שוק הסחורות- עדכון מ- 24.11.21 – ביידן מכריז מלחמה על האינפלציה, מחירי החיטה בשיא של 9 שנים, מחירי הנפט מתקנים למטה

    מחבר:
  • עדי פנחס

הנשיא ביידן הכריז לפני יומיים על הארכת כהונתו של נגיד הבנק המרכזי ג'רום פאוול, ובכך בין השאר אותת על כוונתו להילחם באינפלציה בארה"ב שזינקה השנה ב 6.2%, שיא של 31 שנה

אחרי ההודעה, הדולר זינק בחדות מול סל המטבעות העיקרי לשיא של קרוב לחמישה חודשים ומחיר הזהב שבד"כ משמש מעין גידור נגד אינפלציה בתיקי השקעות ירד בשיעור החד ביותר מאז אוגוסט. מדדי המניות הגיבו בעליות חדות שהתמתנו בהמשך והפכו למגמה מעורבת בה מניות הטכנולוגיה מאבדות גובה בזמן שמניות התעשייה והפיננסים מתחזקות. השבוע הוא שבוע מסחר מקוצר לרגל חג ההודיה שייערך מחר.  השווקים האמריקאים יהיו סגורים מחר, כאשר ביום שישי ה"בלאק פרדיי"  יום המסחר יהיה מקוצר אף הוא.

בצעד חסר תקדים וכחלק מהמאמץ של ביידן להילחם באינפלציה, ארה"ב שיחררה אתמול 50 מיליון חביות נפט מהמאגרים האסטרטגיים שלה. המהלך תואם עם סין, הודו, יפן ודרום קוריאה בניסיון למתן את עליית המחירים, לאור סירוב ארגון אופ"ק להעלות תפוקה בצורה אגרסיבית יותר. בניגוד לכוונת המשורר, הנפט שנסחר ברמת ה 75$ לפני פרסום הידיעה לאחר שאיבד קרוב ל 10% מערכו בחודש האחרון, זינק בחדות לאחר הפרסום והבוקר נסחר ברמת ה 79$ לחבית. ייתכן שהשוק תמחר כבר את האפשרות שארה"ב תנקוט בצעד הזה ולאחר פרסום הידיעה ראינו תנועה קלאסית של " קנה את השמועות מכור את החדשות".  להערכתנו מה שהניע את השוק כלפי מעלה אתמול היא החשש שחברי אופ"ק שנפגשים בשבוע הבא והתנגדו למהלך האמריקאי ייראו בו מעין התרסה ויבטלו או יעכבו את ההחלטה הקודמת להגדיל תפוקה ובכך ינטרלו את השפעת המהלך האמריקאי.  חבית נפט מסוג ברנט  נסחרת הבוקר ב82.60$.

למדורת האינפלציה מצטרפת השבוע הכותנה עם שיא חדש של עשור על רקע ביקושים לטקסטיל והמגמה הירוקה בעולם. מחירי הקפה קובעים גם הם שיא חדש של עשור, החיטה בשיא של תשע שנים, מרחק פסיעה ממחירי 2011 וגם שיבולת השועל יותר מהכפילה את מחירה השנה לשיא כל הזמנים. גם ארוחת הבוקר שלנו היא היקרה ביותר מאז 2011 נכון למדד האמריקאי שעוקב אחרי מחירי הקפה, סוכר, דגנים, חיטה וחלב.

בגזרת הקורונה, אירופה ממשיכה לחוות גל רביעי קשה עם הגבלות וחידוש סגרים ומסמנת לנו שהקורונה איתנו גם שנתיים אחרי שהתגלתה בוואן, וככל הנראה גם תלווה אותנו לתוך 2022.  מבצעי החיסונים בעולם נמשכים במקביל לתהליך אישורי תרופות של פייזר ומרק, דבר המפיח תקווה בעיני העולם כולו.

