עידכון קצר שוק הגרעינים וזרעי השמן – הדו"ח החשוב של השנה בעוד יומיים ורבעון סוער שמסתיים

בעוד יומיים יסתיים אחד הרבעונים התנודתיים ביותר שחווינו בעשור האחרון, כאשר בשעה 19:00 בערב שעון ישראל, יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח שטחי הזריעה והמלאים הרבעוניים, שנחשב בעיני רבים לדו"ח החשוב של השנה

בעוד יומיים יסתיים אחד הרבעונים התנודתיים ביותר שחווינו בעשור האחרון, כאשר בשעה 19:00 בערב שעון ישראל, יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח שטחי הזריעה והמלאים הרבעוניים, שנחשב בעיני רבים לדו"ח החשוב של השנה. העובדה שהדו"ח מתפרסם ביום האחרון של החודש והרבעון מרכז עניין רב גם אצל הספקולנטים ומבטיח תנועה חדה לאחר הפרסום. על אף המסכים האדומים והמגמה הדובית שמלווה את השוק מאז מאי, מחירי התירס, החיטה ושמן הסויה עדיין גבוהים יותר מאשר סוף הרבעון הראשון, לעומת מחירי הסויה וכוספת הסויה שנסוגו לשפל של שישה ושמונה חודשים בהתאמה. התמונה כאמור יכולה להשתנות לחלוטין ביום רביעי בסיום המסחר (לשלילה או חיוב תלוי בעיני המתבונן). סיכום רבעוני יישלח בכל מקרה בשבוע הבא (ללקוחות קומודקס ו ADM)

מדדי המניות בארה"ב עדיין נעים באיזור שיא כל הזמנים. עם ריבית שצפויה להישאר על 0% עד 0.25% בטווח הנראה לעין, המשקיעים עדיין מזרימים כסף למניות, על אף שחלק גדול מהמניות מתומחרות במחירי בועה. עקום תשואות האג"ח הממשלתיות מתחיל להשתטח בדרך כלל מסמן על ניצנים ראשונים של מיתון.

 חבית נפט מסוג WTI לא עוצרת ונסחרת הבוקר ב 74$,עליה של  52% מתחילת השנה. חבית נפט ברנט נסחרת הבוקר ב76$. עושה רושם ששילוב האינטרסים של חברות אופ"ק, הדולר החלש והסביבה האינפלציונית יתמכו במחירי הנפט לתוך 2022 ומחירי הנפט והאנרגיה ימשיכו להאמיר, דבר שצפוי למשוך איתו את קומפלקס הסחורות שלקח "אתנחתא" לאחרונה.  מדד ההובלה הימית BALTIC DRY INDEX הוסיף לערכו 33% מאז תחילת יוני.

בגזרת הקורונה, וריאנט הדלתא (ההודי) עושה שמות בעולם, כאשר למעלה מ530 איש מתו ברוסיה אתמול (שיא של ארבעה חודשים)  ובבריטניה נסוגו מההקלות שתוכננו. בישראל חזרנו למסכות בחללים סגורים והגבלות על הטסים לחו"ל. במדינות עם שיעור התחסנות גבוה, הנגיף מכה בשיעור נמוך יותר והתחלואה אינה קשה. הקורונה עדיין לא מאחורינו , אך יש ניצנים של תקווה בעיקר לאור העובדה שבמדינות מחוסנות מספר החולים קשה והמתים בדעיכה על אף התפשטות הרחבה יותר.

התירס נסחר הבוקר  ב642 סנט לבושל לאחר שאיבד כ 19 סנט בשבוע שעבר. חוזה ספטמבר שהופך להיות חוזה הספוט החל מיום חמישי נסחר ב532 (110 סנט פחות). ממוצע הערכות שטחי הזריעה של התירס עומד על 93.8 מיליון אייקר לעומת 91.14 בדו"ח של מרץ ו90.8 בשנה שעברה. המלאים צפויים להיות קטנים בכ18% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הסוחרים יחפשו את מידת הסטיה מההערכות בכדי להחליט על הפוזיציה להמשך. גשמים סיפקו הקלה מסוימת באיזורי הגידול אם כי עדיין קיימת בצורת בחלקים אחרים וגם ההמשך צפוי להיות חם ויבש מהרגיל.  ערב הדו"ח הספקולנטים בהימור על עליות בתירס של כ 240 אלף חוזים, ירידה חדה מה 400 אלף פלוס חוזים שהחזיקו בסוף אפריל.

