עדכון קצר שוק התבואות מהיום 2.12.21- סערה בשווקים, האומיקרון וקריסת מחירי הנפט

    מחבר:
  • עדי פנחס

חודש נובמבר הסתיים אתמול במסכים אדומים בוהקים בחסות ה"אומיקרון" ופאוול, נגיד הבנק הפדרלי, שהצליח, שוב, ולא בפעם הראשונה לטעת תחושת אי וודאות במשקיעים כשאמר אתמול שהבנק המרכזי ידון בצמצום מהיר יותר של רכישות האג"ח בפגישה הקרובה בדצמבר

מדדי המניות שטיפסו לשיא כל הזמנים במהלך החודש, "גילחו" את כל התשואות בימים האחרונים אחרי שבחג ההודיה, עת שהשווקים היו סגורים החלו העדויות על התגלות הנגיף החדש ועוצמתו. מדד ה S&P סיים את החודש בירידות של 0.7% בזמן שמדד הדאו ג'ונס ירד ב3.5%, מדד הנאסד"ק סיים את נובמבר ללא שינוי.  

מדדי הסחורות ירדו בחדות בהובלת הנפט שאיבד 21% מערכו במהלך נובמבר, הירידה החדה ביותר מאז מרץ 2020! (ביום שישי האחרון בלבד איבד הנפט כ13% מערכו). מדד הסחורות CRB ירד ב 8.37% בנובמבר, כאשר מדד הסחורות של דאו ג'ונס איבד 6.61% מערכו. התנודות החדות בשוק הזכירו לרבים את ימי תחילת הקורנה לפני שנה ואפילו את 2008 (ל"זקנים" שבחבורה) כאשר "מדד הפחד" זינק ביום שישי ב 35% ביום אחד, נרגע ביום שני ואתמול שוב עלה ב 27%.  

*מצ"ב לסקירה גרפים לסיכום נובמבר לשימושכם  

מחירי התבואות שהחלו את נובמבר בעליות, כאשר התירס קובע שיא של שלושה חודשים, החיטה שיא חדש של 9 שנים והסויה מתאוששת מירידות חדות ברבעון השני, סגרו את חודש נובמבר ביציבות יחסית. התירס סגר בירידה מינורית של כ 0.25%, הסויה ומוצריה במגמה מעורבת, כאשר הפולים יורדים בכ0.6%,השמן מאבדכ10% . כוספת הסויה הוסיפה 5.3% לערכה בסיכום חודשי. החיטה הקשה (קנזס), על אף ירידות חדות בשני ימי המסחר האחרונים לחודש, עלתה ב4.23% בסיכום חודשי כאשר חיטת שיקגו כמעט ללא שינוי עם עלייה מינורית של 0.13%.  

מבחינת המאקרו השווקים צפויים להמשיך לנוע בעצבנות, כאשר האומיקרון ובעיקר קצב התפשטותו ודרגת חומרתו יעמדו במוקד. בעיצומו של הגל הרביעי בעולם, אתמול בלילה אישר ה FDA את התרופה לקורונה של חברת מרק. האישור של פייזר צפוי להגיע בקרוב, כאשר הגבלות וסנקציות מצד מדינות שונות בעולם ועידוד התחסנות יהוו חלק מהמערכה נגד הגל החדש. ביום שישי הקרוב דו"ח התעסוקה האחרון לשנת 2021 שצפוי להצביע על המשך שיפור מגמת התעסוקה בארה"ב, כאשר שיעור האבטלה צפוי לעמוד על 4.5% ומתקרב לשיעורי טרום קורנה. בגוש האירופאי, האינפלציה ממשיכה להרים ראש ועומדת על 4.9% רמת שיא מאז היווצרות האיחוד לפני 25 שנה! 

חודש דצמבר נפתח היום עם מסכים ירוקים אחרי הנפילות החדות אתמול, כאשר מדדי המניות והסחורות מתחילים את החודש עם תקווה ל"ריצת סנטה קלאוס" המסורתית, שהשנה צפויה להיתקל במספר מהמורות המוזכרות לעיל. הנפט פותח בעליה של למעלה מ4% לרמת 69$ לחבית על רקע פגישת חברי אופ"ק יחד עם רוסיה היום ומחר וצפי שהם לא ישושו להגדיל תפוקה בעיקר על רקע ירידת המחירים החדה בנובמבר והמהלכים של ביידן.  

