סקירת שוק הסחורות – עדכון מ-9.3 – המלחמה בעיצומה, מחירי הסחורות שוברים שיאים, משבר בשרשרת האספקה וחוסר הוודאות בעולם גובר

    מחבר:
  • עדי פנחס

הפלישה הרוסית לאוקראינה נכנסת ליומה ה 14 כשאנו עדים להרס ומראות קשים ומימדי אסון בלתי נתפסים

 ההשלכות של המלחמה על הכלכלה העולמית כבר מתחילות לתת אותותיהן ואנו עדים לעליה מטאורית במחירי חומרי הגלם בכל הסקטורים, כאשר בעיות שרשרת האספקה שהכרנו עוד לפני המלחמה מחמירות עד כדי חשש ממחסור בענפים שונים. רוסיה הצהירה אתמול בתגובה לסנקציות שהטיל המערב, שהיא תעצור יצוא של חומרי גלם עד ה 31 בדצמבר ע"פ רשימה שתפורסם בהמשך. רוסיה תגדיר מדינות מסוימות שלא יהיו כפופות לעוצר הייצוא. חשוב לציין שבעיקר בנושא תבואות רוסיה היא ספק מרכזי לישראל ולכן האיסור הזה יכול להוות מכה קשה לתעשיית המזון הישראלי, במידה שישראל או הסחורות שהיא מייבאת יהיו חלק מהרשימה.

במהלך שנת 2016 נסחרה החיטה בבורסה בשיקגו (זו שמשפיעה על מחירי הקמח בישראל) בטווח שבין 367 ל 498 סנט לבושל (טווח מסחר של כ 130 סנט בשנה). אתמול במהלך יום המסחר, נעה החיטה בטווח של 1121 עד 1272, טווח מסחר יומי של 150 סנט לבושל, כאשר החיטה הרכה נסחרה אתמול בטווח של 200 סנט (כ 80$ לטון !!). טווח מסחר יומי בתקופה זו, עולה על טווח המסחר השנתי בשנים רגילות תוך כדי תנודתיות חסרת תקדים.

 ב 2019, בעידן שלפני הקורונה מחירי הנפט נעו בטווח של 44$ ל66$ בסיכום שנתי. בשבוע שעבר נע מחיר הנפט WTI בטווח של 95$ עד 115$.  מתחילת שבוע המסחר הנוכחי, מחירי הנפט מסוג ברנט המשמשים בנצ'מרק עולמי נעו בין 119$ ל 139$לחבית (בשלושה ימי מסחר !) מדובר במחירי שיא של 14 שנים עם תנועת מחירים אלימה במיוחד. הנפט הינו קטליזטור לשוק הסחורות ולכן התנודות שלו גוררות את כלל השרשרת ומגבירות את חוסר הוודאות. מחיר חבית נפט עומד הבוקר על 124$ כשחבית מסוג ברנט עומדת על כ 129$, כאמור רמת מחירים שלא נראתה מאז ערב המשבר הפיננסי ב 2008. כל זאת על רקע האיסור החדש של ביידן על יבוא נפט רוסי (כ 7% בשנה שעברה מכלל הצריכה בארה"ב) וחוסר היכולות (או הרצון) של אופ"ק לחפות על פער התפוקה. האופציות על מחיר 200$ לחבית  תפסו תאוצה בימים האחרונים שרבים מהאנליסטים מעריכים שהמשך הלחימה יוביל את הנפט לשבירת מחיר שיא כל הזמנים ברמת  147$ שנקבע ב 2008. מחירי הנפט בבורסה השלימו עליה של מעל 60% מתחילת השנה!

מחיר הניקל, חומר לייצור פלדות אל חלד המשמש גם כחומר גלם לתעשיית הרכב החשמלי והבטריות, זינק ב 200% לרמת 100 אלף דולר לטון בלונדון וגרם לעצירת המסחר בבורסת הסחורות LME  עד להודעה חדשה (דבר שלא קרה ב 145 שנות קיום הבורסה)  המחיר השלים עליה ב 500% מתחילת השנה וזאת בצל העובדה שרוסיה מספקת כ 10% מהניקל בעולם וכ25% מהניקל שמשמש את תעשיית הרכב. מחירי הברזל והאלומיניום מזנקים אף הם ומדובר במכה נוספת לצרכנים. בישראל צפוי הדבר להשתקף במדד תשומות הבניה.

העליה החדה במחירי חומרי הגלם והתשומות גורמת לחשש למצב הכלכלה העולמית ועצירת הצמיחה. מדדי המניות בארה"ב ובעולם מגיבים בירידות חדות, כשבמקביל הדולר מתחזק, דבר המהווה מכה קשה ליבואנים. מדד הנאסד"ק כבר איבד קרוב ל 20% מערכו מתחילת השנה ונמצא בטריטוריה דובית, כשחלק מענקיות הטכנולוגיה כבר איבדו קרוב ל 50% מערכן מתחילת השנה. מדדי המניות האחרים נמצאים בטריטוריית "תיקון" עם ירידות חדות של מעל 10% מתחילת השנה. שוק העבודה בארה"ב ובעולם חזק מאוד בעידן "סוף הסגרים", כאשר דו"ח התעסוקה האחרון בארה"ב הצביע על תוספת גבוהה מהצפוי של עובדים במהלך פברואר, כששיעור האבטלה עומד על 3.8% , קרוב למה שמכונה "אבטלה טבעית". במצב עניינים נורמלי היינו מצפים לצמיחה מואצת בארה"ב, אך המלחמה צפויה בהחלט לשים ברקס לצמיחה, אך לא לאינפלציה שמתודלקת עתה ביתר שאת ותגרור העלאת ריבית ראשונה בארה"ב כבר בשבוע הבא.

