עדכון שוק התבואות מ-7.4.22 – סיכום הרבעון הראשון ומבט קדימה, המלחמה, האינפלציה וצפי היבולים

    מחבר:
  • עדי פנחס

הרבעון הראשון של 2022, היה מהסוערים שידענו הן בכלכלה העולמית והן בזירה הגיאופוליטית

שנתיים מפרוץ הקורונה, השנה החלה עם ניצוצות של תקווה שהסדר העולמי עומד לשוב לכנו וההתמודדות עם השלכות המגפה הופכת לברת שליטה. מהר מאוד המציאות טפחה על פנינו. החלטתו של פוטין לצאת למלחמה באוקראינה טרפה את הקלפים מחדש. מעבר לזוועות והמראות הקשים שלא נראו מאז מלחמת העולם השניה וגלי הפליטים, המלחמה משפיעה באופן ישיר על הכלכלה העולמית ומוסיפה שמן למדורה הבוערת עוד מימי תחילת הקורונה.

****מצ"ב לסקירה זו שקפים רלוונטיים וגרפים לסיכום הרבעון לשימושכם****

מדדי המניות בארה"ב ירדו בחדות במהלך הרבעון הראשון, שהנאסד"ק איבד כ 9% מערכו, ה P&S ירד ב 4.9% והדאו ג'ונס איבד כ 4.6% בסיכום רבעוני.

על רקע תחילת הפלישה הרוסית, מחירי הנפט קבעו שיא של 14 שנה בתחילת מרץ, כאשר חבית מסוג WTI הגיעה ל 130$ וחבית מסוג ברנט נגעה קרוב ל140$. מחיר הנפט ירד עד כדי 100$ בימים האחרונים של מרץ, בעקבות חשש מהתפרצות הקורנה בסין, מאמצים להגברת תפוקה מצד ארה"ב ומימושים של ספקולנטים. על אף הנסיגה מהשיא, הנפט רשם עליה רבעונית של 33%! המומנטום השלילי של סוף הרבעון גלש לתחילת אפריל, כאשר מחיר חבית מסוג WTI עומד כיום על 98.26$ ומחירה של חבית מסוג ברנט  עומד על  102.78$. הקורונה בסין והמשך המאמצים מצד ארה"ב להגדלת המלאים על ידי שחרור מלאיי חירום עשויים להפעיל לחץ על המחיר בטווח קצר, כאשר מנגד המשך הלחימה וההתרחקות של ארה"ב ומדינות המערב מחידוש הסכם הגרעין עם איראן עשויים דווקא לתמוך במחירים.

בארה"ב, האינפלציה בשיא של למעלה מ40 שנה ועומדת לחצות את רף ה 8% בקריאה הבאה. הריבית עלתה ב0.25%, העלאת ריבית ראשונה מאז 2018 והיא צפויה להמשיך לעלות בכל אחת משש הפגישות הבאות של הפד, כאשר הוא מאותת גם על מכירות של אג"חים על מנת להקטין את המאזן שלו, דבר שהשווקים לא קיבלו באהבה בשבוע שעבר. החשש למיתון גובר בארה"ב, כאשר התשואות על אג"ח ממשלתית לטווח קצר גבוהות מהתשואות לטווח הארוך (בעבר היה אינדיקטור ראשוני למיתון) , אך יחד עם זאת שוק העבודה שנמצא בתעסוקה כמעט מלאה עם 3.6% אבטלה ("אבטלה טיבעית") מספק תקווה שנצליח אולי לחמוק ממיתון.

שוק התבואות ממשיך לחוות את התקופה הסוערת ביותר מאז 2008, עת בצורת עולמית הטיסה את המחירים לשיא כל הזמנים. הסויה עלתה בלמעלה מ 20% בסיכום רבעוני, כאשר התירס הוסיף  26% והחיטה קרוב ל30% ( ניתן לראות את המספרים המדויקים כמו גם ביצועים של סחורות אחרות במצגת המצ"ב). חשוב לציין שמדובר במחירים בבורסה לסחורות ולא במחירי היבוא לישראל שם מחירי ההובלה והפרמיות, כמו גם ביטולי חוזים לאור המלחמה, גרמו לעליית מחירי חומרי גלם בשיעור חד יותר.

הרבעון הראשון היה בסימן מזג אוויר בעייתי בדרום אמריקה שהוריד את תחזית היבולים של הסויה והתירס באופן ניכר וכמובן המלחמה באוקראינה ורוסיה, ספקיות חיטה ותירס מהמובילות בעולם. חוסר הוודאות לגבי היבול באוקראינה בעיקר, מדאיג מאוד וצפוי לשמר את רמות המחירים הגבוהות. אוקראינה סובלת ממחסור חמור בדשנים וסולר ובעיית גישה לשדות. ההערכות מצביעות על ירידה של  כ30% ביבול החיטה ולמעלה מ50% ביבול התירס. מכה לא פשוטה לשוק העולמי ולשוק הישראלי בפרט.

