עדכון קצר שוק התבואות – חוזרים למגמת עליה? וגם על האינפלציה, בעיות שרשרת האספקה, משבר האנרגיה ומה שבניהם עדכון מ2.11.21

חודש אוקטובר הסתמן כחודש של חידוש מגמת עלייה בשוק הסחורות החקלאיות

אחרי שברבעון השלישי חוו מחירי הגרעינים תיקון מחירים והפיחו תקווה מסוימת להקלה במחירי המזון, תחילת הרבעון האחרון של 2021 פוגג חלק מהתקווה. התירס עלה ב6% באוקטובר, כאשר אתמול עם פתיחת המסחר הוא קובע שיא של שלושה חודשים. החיטה עלתה בכ7.4% בסיכום חודשי לשיא של 7 וחצי שניםהסויה נסחרה במגמה מעורבת יציבה כאשר פולי סויה איבדו 1.6% באוקטובר לעומת הכוספה והשמן שהוסיפו 2% ו4.2% בהתאמה. הדיבורים על אינפלציה ובעיות שרשרת האספקה משפיעים על כלל מחירי הסחורות כאשר גם סחורות שלא היו בכותרות שנים רבות עושות "קאמבק". הכותנה מזנקת לשיא של עשור, מחיר שיבולת שועל עולה  לשיא כל הזמני,   כאשר גם מחירי השעורה,הקנולה והשמנים מזנקים לשיאים.

בגזרת המאקרו אוקטובר היה החודש הטוב ביותר מזה כמעט שנה ומחק את הירידות החדות של ספטמבר  מדד ה P&S עלה בכ7% לשיא כל הזמנים. מדד הדאו ג'ונס עלה  ב5.8% מערכו, הנאסד"ק הוסיף 7.3% בסיכום חודשי. חברות הטכנולוגיה ממשיכות להוביל את המדדים בארה"ב כאשר חברת טסלה חצתה השבוע את רף הטריליון דולר שווי והצטרפה למועדון היוקרתי של מספר חברות מצומצם. השבוע יתכנסו (בזום) חברי הפדרל ריזרב לקבל החלטה על הריבית בארה"ס שלא צפויה להשתנות, אך עיניי ואוזני המשקיעים יהיו נשואות אל האמירות בנושא האינפלציה וכוונות הפעולה ב2022.

על רקע ועידת האקלים שהחלה השבוע בגלזגו, משבר האנרגיה באירופה ובעולם ממשיך. הנפט נסחר הבוקר ב 84$ לחבית שיא של שבע שנים! מחיר חבית מסוג ברנט עומד הבוקר על 84.80$. הביקושים לאנרגיה צפויים לגדול בחודשים הקרובים על רקע החורף בחצי הכדור הצפוני, כאשר הפחם חוזר להיות פופולרי והביקושים אליו גבוהים מתמיד. משבר האנרגיה צפוי להישאר בכותרות בטווח הנראה לעין. השבוע יתכנסו חברי אופ"ק לדבר על אפשרות הגדלת תפוקה. בטווח קצר ייתכן הגדלת תפוקה תסייע, אך הביקושים גדלים בהתאם וקצב החזרת התפוקה ייפגר בכל מקרה כך שמחיר של 100$ בתחילת 2022 אינו מופרך. בישראל מחיר הדלק מזנק לשיא של יותר משלוש שנים.

מחירי ההובלה אולי מספקים תקווה מסויימת ואולי רק הקלה זמנית, כשמדד ה BALTIC DRY INDEX ירד לשפל של שלושה חודשים באוקטובר ואיבד כ2.6% מערכו. מדד ה CAPESIZE ירד ב3.4%.  המדד אומנם איבד בחודש האחרון קרוב ל 40% מערכו אך עדיין נמצא בעליה של 112% מתחילת השנה !

הנרטיב של האינפלציה העולמית ממשיך ביתר שאת בעיקר לאור עליית מחירי הסחורות, בעיות שרשרת אספקה ומחסור עובדים.

בגזרת הקורונה, רף 5 מיליון המתים נחצה, כאשר במזרח אירופה הגל הרביעי מכה בצורה חזקה. ה FDA אישר חיסון ילדים מעל גיל 5 והוא צפוי להתחיל בארה"ב כבר בשבוע הבא.

