעריכים שאופ"ק עושה הכל לשמר את מחירי הנפט הגבוהים בשל צרכים פוליטיים.   

 בגזרת הקורונה, אירופה חווה גל רביעי קשה עם הגבלות וחידוש סגרים. לאחר שה FDA אישר חיסון ילדים מעל גיל 5, האישור ניתן גם בישראל ברוב של 73 מול 2 מתנגדים מחברי הועדה.     

התירס, שכאמור ירד בתחילת החודש, נסחר הבוקר ב576 סנט לבושל, קרוב לרמות שיא של שלושה חודשים,  הדו"ח האחרון הצביע על מלאים גבוהים מהצפי, אך יחד עם זאת מחירי האתנול שמזנקים לשיא בעקבות מחירי הנפט, מחירי הדשנים הגואים והרעיון שיוקצו לתירס פחות שטחי מזרע בשנה הבאה סיפקו תמיכה למחיר. היצוא בשבוע שעבר היה מעל הצפי עם חידוש ביקושים לקראת סוף השנה.  קציר התירס עומד על 91% עם מזג אויר בעייתי במזרח שיעכב מעט את השלמת הקציר. תמיכה נוספת מקבל התירס ממחירי החיטה שפותחים פער של 250 סנט מעליו.  הספקולנטים חזרו לשוק ובגדול כאשר פוזיציית הלונג שלהם עומדת על כ340 אלף חוזים (כ 43 מיליון טון).  

 החיטה ממשיכה לטפס ולשבור שיאים ואתמול שברה שיא חדש בין שבע וחצי שנים והיא כעת רחוקה כ 20 סנט מרמות שיא של 9 שנים. חיטת קנזס נסחרת הבוקר ב833 סנט לבושל , כאשר החיטה הרכה נסחרת ב822 חיטת מאטיף הצרפתית נסחרת  בשיא חדש של 296 יורו.  מחירי חיטת ים שחור בבורסה מזנקים לשיא כל הזמנים 360$ לטון ממוצע רבעון ראשון על רקע המלאים הנמוכים והמחסור העולמי בחיטה איכותית וחלבון גבוה. הרוסים כצפוי העלו מכסים על ייצוא חיטה ל77$ לטון! (לעמת 30$ לטון לפני מספר שבועות). היצוא מארה"ב היה מעל הצפוי, כאשר באוסטרליה קיימת אכזבה גם מקצב הקציר וגם מהאיכות.  הספקולנטים בלונג של 58 אלף חוזים בקנזס והפכו פוזיציית שורט בשיקגו  של כ 8000 חוזים בתחילת החודש, ללונג של 6000 חוזים.   

הסויה שקבעה שפל בחודש שעבר חידשה את מגמת העליה, כאשר עוצמת העלייה של מחירי הכוספה בעיקר תפסה רבים בהפתעה. פולי סויה נסחרים הבוקר ב1254 סנט לבושל, כאשר הכוספה נסחרת ב373.4 ומשלימה עליה של 40$ בעשרת הימים האחרונים! (65$ מהשפל של לפני חודש בדיוק). השמן נסחר ב 59 סנט לפאונד ומאבד כ10% בחודש האחרון על רקע העלייה במחירי הכוספה. בניגוד לתיקון במחירי שמן הסויה, מחירי שמן הדקל באסיה נסחרים קרוב לרמות השיא ב 5250 רינגט בין השאר על רקע הביקושים הגוברים לביודיזל והחלשות המטבע המלזי. לראשונה מזה שלושה חודשים, הדו"ח האחרון הצביע על יבול ומלאי נמוכים מהצפוי בסויה. בארה"ב  הקציר כבר עומד על 92%. השיחות בין הסינים לאמריקאים צפויים כאמור לתת רוח גבית למחירי הסויה בהמשך, כאשר עם סיום הקציר בארה"ב הפוקוס יעבור לדרום אמריקה והתפתחות היבול על רקע "לה נינייה" שצפויה לבקר שם במהלך הרבעון הראשון. הספקולנטים חוזרים  לסויה כאשר הם לונג 42 אלף חוזים בפולים, לונג 88 אלף חוזי שמן וצמצמו ושורט בכוספת סויה שך כ5000 חוזים (לפני הריצה האחרונה) . 

לסיכום 

תנועות חדות מהסוג שראינו בכוספת הסויה בשבועיים האחרונים, על אף העוצמה, אינן צריכות להפתיע את העוסקים בשוק הגרעינים באופן שוטף ומנהלים סיכונים. למען האמת היעדר תנועות מסוג זה אמור להפתיע יותר.  בשנים של אינפלציה, בעיות שרשרת אספקה, בעיות מזג אויר ויחס שימוש מלאי נמוכים, הנחת היסוד צריכה להיות שנחווה עוד תנועות רבות מסוג זה. 

המשך השיחות בין הסינים והאמריקאים בתוספת הצהרות חיוביות עשויה לתת לשוק התבואות וזרעי השמן תנופה נוספת לקראת סוף השנה. החיטה עם הפנים לשיאים חדשים והתירס שוב עם הפנים ל600. הסויה עשויה להיתקל בתקרה מסוימת ברמות האלה לאור הריצה המהירה בטווח קצר, אך עם הפנים קדימה הגופים המסחריים ינצלו את עקום המחירים ההפוך על מנת להרחיב התכסות.  הישורת האחרונה של השנה צפויה לספק תנודות חדות. בארץ על אף שיאים חדשים של השקל מחירי התבואות לצרכן הסופי עולים שוב על רקע מכסים, עמלות גודש ופרמיות. עדכונים בהמשך   

רק בריאות לכולם 

בברכה 

עדי