עדכון שוק התבואות – התנודתיות נמשכת , מזג האוויר מתעתע וסיכום ביקור בארה"ב

את שלושת השבועות האחרונים ביליתי (וגם עבדתי) בארה"ב, זאת לאחר שלא הייתי במשרד בניו יורק מאז ינואר 2020. בסקירה אשתף במספר תובנות לגבי השווקים כפי שעלו בפגישות עם קולגות ואנשי מקצוע

נתחיל במזג האוויר בארה"ב. ניתן לומר שמזג האוויר מתנהג בצורה דומה לשוק הגרעינים  וזרעי השמן. יום שרבי ויבש מלווה ביום גשום וסוער. חום של 38 מעלות הופך ביום המחרת ל 17 מעלות. ניו יורק קיבלה את הכמות המשקעים השלישית בגודלה ב100 השנים האחרונות. בקיצור שמח.  הגשמים שפקדו את אזורי גידול התירס בדיוק בתקופת ההאבקה (POLINATION) תקופה קריטית לגידול מנעה קטסטרופה, על אף שרוב אזורי הגידול קיבלו כמות טובה של משקעים, דקוטה ומינסוטה סובלות מבצורת שיכולה בהמשך הדרך להוריד את היבול הכולל ואיכותו. אנחנו עדים לכך שכל שינוי במודל מזג האוויר, כמו צפי למשקעים ולהיפך משפיע על השוק אפילו במסחר התוך יומי.  לגבי מזג האוויר בעולם – את ברזיל פקדה קרה קשה באיזורי גידולי הקפה דבר שהטיס את מחיר הקפה לשיא של 7 שנים. בצורת בקנדה גורמת למחירי החיטה לזנק אחרי שאיכות היבולים התדרדרה במהירות הגבוהה בהיסטוריה (בשבועיים למעשה רוב היבול עבר מאיכות ברמת טוב מצויין לאיכות מספוא) הצפות קשות באירופה וסין פוגעות בחיי אדם וגורמות אף הן לחשש לגבי יבולי השדה כמו גם בעיות לוגיסטיות. מישהו אמר "שינוי אקלים?". אחד הנושאים החמים בכותרות בארה"ב הוא נושא פליטות הפחמן של חברות תעשייתיות שיצטרכו בשנים הקרובות להקדיש סכומים לא מבוטלים ע"מ לקזז את אותן פליטות (סקירה  מורחבת בנושא תישלח בקרוב)

 האינפלציה ממשיכה לתפוס כותרות בארה"ב ודיבורים על יוקר המחיה והשלכותיו על הציבור האמריקאי תופסים מקום בשיח התקשורתי והציבוריגם במלונות בהם השתכנתי, הירבו להתנצל על ה"שירות החלקי" וזאת על רקע הקושי למצוא עובדים שנמצאים כרגע בחל"ת עד סוף הקיץ (לא המצאה ישראלית).

 וראיינט הדלתא מכה גם בארה"ב, כאשר ברוב המדינות המגבלות הוסרו לחלוטין והתקשורת אינה משדרת את רמת הפאניקה הנהוגה בישראל. יש קמפיין גדול להאצת החיסונים שזמינים בחינם כמעט בכל בית מרקחת בפינת רחוב. 50% מהאמריקאים מחוסנים באופן מלא, כאשר החיסונים לבני 12 ומטה נמצאים בתהליך מתקדם של אישור. כמו כן חברות התרופות עובדות על התאמת החיסון לדלתא ומתן מנת BOOST שלישית (כרגע למחלות רקע ובני 65 ומעלה).

 החודש התחיל על רקע דו"ח הזריעה שהיה שורי והצביע על שטחי זריעה קטנים מהצפוי בארה"ב. העליות החדות אחרי פרסום הדו"ח לוו בירידות חדות עם החזרה מחופשת ה 4 ביולי, דבק שיצר "גאפ" (טווח מחירים שלא היתה בו פעילות כלכלית בגרף היומי של התירס (ראה בתחתית)  דו"ח ההיצע והביקוש החודשי שפורסם ב12 ליולי שהיה דווקא דובי (הציג הערכות מלאי גבוהות מהצפוי) לווה דווקא בעליות מחירים שבשיאן סגרו את הגאפ כמעט במלואו ביום רביעי שעבר. לאחר שלושה ימי ירידות רצופים, התירס שוב חוזר למחירו ביום פרסום הדו"ח.

מחיר הנפט שהתחיל את החודש קרוב ל 78$ לחבית (שיא של שש וחצי שנים!)  נסחר הבוקר ב71.60$, לאחר שחברות אופ"ק קיבלו החלטה להתחיל להגדיל תפוקה בהדרגה ולהפסיק את הצמצום שנכפה בזמן הקורונה בספטמבר 2022, לכאורה לא החלטה שהיתה אמורה לגרור תיקון כה חד, אך הספקולנטים והפסיכולוגיה גררו תיקון לשוק שיותר מהכפיל עצמו במחיר בשנה האחרונה.

 מדדי המניות בארה"ב חוו תיקון משמעותי ראשון בשבוע שעבר בצורת רצף ירידות של חמישה ימים, על רקע החשש מהתפשטות התחלואה, אך כמו שקורה שוב ושוב בשנה האחרונה, הירידות התבררו ככאלה שהן לצורך עליה והשוק שוב ברמות שיא. הפד בארה"ב ייתן הצהרה השבוע ואמור להתייחס ללחצים אינפלציוניים ועל הריבית שצפויה להישאר על 0% עד 0.25% בטווח הנראה לעין.

