עדכון שוק התבואות – סיכום חודש מאי ומבט קדימה, שינוי מגמה? וגם על הביטקויין ואינפלציה

חודש מאי שהסתיים לפני יומיים סיפק דרמות רבות, כאלו שחלקן לא ראינו מזה עשור

הדוגמה הבולטת היא מכבי חיפה שחגגה ביום ראשון בערב אליפות ראשונה מזה עשור ….. ברכות !!!

 מצ"ב לסקירה זו מצגת קצרה לסיכום החודש עם גרפים לשימושכם.

מחירי הגרעינים וזרעי השמן ,לעומת זאת, שחגגו בירוק כל השנה, עברו לאדום במהלך חודש מאי ורשמו ירידה בסיכום חודשי לראשונה מאז אוגוסט 2020מחירי התירס שעלו באפריל ב 31% אחוז (שיא כל הזמנים), סגרו את חודש מאי בירידה חודשית של 11.25%, כוספת הסויה  איבדה כ7.2% מערכה ופולי הסויה ירדו 2.6% בסיכום חודשי. שמן הסויה ירד משיא כל הזמנים ואיבד כ 3.8% בסיכום חודשי. החיטה איבדה כ12% במאי. מזג אויר טוב, התקדמות הזריעה בארה"ב ודו"ח נייטרלי למדי בתחילת החודש נתנו את האות למימושים כבדים של הספקולנטים דחפו את השוק,כאמור, לירידות. לשם הבהרה הירידה החדה במחיר הינה בעיקר בבורסה ומשויכת בין השאר למעבר בין חוזי מאי לחוזי יולי (שנסחרו מלכתחילה במחיר נמוך יותר), כך שהתרגום של הירידה בשוק הפיזי הוא מינורי בשלב זה בעיקר לאור העובדה שהספקים הבינלאומיים פיצו על המחיר בפרמיה גבוהה יותר והפקק בנמלים עוד הוסיף לעלות הסופית בארץ.

 מדדי המניות בארה"ב עדיין נעים קרוב לשיא כל הזמנים כשמדד הנסדא"ק ירד ב1.5% בסיכום חודש מאי. השיח על האינפלציה ממשיך ביתר שאת ומחיר הזהב, שמשמש הגנה מסורתית לאינפלציה ונסחר בשפל של 1670$ לטון במהלך מרץ נסחר הבוקר ב 1900$ לאונקיה לאחר שהוסיף 135$ (7.7%) לערכו במהלך חודש מאי. הביטקויין שרבים העריכו שהחליף את הזהב כמקום מפלט לשימור ערך הכסף, לא הוכיח את עצמו במאי, כאשר איבד כ36% במהלך החודש מרמת 60 אלף דולר לרמת 36 אלף דולר והוא רחוק כ 45% מהשיא שנקבע באפריל (זה סופו של כל בלון ?) אילון מאסק הצהיר שטסלב תפסיק לקבל ביטקויין כאמצעי תשלום (בעבר שהצהיר שטסלה תקבל זה הרים את הביטקויין)  והממשלה הסינית שהחליטה להטיל מגבלות על סחר בקריפטו, נתנו את האות לתחילת הירידות. הביטקויין ועולם הקריפטו ודאי לא אמרו את המילה האחרונה, אך נתנו שיעור חשוב בנושא סיכוי סיכון בעולם ההשקעות.

 חבית נפט מסוג WTI נסחרת הבוקר ב 68$, שיא של שנתיים !  מחיר ה WTI עלה במאי ב4.3% כאשר חבית נפט ברנט נסחרת הבוקר ב70.60$ לאחר שהשלימה עליה של 3% במאי.מחירי הנפט עם עליה של למעלה מ 40% מתחילת השנה, מושכים כלפי מעלה מחירים של חומרי גלם רבים אחרים (פלסטיק,אריזה,ביודיזל) ומשפיעים גם על מחירי התשומות ומחירי ההובלה שאגב באורח מפתיע ירדו דווקא בשבוע האחרון של מאי שמדד ה BDI ירד ב 10% בשבוע הירידה החדה ביותר מזה 4 חודשים.

 בגזרת הקורונה, בזמן שבישראל הוסרו המגבלות לחלוטין (למעט מסיכות בחללים סגורים), בעולם קצב החיסון מתגבר ומקומות רבים מתחילים לחזור גם כן לשגרה למעט ברזיל והודו. העולם מצפה שברבעונים השלישי והרביעי חלקים רבים יהיו במצב דומה לישראל ויתאפשר קצב צמיחה גבוה (כשסכנת אינפלציה לצידו)  

