עדכון שוק הגרעינים וזרעי השמן – ירידות חדות , תנודתיות בשיא וקריאות תיגר על האינפלציה

רכבת ההרים בשוק התבואות וזרעי השמן נמשכת, כאשר המסכים נצבעים באדום בוהק ביומיים האחרונים

הדו"ח ביום חמישי שעבר היה שוב נייטרלי בעיקרו (הנתונים מופיעים למטה) ובשוק שורי (שוק של עליות מחירים) מהסוג שאנו חווים מהקיץ שעבר, השור צריך הרבה יותר אוכל כדי להשביע את רעבונו ככל שהוא גדל. במילים אחרות חלק גדול מן החדשות הרעות של השנה החולפת כבר מתומחרות ועכשיו הפוקוס עובר למזג האוויר בארה"ב, לאיכות וכמות היבולים ונתוני היצוא שממשיכים לספק מספרים חסרי תקדים בעיקר לכיוון סין. בסוף החודש מתפרסם דו"ח שטחי הזריעה שגם הוא יהווה נדבך משמעותי בקביעת המחירים בחודשי הקיץ.

 מדדי המניות בארה"ב עדיין נעים קרוב לשיא כל הזמנים. יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב פרסם אתמול את החלטת הריבית  שתעמוד על 0% עד 0.25% לעת עתה וכן להמשיך בתוכנית הרכישה של 120 מיליארד דולר בחודש של אג"ח ממשלתי (הדפסת כסף מודרנית), בנוסף דיבר הנגיד על שתי העלאות ריבית עד סוף 2023 הצהרה שגרמה לירידות שערים ונפילה חדה במחיר הזהב על בסיס הרעיון שהפד מוכן להילחם באינפלציה.  

 חבית נפט מסוג WTI נסחרת ב 72$, שיא של שנתיים וחצי !  מחיר ה WTI עלה בקרוב ל 50% מתחילת השנה. חבית נפט ברנט נסחרה הבוקר ב74$. עושה רושם ששילוב האינטרסים של חברות אופ"ק, המתיחות בין ארה"ב לרוסיה ואיראן והסביבה האינפלציונית יתמכו במחירי הנפט לתוך 2022 ולא מן הנמנע שנחזור לאיזור ה 100$ במהלך השנה הבאה.

 בגזרת הקורונה, בזמן שבישראל הוסרו ההגבלות לחלוטין ובשעה טובה גם המסכות ירדו, התחלואה בעולם נמשכת כאשר מדינות רבות חוזרות בהן מהסרת המגבלות לאור התפתחות וריאנטים שונים. יחד עם זאת קצב החיסונים מתגבר וקיימת אופטימיות זהירה לקראת המחצית השניה של 2020.  

 התירס יורד ב 24 סנט ונסחר ב652 סנט לבושל (מאבד כ 60 סנט מאז פרסום הדו"ח בשבוע שעבר) דו"ח האיכויות הצביע על 68% מהיבול במצב טוב עד מצויין ברף התחתון של ההערכות. מזג האוויר אמנם סיפק הקלה מסוימת אך לאור מזג האוויר החם והיבש שצפוי בקיץ, צפויה הרעה בהמשך. דו"ח ה USDA הציג מלאים קטנים מהצפוי בתירס מה שגרם תחילה לעליות, אך עד מהרה השוק הסתובב שוב תוך כדי תנודתיות גבוהה. מספר אירועים שמכבידים על מחירי התירס בימים האחרונים הם דיווחים מסין על כוונת הממשלה להגביל ספקולציה בסחורות על מנת למתן את המחירים. פקק שנוצר בנמלים מסין האט את קצב הייבוא וההזמנות שלהם מארה"ב. דיווחים שביידן מתכוון להוריד מעט את המנדט של שימוש 15% אתנול בדלק, דבר שלא קרה מ2005. לא יהיה פשוט להעביר החלטה כזו אבל אם יצליח, מלאים רבים של תירס עשויים לחזור לשוק. הבורסה לסחורות העלתה את דרישות המרג'ין על מוצרים רבים, דבר שגרם לספקולנטים רבים לצאת מהשוק. הספקולנטים שלדעת רבים היו אחראים לירידות במאי (בדרך כלל מאשימים אותם בעליות), ממשיכים להחזיק פוזיציה בהימור על עליות בתירס של כ 238 אלף חוזים, ירידה חדה מה 400 אלף פלוס חוזים שהחזיקו בסוף אפריל.