מחירי התבואות ממשיכים את מגמת העלייה של נובמבר לקראת סוף השנה, כאשר קציר התירס והסויה נמצא ממש בישורת האחרונה כש95% מהקציר הושלם. ביום שישי הקרוב פקיעת אופציות על חוזי דצמבר ויום מסחר מקוצר, תיתכן תנודתיות גבוהה. התירס, שכאמור ירד בתחילת החודש, נסחר הבוקר ב580 סנט לבושל עדיין ברמות הגבוהות של שלושת החודשים האחרונים.  התירס מקבל תמיכה ממחירי החיטה הגואים, אך מתקשה בשלב זה לפתח מומנטום עליות נרחב יותר. הפוקוס עובר לדרום אמריקה והתקדמות הזריעה בברזיל וארגנטינה. הספקולנטים מחדשים מעורבות ומהמרים על עליות לתוך 2022 עם מעל 350 אלף חוזים.  החיטה ממשיכה לטפס ולשבור שיאים ואתמול,כאמור, שברה שיא חדש של 9 שנים . חיטת קנזס נסחרת הבוקר ב882 סנט לבושל עם הפנים לספרה 9. החיטה הרכה נסחרת ב855, כאשר חיטת מאטיף הצרפתית נסחרת  בשיא חדש של 312 יורו.  מחירי חיטת ים שחור בשיא כל הזמנים 366$ לטון ממוצע רבעון ראשון על רקע המלאים הנמוכים והמחסור העולמי בחיטה איכותית וחלבון גבוה וכמובן על רקע המכסים מאיזור הים השחור. הבעיות בחיטה צפויות ללוות אותנו עד היבול החדש לפחות, בתקווה שהיבול יהיה טוב מספיק.פולי סויה נסחרים הבוקר ב1277 סנט לבושל, כאשר הכוספה נסחרת ב363$ לטון, לאחר שבשבוע שעבר זינקה לשיא של חמישה חודשים 380$ לטון. השמן נסחר ב60.60 סנט לפאונד ומחדש את מגמת העלייה בימים האחרונים על רקע התיקון במחירי הכוספה. בהיעדר חדשות מיוחדות וכמו בתירס, הפוקוס עובר לדרום אמריקה והתפתחות היבול על רקע "לה נינייה" שצפויה לבקר שם במהלך הרבעון הראשון.

לסיכום

ה"בלאק פריידיי" השנה יקר יותר מהשנה שעברה ועושה רושם שהעולם צועד לכיוון "בלאק פריידיי" יקר יותר גם בשנה הבאה. הממשלות והבנקים המרכזיים ישלבו ידיים בכדי להילחם באינפלציה הגואה, אבל ניסיון העבר מלמד שבדרך כלל הן עושות זאת מאוחר מידי ועם כלים מוגבלים. הנגיד האמריקאי ימצא עצמו במילכוד של העלאת ריבית כדי להילחם באינפלציה אל מול דולר מתחזק שיקשה על האמריקאים להתחרות בייצוא ועשוי לפגוע בצמיחה. ניסיונות להתערב בשוק החופשי בדרך כלל נכשלים. בנק ישראל לא מצליח למתן את התחזקות השקל, על אף פעולות אגרסיביות של קניית מט"ח או הצהרות שונות. ביידן שמנסה למתן את עליית מחירי האנרגיה נתקל בתגובה הפוכה מהשוק אתמול. האירופאים שהכניסו רגולציה נוקשה מידי לגבי אנרגיה ירוקה, נתקלים עתה במשבר אנרגיה חמור ועליית מחירי גז ולא נרחיב את הדיבור על ארדואן והלירה התורכית שקריסתה מאיימת על החוסן הכלכלי של תורכיה.

שנת 2021 שמתקרבת לסיומה תיזכר בעיקר על רקע הבעיות העולמיות בשרשרת האספקה, האינפלציה הגואה וההתאוששות ממשבר הקורונה. המוטיבים האלה ילוו אותנו לתוך 2022. בימים אלה ששוקדים על התקציב ונערכים ל 2022, ניהול סיכונים מושכל עם היערכות לתנועות קיצון יהווה נדבך מרכזי בהשגת המטרות.

רק בריאות לכולם

סופ"ש נעים

עדי