דו"ח כוונות הזריעה והמלאים הרבעוניים בארה"בשפורסם ביומו האחרון של הרבעון הצביע על ירידה חדה וגבוהה מהציפיות בשטחי הגידול של התירס השנה, לעומת עלייה חדה גבוהה מהציפיות בשטחי הגידול של הסויה (הנתונים במצגת המצ"ב). בחיטה עליה קלה בשטחי הגידול בהתאם לציפיות. הדו"ח שרבים רואים בו את הדו"ח החשוב ביותר בשנה ובדרך כלל נותן את הטון למגמת המחירים בהמשך, היה בעל משמעות פחותה השנה שכן האנליסטים עדיין מנסים להעריך את גודל הפגיעה באוקראינה והחקלאים האמריקאים עשויים לשנות את העדפתם לזריעה בהתאם להתפתחות המחירים בחודש הקרוב.

דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של משרד החקלאות האמריקאי שפורסם ביום שישי האחרון וגם כן לא קיבל התייחסות מהסוג אליה הורגלנו בדו"חות, היה ניטרלי דובי עם הפתעה בדמות הגדלת המלאי העולמי בתירס והסויה. יחד עם זאת הנתונים עדיין בערבון מוגבל ורב הנסתר על הגלוי בשלב זה. הגרעינים המשיכו את מגמת העליה גם אחרי פרסום הדו"ח שהתירס מסיים בעליה של 11 סנט ל 769 סנט לבושל קרוב לרמת שיא. מחיר תירס לדצמבר 716 סנט לבושל מהווה שיא כל הזמנים למחיר יבול חדש בתקופה זו של השנה. פולי סויה זינקו ב 44 סנט לרמת 1689 סנט לבושל, כאשר כוספת סויה הוסיפה 8$ לרמת 468$ לטוןשמן הסויה עלה בחדות לרמת 75 סנט לגלון והשלים עליה של 5.5% בסיכום שבועי. החיטה שבימיו האחרונים של הרבעון כבר ירדה מתחת לרמת ה 1000 סנט לבושל, סגרה ביום שישי בעליה של 36 סנט ל 1106 סנט לבושלחיטת שיקגו (רכה) סגרה ב1052.

ייתכן וחלק מהבעיות באוקראינה מתחילות להיות מתומחרות בשוק, יחד עם זאת התמונה אינה ברורה דיה כדי לקבוע בוודאות. התירס בעיקר היבול החדש צפוי לשבור שיאים במידה ועונת הגידול בארה"ב לא תעבור בצורה חלקה. קציר החיטה בחצי הכדור הצפוני צפוי במהלך מאי יוני צפוי לספק הקלה מסויימת למחירים, אם כי העתיד לוטה בערפל. בגזרת הסויה שטחי המזרע הגדולים בארה"ב צפויים לסייע בהמשך בהנחה שעונת הגידול תעבור טוב, יחד עם זאת דיווחים על קרה בברזיל בימים אלה מעוררים חשש לפגיעה נוספת ביבולים במהלך הקציר שם והפחתה נוספת במלאים.

כפי שצויין בסקירות הקודמת, מעבר להתייקרות חסרת התקדים בזמן כה קצר, קיימת בעיית זמינות של חומרי הגלם בכל הסקטורים כמעט. 

לסיכום:

שוק הסחורות שנמצא בתקופת "סופר-סייקל" מקיץ 2020, קיבל רוח גבית נוספת מההמשבר בין רוסיה לאוקראינה, כאשר התלות האנרגטית של אירופה ברוסיה יצרה שרשרת עליית מחירי תשומות, כמו גם העובדה שרוסיה ואוקראינה מהוות נתח משמעותי בייצוא העולמי של תבואות וברזל. הרבעון השני מתחיל כשהמלחמה עדיין בעיצומה, הקורונה מכה בסין שנית עם סגרים בשנחאי ומקומות נוספים, העולם מתמודד עם אינפלציה וחשש ממיתון,מחירי חומרי הגלם מאמירים והמשבר בשרשראות האספקה ממשיך ביתר שאת.

ניהול הסיכונים צריך לקחת בחשבון התכסות ארוכת טווח, היבטים לוגיסטיים ותנודות חדות, כמו גם האפשרות לרמות מחירים גבוהות אף יותר בהמשך.

השלכות המשבר אינן ברורות בשלב זה, אם כי ניתן להעריך שתהיינה ארוכות טווח בשל הסנקציות על רוסיה שככל הנראה לא יוסרו במהרה, עתיד היבולים באוקראינה שלא ברור בשלב זה, והמשבר העולמי באנרגיה.התנודתיות צפויה להימשך בטווח הנראה לעין.

נקווה שבסוף הרבעון הנוכחי נוכל לשים את "עין הסערה" מאחורינו ולהתחיל לתכנן את היום שאחרי.

מאחל לכולם חג חירות שמח ושקט, בשורות טובות והרבה בריאות!