 החיטה נסחרת הבוקר ב602 סנט לבושל, כאשר חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 658 סנט לבושל. דו"ח ה USDA  היה די נייטרלי והחיטה ממשיכה לעקוב בעיקר אחרי התירס,חיטת מאטיף בשפל של חודשיים ונסחרת  ב 205 יורו לטון . מחירי חיטת ים שחור עומדים עדיין  באיזור 255$. מזג האויר ממשיך לתעתע כאשר גשמים באיזורי הגידול מספקים הקלה מסוימת. יחד עם זאת השימוש בחיטה קשה למספוא וחשש למזג האוויר בהמשך אמורים לתמוך במחיר במהלך הקיץ. הספקולנטים מחזיקים כ 20 אלף חוזים בלונג בקנזס וכאלף חוזים בשורט בשיקגו.

 הסויה יורדת אף היא בחדות ונסחרת ב 1407 סנט לבושל, חזרה למחירי תחילת הרבעון שעיקר הלחץ מגיע מהירידות החדות במחירי השמן שמאבד 12% מתחילת ההחודש. קומפלקס השמנים שקבע שיא כל הזמנים במהלך אפריל תיקן בכ20% מאז. שמן הסויה נסחר ב 58.21 סנט לפאונד . מחירי שמן הדקל באסיה עומדים על  3550 רינגט לטון , דבר שאמור להקל בהמשך על מחיר השומן המוגן. כוונת ממשל ביידן להקל גם על מפעלי השמן בדרישה להקצאות שמן ביודיזל לוחצת את המחירים. כוספת סויה יורדת לשפל מחירים של חצי שנה ונסחרת ב 378$ לטון אחרי שבמהלך מאי הגיעה מעל ל450$ על אף דיווחים על ייצוא שיא מצד ברזיל. הלימיט היומי בכוספה הוגדל ל45$. הספקולנטים הקטינו את ההימור על עליות בצורה משמעותית במהלך מאי וכרגע עומדים על 146 אלף חוזים בלונג בסויה,85 אלף בשמן ו 21 אלף בכוספה. נירידות בימים האחרונים ככל הנראה מוציאות עוד ספקולנטים מהמשחק.

 לסיכום

 התנודתיות שמאפיינת את המסחר בגרעינים מאז תחילת יוני צפויה להמשך עמוק לתוך הקיץ, חשוב לעקוב בעיקר אחרי המגמה. ההנחה שהאמריקאים וגם הסינים מתכוונים להילחם באינפלציה המתהווה, מרחיקה מעט את הספקולנטים שיוצאים באופן מסיבי מכלל קומפלקס הסחורות, כשמנגד אנליסטים רבים בוול סטריט מציינים את הירידות כ"תיקון בריא" לשוק שהיה ב"קניית יתר" ושהמחירים הנוכחיים הינם הזדמנות קניה. הספקולנטים מאפסים פוזיציות לקראת "דו"ח שטחי הזריעה" שיפורסם בסוף החודש. התיקונים כלפי מטה בשוק הגרעינים ממשיכים להיות "טכניים" והתנודתיות החריפה צפויה להמשך. בהתבסס על הנתונים הפונדמנטליים וללא השפעת גורמים חיצוניים, סביר להניח שהמחירים הנוכחיים בתירס ובעיקר בסויה מהווים הזדמנות קניה להמשך השנה ,יחד עם זאת חשוב לנהל סיכונים בהתאם.  

 סופ"ש נעים

נמשיך לעדכן !

עדי