שוק התבואות חווה את התקופה הסוערת ביותר מאז 2008, עת בצורת עולמית הטיסה את המחירים לשיא כל הזמנים. ב2011 ריצה דומה של מחירי התבואות, הובילה למחאות חברתיות בארץ ובעולם ובין השאר ל"אביב הערבי".

עוד לפני פריצת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, עלו מחירי התבואות לשיאים רב שנתיים על רקע ירידה בתפוקות המדינות המייצאות לאור פגעי מזג האוויר. רוסיה ואוקראינה שמהוות שחקן מרכזי בשוק היצוא העולמי בעיקר בחיטה הוסיפו שמן למדורה הבוערת גם כך. מתחילת השנה זינקה החיטה בקרוב ל 50% ,הסויה עלתה ב31%, כאשר נגזרותיה כוספת הסויה המשמשת כמרכיב החלבון להזנת בע"ח עלתה בקרוב ל 20% ושמן הסויה זינק ב 48%, כמו גם שמן הדקל שזינק בשיעור דומה. בפועל, עלייה במחירי השינוע גורמת למחירים להתייקר אף יותר. מעבר להתייקרות חסרת התקדים בזמן כה קצר, בעיית זמינות חומרי הגלם מדירה שינה מחברות המזון ואפילו מראשי מדינות. העליות החדות בחיטה נבלמו ביומיים האחרונים על רקע מימושים של ספוקלנטים.  החיטה נסחרת ב1150 סנט לבושל כשמקבילתה החיטה הרכה נסחרת ב 1225 סנט לבושל. מוקדם לקבוע אם מדובר בשינוי מגמה וכל עוד המלחמה נמשכת, סביר להניח שהסיכון להמשך עליות ושבירת שיאים חדשים נותר גבוה.  התירס והסויה נסחרים בשיא של קרוב לעשור, 750 ו 1710 סנט לבושל בהתאמה.

היום בערב בשעה 19:00 שעון ישראל יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי , דו"ח שבדרך כלל תופס כותרות וגורם לתנודות רבות. הדו"ח על פי ההערכות יקבל פחות משקל בקרב הסוחרים, לאור פרמיית הסיכון שמתומחרת כבר בשוק. הדו"ח צפוי להצביע על ירידה במלאי התירס, החיטה והסויה בשל מזג אוויר בעייתי בדרום אמריקה והלחימה באוקראינה.

לסיכום:

התחושה הכללית בשוק הסחורות היא של כאוס מוחלט עם תנודות יומיות שוות ערך לתנודות שנתיות עד לא מזמן. מעבר לעליות המחירים החדות, אנחנו מדווחים על כך שחלק מהחברות הגדולות בעולם, ספקיות חומרי הגלם בתחום התבואות ותחומים נוספים מבטלות חוזים בטענת "כח עליון". הלקוחות נאלצים לפנות לאלטרנטיבות יקרות בהרבה כשבעיית זמינות חומרי הגלם מטרידה לא פחות מעליית המחירים החדה. התנודתיות צפויה להמשך ביתר שאת ואת השלכות המלחמה נרגיש גם ביום אחרי שהתותחים יפסיקו לרעום. מעבר למחירי הדלק, עליית המחירים בישראל עדיין לא מורגשת באופן מלא אצל הצרכן הישראלי, אליו ככל הנראה תגיע ההשפעה אחרי חג הפסח.

בכל הסקירות הקודמות צוין כי יש להיערך לתרחישי קיצון וחברות שפעלו בהתאם, אכן הצליחו למתן את השפעת הקטסטרופה שאנו חווים כרגע.

בניהול הסיכונים יש לקחת בחשבון גם את הצד האופטימי (ויש יגידו הנאיבי) שבו "פרמיית הסיכון" תרד מהשוק באופן מהיר במקרה של תפנית בלחימה כגון מגעים עם המעצמות, הפסקת אש או הגעה להסדר. במקרה זה שכרגע נראה בסבירות נמוכה יותר אנו צפויים לחוות תיקונים חדים במחירים כלפי מטה.

מי שמעוניין ללמוד קצת יותר על ההשלכות הכלכליות של המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, מוזמן להאזין לפודקאסט "חיות כיס" בהנחיית שאול אמסטרדמסקי בו אני לוקח חלק (החל מדקה 21 בערך) : 

https://www.kan.org.il/Podcast/item.aspx?pid=26371

עדכונים בהמשך