החיטה נסחרת הבוקר ב613 סנט לבושל, כאשר חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 648 סנט לבושל. שטחי הזריעה של החיטה צפויים לעמוד על 45.9 מיליון אייקר לעומת 46.36 בדו"ח מרץ ו44.35 בשנה שעברה. המלאים צפויים להיות נמוכים בכ 25% לעומת השנה שעברה. חיטת מאטיף נסחרת  ב 203 יורו לטון . מחירי חיטת ים שחור ירדו לאיזור 246$ לטון. מחר נקבל עדכון לגבי צפי החיטה בקנדה.  מזג האוויר תנודתי כמעט כמו השוק דבר שפוגע באיכויות הסופיות של החיטה. הספקולנטים מחזיקים כ14 אלף חוזים בלונג בקנזס וכ3 אלפים חוזים בשיקגו.

הסויה נסחרת הבוקר ב1340 סנט לבושל, לאחר שאיבדה 66 סנט בשבוע שעבר לשפל של חמישה חודשים. הדו"ח ביום רביעי צפוי להצביע על גידול בשטחי הזריעה שיעמדו על 88.95 לפי ממוצע ההערכות וזאת לעומת הערכה של 87.6 בדו"ח מרץ ו83.1 בשנה שעברה. המלאים צפויים להיות קטנים ב 45% לעומת הדו"ח המקביל אשתקד. עיקר הלחץ מגיע מהירידות החדות במחירי השמן. שמן הסויה נסחר ב  61סנט לפאונד. בית המשפט העליון בארה"ב החליט בהחלטה תקדימית ביום שישי האחרון לבטל מחויבות מכסות לייצור ביודיזל למפעלי שמן קטנים. היו שטענו שהמכסות הן מהגורמים העיקריים שהרימו את מחירי השמן לשיא כל הזמנים ועכשיו צפויה הקלה מסוימת במחירים. מחירי שמן הדקל באסיה עומדים על כ3700 רינגט לטון. כוספת סויה יורדת לשפל מחירים של שמונה חודשים ונסחרת ב 347$ לטון אחרי שבמהלך מאי הגיעה מעל ל450$. לעומת זאת מפעלי הסויה הגדילו משמעותית את הפרמיה על הכוספת הסויה כך שהמחיר הסופי הושפע רק באופן חלקי. הספקולנטים הקטינו את ההימור על עליות בצורה משמעותית במהלך מאי וכרגע עומדים על 80 אלף חוזים בלונג בסויה,50 אלף בשמן ו21 אלף בכוספה. הספקולנטים צפויים לחזור לשוק בהמשך הקיץ.

 לסיכום

 הדו"ח ביום רביעי צפוי לספק אופטימיות מסויימת ולהציג שטחי זריעה גדולים מההערכה המוקדמת במרץ, כשמנגד ירידה במלאים לעומת התקופה המקבילה אשתקד. כמו תמיד השאלה היא מה תהיה הסטיה בהערכה. על פניו נראה שההערכות החדשות מעט אופטימיות וחלקן כבר מתומחרות בשוק, כך שהסיכון בדו"ח נוטה במידה מסויימת דווקא לכיוון למעלה, כך שגם אם התגובה המיידית תהיה ירידות אחרי פרסום הדו"ח הן ככל הנראה תתמתנה בתחילת יולי.

צפוי קיץ ארוך וחם (תרתי משמע) במסחר בגרעינים. הרבעון החל בסערה שהתמתנה במאי ויוני וייתכן שגם יסתיים בסערה בעוד יומיים. מעבר לדו"ח שייתן את הכיוון לגודל היבול הפוטנציאלי,הסוחרים יתמקדו במהלך הקיץ במזג האוויר, איכויות היבולים כתוצאה מכך ונתוני היצוא מארה"ב. חלק נכבד מתיקון המחירים שחווינו לאחרונה ניתן לזקוף לספקולנטים שמכרו פוזיציות לקראת הדו"ח ביום רביעי, רבים מהם לא יהססו "לקפוץ" חזרה במידה והדו"ח יהיה שורי. מומלץ לבחון חשיפות לקראת הדו"ח ולנהל את הסיכוניםפ בהתאם.

נתוני הדו"ח יופצו אליכם לאחר פרסומם.

בברכה

עדי