 לאחר ירידות חדות בשבוע שעבר ופתיחת שבוע אדומה אתמול, התירס הצליח לסגור בירוק אתמול ומתייצב הבוקר באיזור 550 סנט לבושל. סיורי השטח של הסקאוטים באיזורי הגידול היו טובים גם באזורים שנפגעו מהבצורת בתחילת הקיץ. 64% מיבול התירס מדורג באיכות טוב עד מצויין מתחת להערכות (65%). אזורי הגידול ברובם צפויים לסבול ממזג אוויר חם ויבש דבר שצפוי לספק תמיכה למחיר. נושאים שהכבידו על המחיר בתקופה האחרונה:  כוונת ביטול מנדט האתנול של ביידן  (כ 35% מהתירס בארה"ב הולך לאתנול). הנושא נתקל בלובי חזק ולא בטוח שיעבור, אך התגובה הייתה ירידת מחיר תירס עליית מחירי שמנים (ביו דיזל). מלאי האתנול ,ללא קשר, הגיע לשיא של חמישה חודשים ויש חשש לפגיעה בביקושים. נתוני יצוא שנחלשו מעט וחשש שהסינים "יעשו שרירים" מול ביידן. הספקולנטים מחזיקים כ 220 אלף חוזים בלונג (45% פחות מהשיא באפריל)

 החיטה נסחרת הבוקר ב639 סנט לבושל, כאשר חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 674 סנט לבושל. החיטה עקבה אחרי התירס בתנועות למעלה ולמטה, אך בשבועות האחרונים קיבלה סיבות לרוץ בעצמה, כפי שצויין הבצורת החמורה בקנדה ושחיקת היבולים, מזג האוויר בארה"ב שפוגע בחיטה האביבית וגם ההצפות באירופה מעוררות דאגה.  בדו"ח ה USDA האחרון ראינו גם ירידת מלאים כתוצאה מכך. חיטת מאטיף נסחרת  ב213  יורו לטון (עלייה של כ 5% בשבועיים) . מחירי חיטת ים שחור נעים באיזור 250$ לטון וקפצו באיזור 6$-7$ רק בשבוע שעבר. המצרים חוזרים לשוק ויוציאו מכרז חיטה השבוע. החיטה צפויה גם לקבל רוח גבית מהתירס בהמשך.הספקולנטים בלונג 27 אלף חוזים בקנזס ושורט כ 4 אלפים חוזים בשיקגו.

 הסויה נסחרת הבוקר ב1422 סנט לבושל.  שמן הסויה נסחר ב 66.5 סנט לפאונד קפיצה של למעלה מ 10% בשבועיים על רקע סיפור הביודיזל המתחדש.  מחירי שמן הדקל באסיה משלימים עליה של 20% מתחילת החודש על רקע הדחיפה משמן הסויה ועומדים הבוקר  על כ4675 רינגט לטון שיא של חודשיים. כוספת סויה שנסחרה בשפל מחירים של שמונה חודשים בתחילת החודש  347$ לטוןעלתה עד 370 בשבוע שעבר ונסחרת הבוקר ב357$ לטון. איכות יבולי הסויה ברמת טוב מצויין עומדת על 58% ונמוכה בכ2% מהערכות קודמות. הסויה תהיה מושפעת מאותם הגורמים שישפיעו על התירס בתקופה הקרובה עם דגש גדול יותר לכיוון סין והמשך הייבוא החזק מכיוונה.  הספקולנטים מאמינים בעליות בכל מוצרי הסויה כאשר הם מחזיקים לונג של 95 אלף חוזים בפולים, 57 אלף חוזים בשמן ו20 אלף חוזים בכוספה.

 לסיכום

חודש יולי אופייני קרוב לסיומו, עם תזזיתיות כמעט על בסיס יומי. המחירים עדיין ברמות שיא של למעלה מ7 שנים לתקופה זו. מזג האויר ימשיך להיות במוקד, כאשר בצד המאקרו נתוני התחלואה, האינפלציה והמצב בסין עשויים להכתיב את הטון.  הסוחרים "פיצו" עצמם בשבוע שעבר על הירידות בבורסה על ידי העלאת מחירי הפרמיות, שכן לטענתם מחיר הבורסה מושפע מספקולציה בטווח קצר בזמן שהם סובלים ממחסורים מקומיים, בעיות לוגיסטיות וקפיצה במחירי ההובלה. ירידת המחירים האחרונה לא תגיע (לצערנו) לצרכן הסופי בישראל בשלב זה, שכן נוסף על עליית מחירי הפרמיות וההובלה,התורים התפעוליים בנמלים בארץ שוברים שיאים ומייקרים את המחיר עוד יותר.

 על אף התנודתיות בטווח הקצר, רוב העוסקים בסחר בגרעינים בארה"ב משכונעים שרמת המחירים הגבוהה תישמר והמחירים בסוף 2021 לתוך 2022 יהיו גבוהים יותר. אחד הסוחרים הותיקים איתם שוחחתי טען באוזניי שאם תתפתח בעיית מזג אוויר בדרום אמריקה במהלך הרבעון הראשון של השנה הבאה  אזי 2022 יכולה להראות כמו "2021 על סטרואידים" ….

 יום טוב ורק בריאות לכולם

 עדי