 התירס נסחר הבוקר ב 691 סנט לבושל.הזריעה בארה"ב כמעט והושלמה ועומדת על 95% ולאחר שבמהלך תקופת הזריעה מזג האויר היה מושלם, אתמול התבשרנו שהתחזית היא למזג אוויר חם ויבש מהרגיל בשבועיים הקרובים בתיזמון לא טוב מבחינת התירס. הידיעה הזו בשילוב העובדה שארה"ב חצתה את רף 50 מיליון טון ייצוא מתחילת השנה דחפה את השוק עם פתיחת חודש יוני ללימיט אפ (הרמה היומית המקסימלית) של 40 סנט אך לקראת הסיום התירס נסוג מעט וסיים בעליה של 32 סנט "בלבד". דו"ח האיכויות הצביע אתמול על 92% מהיבול במצב טוב עד מצויין, לאור השינוי במזג האויר צפויה הרעה בהמשך. בשבוע הבא בדו"ח USDA נקבל עדכון לגבי ברזיל ותחזית ייצוא, אך הדו"ח המעניין הוא שטחי הזריעה בסוף החודש שיש המעריכים שיהיו גבוהים בהרבה מההערכה במרץ. הספקולנטים שלדעת רבים היו אחראים לירידות במאי (בדרך כלל מאשימים אותם בעליות), ממשיכים להחזיק פוזיציה בהימור על עליות בתירס של כ 238 אלף חוזים, ירידה חדה מה 400 אלף פלוס חוזים שהחזיקו בסוף אפריל.

 החיטה נסחרת הבוקר ב645 סנט לבושל והחקלאים הישראלים שהתחילו את עונת הקציר הרשמית עם מחיר של 716 סנט לבושל סיימו אותו עם 604 ביום רביעי האחרון (דומה לקציר 2014)

חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 700 סנט לבושל. חיטת מאטיף נסחרת  ב 218 יורו לטון הבוקר. מחירי חיטת ים שחור עומדים עדיין  באיזור265$ החיטה ממשיכה לעקוב בעיקר אחרי התירס ואתמול קיבלה חיזוק גם ממזג האוויר בארה"ב וגם מהודעה לקונית של ממשלת רוסיה שככל הנראה תקנה תבואות ישירות מהחקלאים (סיבה לדאגה?). החיטה עלתה ב24 סנט אתמול אחרי החזרה מסופ"ש הארוך ותחילת החודש. הספקולנטים מחזיקים 23 אלף חוזים בלונג בקנזס וכ4 אלף בשיקגו והם כאמור ממוקדים בעיקר בתירס. רבים מעריכם כי עד סוף השנה תחזור חיטת קנזס להיסחר בפרמיה מעל חיטת שיקגו בהתאם לממוצע הרב שנתי. בדו"ח ההיצע והביקוש החודשי בשבוע הבא אמור ה USDA לגרוע מעט מהמלאי העולמי של החיטה לאור מזג האויר והשימוש כתחליף תירס. 

 הסויה נסחרת הבוקר ב1556 סנט לבושל, קצב זריעת הסויה עומד על 84% טוב בהרבה מהממוצע הרב שנתי שעומד על 67% בשלב זה. הדו"ח בשבוע הבא יתקשה להביא איתו בשורה שכן גם ההערכות האופטימיות שמות את יחס המלאי לשימוש בסויה מתחת ל 3% קרוב לרמה הנמוכה בהיסטוריה שאולי תישבר השנה. הנהנים העיקריים עד עתה הם מפעלי השמן שנהנים מ BOARD CRUSH באיזור 70 סנט לבושל כאשר כוספת סויה, נסחרת הבוקר 401$ לטון אחרי שבמהלך מאי הגיעה גם מעל ל450$. שמן הסויה נסחר ב 67.85 סנט לפאונד לאחר שנסוג במהלך מאי משיא כל הזמנים.  מחירי שמן הדקל באסיה עומדים 4100 רינגט לטון (ירידה של כ17% מהשיא). הספקולנטים הקטינו את ההימור על עליות בצורה משמעותית במהלך מאי וכרגע עומדים על 140 אלף חוזים בלונג בסויה,85 אלף בשמן ו25 אלף בכוספה.

 לסיכום

 חודש יוני הוא באופן מסורתי חודש תנודתי מאוד בשוק הגרעינים עם נטיה להוסיף פרמיית סיכון לקראת "דו"ח שטחי הזריעה" שיפורסם בסוף החודש. התיקונים כלפי מטה בשוק הגרעינים שהיו בעיקרם "טכניים" היוו תזכורת לנושא ניהול סיכונים מושכל ורכש אסטרטגי. חודש יוני עשוי להיות לא פחות מרשים בתנועות שלו. מזג האוויר החם והיבש בארה"ב ובברזיל צפוי לתמוך במחירים בטווח הקצר, כאשר נצטרך הרבה "דלק חדש" (פגיעה באיכויות, יבול קטן מהצפוי, המשך עלית מחירי הנפט ועוד)  בכדי לדחוף את המחירים לרמות שראינו באפריל.

 

 בשבוע הבא,כאמור, נקבל עידכון נוסף לגבי תמונת המצב העולמית.

 

נמשיך לעדכן  !