התירס נסחר הבוקר ב580 סנט לבושל, שיא של שלושה חודשים, לאחר שהגיע לשפל של 506 סנט לבושל (נמוך ב 30$ לטון) אך לפני שלושה שבועות.  הדו"חות האחרונים הצביעו על מלאים גבוהים מהצפי, אך יחד עם זאת מחירי האתנול שמזנקים לשיא בעקבות מחירי הנפט, מחירי הדשנים הגואים והרעיון שיוקצו לתירס פחות שטחי מזרע בשנה הבאה סיפקו תמיכה למחיר. מרבית הריצה משוייכת דווקא לעליה במחיר החיטה. התירס שגרר את החיטה למעלה ברבעון השני החליף איתה תפקידים בתחילת הרבעון האחרון. קציר התירס עומד על 74% מעט מעל הממוצע אך נמוך מהצפי. הספקולנטים חוזרים לשוק וקונים תירס. פוזיציית הלונג שלהם עומדת על 244 אלף חוזים (25% יותר מתחילת אוקטובר)

החיטה ממשיכה לטפס ולשבור שיאים ואתמול שברה את רמת ה 800 סנט לבושל לראשונה מאז 2014. סעודיה קנתה כמות גדולה במחירי שיא במהלך הסופ"ש. המצרים שכרו את שירותי חברת סיטי בנק לעזרה בהתמודדות עם עליית מחירי החיטה ויחס המלאי לשימוש במדינות המייצאות נמצא בשפל כל הזמנים. מדובר במתכון מושלם להמשך עליות מחירים אם כי החיטה ידועה בתנודותיה החדות. חיטת קנזס נסחרת הבוקר ב806 סנט לבושל , כאשר מקבילתה משיקגו נסחרת ב798. חיטת מאטיף הצרפתית נסחרת  בשיא חדש של 291 יורו.  מחירי חיטת ים שחור בבורסה מזנקים לשיא כל הזמנים 350$ לטון ממוצע רבעון ראשון על רקע המלאים הנמוכים והחשש ממכסים בתחילת 2022. הספקולנטים הכפילו את פוזיציית הלונג שלהם בקנזס ועומדים על 53 אלף חוזים לעומת שורט של כ 8000 חוזים בשיקגו.

הסויה שקבעה שיאים ברבעון השני ונפלה במהלך הרבעון השלישי מתייצבת, כאשר מחירי השמן ממשיכים להיות גבוהים ומחירי הכוספה שומרים על רמה נמוכה. הדו"חות האחרונים הצביעו על יבול ומלאים גבוהים מהצפוי בארה"ב שם הקציר כבר עומד על 79%. מזג האויר בדרום אמריקה נוח וטוב לתקופת הזריעה. הייצוא עדיין לא ממריא. פולי סויה נסחרים הבוקר ב1250 סנט לבושל, כאשר הכוספה נסחרת ב331 והשמן ב61.60. המשך עליות בתירס והחיטה יכול לייצר מומנטום של עליות גם בסויה.הספקולנטים חוזרים אט אט לסויה כאשר הם לונג 24 אלף חוזים בפולים, לונג 85 אלף חוזי שמן וצמצמו בלמעלה מחצי את השורט בכוספת סויה ל 15 אלף חוזים.

  לסיכום 

ההתאוששות העולמית ממשבר הקורונה, משבר הגז באירופה ומשבר האנרגיה העולמי כמו גם הבעיות בשרשרת האספקה ימשיכו ללות אותנו לתוך 2022. האינפלציה מרימה ראש בכל העולם והכותרות לא פוסחות גם על ישראל. הדולר שנסחר בשפל של 25 שנה מול השקל מקל אך במעט על היבואנים, יחד עם זאת הדבר בטל בשישים אל מול העיכובים בנמלים ועמלות הגודש. החיטה היא בעלת הפוטנציאל הגדול ביותר לעליות בהמשך, כאשר התירס והסויה לא יכולים להישאר אדישים מאחור לאורך זמן, על אף הנתונים הטובים שלכאורה אמורים לשמור על המחירים יציבים. החיטה והתירס נסחרים מבחינה טכנית ב"קניית יתר" משמע רצו מהר מידי בטווח קצר ולכן לא מן הנמנע שנראה תיקונים כלפי מטה בטווח קצר. 2022 צפויה להיות לא פחות מאתגרת מ 2021 לכן ישנה חשיבות רבה לניהול הסיכונים מושכל.