התירס נסחר הבוקר ב572 סנט לבושל, עלייה של 5 סנט. הקציר בארה"ב הסתיים ובשבוע וביום חמישי בשבוע הבא נקבל תמונת מצב על ההיצע והביקוש העולמי. הביקוש לאתנול יעמוד במוקד כמו גם התקדמות הזריעה בדרום אמריקה.  כמובן שהתירס יושפע מהנפט ומהשווקים החיצוניים בצל החששות מהאומיקרון והתפשטותו. בהיעדר השפעות חיצוניות לא מן הנמנע שנראה את מחירי התירס מבקרים ברמת ה 600 עוד לפני השנה החדשה.   

 החיטה שכאמור, שברה שיא חדש של 9 שנים . נסחרת בעליה של 7 סנט לרמת 829 סנט לבושל,  חיטת שיקגו ב795 סנט לבושל, כאשר חיטת מאטיף הצרפתית נסחרת  ב288 יורו (כ23 יורו פחות מהשבוע שעבר) החיטה צנחה כ50 סנט לבושל ביומיים האחרונים על רקע התחזקות הדולר בעולם , עדכון כלפי מעלה של היבול באוסטרליה לשיא והשפעת הטלטלה בשווקים. מצרים סגרה ביום שני את הזמנת המכרז הגדולה ביותר שלה אי פעם על 600 אלף טון מרוסיה, אוקראינה ורומניה של חיטת 12.5% במחיר של מעל 350$ לטון במונחי FOB, מדובר במחיר הגבוה ביותר מזה עשור ועל כמות עצומה, מה שמבהיר שהמצרים מעריכים שמחירי החיטה צפויים עוד להאמיר.

פולי סויה נסחרים הבוקר ב 1226 סנט לבושל, כאשר הכוספה נסחרת ב343$ לטון. השמן נסחר ב55.90 סנט לפאונד לאחר שירד 10% בטווח קצר בהשפעת הקריסה במחירי הנפט. שמן הדקל נסגר ב4950 רינגט בבורסה במלזיה שפל של חודש וחצי במחירי הספוט. אין חדשות מיוחדות בסויה למעט הצורך במעקב אחרי התקדמות היבולים בדרום אמריקה ורכישות מצד סין לקראת השנה החדשה. הדו"ח בשבוע הבא ייתן לנו הערכה ראשונית. 

לסיכום 

ה"מאניה דיפרסיה" בשווקים חזרה לבקר, נקווה שהביקור יהיה קצר הפעם. לצד תחזית צמיחה מעודדת לשנה הקרובה וניסיון להחזיר את הכלכלה ושוק העבודה לתקופת טרום קורונה, הנגיף מרים ראש ונותן לנו תזכורת שהוא כאן להישאר וגם כאן כדי ליצור לנו תנודות חדות בשווקים. צרכני התבואות צריכים לראות בנפילות האחרונות הזדמנות לכיסוי קדימה במחירים טובים יותר שהרי גם בתקופה הקשה של הסגרים אנשים לא הפסיקו לאכול, להיפך. ביקושים לתירס ובעיקר לאתנול כמו גם לחיטה איכותית, עשויים לדחוף את התירס והחיטה לרמות גבוהות יותר במהלך הרבעון הראשון, כאשר בשלב זה פולי הסויה נראים בתימחור ניטרלי, בהיעדר בעיות מזג אוויר בדרום אמריקה. כוספת הסויה תמשיך ככל הנראה במגמת סגירת הפערים אל מול שמן הסויה.  כמו כן נצטרך לעקוב אחרי מחירי הנפט ויכולת ההתאוששות של המחיר אחרי הנפילה החדה בנובמבר שמשויכת לאירוע מאקרו שלא קשור בנתוני ביקוש והיצע אמיתיים של הנפט בשוק. הנפט משפיע כמובן על כלל קומפלקס הסחורות. כפי שציינתי בסקירות הקודמות יש לקחת בחשבון תרחישי קיצון בניהול הסיכונים לשנה הקרובה. 

רק בריאות לכולם וחג אורים שמח!   

עדי